Pre oblasť

    Pleseň v sprchovacej kabíne - prečo vzniká a ako ju odstrániť?

    Bez ohľadu na to, ako veľmi sa staráte o hygienu svojej kúpeľne, stále sa na škárovacej hmote medzi dlaždicami a na silikóne v sprchovacom kúte objavujú škaredé čierne fľaky? Netrápte sa, nie ste jediní, ktorí zápasia s týmto problémom. V tomto si povieme niečo o tom, prečo pleseň vzniká a ako ju odstrániť. 
    Odborný článok 239
    plesen v sprchovacej kabine
    Máme 1378 realizátorov v oblasti Vodár:

    Sprchovacie kúty sú čoraz bežnejšou voľbou pri zariaďovaní kúpeľne. Dôvodov je veľa: sú praktickejším riešením pre všetkých, ktorí majú radi kratšie kúpanie, zaberajú oveľa menej miesta, najmä tie trojuholníkové, ktoré si vyžadujú dvojnásobné menej miesta ako klasické štvorcové, umožňujú ľahší vstup a výstup, čo je dôležité najmä vtedy, keď ide o starších ľudí alebo osoby so zníženou pohyblivosťou; a nakoniec, ale nie najmenej dôležité, práve naopak – ekonomickosť. Keďže ľudia trávia menej času v sprchovacích kabínach, spotrebujú menej vody a tiež menej elektriny na ohrev vody. Okrem početných výhod sprchovací kút má aj určité nevýhody, z ktorých hlavnou je, že sa na silikóne často objavuje pleseň a neustále vracia.

    Prečo sa v sprche tvorí pleseň?

    Všetci veľmi dobre vieme, aké ťažké je zbaviť sa plesní, ktoré nielenže kazia estetiku celej kúpeľne, ale predstavujú aj určité nebezpečenstvo pre ľudské zdravie. Pleseň tvoria mikroorganizmy, druhy húb, ktoré sa za optimálnych podmienok (ktoré sú vo všeobecnosti v každej kúpeľni) rýchlo množia a spôsobujú alergické reakcie alebo dýchacie problémy. Niektoré druhy plesní môžu tiež produkovať toxíny, ktoré sú mimoriadne škodlivé pre zdravie. Preto je nesmierne dôležité riešiť tento problém čo najskôr.

    Pleseň nie je len estetickým problémom, ale aj potenciálnou hrozbou pre zdravie. Huby uvoľňujú do vzduchu drobné spóry a ich vdýchnutie dráždi nos a hrdlo a môže spôsobiť kašeľ a problémy s dýchaním.

    Prečo je práve v kúpeľni najväčšie množstvo plesní? Odpoveď je jednoduchá – kúpeľňa je skutočnou živnou pôdou pre plesne. Ide totiž o teplú, vlhkú miestnosť s nedostatočným množstvom čerstvého vzduchu. V skutočnosti je kúpeľňa považovaná za najvlhkejšiu miestnosť v domácnosti a sprchy, umývadlá a práčky vlhkosť výrazne zvyšujú. Okrem vzniku plesní vlhkosť spôsobuje aj ďalšie problémy, napr. praskanie farby na stenách, hnilobu drevených kúpeľňových prvkov, nepríjemný zápach a pod.

    Kúpeľňa je považovaná za najvlhkejšiu miestnosť v domácnosti
    Kúpeľňa je považovaná za najvlhkejšiu miestnosť v domácnosti

    Ako odstrániť pleseň v sprchovacom kúte?

    Pri riešení tohto problému sa ľudia uchyľujú k rôznym metódam, najčastejšie k použitiu špeciálnych chemických prostriedkov. Zástancovia ekologických, prírodných prípravkov odstraňujú plesne pastou vyrobenou zo zmesi sódy bikarbóny a vody, v pomere 3 : 1. Táto pasta sa jednoducho nanesie na postihnuté miesta sprchovacieho kúta, nechá sa niekoľko hodín odstáť a potom sa dôkladne opláchne vlažnou vodou a utrie suchou handričkou. Okrem jedlej sódy ľudia na tento účel používajú aj alkoholický ocot.

    Problémom tejto metódy však je, že sa musí priebežne opakovať v kratších časových intervaloch, pretože nejde o trvalé riešenie. Navyše si to vyžaduje určitý čas a námahu, ale aj peniaze, ak kombinujete kupované chemikálie.

    Dôležité je nájsť trvalé riešenie tohto problému, resp. odstrániť príčiny jeho vzniku. Kúpeľňa je miestnosť, v ktorej sa vytvára najviac pary, čo určite vidieť podľa zrkadla a iných sklenených plôch, ktoré sú zarosené. Vetranie je najefektívnejšia metóda.

    V mnohých domoch a bytoch sa v dôsledku nedostatočného alebo zlého vetrania tvoria na silikónových okrajoch v kúpeľni plesne. Staré budovy majú síce početné nevýhody, predsa však v porovnaní s modernými stavbami majú aj určité výhody – takmer každá kúpeľňa mala okno. Ak máte to šťastie, že máte v kúpeľni okno, snažte sa miestnosť čo najčastejšie vetrať. Ak je to možné, nechajte počas sprchovania otvorené aj dvere, aby para mohla uniknúť.

    Ak máte to šťastie, že máte v kúpeľni okno, snažte sa mať okno otvorené čo najčastejšie
    Ak máte to šťastie, že máte v kúpeľni okno, snažte sa mať okno otvorené čo najčastejšie

     

    Aj keď máte okno, vetracie systémy sú stále potrebné, pretože v zime vonkajší ostrý vzduch kúpeľňu veľmi rýchlo ochladí, čo určite nie je z energetického hľadiska dobré riešenie. Na tento účel sa do kúpeľne inštalujú ventilátory.

    Ak je vaša kúpeľňa vzdialená viac ako 1,5 metra od vonkajšej steny, dobrou voľbou je odstredivý alebo radiálny ventilátor. Aj keď je o niečo hlučnejší, tento ventilátor, ktorý sa najčastejšie inštaluje do stropu, je výkonnejší a je určený na prenos vzduchu na väčšie vzdialenosti. Na druhej strane sú axiálne ventilátory inštalované tam, kde sú kúpeľne menej ako 1,5 metra od vonkajšej steny. Axiálny ventilátor je menej výkonný a má nižšiu rýchlosť ako odstredivý ventilátor, pretože vzduch sa pohybuje na kratšiu vzdialenosť. Je preto tichší.

    Vetracie systémy sú v kúpeľni nevyhnutné
    Vetracie systémy sú v kúpeľni nevyhnutné

    Vývoj nových technológií viedol aj k zdokonaľovaniu kúpeľňových ventilátorov. Už nie sú také hlučné ako v minulosti a nájdete veľké množstvo modelov so senzorom vlhkosti, ktorý sa automaticky zapne, keď zistí prítomnosť vlhkosti vo vzduchu a vypne, keď sa jej hladina vráti do normálu. Existujú aj modely s časovačom, ktoré sa zapínajú a vypínajú podľa toho, ako sú naprogramované. S novými verziami kúpeľňových ventilátorov bude nižší aj účet za elektrinu.

    V závislosti od modelu ventilátora a od toho, či má zabudované dodatočné funkcie, sa bude líšiť aj cena. Môžete si kúpiť lacnejší model, za niekoľko desiatok eur, alebo drahší. Samozrejme, treba počítať aj so službou elektrikára, ktorý ventilátor nainštaluje (z bezpečnostných dôvodov túto prácu nevykonávajte sami).

    Pre kúpeľne sa používa mechanický ventilačný systém, ktorý fúka vnútorný vzduch cez flexibilné potrubie alebo kovový kanál. Zabraňuje zadržiavaniu vlhkosti a vzniku plesní.

    Ak pleseň nezmizne ani napriek dostatočnému vetraniu, s najväčšou pravdepodobnosťou je uložená pod silikónom. Jednou z častých príčin je zle vykonané silikónovanie sprchovacej kabíny. Ďalším dôvodom je, že silikón časom stráca na kvalite – nielenže sa mení farba (špiní sa a tmavne), ale môže aj povoľovať, čo po rokoch nevyhnutne vedie k tvorbe plesní.

    Silikón slúži ako vodotesná bariéra, ktorá bráni prenikaniu vody a zabraňuje vzniku vlhkosti a tým aj plesní. Tým, že bráni úniku vody zo sprchovacieho kúta, znižuje možnosť poškodenia podlahy a stien. Preto je silikón vďaka svojim vodotesným a flexibilným vlastnostiam bežným materiálom na utesnenie škár medzi sprchovacím kútom a stenou alebo podlahou.

    Ak neexistuje silikónová ochrana, voda môže počas kúpania vytekať zo sprchovacieho kúta.

    Ak ste už vyskúšali všetky triky a pleseň stále pretrváva, s najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebné odstrániť starý a naniesť nový silikón do sprchovacej kabíny. Na tento účel sa výborne osvedčil sanitárny silikón s obsahom protiplesňových prísad na zabránenie rastu a rozvoja baktérií a húb, teda plesní.

    Silikónovanie starej sprchovacej kabíny si vyžaduje viac času a úsilia ako novej. Totiž silikónovanie novej kabíny znamená, že stena a časti sprchovacej kabíny, ktoré k nej majú priľnúť, musia byť dobre pripravené, t. j. všetky kontaktné plochy musia byť pred aplikáciou silikónu úplne čisté a suché. Pretože nová sprchovacia kabína je čistá, silikónovanie starej sprchovacej kabíny si vyžaduje viac práce, všetky kontaktné plochy musia byť dôkladne vyčistené a pripravené.

    Hoci sa táto práca môže zdať jednoduchá a rutinná, nie je to tak, vyžaduje si určité znalosti a zručnosti. Na výmenu silikónu je najlepšie najať si profesionálneho inštalatéra, nie preto, že používa špeciálny silikón, ale preto, že je zručnejší a šikovnejší – ten by mal najskôr všetko dobre vyčistiť, a až potom naniesť silikón na pripravený povrch. Ak nemáte skúsenosti a znalosti o silikónovaní a prácu robíte neodborne, môže sa stať, že si voda predsa len nájde cestu a spôsobí záplavu, hoci ste presvedčení, že ste urobili všetko presne tak, ako bolo treba. V najhoršom prípade môžete na byte pod vami narobiť veľké materiálne škody.

    Silikón je vodotesná bariéra, ktorá zabraňuje prenikaniu vody
    Silikón je vodotesná bariéra, ktorá zabraňuje prenikaniu vody

    Ak hľadáte profesionála, ktorému by ste zverili tieto práce, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú firmy zaoberajúce sa týmito prácami s vhodnou ponukou.

    Koľko stoja vodoinštalačné práce? Napríklad, cena montáže sprchovacej vaničky  s dodatočným obstaraním materiálu a prácou je orientačne 80 EUR.  Keď ide o cenu silikónu, tá sa v závislosti od toho, čo je potrebné urobiť, môže líšiť, ale dá sa obstarať za 5 až 10 EUR za balenie.

    Keď už silikón na sprchovacej kabínke máte vymenený, je dôležité nezabudnúť na preventívne opatrenia týkajúce sa udržania čistoty a minimalizácie rizika vzniku plesní v budúcnosti.

    Preventívne opatrenia proti plesniam v sprchovacej kabíne

    Dbajte na pravidelné čistenie silikónu, aspoň raz týždenne, aby sa nehromadila mastnota a plesne. Pozor si dajte najmä na zvyšky šampónov, olejov a telových krémov. Pri čistení silikónovej časti a sprchovacej kabíny nepoužívajte abrazívne prostriedky - agresívne látky poškodia silikónový povrch, znížia jeho životnosť a zmenia jeho farbu.

    Pri čistení silikónovej časti a sprchovacej kabíny nepoužívajte abrazívne prostriedky
    Pri čistení silikónovej časti a sprchovacej kabíny nepoužívajte abrazívne prostriedky

    Po sprchovaní utrite silikón suchou handričkou alebo uterákom, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť – pamätajte – vlhkosť vytvára pleseň. Pravidelne kontrolujte silikón, aby ste včas odhalili poškodenie alebo praskliny. A tu platí pravidlo – prevencia je lepšia ako liečba!

    Vlhké uteráky sušte mimo kúpeľne a ak máte závesy, mali by byť vyrobené zo syntetických materiálov, ktoré absorbujú menej tekutiny.

    Odborný článok 239
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vodár?

    Máme 1378 realizátorov v oblasti Vodár:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1378 realizátorov v oblasti Vodár
    10
    5

    WBC Holding a.s. - Martin Novák


    9.5
    0

    AMSTAVBA s.r.o.


    10
    2

    REIN s.r.o.


    9.7
    2

    Daniel Žigmund


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené