Pre oblasť

    Monoblokové tepelné čerpadlo

    Článok si prečítalo viac ako 918+ používateľov
    Monoblokové tepelné čerpadlo je vyrobené ako nadstavba („upgrade“) klasického čerpadla vzduch-voda, ktoré je najpredávanejšie zo všetkých typov tepelných čerpadiel. Väčšina ľudí si myslí, že tepelné čerpadlá majú dve jednotky, vnútornú a vonkajšiu, ktoré zaberajú veľa miesta a že je inštalácia pomerne náročná. Najnovší produkt, monoblok tepelné čerpadlo, je vlastne multifunkčné hybridné zariadenie (vzduch-voda), ktoré má všetky komponenty spojené do jedného celku. Je to tepelné čerpadlo, ktoré má „všetko v jednom“.
    Odborný článok 918
    monoblok tepelne cerpadlo
    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Monoblokové tepelné čerpadlo – výhody

    1.1. Úspora miesta

    Monoblokové tepelné čerpadlo ušetrí veľa miesta, pretože okrem kompaktného tepelného čerpadla, ktoré sa zmestí do skrine priemernej veľkosti, je potrebné zaobstarať iba zásobník teplej vody, ak ho ešte nemáte.

    1.2. Malý počet prvkov

    Monoblok tepelné čerpadlo môže byť napojené priamo na zásobník teplej vody v objekte a vykurovací systém (podlahové kúrenie).

    1.3. Výkon 3 až 16 kW

    Monoblokové tepelné čerpadlo je určené pre menšie budovy a byty, jeho výkon je však dostatočne veľký na to, aby pokryl bežné potreby v jednej domácnosti (veľkosť priestoru a počet osôb).

    1.4. Vysoká spoľahlivosť a prevádzková účinnosť

    Prvky tvoriace monoblok tepelné čerpadlo sa vyrábajú sériovo (na výrobných linkách v továrni), a preto sú navzájom 100 % kompatibilné. Výsledkom je spoľahlivá prevádzka a energetická účinnosť.

    1.5. Monoblokové tepelné čerpadlo môže byť rovnako účinné ako známejšie splitové tepelné čerpadlo vzduch-voda

    Ročné výkonové číslo (COP) je porovnateľné, výstupná teplota vody dosahuje až 57 °C, je možné ovládať aj priamy obeh a teplú úžitkovú vodu, keďže tepelné čerpadlo má už zabudovanú funkciu chladenia.

    1.6. Ideálne riešenie pre rekonštrukciu bytu na vyšších podlažiach

    Pokiaľ ide o byty na vyšších podlažiach alebo v podkroví viacpodlažných budov, často sa stáva, že nový byt sa veľmi ťažko napája na existujúce inštalácie (vzdialenosť, poloha, prestup stropom a pod.). Na spôsobe vykurovania sa mnohokrát nevedia dohodnúť ani susedia v bytovkách. Monoblokové tepelné čerpadlo ponúka riešenie takýchto problémov.

    Monoblokové tepelné čerpadlo ušetrí veľa miesta, pretože okrem kompaktného tepelného čerpadla, ktoré sa zmestí do skrine priemernej veľkosti, je potrebné zaobstarať iba zásobník teplej vody, ak ho ešte nemáte (na obrázku: tepelné čerpadlo Kronoterm Versi)
    Monoblokové tepelné čerpadlo ušetrí veľa miesta, pretože okrem kompaktného tepelného čerpadla, ktoré sa zmestí do skrine priemernej veľkosti, je potrebné zaobstarať iba zásobník teplej vody, ak ho ešte nemáte (na obrázku: tepelné čerpadlo Kronoterm Versi)

    2. Monoblokové tepelné čerpadlo – cena

    Nižšia cena: monoblokové tepelné čerpadlo stojí asi o 15 – 30 % menej ako dvojdielne splitové tepelné čerpadlo vzduch-voda. Cena je nižšia, pretože ide o kompaktný dizajn a továrensky vyrobené kratšie spoje medzi prvkami.

    3. Monoblokové tepelné čerpadlo – montáž

    Montáž je jednoduchá a zvládne ju aj vodoinštalatér: Montáž nevyžaduje certifikát na montáž klimatizácie (ako na použitie freónu). Monoblok tepelné čerpadlo má len jednu jednotku a preto medzi vnútornou a vonkajšou jednotkou nie je plynové prepojenie ako pri splitových tepelných čerpadlách.

    Môžete ho nainštalovať vnútri alebo vonku: prvé verzie monoblokového tepelného čerpadla boli určené výhradne pre vonkajšiu inštaláciu. Vývoj však viedol k novým modelom, ktoré je možné inštalovať aj do interiéru, napríklad ako keby išlo o montáž skrine v byte. Jedným potrubím sa do čerpadla privádza vonkajší vzduch a druhým sa odvádza ochladený vzduch. Rúry sú vyrobené tak, aby sa dali použiť na prestup cez tepelný plášť budovy (strechy alebo fasády).

    4. Trendy a monoblok tepelné čerpadlo

    Používatelia tepelných čerpadiel chcú produkt s čo najnižšou hmotnosťou a rozmermi, čo najnižšími investičnými, prevádzkovými a údržbovými nákladmi a samozrejme produkt, ktorý  minimálne zaťažuje životné prostredie. Na druhej strane chcú produkt čo najflexibilnejší, dizajnovo nenáročný a tichý, energeticky efektívny a spoľahlivý.

    Monoblokové tepelné čerpadlo je tak vlastne úplne v trende. Kompaktné zariadenie možno umiestniť v podkroví (na povalu), na balkón či terasu, kdekoľvek v interiéri, dokonca aj vedľa iných domácich spotrebičov, v prípade potreby aj k stene resp. aj v rohu miestnosti, v chodbe, pod schody – všade tam, kde je v priestore vhodné miesto. Kombinuje tri prevádzkové funkcie: vykurovanie, chladenie priestorov a ohrev teplej úžitkovej vody.

    Kompaktné a tiché zariadenie možno umiestniť v podkroví, na balkón či terasu, v interiéri a dokonca aj vedľa iných domácich spotrebičov (na obrázku: tepelné čerpadlo Kronoterm Versi)
    Kompaktné a tiché zariadenie možno umiestniť v podkroví, na balkón či terasu, v interiéri a dokonca aj vedľa iných domácich spotrebičov (na obrázku: tepelné čerpadlo Kronoterm Versi)

    5. Monoblokové tepelné čerpadlo a finančná podpora

    Na Slovensku existujú rôzne možnosti finančnej podpory pri kúpe tepelného čerpadla, vďaka ktorým sa môže znížiť vstupná investícia a zrýchliť návratnosť. Je potrebné iba sa dobre informovať, resp. pred vypĺňaním a podaním žiadosti overiť, či spĺňate podmienky na získanie podpory.

    Odborný článok 918
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    8.7
    0

    TKB Slovakia s.r.o


    10
    11

    PROFIVODAR s.r.o.


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    10
    8

    Bc.Adam Czucz


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené