Pre oblasť

    Otváranie dverí na sto spôsobov

    Článok si prečítalo viac ako 757+ používateľov
    Aké spôsoby otvárania dverí existujú? V závislosti od rôznych typov dverí existujú aj rôzne spôsoby otvárania. Každé dvere sú funkčne prispôsobené konkrétnemu priestoru a preto majú svoj vlastný spôsob pohybu. Najbežnejším typom sú krídlové dvere, nasledujú posuvné dvere, ktoré svojim spôsobom otvárania zaberajú podstatne menej miesta, ďalší, špeciálny spôsob otvárania ponúkajú skladacie dvere. Existujú aj rôzne spôsoby otvárania garážových brán.
    Odborný článok 757
    jednokridlove dvere
    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    1. Otváranie dverných krídel

    Otváranie a zatváranie dverného krídla je charakteristické pre jednokrídlové a dvojkrídlové dvere, ktoré sú považované za štandardné prevedenie dverí. Vchodové, interiérové a balkónové dvere, ba dokonca aj garážové brány, môžu byť tohto typu. Otváranie a zatváranie krídel sa považuje za najefektívnejší systém pohybu dverí z hľadiska tesnenia a zmenšenia potenciálnych strát energie v porovnaní so spôsobmi otvárania posuvných alebo skladacích dverí. Na druhej strane krídlové dvere zaberajú oveľa viac miesta ako povedzme posuvné dvere. Práve preto treba dbať na umiestnenie dverí – inými slovami, treba dbať na to, či sa dvere budú otvárať dovnútra alebo von, aby tesne za dverami nebolo nič, čo by mohlo brániť úplnému pohybu dverného krídla (napr. kusy nábytku). 

    Jednokrídlové dvere sa najčastejšie používajú na predelenie vnútorných priestorov a ako vchodové dvere. Dvojkrídlové dvere sú bežnejšie ako balkónové a garážové dvere alebo vchody do verejných budov. 
    Otváranie posuvných dverí môže byť aj estetickým akcentom 
    Otváranie posuvných dverí môže byť aj estetickým akcentom 

    2. Otváranie posuvných dverí

    2.1. Otváranie posuvných dverí pre optimálne využitie priestoru

    Posuvným spôsobom otvárania dverí získame väčšiu úžitkovú plochu v interiéri. Ak je pri krídlových dverách potrebné dbať na polohu nábytku za dverami a pred nimi, s posuvnými dverami také  problémy nie sú. Jedinou nevýhodou posuvných dverí je horšie tesnenie a teda o niečo vyššie  energetické straty pri vykurovaní alebo chladení miestností. Tento systém otvárania dverí sa vo väčšej miere využíva pri interiérových a balkónových dverách alebo panoramatických stenách.

    2.2. Posuvné interiérové ​​dvere

    Posuvné interiérové ​​dvere sú vhodné do menších bytov a miestností, kde by sa montážou krídlových dverí stratil nejaký priestor navyše v už aj tak malom interiéri. Preto sú posuvné interiérové ​​dvere tým najlepším riešením do bytov, kde je nedostatok miesta. Posuvné dvere sú považované za tichší variant (nedajú sa zabuchnúť) oproti bežným, krídlovým interiérovým dverám a zároveň sú dostupné v rôznych prevedeniach s atraktívnym vzhľadom. Posuvné dvere, ako už ich názov napovedá, sa pohybujú (posúvajú) po vodidlách, ktoré môžu byť viditeľné alebo skryté. Okrem toho môže byť systém otvárania stropný a stenový, a samotné krídlo môže byť posúvané popri stene alebo do steny. Existujú posuvné dvere s horným vedením (závesné interiérové posuvné dvere) alebo s horným a dolným vedením. 

    Krídlo posuvných dverí môže byť posúvané popri stene alebo do steny.

    2.3. Posuvné balkónové dvere a panoramatické steny

    Zdvižno-posuvný systém otvárania

    Zdvižno-posuvný systém otvárania funguje tak, že sa krídlo pred otvorením mierne nadvihne a potom sa posúva po koľajnici popri pevnej časti. Krídla nie sú v jednej rovine, ale napriek tomu sa stena tesne uzatvára, je dobre tepelne izolovaná a zabezpečuje príjemnú klímu v interiéri. Zdvižno-posuvný systém otvárania je vhodný pre väčšie rozpätia - pre panoramatické okná a steny. 

    Výklopno-posuvný systém otvárania

    Pre výklopno-posuvný systém otvárania je charakteristické, že krídlo panoramatickej steny sa otvára výsuvným posúvačom tak, že sa krídlo najskôr otvorí ako „na vetranie“ a následne sa vyrovná vytiahnutím spodnej časti. Krídlo sa tak môže posúvať vedľa pevnej časti aj napriek tomu, že obe krídla sú v jednej rovine.  

    3. Otváranie skladacích dverí

    Skladacie dvere pozostávajú z niekoľkých segmentov alebo panelov, ktoré sa otvárajú skladacím spôsobom podľa harmonikového systému a sú naskladané v samotnom prechode. Existuje niekoľko spôsobov a smerov otvárania: otvorenie všetkých panelov na jednu stranu, čiastočné otvorenie panelov doľava a čiastočné otvorenie panelov doprava. V poslednej dobe sa skladacie dvere čoraz viac používajú v moderných, súčasných domoch ako deliace steny (priečky), ktoré oddeľujú časti interiéru.

    Sú veľmi žiadané, pretože rovnako ako posuvné steny zaberajú menej využiteľného priestoru.
    Otváranie skladacích dverí podľa harmonikového systému
    Otváranie skladacích dverí podľa harmonikového systému

    4. Otváranie sekčných dverí 

    Spôsob otvárania po častiach (segmentoch) je typický pre garáže, sklady a predajne. Existujú dva typy otvárania.

    4.1. Sekčná zdvíhacia garážová brána

    Sekčné (sekcionálne, segmentové) garážové brány sú najbežnejšou voľbou pre otváranie/zatváranie garážových brán. Dvere sa skladajú z jednotlivých častí – lamiel, ktoré sa pohybujú po profilovaných koľajniciach. Pri otváraní sa segmenty jeden po druhom nadvihnú a na vodidlách sa zasunú pod strop garáže. Takáto konštrukcia pod stropom zaberá minimálny priestor, pričom dvere umožňujú maximálny priechod svetla. Segmentové garážové brány ponúkajú najefektívnejšie tesnenie zo všetkých typov garážových brán, pretože sú zo všetkých štyroch strán utesnené trvalo elastickými tesneniami odolnými voči všetkým poveternostným vplyvom. Môžu byť jednoducho namontované prakticky v každej garáži.

    4.2. Sekčná posuvná garážová brána

    Rovnako ako sekčné zdvíhacie garážové brány, aj segmentové posuvné brány sa skladajú z jednotlivých častí – lamiel. Jediný rozdiel je v smere otvárania - ide o pohyb brány popri stene garáže alebo susednej budovy. Konštrukcia zaberá minimálny priestor, preto je takáto brána vhodná do nižších garáží alebo garáží, ktoré majú vo vnútri na strope určité prekážky. 

    Otváranie sekčných dverí je najčastejšie pri garážových bránach
    Otváranie sekčných dverí je najčastejšie pri garážových bránach

    5. Otváranie zdvíhacej garážovej brány 

    Zdvíhacie garážové brány sa vyznačujú tým, že pri otvorení sa naraz zdvihnú pod strop v jednom kuse. Na rozdiel od sekčných zdvíhacích brán sú zdvíhacie kovové garážové brány horšie izolované a horšie tesnia. Práve preto sa zdvíhacie kovové garážové brány najlepšie hodia do tých garáží a iných priestorov, kde nie je potrebná dodatočná izolácia a tesnenie. Nevýhodou je aj menší priechod svetla do interiéru.

    6. Rolovacie (roletové) otváranie dverí 

    Tento systém otvárania je typický pre garážové brány, sklady alebo obchody. Vyrábané sú z profilov plnených nejakým izolačným materiálom (napr. polyuretánovou penou). Rolovacie garážové brány pozostávajú z lamiel so šírkou cca 100 mm, ktoré sa rolujú do „bubna“ umiestneného nad otvorom, preto potrebujú viac miesta. Rolovanie môže byť vonkajšie alebo vnútorné, v závislosti od želania zákazníka a daného priestoru.

    Odborný článok 757
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vchodové dvere?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere
    10
    1

    KLEPCO s.r.o.


    8.8
    1

    Miroslav Brenkus - okná


    9.7
    0

    Richard Čavojský


    9.6
    0

    ROMAKO PD, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené