Pre oblasť

    Zariadenie kuchyne

    Článok si prečítalo viac ako 1357+ používateľov
    Kuchyňa je v obytnom priestore jednou z miestností, ktorej sa v minulosti nevenovala veľká pozornosť. Dôležitá bola iba jej primárna funkcia. Postupom času sa však zmenilo umiestnenie, rozmery a úloha, a teda aj koncept. V súčasnosti je kuchyňa v obytnom priestore jednou z najdôležitejších miestností, slúži na prípravu jedla, je miestom na stravovanie a trávenie voľného času, vymieňanie zážitkov. Preto by sme sa v nej mali cítiť príjemne. V tomto texte sa zmienime o funkcii kuchyne, usporiadaní kuchynských prvkov, materiáloch, farbách a cenách.
    Odborný článok 1357
    zariadenie kuchyne
    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Funkcia a zariaďovanie kuchyne 

    S rozvojom moderných technológií bola kuchyňa zaplavená novými modernými spotrebičmi, kuchynským riadom a prístrojmi a kuchynský nábytok sa stal minimalistickým a funkčne navrhnutým. Hlavná zmena kuchyne sa odráža v umiestnení resp. v zmene jej polohy a prepojenia s inými priestormi, čo zmenilo aj náš postoj k tomuto priestoru.

    1.1. Dôležitosť a postavenie kuchyne v minulosti

    Kuchyňa bola v minulosti menším, samostatným priestorom určeným výlučne na prípravu jedál. Ako to vyzeralo za starých čias, vidno na pôdorysoch meštianskych domov alebo apartmánov, v ktorých kuchyňa bola oddelená od veľkej jedálne a salónu, teda obývacej izby. V stiesnených meštianskych a robotníckych bytoch však bola kuchyňa jedno s jedálňou a obývačkou a zdala sa byť podstatne väčšia.

    1.2. Dôležitosť a postavenie kuchyne dnes

    V dnešnej dobe je kuchyňa priestrannejšia ako kedysi. Obývacia izba je v niektorých prípadoch oddelená od kuchyne a v moderných apartmánoch sa často kombinuje kuchyňa s jedálňou a obývačkou a tvoria jeden spoločný obytný priestor. Dôvod zmeny a prepojenia kuchyne s jedálňou a obývacou izbou nájdeme v menších bytoch, kde samostatná kuchyňa a obývacia izba zaberajú viac miesta, takže väčší priestor vznikol prepojením kuchyne a obývacej izby.      

    Druhým dôvodom je moderný spôsob života jednotlivca, ktorý veľa času trávi mimo svojho príbytku, takže doma má potrebu stretávať sa a variť spolu s priateľmi. Kamarátenie a zábava sa tak stali hlavným vodítkom pri plánovaní modernej kuchyne.

    2. Usporiadanie kuchynských prvkov

    2.1. Rovná kuchynská linka pozdĺž steny

    Jednostranné usporiadanie kuchynských prvkov pozdĺž steny sa považuje za najjednoduchšie usporiadanie. Medzi základné kuchynské prvky patrí chladnička, úložná skriňa, drez, hlavná pracovná plocha, varná doska a prídavný odkladací pult. Kuchynská linka je veľmi praktická a užitočná za predpokladu, že je dostatočne dlhá.

    Usporiadanie kuchynských prvkov pozdĺž jednej steny je elegantným a jednoduchým riešením do každého priestoru
    Usporiadanie kuchynských prvkov pozdĺž jednej steny je elegantným a jednoduchým riešením do každého priestoru

    2.2. Dva rovnobežné rady kuchynských prvkov pozdĺž stien

    Rozloženie kuchynských prvkov v dvoch rovnobežných radoch sa uplatňuje hlavne v dlhých a úzkych kuchyniach, kde je jedna kuchynská zostava rozdelená na dve protiľahlé praktické a funkčné; to znamená, že všetko máte na dosah ruky na jednej alebo druhej strane. Pohyb po  kuchyni je týmto spôsobom oveľa jednoduchší. Ak sú rady krátke, drez by mal byť umiestnený na jednej strane a varná doska, resp. sporák na druhej. Ani jeden z týchto dvoch kuchynských prvkov nebude stáť v rohu a navyše medzi nimi bude dostatok pracovnej plochy.

    2.3. Uhlové rozloženie

    Uhlové rozloženie kuchynských prvkov je často riešením v moderných nových budovách, nie je však nevyhnutne najvhodnejšie. Nevýhodou tohto typu kuchyne je práve rohový prvok, ktorý nie je veľmi praktický. V prípade otvoreného priestoru a prepojenia s obývacou izbou sa často vynára otázka správneho umiestnenia jedálenského stola.

    2.4. Kuchyňa s polostrovom 

    Kuchyňa s polostrovom je lepšia v porovnaní s uhlovým usporiadaním kuchynských prvkov. Výhodou je, že sa vyhneme rohovým prvkom a získame ďalšiu pracovnú plochu a zásuvky. Vhodnejšie je tak aj umiestnenie samotného jedálenského stola, ktorý môže pôsobiť ako predĺženie barového pultu, alebo nepoužijeme barové stoličky a jedálenský stôl jednoducho postavíme k polostrovu.

    2.5. Kuchyňa s ostrovom 

    Kuchyne s ostrovom sú v istom zmysle novinkou v usporiadaní kuchynských prvkov; nachádzajú sa hlavne v moderných domoch a bytoch. V tomto type kuchyne sa ostrov skladá z varnej dosky a drezu a na druhej strane je rad vysokých prvkov so zabudovanou chladničkou, výškovou rúrou a ďalšími domácimi spotrebičmi. 

    Usporiadanie prvkov v takýchto kuchyniach je mimoriadne funkčné, otvorené a ideálne pre kamarátenie, pretože okolo ostrova je dosť miesta na spoločné varenie.

    Odborná rada zo spoločnosti Timber nábytok

    1. Kuchynská linka je srdcom každej domácnosti, aké su trendy dnes pri výrobe kuchýň na mieru?

    Rok 2023 pokračuje v trende jednoduchých a minimalistických kuchýň. Hlboké potravinové skrine, skryté komory, široké a priestranné kvalitné výsuvy sú pravidelne opakované požiadavky od našich zákazníkov. Kuchynské ostrovčeky sa počas rokov neskutočne osvedčili a stávajú sa čoraz sofistikovanejšie. Výsuvné digestory, rozmanitý design, komfortné sedenia, úložné priestory to všetko Vám ponúkne kuchynský ostrovček.

    2. Keď ide o kuchynské linky, aké materiály najčastejšie odporúčate svojim zákazníkom a prečo?

    Zákazníci si uvedomujú, že kuchyňa je priestor, kde trávia obrovské množstvo času a preto pri výbere materiálov a kovaní radšej navýšia rozpočet a vyberú kvalitné materiály ako v porovnaní napríklad s ostatnými priestormi v dome (šatníky, obývacie steny atď.). Častokrát sa stretávame s kombináciou dreva/čienej farby na kuchyni. Čím tmavšie materiály, tým náročnejšie na údržbu. Jednoducho povedané slangovou rečou "všetko na nich vidno". Preto odporúčame materiály, ktoré sú prémiové, odolné voči poškriabaniu či opotrebovaniu a najmä obsahujú bezotlačkovú povrchovú úpravu. Každý výrobca má vo svojej kolekcii prémiové dekory či sa jedná o Egger - PerfectSense, Kaindl - Optiboard, Kronospan - Acrylic Matt atd. Klasické pracovné dosky častokrát nahrádza Fundermax, Corian, či stále populárny kameň. Pri výbere materiálov a kovaní sa snažíme v rámci rozpočtu použiť to najlepšie, čo trh ponúka.  

    3. Na čo si dať pozor pri zariaďovaní kuchyne?

    V pravom rade odporúčame vyhľadať dobrého interiérového designera, ktorý má bohaté skúsenosti s návrhom priestoru. Zákazník už počas stavby ale prerábky musí mať jasnú predstavu, ako kuchyňa bude vyzerať. Tento prvý a nesmierne dôležitý krok vám ušetrí kopec peňazí pri rozvodoch vody, odpadov, elektroinštalácie. Nie je nič horšie, ako mať všetko pripravené a nakoniec prerábať, pretože predstava bola, ale realita je nakoniec iná. Vybrať si svoju vynívanú kuchyňu podľa rozpočtu. Luxusná, čierna, bezúchytková kuchyňa vyrobená z lacných materiálov či kovaní vás v budúcnosti bude budiť zo spánku. Kuchyňa má v prvom rade slúžiť vám, nestaňte sa jej otrokom pri dennodennej údržbe. Všeobecne platí, vhodné farebné svetlejšie kombinácie s drevom sú vďačné na údržbu. Tmavšie materiály vyžadujú oveľa väčšiu starostlivosť a kombinácia základné/tmavé materiály sa postarajú o Váš dennodenný program. 

    Odbornú radu poskytol pán Daniel Kavecký zo spoločnosti Timber nábytok

    3. Materiály a farby pre kuchyne

    Okrem usporiadania kuchynských prvkov sú dôležité aj materiály a farby kuchyne z hľadiska prepojenia kuchynského priestoru s ostatnými priestormi. Výber materiálov a farieb musí byť uskutočnený dostatočne včas, aby sa vytvoril ucelený obraz budúceho kuchynského priestoru, aby sa materiály, tvary, farby a vzory zladili s podlahovými a stenovými krytinami, parapetmi a v neposlednom rade s dverami. Kuchynský priestor by mal pôsobiť uvoľnene a hravo.

    Kuchyňa s ostrovčekom je synonymom moderných príbytkov, keďže izby sa navzájom prepájajú alebo spájajú
    Kuchyňa s ostrovčekom je synonymom moderných príbytkov, keďže izby sa navzájom prepájajú alebo spájajú

     

    3.1. Čelá kuchynskej linky

    Otvorené povrchy kuchynských prvkov sú zvyčajne vo farbe dreva alebo v nejakej inej farbe, alebo možno použiť aj drevo, sklo alebo kov. Drevené čelá sú bežnou voľbou, môžu byť imitáciou dreva, dyhované, a menej často sa používa masívne drevo. Možnosti sú obrovské a dizajn závisí výlučne od vašich potrieb a želaní. Na pracovné povrchy je možné použiť kameň, laminát, drevo, nehrdzavejúcu oceľ alebo hliník. Medzi prírodné materiály pre vybavenie kuchyne patrí prírodný kameň a lepené drevo. Kuchynské dosky môžu byť tiež vyrobené zo skla alebo kombinácie rôznych kompozitných materiálov.

    3.2. Kuchynská pracovná doska

    Kuchynská pracovná doska môže byť z laminátu, kameňa, dreva alebo nehrdzavejúcej ocele. Prírodný kameň a lepené drevo sú prírodnými materiálmi pre zariadenie kuchyne. Kuchynské pracovné plochy môžu byť vyrobené aj zo skla, kerrocku alebo kombinácie rôznych kompozitných materiálov.

    3.3. Úchytky do kuchyne

    Pri navrhovaní sa môžete rozhodnúť pre rôzne farebné kombinácie a rôzne povrchové úpravy kuchynských prvkov, aj keď pre moderné kuchyne sú charakteristické povrchy v rovnakej farbe a materiáli. Netreba zanedbávať ani úchytky (rukoväte),  môžu byť po celej dĺžke prednej strany alebo skryté, alebo klasické, krátke a viditeľné. V moderných kuchyniach nie sú úchytky zvýraznené, aby sa zachovala podoba minimalistického a redukovaného tvaru; niektoré kuchyne obsahujú skryté drážky alebo profily, ktoré tiahnu po celej dĺžke kuchynských prvkov.

    4. Krátke závesy na kuchynské okná

    4.1. Závesy v kuchyni poskytujú súkromie

    Kuchyňa je miestom, kde sa trávi veľa času a ľudia si v nej vo všeobecnosti chcú zachovať súkromie. Závesy bránia priamemu pohľadu zvonku, čo je obzvlášť dôležité, ak je kuchyňa otočená smerom do ulice alebo smerom k susednému domu.

    4.2. Kontrola svetla

    Závesy v kuchyni umožňujú kontrolovať množstvo svetla vstupujúceho do miestnosti. Môžu byť čiastočne alebo úplne zatiahnuté, keď je príliš veľa svetla alebo otvorené, aby sa vytvorila svetlejšia a príjemnejšia atmosféra.

    4.3. Krátke závesy na okná ako dekoratívny prvok

    Závesy v kuchyni môžu slúžiť ako dekorácia. Rôzne vzory, farby a textúry ponúkajú možnosť upraviť vzhľad kuchyne podľa osobných preferencií a celého interiéru.

    4.4. Krátke závesy na okná

    Kuchynské okná sú vystavené rôznym poveternostným vplyvom, akými sú slnko, dážď a vietor. Závesy môžu pôsobiť ako dodatočná vrstva ochrany proti takýmto vplyvom, čím sa predĺži životnosť okien, parapetov a nábytku pri otvorených oknách.

    Krátke závesy na kuchynské okná sú nielen funkčným, ale aj estetickým doplnkom
    Krátke závesy na kuchynské okná sú nielen funkčným, ale aj estetickým doplnkom

    5. Údržba kuchynských závesov

    Kuchynské závesy sa ľahko dávajú dolu a perú, uľahčuje to udržiavanie hygieny. Práca je ešte jednoduchšia, ak si vyberiete záclony vyrobené z látky, ktorá sa ľahko udržiava a z ktorej sa ľahko odstraňujú škvrny. Keďže sa v kuchyni predovšetkým varí, krátke záclony by sa mali prať častejšie – ideálne by bolo aspoň raz za mesiac. Kuchyňa je často srdcom domova, kde sa rodina stretáva a trávi spolu čas. Krátke závesy na kuchynské okná môžu spôsobiť, že celé prostredie bude pôsobiť teplo, útulne, pohodlne a pohostinne.

    6. Ceny kuchýň

    6.1. Ceny typových kuchýň

    Cenové rozpätie typovej kuchynskej zostavy môže byť značné. Cena kuchyne závisí predovšetkým od výrobcu, materiálu, špeciálneho príslušenstva, priestorového rozloženia a rozmerov kuchynských prvkov, úchytiek, vodítok a podobných vecí. V rôznych katalógoch je možné nájsť ceny štandardných kuchynských zostáv, ktoré zahŕňajú iba kuchynské prvky bez elektrických spotrebičov. Typové kuchyne sú rozdelené podľa cenovej relácie. 

    Ceny typových kuchýň začínajú od pár stoviek EUR až do niekoľko tisíc EUR. Cena závisí od výrobcu, značky, rozmerov, zloženia, materiálov, úchytiek, usporiadania kuchynských prvkov a podobne.

    Ak hľadáte odborníka na interiérový dizajn, ktorému zveríte zariaďovanie novej alebo renováciu starej kuchyne, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 1357
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 430 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    10
    2

    Kelbel s.r.o


    10
    1

    Ing.arch. Michal Ihnát - IHN


    8.7
    0

    Vychodil architects, s. r. o.


    8.6
    0

    SHARCH s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené