Pre oblasť

    Vchod do domu – statusový symbol majiteľa?

    Článok si prečítalo viac ako 1169+ používateľov
    Vstupný, resp. vchodový portál sa v pravom slova zmysle na dnešných klasických a moderných rodinných domoch objavuje veľmi zriedkavo. V dávnej histórii vstupný portál bol považovaný za majestátny až posvätný a predstavoval jednu z hlavných čŕt palácov a kaštieľov. Svoju moc a postavenie šľachtici zdôrazňovali veľkoleposťou a monumentálnosťou vstupných portálov. Vchodové dvere a vchodový portál dnes stratili svoju pôvodnú úlohu a sú len bledým tieňom niekdajších výtvorov. V tomto článku sa zmienime o tom, ako prispieť k zvýrazneniu vchodu do domu, aké materiály použiť.
    Odborný článok 1169
    vchod do domu
    Máme 459 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    1. Luxusný vchodový portál, áno alebo nie?

    S projektovaním a výstavbou vchodových portálov sa architekti stretajú naozaj zriedkavo, najmä ak ide o súkromné ​​domy. Ľudia oveľa viac dbajú na dizajn, funkčnosť a využiteľnosť interiéru domu, a keď ide o exteriér, vzťahuje sa to väčšinou na dvor, záhradu, garáž a príjazdovú cestu. Rodinné domy majú vo všeobecnosti len o niečo väčšie alebo masívnejšie vchodové dvere, prípadne schodisko a prístrešok, takže hovoriť o skutočnom vstupnom   portáli je takmer nemožné.

    Poloha vchodových dverí a dizajn vstupného portálu závisí od želania majiteľa. Niektorí chcú výrazný, okamžite viditeľný vstupný portál, iní uprednostňujú odľahlejší a mierne skrytý vchod. Vchodové dvere tak nie sú hneď viditeľné a nepútajú pozornosť.

    Zbytočné dodatočné náklady

    Prečo sa teda vo väčšine prípadov rozhodneme pre vchodové dvere vsadené do vonkajšieho múra bez nejakých špeciálnych detailov? Okrem osobných želaní každého jednotlivca rozhodnutie ovplyvňujú aj náklady. Väčšina vníma výrazný, dodatočne zdobený vstupný portál ako zbytočný náklad. Vstupný portál si vyžaduje určitú konštrukciu a spotrebu materiálov, zároveň v tomto prípade nejde o vytvorenie skutočného, ​​praktického priestoru, ale skôr o priestor, ktorý nie je nutne potrebný. Krásne riešeným vstupným portálom určite získame na estetickom vzhľade celej stavby, vynára sa len otázka praktickosti.

    2. Plánovanie vstupného portálu

    Ak existuje túžba po špeciálne navrhnutom vchode do domu, je najlepšie naplánovať ho spolu s plánovaním celej budovy. Len tak bude výsledok v konečnom dôsledku uspokojivý a vstupný portál bude zladený s celkovým riešením stavby, ako po vizuálnej, tak aj po materiálnej stránke.

    Spôsoby umiestnenia vchodových dverí

    V závislosti od toho, akým smerom bude vchod orientovaný, závisí aj to, či bude krytý len zhora alebo z jednej strany, prípadne oboch strán. Aké možnosti zastrešenia sú k dispozícii? Existuje niekoľko architektonických a materiálových riešení.

    Zastrešenie môže byť súčasťou strechy. Hranicu medzi interiérom a exteriérom tvorí závetrie. Závetrie je v takom prípade včlenené do pôdorysu, dosiahne sa to zalomením bočných obvodových stien. Obvodové múry sú dodatočnou ochranou pred vetrom a zrážkami. Časť nad vchodom môže byť aj mierne predĺžená, v takom prípade sa použijú podporné stĺpy. Ďalšie riešenie môže byť prístrešok rôznych tvarov a rôznych materiálov, ktorý je dodatočné namontovaný nad vchodové dvere.

    Ako vstup do domu bude riešený, závisí napríklad aj od toho, či sa vstup nachádza na úrovni terénu alebo je sprístupnený pomocou schodov. Tiež od toho, či sa chce dosiahnuť jednoduchý, ale elegantný štýl alebo vzbudiť reprezentatívny dojem. Vstupný priestor  pomáhajú dotvoriť aj rôzne detaily.

    Vstupná časť domu môže byť realizovaná aj ako samostatný zastrešený prvok napojený na strechu objektu.

    Vstupný portál ako kombinácia rôznych prvkov

    V túžbe po rozmanitej, modernej architektúre možno pri usporiadaní vstupného portálu využiť rôzne architektonické prvky. Okrem prístreška sa používajú múry a stĺpy. Väčšine sa táto možnosť zdá nezmyselná a vnímajú ju ako plytvanie stavebným materiálom a dodatočné náklady. V každom prípade architektonicky rôznorodý vstupný portál dodáva celému objektu ďalšiu reprezentatívnu hodnotu a estetiku. Dobre navrhnutý portál však nemusí nutne znamenať veľkoleposť alebo extravaganciu. Napríklad ako prvok ohraničenia vstupnej časti domu a záhrady možno umiestniť vysoký múr, ktorý skryje vchod a zabráni zvedavým pohľadom z ulice. V architektúre sa pod pojmom múr nerozumie len kompletne postavený múr, ale aj múry s výklenkami, rôznymi otvormi, do ktorých môžu byť položené črepníkové rastliny, ploty pre popínavé rastliny a podobne.

    3. Aký je účel vstupného portálu a aké materiály sú k dispozícii?

    Základným účelom vstupného portálu je ochrana vstupu resp. vchodových dverí pred poveternostnými vplyvmi. K dispozícii sú rôzne materiály. Môžeme použiť tehlu, drevo, dekoračný kameň, sklo, sklenené hranoly a podobne. Kombinácií materiálov a možností je neúrekom.

    4. Vstupný portál - cena 

    Cena konkrétneho materiálu je ovplyvnená rozmermi a typom. Ceny materiálov sa tiež líšia v závislosti od výrobcov.

    Prístrešok ako prístavba k pôvodnej budove
    Prístrešok ako prístavba k pôvodnej budove

    Ak sa rozhodnete realizovať vstupný portál, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy, ale aj skúsených zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme, a ktorí na vašu požiadavku odpovedia vhodnou ponukou.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 1169
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vchodové dvere?

    Máme 459 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 459 realizátorov v oblasti Vchodové dvere
    8.7
    0

    Ing. Anatolij Pazin - TOPA


    10
    0

    MINTAL s.r.o.


    8.7
    0

    SKATACH s.r.o.


    10
    4

    Wood Renova s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené