Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Vchodové a interiérové dvere: drevené, plastové alebo hliníkové?

    Článok si prečítalo viac ako 1545+ používateľov
    Existuje veľký výber rôznych materiálov pre všetky typy dverí, vonkajšie aj vnútorné. Najbežnejšie používanými materiálmi sú drevo, plast (PVC), hliník a kombinácie týchto materiálov. Aký materiál zvoliť? Ktorý materiál má lepšie mechanické a tepelnoizolačné vlastnosti? Ktorý materiál je lacnejší? Tieto otázky si kladie každý, kto sa rozhodne kúpiť alebo vymeniť dvere. Článok obsahuje jednoducho formulovaný opis exteriérových vchodových a balkónových dverí a interiérových krídlových a posuvných dverí, ktoré sú považované za štandardné. Dvere sú roztriedené podľa druhu materiálu, z ktorého môžu byť vyrobené.
    Odborný článok 1545
    drevene vchodove dvere
    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    1. Plastové vchodové dvere

    Plast je považovaný za jednu z najdostupnejších možností, a preto je často používaným materiálom pre vchodové dvere. Keďže existuje obrovský výber farieb a výplní, dvere je možné vyrobiť podľa priania zákazníka a samozrejme, zladiť s celou budovou a širším okolím. Plast navyše umožňuje jednoduché čistenie a údržbu. Plastové dvere majú dlhú životnosť a výhodnú cenu, preto by nemalo byť prekvapením, že sú najvyhľadávanejšie.

    1.1. Aké sú vlastnosti plastových vchodových dverí?

    V porovnaní s drevom majú dvere z PVC horšiu tepelnú a zvukovú izoláciu, ale na druhej strane sú odolnejšie voči vonkajším vplyvom. Plastové vchodové dvere sa najľahšie udržiavajú, stačí ich utrieť vlhkou handričkou.

    Plastové vchodové dvere
    Ak chcete vchodové dvere lacnejšie ako drevené, ale aby pôsobili čím prirodzenejšie, zaobstarajte si plastové dvere s imitáciou dreva

    2. Drevené vchodové dvere

    Drevo je vďaka lepšej tepelnej a zvukovej izolácii v porovnaní s inými materiálmi jedným z obľúbených materiálov vchodových dverí. Pretože sú vyrobené z prírodného materiálu, drevené vchodové dvere sa veľmi dobre hodia do vonkajšieho aj vnútorného prostredia. Dub, smrek a smrekovec sú druhmi dreva, ktoré sa najčastejšie používajú na výrobu vchodových dverí, často v kombinácii so sklom.

    2.1 Vlastnosti drevených vchodových dverí

    Tepelná vodivosť dreva sa pohybuje medzi 1,1 – 1,3 W/m2K, čo dokazuje, že je drevo skutočne veľmi dobrým izolačným materiálom. V kombinácii s drevom a plastom sa používa  izolačné dvojsklo.

    3. Hliníkové vchodové dvere

    Hliník je jedným z materiálov, ktoré v modernej konštrukcii pôsobia najatraktívnejšie, o čom svedčí aj jeho najvyššia cena. Je to materiál, ktorý je v porovnaní s plastom a drevom najodolnejší voči vonkajším vplyvom. Hliníkové vchodové dvere môžu byť vyrobené v mnohých farebných odtieňoch. Dlhodobú stálosť farebných tónov  a lesku hliníkových vchodových dverí zaručuje  vysokokvalitné práškové lakovanie. Tieto dvere sa dostávajú na prvé miesto aj keď ide o bezpečnosť,  resp. ochranu proti vlámaniu. 

    3.1. Aké sú vlastnosti hliníkových vchodových dverí?

    Hliník je pevnejší a odolnejší, ale predsa úplne recyklovateľný, takže je v porovnaní s plastom šetrnejší k životnému prostrediu. V kategórii tepelnej a zvukovej izolácie je na poslednom mieste, pretože tepelná vodivosť hliníka sa pohybuje medzi 3,0 – 6,0 W/m2K.

    Hliníkové vchodové dvere
    Hliníkové vchodové dvere zaujímajú prvé miesto aj v oblasti bezpečnosti

    4. Plastové interiérové dvere

    Okrem drevených dverí sa do interiéru stále častejšie vyberajú plastové dvere. K výhodám plastových interiérových dverí patrí jednoduchá montáž, jednoduchšia a lacnejšia údržba v porovnaní s drevom a hliníkom a samozrejme cena. A čo viac, je tu väčší výber z hľadiska rozmerov, tvarov a rôznych farieb. Pomocou rôznych fólií a náterov je možné dosiahnuť, aby plastové dvere vyzerali napríklad ako skutočne drevené dvere. Vzhľadom na nízku cenu plastových dverí môžete si dovoliť oveľa viac doplnkov k dverám, akými sú odhlučnenie (zvuková izolácia), rôzne farby a ďalšie ozdoby (napr. špeciálne kľučky).

    5. Drvené interiérové dvere

    Nie je potrebné hovoriť, že drevo je pre svoju prirodzenosť, teplo a vôňu prvou voľbou pre interiérové ​​dvere. Drevené interiérové ​​dvere sú vďaka svojej textúre a farbe dokonalé a dotvárajú atmosféru interiéru a vytvárajú príjemnú mikroklímu. Existuje mnoho prevedení a rámov rôznych farieb. Varianty dreva, ako je dyha, biely lak a pod., sa perfektne hodia  takmer do každého interiéru. V poslednej dobe je veľmi rozšírené používanie dyhovaných interiérových dverí, ktoré sú akousi kombináciou dverí z masívneho dreva a ľahkosti dverného krídla. Pre tento druh dverí je charakteristické, že sú potiahnuté špeciálnou fóliou, ktorá dodáva dverám moderný vzhľad. V porovnaní s plastovými interiérovými dverami je drevená verzia interiérových dverí považovaná za o niečo drahšiu voľbu.

    Dyhované interiérové dvere
    V poslednej dobe je veľmi rozšírené používanie dyhovaných interiérových dverí

    6. Hliníkové interiérové dvere

    Hliník nie je považovaný za taký bežný materiál pre interiérové ​​dvere, najmä nie v bytoch. Preto sú hliníkové dvere dosť zriedkavé, častejšie sa používajú vo verejných budovách. Viac  sa hliník používa na výrobu vonkajších, vchodových dverí.  Interiérové ​​dvere jednoducho nepotrebujú materiál akým je hliník, pretože je považovaný za najdrahší materiál. Často sa však hliník používa ako rám pre sklenené posuvné interiérové ​​dvere. Okrem hliníkových dverí sa vyrábajú aj hliníkové okenné rámy.

    7. Koľko stoja drevené, hliníkové alebo plastové vchodové dvere?

    Možnosť kombinovať rôzne materiály a využiť širokú škálu farieb, z ktorých si môžete vybrať, vám umožňuje prispôsobiť vzhľad dverí k budove. Každý materiál má však svoje výhody a nevýhody. Koľko zaplatíte za vchodové dvere, to závisí od druhu materiálu, z ktorého sú dvere vyrobené, od rozmerov vchodových dveri, podielu zasklenia a iných nemenej dôležitých faktorov. 

    7.1 Drevené, plastové a hliníkové vchodové dvere

    Ceny vchodových dverí sa líšia podľa druhu materiálu, rozmerov vchodových dverí, podielu zasklenia, výzdoby, bezpečnostných prvkov a výrobcu. Na trhu k najlacnejším dverám patria plastové vchodové dvere. Za plastové vchodové dvere v priemere zaplatíte 250 až 750 EUR. Ceny drevených vchodových dverí sa pohybujú v rozmedzí 650 až 1 500 EUR. Hliníkové vchodové dvere sú o niečo drahšie: stoja približne 800 až 2 000 EUR. Za kombináciu dreva a hliníka zaplatíte 1 500 až 2 500 EUR.

    7.2. Balkónové dvere

    Cena jednokrídlových plastových balkónových dverí sa pohybuje od 150 do 300 EUR, dvojkrídlové plastové dvere stoja  400 až 600 EUR. Pri jednokrídlových drevených balkónových dverách vyrobených z borovice alebo dubu,  s dvojitým alebo trojitým zasklením, odpočítate 300 až 500 EUR.  Cena drevo-hliníkových jednokrídlových balkónových dverí sa pohybuje medzi 560 – 720 EUR.

    Cena dvojkrídlových plastových balkónových dverí je 400-600 EUR, pri dvojkrídlových drevených balkónových dverách odpočítate 500 až 900 EUR a za drevo-hliníkové balkónové  dvere treba zaplatiť 900 až 1200 EUR.

    7.3 Interiérové drevené, hliníkové a plastové dvere

    Ceny interiérových ​​dverí sa pohybujú v rozmedzí 150 až 750 EUR, v závislosti od typu dverí, spôsobu otvárania a materiálov. Cena za interiérové dyhované dvere spolu so zárubňou sa pohybuje v rozmedzí 150 až 650 EUR/kus. Najmenej stoja plastové interiérové ​​dvere štandardných rozmerov, ktorých cena sa pohybuje okolo 150 EUR/kus. V každom prípade najviac stoja hliníkové interiérové ​​dvere, ktorých cena sa pohybuje okolo 700 EUR/kus.  

    7.4 Interiérové posuvné dvere

    Koľko stoja posuvné dvere? Ceny posuvných dverí sa líšia a závisia od veľkosti dverného krídla, voľby vodiacich prvkov, materiálu a opracovania dverného krídla. Dverné krídlo môžeme opracovať, doňho vygravírovať vzory, avšak, akékoľvek dodatočné služby predstavujú aj dodatočné náklady. Ceny sa pohybujú od 90 EUR/m2 a viac, bez montáže. To znamená, že za posuvné alebo zasúvacie sklenené interiérové dvere štandardných rozmerov, spolu s rúčkami a zodpovedajúcim kovaním, zaplatíte 300 až 400 EUR. 

    Plastové posuvné dvere
    Plastové dvere sú najbežnejšími posuvnými dverami
    Odborný článok 1545
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vchodové dvere?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere
    9.4
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    8.9
    0

    Forvin stav s.r.o.


    10
    1

    LeaderStav s.r.o.


    8.7
    2

    Andrej Parči


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené