Pre oblasť

    Malé kuchyne - 8 tipov na zariadenie malej kuchyne

    O kuchyni sa hovorí, že je srdcom každého domova – vo veľkom počte domácností je najdôležitejším a najfrekventovanejším priestorom, keďže sa v nej schádzajú členovia domácnosti, aby spoločne pripravovali jedlo, stolovali a komunikovali. Čo ak ide o malú kuchyňu? Zariadenie malej kuchyne nie je nočnou morou – môže byť dobre organizovaná, funkčná a štýlová vďaka niekoľkým praktickým radám. Malá kuchyňa nie je dôvod na to, aby aj vaša predstavivosť bola taká!
    Odborný článok 475
    zariadenie malej kuchyne
    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    Pri zariaďovaní malej kuchyne je potrebné prihliadať na tri požiadavky: aby bol využitý každý centimeter priestoru, aby každý prvok alebo detail mal svoj účel, resp. aby sa vám podarilo spojiť pekné s užitočným a aby kuchyňa vyzerala o niečo väčšia, ako v skutočnosti je.

    Využite voľný priestor na stenách malej kuchyne

    Prázdne steny v kuchyni sú ideálnym miestom na odkladanie riadu, šálok, nožov a nádob na bylinky a korenie. Kuchynské koľajničky a háčiky sú nástenné prvky, ktoré vyplnia stenu a tá už nebude pôsobiť „prázdno“ a zároveň výborne poslúžia na odkladanie riadu a prispejú k lepšej organizácii malej kuchyne. Ďalšia výhoda: riad budete mať vždy na dosah ruky!

    Prázdne steny v kuchyni sú ideálnym miestom na odkladanie riadu, šálok, nožov a nádob na bylinky a korenie
    Prázdne steny v kuchyni sú ideálnym miestom na odkladanie riadu, šálok, nožov a nádob na bylinky a korenie

    Okrem toho môžete použiť stojany na nože alebo koreničky, čím ušetríte miesto v zásuvkách a na poličkách.

    Kuchynské chňapky a rukavice, zásteru alebo utierku môžete zavesiť na háčik pripevnený na stenu. Okrem toho, že šetria miesto, prvky zavesené na stenu prispejú aj k estetike malej kuchyne.
    Kuchynské koľajničky a háčiky vyplnia stenu a zároveň prispejú k lepšej organizácii
    Kuchynské koľajničky a háčiky vyplnia stenu a zároveň prispejú k lepšej organizácii

    Do malých kuchýň voľte vstavané spotrebiče

    Miesto pre malé kuchynské spotrebiče, akými sú mixér alebo hriankovač, si vždy ľahko nájdete, ale čo veľké spotrebiče? Pokiaľ ide o vybavenie malej kuchyne potrebnými spotrebičmi, je najlepšie rozhodnúť sa pre vstavané spotrebiče, či už ide o umývačku riadu, digestor, rúru alebo chladničku.

    Pokiaľ ide o vybavenie malej kuchyne potrebnými spotrebičmi, je najlepšie rozhodnúť sa pre vstavané spotrebiče
    Pokiaľ ide o vybavenie malej kuchyne potrebnými spotrebičmi, je najlepšie rozhodnúť sa pre vstavané spotrebiče

    Ak uprednostňujete voľne stojace spotrebiče, dbajte najmä na rozmery a umiestnenie chladničky ako najväčšieho kuchynského spotrebiča: najlepšie je, ak je vysoká a úzka, umiestnená v rohu. Pritom samozrejme berte do úvahy smer otvárania dverí chladničky. Najlepšou voľbou je chladnička s reverzibilnými dverami.

    Pre malé kuchyne zvoľte praktické detaily

    Zariadenie malej kuchyne znamená, že každý detail má svoj účel. Okrem toho, že ide o dekoráciu, detaily by mali byť aj funkčné.

    Stojan na utierky alebo obrúsky, zaujímavý dávkovač saponátu, ozdobné nádoby na korenie, čaj alebo kávu prispievajú nielen k estetike malej kuchyne, ale aj k jej lepšej organizácii. Všetko budete mať na dosah ruky.

    Organizéry (príborníky) a držiaky (stojany) na taniere vám pomôžu lepšie usporiadať zásuvky a skrinky a mať lepší prehľad o obsahu. Nebudete strácať čas hľadaním naberačky alebo iného predmetu v preplnenej zásuvke.
    Šikovné riešenia vám pomôžu lepšie si usporiadať zásuvky
    Šikovné riešenia vám pomôžu lepšie si usporiadať zásuvky

    V malej kuchyni využite všetky uhly a šikminy

    Vo väčšine prípadov zostávajú rohy nevyužitými miestami. Pomocou rohových políc a skriniek využijete každý centimeter vašej malej kuchyne. Keďže sa bavíme o kusoch nábytku s neštandardnými tvarmi, tie sa väčšinou vyrábajú na mieru. Vybraný stolár najprv premeria a nájde optimálne riešenie, aby bol priestor vo vašej kuchyni maximálne využitý.

    Ďalší tip: vyberte si skrinky s posuvnými dverami, aby ste nemali problém s ich otváraním.
    Pomocou rohových políc a skriniek využijete každý roh vo vašej malej kuchyni
    Pomocou rohových políc a skriniek využijete každý roh vo vašej malej kuchyni

    Vyberte si mobilný, multifunkčný nábytok do malých kuchýň

    Najlepšou voľbou do malých kuchýň je určite viacúčelový nábytok, ktorý sa dá rozložiť. Výborným príkladom toho je rozkladací stôl, ktorý môže slúžiť ako pracovná plocha pri príprave jedál, ale aj na stolovanie. Dobrým riešením je aj stolík na kolieskach, ktorý sa dá jednoducho premiestniť na iné miesto, keď viac nie je potrebný. Keďže v malej kuchyni je každý priestor navyše neoceniteľný, k mobilnému stolíku môžete pridať niekoľko zásuviek na odkladanie riadu a príboru.

    Do malých kuchýň je najlepšie zvoliť nábytok z drevotriesky alebo kovu. Masívnemu drevu a mramoru je lepšie sa vyhnúť. Hoci tieto materiály vyzerajú efektne a dodávajú punc luxusu a elegancie, v malej kuchyni budú pôsobiť príliš agresívne.

    Zariadenie malej kuchyne – regály až po strop

    Aby sa čo najlepšie využil každý dostupný centimeter, závesné skrinky až po strop sú optimálnym riešením pre malé kuchyne. Na najvyšších poličkách môžete mať riad, ktorý používate len občas - nebude vám tak prekážať a bude stále k dispozícii, zatiaľ čo na spodné police môžete vyskladať všetok riad, ktorý denne používate.

    Svetlé farby stien a políc v malej kuchyni

    Je známe, že svetlé farby priestor opticky zväčšia, či už sa rozhodnete pre klasickú bielu, béžovú, svetlosivú alebo nejaký iný farebný odtieň. Kuchyňa v svetlých farbách bude pôsobiť priestranne a elegantne.

    Ak ste sa rozhodli nepoužiť bielu farbu a vymaľovať steny nejakou inou farbou, odporúča sa, aby bol strop v svetlejšom odtieni ako steny. Vďaka tomu sa malá miestnosť bude zdať väčšia.

    Odporúča sa tiež, aby bol kuchynský nábytok v svetlých farbách. Vyhnite sa tmavým farbám skriniek, pretože kuchyňa bude vyzerať menšia, dokonca menšia, než v skutočnosti je. Môžete si vybrať bielu farbu a lesklú povrchovú úpravu - odlesk kuchyňu prehĺbi a bude pôsobiť priestrannejšie.

    Kuchyňa v svetlých farbách bude pôsobiť priestranne a elegantne
    Kuchyňa v svetlých farbách bude pôsobiť priestranne a elegantne

    Ak sú kuchynské prvky, skrinky a police v rovnakom alebo podobnom farebnom odtieni ako steny, bude vaša malá kuchyňa vyzerať opticky väčšia. Monotónnosť môžete oživiť za pomoci farebných akcentujúcich prvkov.

    Vertikálne línie sú skvelým riešením do nižších miestností, pretože automaticky sa zdajú byť vyššie, než v skutočnosti sú.

    Dobré osvetlenie pre malú kuchyňu

    Je všeobecne známe, že vhodné osvetlenie priestor opticky zväčší a spríjemní. Vynikajúci efekt sa dosiahne zabudovaním žiaroviek do kuchynských prvkov.

    Ak máte v kuchyni okno, snažte sa kuchynské prvky usporiadať tak, aby boli aspoň čiastočne pod oknom. Priestor vašej malej kuchyne sa opticky zväčší, keď prirodzené svetlo bude prenikať zvonku.

    Ak nemáte čas venovať sa každému detailu, alebo jednoducho chcete zariaďovanie svojej malej kuchyne prenechať na profesionála, môžete ho vyhľadať na daibau.sk. Stačí vyplniť dopyt na našej stránke a čoskoro sa vám ozvú odborníci na interiérový dizajn s vhodnými ponukami.

    Informácie o cenách interiérového dizajnu nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 475
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    9.4
    0

    K200 s.r.o.


    10
    1

    Ing. Lukáš Mrváň - AK3 PROJEKT


    8.6
    0

    Mgr.art. Kamila Jarkovská


    8.7
    0

    aphaus, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené