Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Kanalizačné potrubie: plastové, rebrované alebo betónové kanalizačné rúry

    Článok si prečítalo viac ako 3929+ používateľov
    Pre kanalizačnú sieť sa používajú rôzne typy potrubí, ktoré sa líšia materiálom, priemerom, účelom a niektorými ďalšími vlastnosťami. Kanalizačné rúry sú vyrobené z rôznych materiálov: z plastu, t. j. PVC, kompozitu a betónu. V tomto texte sa budeme týmito materiálmi zaoberať podrobnejšie.
    Odborný článok 3929
    kanalizacne rury
    Máme 1373 realizátorov v oblasti Vodár:

    1. Všeobecne o kanalizačnom potrubí

    1.1. Rozmery kanalizačných rúr

    Na domácu kanalizáciu sa používajú kanalizačné rúry s priemerom 7,5 cm až 11 cm. Pre zvislé časti potrubia je priemer asi 11 cm a pre vodorovné časti potrubia postačuje priemer 7,5 cm. Pripojenie k hlavnému kanalizačnému potrubiu sa vykonáva potrubím väčšieho priemeru, zvyčajne 15 cm - 20 cm. Kanalizačné rúry musia splniť určité podmienky, ako sú nepriepustnosť, trvanlivosť, mechanická pevnosť, hydraulické vlastnosti, ľahké pripojenie a spájanie, samočistiaca schopnosť a odolnosť voči vonkajším vplyvom.

    1.2. Aký druh kanalizačných rúr existuje?

    Na odvod odpadových vôd sa používajú kanalizačné rúry z rozličných materiálov:

    PVC alebo plastové rúry,
    rebrované rúry (PE-HD),
    rebrované a hladké rúry (PP),
    betónové a železobetónové rúry,
    PI kanalizačné rúry.

    2. Kanalizačná rúra z PVC (plastová rúra)

    PVC je základným materiálom potrubných inštalačných systémov a je jedným z prvých plastových materiálov používaných pre kanalizačné systémy, v skutočnosti na odvedenie dažďovej vody, odpadovej vody z domácností a priemyselnej odpadovej vody. Polyvinylchlorid sa považuje za jeden z najbežnejšie používaných polymérnych materiálov, do ktorého sa pridávajú rôzne tuky, pigmenty a prísady. PVC je skrátený názov pre plastové kanalizačné rúry vyrobené v súlade s požiadavkami normy EN 140.

    Kanalizačné rúry z PVC alebo plastu majú množstvo výhod: hladký vnútorný povrch, ktorý zaisťuje vynikajúci odtok a prietok vody a znižuje riziko tvorby sedimentov; vyznačujú sa vysokou statickou nosnosťou, t. j. odolnosťou proti tlaku a praskaniu; ich špecifická hmotnosť je nízka, takže sa dajú ľahko prepravovať, rýchlo a ľahko sa inštalujú a pripájajú k potrubnému systému a samotné rúry môžu byť dlhé až 5 m. Plastové potrubie je navyše úplne nepriepustné, trvanlivé a náklady na údržbu sú minimálne. Medzi slabé stránky PVC rúr patrí neodolnosť voči UV žiareniu a pomalšia tvorba biofilmu, ktorý zabezpečuje samočistenie. V prípade veľkého prítoku vody môže dôjsť k spätnému toku, resp. k zmene smeru toku. Na spájanie plastových kanalizačných rúr sa používajú krúžky, kolená a svorky.

    3. Rebrované kanalizačné rúry PE-HD

    Rebrované kanalizačné rúry z polyetylénu s vysokou hustotou (PE-HD) sú dvojvrstvové; ich vnútro je hladké a vonkajšia strana je korugovaná (rebrovaná). Polyetylén je materiál s dobrými mechanickými a chemickými vlastnosťami. Hladká vnútorná stena je odolnejšia voči odpadovým vodám, pretože má dobrý prietok a malé trenie, zatiaľ čo vonkajšia rebrovaná stena je pevnejšia a odolnejšia voči poškodeniu. Tieto kanalizačné rúry sa inštalujú rýchlo a ľahko, pretože sú ľahké a ľahko sa s nimi manipuluje. Montáž a údržba rebrovaných PE-HD rúr je možná pri extrémnych teplotách (od -40 °C do +80 °C), majú nízku špecifickú hmotnosť, čo umožňuje ľahšiu prepravu, a sú veľmi odolné proti korózii a opotrebovaniu. Rovnako ako kanalizačné rúry z PVC, rebrované rúry z PE-HD nie sú vyrobené z obnoviteľného materiálu, nie sú odolné voči UV žiareniu a tvoria biofilm pomalšie. V prípade veľkého prítoku vody môže dôjsť k spätnému toku, t. j. k zmene smeru toku. Na spájanie tohto druhu kanalizačných rúr sa používajú rôzne svorky alebo zváranie.

    Zakopávanie (zahrabávanie) plastových (PVC) kanalizačných potrubí
    Zakopávanie (zahrabávanie) plastových (PVC) kanalizačných potrubí

    4. Rebrované a hladké kanalizačné rúry (PP)

    Rebrované rúry sú vyrobené z polypropylénového materiálu, ktorý sa na kanalizačné rúry používa už viac ako 25 rokov. Z neho sa vyrábajú  hladké a rebrované kanalizačné rúry. Pre potreby kanalizačných potrubí polypropylén je dodatočne vystužený minerálmi a kryštalizovaný. Vzhľadom na výnimočné vlastnosti polypropylénových zlúčenín tento druh rúr čoraz viac vytláča z používania plastové kanalizačné rúry (PVC). Ich výhodou je rýchla a ľahká inštalácia a pripojenie potrubných systémov, vysoká nosnosť určitých bodov (bodové zaťaženie), odolnosť proti opotrebovaniu, odolnosť voči extrémnym teplotám, praskaniu (vďaka vynikajúcej pružnosti), minimálne predĺženie a vysoká odolnosť voči abrazívnym odpadovým vodám.

    5. Betónové kanalizačné rúry

    Betónové rúry sa používajú na odtok dažďovej vody a odtok odpadových vôd vyššej kapacity, preto sú najvhodnejšie pre verejné kanalizácie. Štandardné priemery moderných železobetónových a betónových kanalizačných rúr sa pohybujú medzi 30 cm a 150 cm a sú dlhé 2,5 m až 3 m. Kanalizačné rúry môžu byť vyrobené aj vo väčších priemeroch ako 25 cm, záleží to však na ponuke výrobcu. Betónové a železobetónové rúry majú na jednej strane predĺženie so zabudovaným gumovým tesnením, zatiaľ čo druhá časť rúry je rovná. Pre betónové kanalizačné rúry je charakteristická nepružnosť, nepriepustnosť a vysoká nosnosť; ich drsný povrch je vhodný na vývoj biofilmu, a preto je ich schopnosť samočistenia väčšia. Okrem toho v prípade veľkého prítoku vody nedochádza k návratu, resp. k zmene smeru toku; majú dlhšiu životnosť ako plastové rúry a sú vyrobené z udržateľného materiálu. Na druhej strane sú betónové rúry veľmi ťažké, nie sú odolné voči abrázii a sú kratšie ako iné druhy kanalizačných rúr.

    Betónové rúry sa primárne používajú pre verejné kanalizácie
    Betónové rúry sa primárne používajú pre verejné kanalizácie

    6. PI kanalizačné rúry

    Rovnako ako betón a železobetón sa pre kanalizačné systémy s väčším priemerom používajú aj polyesterové kanalizačné rúry. Polyester je materiál, ktorý sa skladá z troch zložiek: nenasýtenej polyesterovej živice, sklenených vlákien a rôznych prísad. Živica funguje ako spojivo pre určité komponenty, rovnako ako cement v betóne. Kanalizačné rúry PI sa vyrábajú v rôznych priemeroch: od 20 cm do 160 cm. Štandardná dĺžka rúry je 6 m. Medzi výhody rúr PI patrí nízka hmotnosť a ľahké pripojenie, vysoká odolnosť proti opotrebeniu, úplne hladký vnútorný povrch potrubia, odolnosť proti chladu a teplu, vysoká životnosť a statické zaťaženie a dobrá chemická odolnosť. Medzi slabé stránky patrí cena (veľmi vysoká) a pomalý vývoj biofilmu.

    7. Kanalizačné potrubie - cena 

    Ceny kanalizačných rúr, samozrejme, závisia od materiálu, z ktorého sú vyrobené, dĺžky, priemeru, výrobcu a ďalších mechanických a chemických charakteristík. Ceny plastových rúr (PVC rúry) majú úplne inú cenu ako rúry betónové, preto je najlepšie presne vedieť, aký materiál potrebujete, tiež zistiť, ktorý dodávateľ, zhotoviteľ, resp. vodár je najvýhodnejší. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov a výrobcov, ktorí vám ochotne poradia v súvislosti s výberom kanalizačného potrubia. 

    Odborný článok 3929
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vodár?

    Máme 1373 realizátorov v oblasti Vodár:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1373 realizátorov v oblasti Vodár
    10
    2

    Rudolf Hodoši - inštalatér


    8.6
    0

    StaReco s. r. o.


    8.7
    0

    One Building Co., s.r.o. ,


    9.8
    0

    INSTALSERVIS


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené