Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Ako si vybrať vchodové dvere?

    Článok si prečítalo viac ako 1827+ používateľov
    Zvažujete kúpu vchodových dverí a neviete sa rozhodnúť? Chcete plastové, hliníkové, drevené dvere alebo kombináciu týchto materiálov? Výber je takmer neobmedzený a v ponuke je veľa modelov, rôznych výrobcov. Vchodové dvere sú prvé dvere, ktorým pri vstupe do budovy stlačíte kľučku. Z tohto pohľadu je veľmi dôležité zvoliť správne vchodové dvere, ktoré budú vizuálne a materiálovo zladené s celou budovou a jednoducho lákajú vstúpiť do určitého priestoru.
    Odborný článok 1827
    vchodove dvere
    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    1. Plastové vchodové dvere

    1.1. Plastové vchodové dvere: obľúbená náhrada dreva

    Plast (PVC) je okrem dreva jedným z najbežnejšie používaných materiálov pre vchodové dvere. Zdá sa, že veľký dopyt po týchto dverách nie je len kvôli nízkej cene, ale aj kvôli hladkému povrchu, ktorý sa ľahko čistí a udržiava. Ich výhodou je odolnosť a dlhá životnosť. Sú vhodné pre novostavby, nízkoenergetické domy a možno ich použiť aj v prípade obnovy budov.

    K negatívnym vlastnostiam plastových vchodových dverí patrí ich neekologickosť, pretože ide o plastový materiál, ktorý môže v životnom prostredí pretrvávať stáročia. Takéto dvere aj „zle dýchajú“ a navyše nestarnú tak dobre ako kovové alebo drevené. Plastový materiál rokmi nezíska očarujúcu patinu, ale naopak, vplyvom UV žiarenia vybledne alebo zožltne alebo sa vôbec nemení vďaka dnešným kvalitným ochranným úpravám, zatiaľ čo iné materiály v dome starnú a získavajú patinu – pôsobí to neharmonicky a umelo. Plastové dvere dokážu imitovať iné, ušľachtilejšie materiály, pričom na trhu sú najčastejšie imitácie dreva.

    Plastové vchodové dvere sú veľmi jednoduché na údržbu - možno ich čistiť vlhkou handričkou
    Plastové vchodové dvere sú veľmi jednoduché na údržbu - možno ich čistiť vlhkou handričkou

    2. Aké sú technické vlastnosti plastových vchodových dverí

    2.1. Profily a výstuž

    Profily plastových dverí sú širšie a dodatočne vystužené, aby sa zabránilo deformácii a sadaniu dverí. Plastové vchodové dvere sú teda mimoriadne stabilné, dosahujú dlhú životnosť a s pribúdaním rokov nestrácajú nič zo svojej funkčnosti. Plastové vchodové dvere sa tiež môžu pochváliť vysokou tepelnou a zvukovou izoláciou, v porovnaní s drevom sú mimoriadne odolné voči vonkajším poveternostným podmienkam a UV žiareniu. Na ich výrobu sa používajú 5-komorové alebo 6-komorové profily. 5-komorový profil má zvyčajne hrúbku krídla približne 7 cm, zatiaľ čo 6-komorový profil má hrúbku krídla približne 8,5 cm a je navyše vyplnený penou. 

    Pre plastové vchodové dvere je použitá ďalšia výstuž z pozinkovanej ocele, ktorá zaisťuje statickú stabilitu dverného krídla.

    2.2. Výplne, tesnenie a kovanie

    Na výplň plastových vchodových dverí možno použiť PVC, HPL výplň alebo sklo s hrúbkou 2 až 5 cm, v závislosti od konkrétneho modelu vchodových dverí. Tesnenie je z odolného a trvácneho EPDM materiálu (tzv. ethylen-propalen-dien-polymer materiál s mechanickými vlastnosťami gumy) a pre plastové vchodové dvere sa najčastejšie používa mechanický alebo automatický trojbodový zámok (kovanie).

    2.3. Prahy a kľučky 

    Prah je hliníkový, vysoký 2 cm, s prerušeným tepelným mostom. To v skutočnosti znamená, že prahová hodnota zaisťuje minimálne tepelné straty a použitie bez primrznutia. Štandardná hliníková kľučka je k dispozícii v bielej, bronzovej alebo striebornej farbe.

    2.4. Príslušenstvo pre plastové vchodové dvere

    Okrem základných prvkov plastové vchodové dvere môžu obsahovať aj príslušenstvo, napr. patrí sem špiónka (priezor, kukátko), zvonček, elektrické otváranie, štandardné alebo horné svetlo, doplnkové diódové osvetlenie a iné.

    PVC profil vchodových dverí
    PVC profil vchodových dverí

    3. Drevené vchodové dvere

    3.1. Drevené dvere sú vždy pekné

    Drevo je tiež jedným z materiálov, ktorý sa veľmi často používa pri kúpe alebo výmene vchodových dverí. Môžete si vybrať medzi rôznymi modelmi drevených vchodových dverí. Pretože sú vyrobené z prírodného materiálu, sú tieto dvere ideálne pre vnútorné aj vonkajšie prostredie, najmä ak má budova drevenú fasádu. Drevené vchodové dvere sú vyrobené z najvhodnejšieho ekologického profilu a majú lepšiu tepelnú izoláciu v porovnaní s plastovým profilom.

    3.2. Klasické drevené vchodové dvere 

    Klasické alebo tradičné drevené vchodové dvere sa obzvlášť hodia k starším budovám a svojimi typickými líniami sa spájajú aj s modernou architektúrou. Tiež si možno všimnúť, že na dverných krídlach sú veľmi často kombinované minimalistické reliéfové tvary so sklenenými povrchmi. Na trhu sú v ponuke rôzne druhy dreva, textúr a štruktúr.

    3.3. Moderné drevené vchodové dvere

    Modernejšie drevené vchodové dvere sú považované za rôznorodejšie. Môžete si vybrať medzi ostrými líniami, ktoré sú charakteristické pre klasický typ drevených dverí alebo šikmými, resp. zaoblenými líniami. Moderné drevené vchodové dvere majú precízne vyrobené drážky na povrchu dverných krídel, ktoré ešte viac zvýrazňujú rôzne kombinácie farieb, textúr a tvarov. Sklo je tiež špeciálnejšie – vyrába sa pieskovaním, čím vznikajú špeciálne svetelné efekty. Môžete si vybrať z rôznych tvarov, textúr a štruktúr dreva a skla.

    Klasické drevené vchodové dvere sa hodia takmer ku každej stavbe
    Klasické drevené vchodové dvere sa hodia takmer ku každej stavbe

    4. Technické vlastnosti drevených vchodových dverí

    Technické vlastnosti moderných drevených dverí sú v skutočnosti rovnaké ako vlastnosti klasických dverí s tým rozdielom, že je špeciálna viacvrstvová izolačná doska vystužená pevným dreveným rámom.  Okrem toho špeciálne stabilizátory zabraňujú ohnutiu krídel,  dodávajú dverám stabilitu. Hrúbka krídla spolu s rámom je približne 7 cm. Štandardná verzia drevených vchodových dverí práve vďaka masívnemu drevu ponúka vynikajúcu tepelnú izoláciu, ktorá závisí od druhu dreva. Vo väčšine prípadov sa používa smrek, dub alebo smrekovec. Súčiniteľ tepelnej vodivosti sa pohybuje medzi 1,1 – 1,3 W/m2K. Používa sa  izolačné dvojité sklo so súčiniteľom prechodu tepla Ug = 1,1 W/m2K. Vnútorná strana dverného krídla je hladká, ozdobné rámy a panely sa používajú iba z vonkajšej strany. 

    5. Drevo-hliníkové vchodové dvere

    Kombinácia dreva a hliníka upúta pozornosť každého, pretože ide o kombináciu tradičného a moderného materiálu, dvere zvonka vyzerajú moderne a mierne chladne, a zvnútra sú klasické a teplé. Je to klasická, elegantná kombinácia vchodových dverí, z vnútornej strany sú dvere drevené a z vonkajšej strany hliníkové. O takýchto dverách sa hovorí, že sú kombináciou klasického a moderného. Hliník na vonkajšej strane ponúka výnimočnú ochranu pred poveternostnými vplyvmi, ľahkú údržbu a dlhú životnosť. Drevo naopak poskytuje teplo a prírodnú krásu a zároveň vytvára príjemné prostredie. 

    Tento druh vchodových dverí nájdete okrem štandardnej verzie aj vo variantoch pre nízkoenergetické a pasívne domy.

    6. Technické vlastnosti drevo-hliníkových vchodových dverí 

    Hliníkový panel a profily sú pripevnené z vonkajšej strany krídla, ktoré je vyrobené zo špeciálnej izolačnej viacvrstvovej dosky z masívneho dreva, ktorá dodáva stabilitu. Hrúbka rámu vrátane vonkajšieho hliníkového opláštenia je 8,2 cm a hrúbka dverného krídla je 7,2 cm. Dverné krídlo má trojvrstvové izolačné sklo so súčiniteľom prechodu tepla Ug = 0,9 W/m2K. Dekoračné doplnky sú iba z vonkajšej strany, použité je dvojité tesnenie dverí a prah je tepelne izolovaný. Keď ide o druh dreva, k dispozícii je smrek, dub, smrekovec.

    7. Hliníkové vchodové dvere

    Hliníkové vchodové dvere patria medzi drahšie vchodové dvere. Vyznačujú sa mimoriadnou odolnosťou proti nárazu, poškodeniu a poveternostným vplyvom a tiež sa veľmi ľahko udržiavajú. Dokonale sa hodia k modernej architektúre a vďaka svojmu neutrálnemu vzhľadu sa dajú ľahko kombinovať s mnohými rôznymi materiálmi, farbami a vzormi. Hliníkové  dvere sú najčastejšie dostupné v metalickej sivej, antracitovo sivej alebo bielej farbe, aj keď takmer všetci výrobcovia vedia ponúknuť aj iné farebné odtiene podľa vzorkovníka farieb  RAL. Odtiene sú väčšinou typické, výber je však obmedzený kvôli štandardizácii výroby.

    Hliníkové vchodové dvere sú dostupné v rôznych farebných prevedeniach
    Hliníkové vchodové dvere sú dostupné v rôznych farebných prevedeniach

    8. Technické vlastnosti hliníkových vchodových dverí

    8.1. Výplne a farby pre hliníkové dvere

    Na prvý pohľad vyzerajú hliníkové vchodové dvere mimoriadne atraktívne. V porovnaní s drevom a plastom sú odolnejšie voči poveternostným vplyvom a na výber je oveľa viac farebných odtieňov. Na rozdiel od plastu môže byť hliník práškovo lakovaný. Tým sa dosiahne dlhšia farebná stálosť a hliníkové vchodové dvere sú k dispozícii v mnohých  farebných odtieňoch. Hliníkové vchodové dvere sú najčastejšie vyplnené tvrdou PUR penou, potiahnuté hliníkom, preto sa vyznačujú dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami.

    8.2. Profil pre hliníkové dvere

    Pre hliníkové vchodové dvere sa používajú rámové profily  s priamymi alebo zaoblenými líniami s hrúbkou 7,5 alebo 9,5 cm. Profil hliníkového krídla je najčastejšie s hrúbkou 8,5 cm. V strede oboch profilov je termočlánok, ktorý zlepšuje tepelné vlastnosti profilu.

    8.3. Súčiniteľ prechodu tepla hliníkových vchodových dverí

    V prípade, že je krídlo obojstranne plné, bez výrezov na sklo, súčiniteľ prechodu tepla U je  0,81 W/m2K, zatiaľ čo pri jednostranne plnenom krídle, bez výrezov na sklo, je súčiniteľ prechodu tepla 0,74 W/m2K.

    8.4. Príslušenstvo, zasklenie, doplnky

    Hliníkové vchodové dvere majú vysokokvalitné a funkčné 3D pánty, zamykanie v 3 alebo 5 bodoch a rôzne varianty otvárania krídel: otváranie do vonkajšej strany, elektrické otváranie, otváranie pomocou odtlačku prsta. Čo tak zasklenie? Môžete sa rozhodnúť pre jeden z mnohých variantov tepelnoizolačných, bezpečnostných alebo zvukotesných skiel, hoci sklo je možné následne povrchovo upraviť napr. pomocou rôznych fólií a pieskovania. V ponuke je veľký výber ozdôb pre krajší vzhľad hliníkových vchodových dverí.

    8.5. Bezpečnosť hliníkových vchodových dverí

    Pokiaľ ide o bezpečnosť, hliníkové vchodové dvere sú najbezpečnejšie. Hliník je pevnejší a odolnejší ako plast. Hliníkové vchodové dvere sú ekologickejšie ako plastové vchodové dvere. Hliník je možné úplne recyklovať, plast nie.

    Drevené vchodové dvere vyrobené na zákazku u stolára sú jedinečné a upútajú pozornosť každého, preto musia byť aj veľmi drahé
    Drevené vchodové dvere vyrobené na zákazku u stolára sú jedinečné a upútajú pozornosť každého, preto musia byť aj veľmi drahé

    9. Ako sa pohybujú ceny vchodových dverí?

    Cena je zvyčajne najdôležitejšia informácia, ktorá ovplyvňuje výber všetkých produktov. Ceny vchodových dverí sa líšia podľa druhu materiálu, rozmerov vchodových dverí, podielu zasklenia, doplnkových a bezpečnostných prvkov a samozrejme výrobcu. Na trhu k najlacnejším dverám patria plastové vchodové dvere.    

    Poznámka: Pokiaľ ide o ceny vchodových dverí, pozornosť treba venovať skutočnosti, či cena zahrňuje DPH a montáž.

    Za plastové vchodové dvere v priemere zaplatíte 250 až 750 EUR. Ceny drevených vchodových dverí sa pohybujú v rozmedzí 650 až 1500 EUR. Hliníkové vchodové dvere sú o niečo drahšie: približne 800 až 2000 EUR. Za kombináciu dreva a hliníka zaplatíte 1500 až 2500 EUR. 

    Odborný článok 1827
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vchodové dvere?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere
    10
    1

    RIPLAST s. r. o.


    10
    2

    Orion Ivan Klapal


    9.5
    0

    Stolarstvo Podkovčík


    8.7
    0

    DAM MANAGER, spol. s r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené