Pre oblasť

    Tepelné čerpadlo je šetrné nielen k životnému prostrediu, ale aj k vašej peňaženke: ako si vybrať najvhodnejšie?

    Článok si prečítalo viac ako 765+ používateľov
    Sme svedkami toho, že energie sú z roka na rok drahšie a čoraz dramatickejšie zmeny klimatických podmienok si vyžadujú väčšie investície do vykurovacích a chladiacich systémov budov. V minulosti boli klimatizácie luxusom a takmer výlučne sa používali vo veľkých nebytových priestoroch. V súčasnosti sú inštalované na takých miestach, kde doteraz nikdy neboli potrebné. Samozrejme, ich používanie si vyžaduje vyššiu spotrebu energie, a teda aj vyššie účty. Ak staviate alebo renovujete dom alebo byt, možno by bolo dobré venovať sa aj tejto problematike. Tepelné čerpadlo je najefektívnejším a najlacnejším spôsobom zabezpečenia klimatizácie a teplej vody v dome, v každom zmysle.
    Odborný článok 765
    tepelne cerpadlo
    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Tepelné čerpadlo a jeho výhody

    Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré využíva teplo z vonkajšieho prostredia. Je kombináciou mechanických a elektrických zariadení, ktoré vo vzájomnej spolupráci a na základe pôsobenia prírodných síl umožňujú využívať vodu a energiu z vody, zeme alebo vzduchu. Mechanickou časťou celého systému sú sondy, teda potrubia, ktoré sú umiestnené vo vrtoch (na ťažbu podzemných vôd) alebo v plytkých výkopoch (na ťažbu energie zo zeme), zatiaľ čo elektrickou časťou sú motory a čerpadlá, ktoré čerpajú resp. distribuujú vodu. Iba tepelné čerpadlo vzduch-vzduch nemá tieto prvky mechanického vybavenia, pretože jeho prevádzka je založená na využívaní teplotného rozdielu vzduchu.

    Práve tento princíp fungovania tepelných čerpadiel - využitie energie, ktorú už v sebe voda, zem a vzduch majú vďaka prirodzeným procesom zohrievania slnečným žiarením - je základom úspor, ktoré je možné dosiahnuť dlhodobým používaním systému, ako aj ochranu prírodného prostredia, keďže ide o najčistejší spôsob získavania energie.

    Všetky ostatné spôsoby získavania, resp. výroby energie potrebnej na ohrev alebo chladenie vody a priestoru v každej budove, okrem solárnej, spočívajú najskôr v investovaní do jej výroby a až potom v získavaní tepla na ďalšiu spotrebu.

    Keď existuje možnosť skombinovať tepelné čerpadlo a solárne panely na získanie energie potrebnej na bežný chod domácnosti – teda na vykurovanie, chladenie, vetranie, ohrev vody pre domácnosť a bazén – môžeme hovoriť o ideálnej kombinácii. Počiatočná investícia je samozrejme o niečo vyššia, ale umožňuje disponovať systémom úplne nezávislým od verejných rozvodov elektriny a vody, a teda oveľa lacnejším. Výrobcovia a dodávatelia na tepelné čerpadlá poskytujú niekoľkoročné záruky.

    Okrem toho, systémy sú úplne autonómne a nevyžadujú takmer žiadnu údržbu, takže je jasné, že sa ich kúpa a inštalácia v každom ohľade oplatí.

    Po niekoľkých desaťročiach používania tepelných čerpadiel a zdokonaľovaní v súlade s technologickým vývojom sa tepelné čerpadlá dostali na úroveň, kedy sú absolútne najhospodárnejším a najefektívnejším spôsobom zabezpečenia vykurovania, chladenia a teplej vody v domácnosti
    Po niekoľkých desaťročiach používania tepelných čerpadiel a zdokonaľovaní v súlade s technologickým vývojom sa tepelné čerpadlá dostali na úroveň, kedy sú absolútne najhospodárnejším a najefektívnejším spôsobom zabezpečenia vykurovania, chladenia a teplej vody v domácnosti

    2. Tepelné čerpadlo - typy

    2.1. Rozdelenie tepelných čerpadiel na typy

    Všetky tepelné čerpadlá sú rozdelené do 5 skupín: voda-voda, zem-voda, vzduch-voda, vzduch-vzduch a hybridy, resp. kombinácie systémov. Prvé slovo označuje, odkiaľ sa energia čerpá, a druhé slovo označuje médium, cez ktoré je vedená.

    COP – výkonové číslo je číslo, ktoré nám hovorí, aké efektívne je čerpadlo – je to pomer vstupnej a výstupnej energie, pomer medzi vyrobenou a spotrebovanou energiou. Čím je výkonové číslo vyššie, tým efektívnejšie je tepelné čerpadlo, tým viac tepla môže čerpadlo vyrobiť na jednotku spotrebovanej energie. Najefektívnejšie pracujú tepelné čerpadlá typu podzemná voda-voda, ktoré majú najvyššie výkonové číslo, od 5,2 do 6,2. Pri spotrebe 1 kWh elektriny tepelné čerpadlo vyprodukuje 5,2 až 6,2 kWh tepla.

    Tepelné čerpadlá voda-voda sú dobré vďaka tomu, že podzemná voda má priemernú teplotu +14 °C počas celého roka, bez ohľadu na vonkajšiu teplotu vzduchu. Vŕtajú sa dve studne – jedna na odčerpávanie vody a jedna na vracanie použitej vody. V špeciálnej časti systému sa z odčerpanej vody „využíva“ teplo, ktoré je ďalej vedené do objektu, kde je využívané a následne vrátené späť do podzemného zdroja.

    Ak na svojom pozemku máte studňu, tak je to určite najekonomickejšie riešenie všetkých energetických potrieb v domácnosti. Teplo získané z podzemnej vody môže byť použité na ohrev všetkej vody potrebnej pre domácnosť a na vykurovanie a chladenie priestoru.

    Tepelné čerpadlo zem-voda má o niečo nižšie výkonové číslo, 4 až 4,5. Pri tomto type tepelného čerpadla je však dôležité, koľko miesta na pozemku máte. Totiž pre rozvod potrubia v plytkom výkope (30 cm - 200 cm) je dôležitá plocha - aby bolo tepelné čerpadlo požadovaného výkonu efektívne a maximálne využité, na presne určenom povrchu zeme musí byť rozložená určitá dĺžka potrubia  - nič menej a nič viac ako výpočet - pretože inak by ste riskovali preťaženie systému alebo jeho „voľnobeh“. Nevýhodou tepelných čerpadiel zem-voda je, že na povrchu, kde je potrubie položené, v dôsledku neustálej akumulácie tepla, sa rastlinám nebude dobre dariť.

    Tepelné čerpadlá vzduch-voda odoberajú teplo zo vzduchu a odovzdávajú ho vode, ktorá je ďalej distribuovaná systémom. Aj keď majú tieto čerpadlá o niečo nižšie výkonové číslo – 3,5 – sú na mnohých trhoch najpredávanejšie, keďže ich možno inštalovať bez potreby realizácie iného typu prác. Umiestnia sa na určité miesto, namontujú a sprevádzkujú. Navyše sú aj najlacnejšie a investícia do nich sa vráti najrýchlejšie, hoci ich životnosť je takmer rovnaká ako pri iných typoch čerpadiel.

    Tepelné čerpadlá vzduch-vzduch sú veľmi podobné klimatizáciám s rekuperáciou, keďže ohrievajú vonkajší vzduch (až do -25 °C) a využívajú ho na ohrev priestoru a úžitkovej vody. Ich výhodou je aj jednoduchá montáž, životnosť, minimálna spotreba a nenáročná údržba. Okrem toho, modely najnovšej generácie sú navrhnuté tak, že ich na fasáde takmer nevidieť.

    3. Výkon tepelných čerpadiel a ich montáž

    3.1. Aké tepelné čerpadlo si vybrať?

    Ak sa rozhodnete pre kúpu tepelného čerpadla, odporúčame vám najprv sa dôkladne informovať u výrobcu a dodávateľa. Existuje veľa druhov, typov, modelov a variantov a len odborníci vám budú vedieť povedať, ktoré tepelné čerpadlo bude pre vaše potreby najvýhodnejšie. Môžeme vám navrhnúť, aby ste zaslali dopyt firmám, s ktorými spolupracujeme, keďže na našej platforme daibau.sk môžete vidieť ich referencie a komentáre zákazníkov. Firma, ktorú si vyberiete, sa príde pozrieť na situáciu v teréne a odporučí vám riešenie. Keďže na niektoré tepelné čerpadlá musíte mať aj príslušné povolenia, predajcovia zvyčajne ponúkajú kompletný projekt: povolenia, montáž a popredajný servis, takže nemusíte tieto veci riešiť.

    3.2. Výkon tepelných čerpadiel

    Výkon tepelného čerpadla, ktoré si kúpite, závisí od viacerých faktorov a zároveň je jedným z meradiel, ktoré vplývajú na úspory v domácnosti. Totiž firma, ktorú si vyberiete, vykoná určité hodnotenia a merania, na základe ktorých určí, aký druh a typ čerpadla by bol pre vás najvhodnejší. V praxi to znamená, že vytvorí rovnicu s nasledovnými hodnotami:

    • počet členov domácnosti - na základe toho sa vypočíta priemerná spotreba vody,
    • typ domácnosti - mestský (dom alebo byt), vidiecky (s poľnohospodárskou alebo živočíšnou výrobou alebo bez nej),
    • počet elektrospotrebičov, prístrojov, zariadení,
    • druh vykurovania a chladenia – podlahové, stenové, vysokoteplotné, nízkoteplotné, a
    • prevádzkový režim - monovalentný, bivalentný (alternatívny, striedavý alebo paralelný). 

    Keď sa všetky tieto parametre položia na papier, je jasné, aký výkon by tepelné čerpadlo muselo mať, aby splnilo všetky plánované potreby. Od pôdy, prostredia a existujúcich podmienok závisí, aké tepelné čerpadlo bude najvhodnejšie: či je lepšie vŕtať studňu pre odber podzemnej vody, uložiť potrubie do zeme v nemrznúcej hĺbke, zvoliť si variant tepelného čerpadla vzduch-voda, vzduch-vzduch alebo použiť nejaké hybridné tepelné čerpadlo.

    V každom prípade, odborníci na tepelné čerpadlá, ktorí sa už roky zaoberajú týmito zariadeniami, vám budú vedieť odporučiť – prihliadajúc aj na váš rozpočet.

    3.3. Montáž tepelných čerpadiel

    Spôsoby montáže sú rôzne, rovnako ako typy tepelných čerpadiel. Modely voda-voda a zem-voda sú zložitejšie, pretože vyžadujú zemné práce, rozvody a montáž potrubia, spojov a prípojok. Najjednoduchšie typy sú vzduch-voda a vzduch-vzduch, pretože sú inštalované takmer rovnako ako klimatizácie. Ide o samostatné zariadenia, čoraz častejšie ako monoblokové prevedenie, takže ich montáž je vlastne umiestnenie na určité miesto a prepojenie – samozrejme za predpokladu, že v budove existujú potrubné inštalácie.

    4. Energetická efektívnosť a úspora nákladov

    Kľúčovým dôvodom nákupu tepelných čerpadiel pri akejkoľvek kalkulácii pri plánovaní výstavby alebo rekonštrukcie je dlhodobá úspora mesačných nákladov. Každý druh a typ tepelného čerpadla, najmä ak je kombinované so solárnymi panelmi, znamená úsporu až 75 % v porovnaní s klasickými spôsobmi chladenia, ohrevu vody a priestoru. Počiatočné náklady na kúpu a montáž tepelného čerpadla a jeho príslušenstva sú vyššie, ale keďže nevznikajú takmer žiadne následné výdavky, je jasné, aké sú výhody.

    Na druhej strane je zaručená energetická účinnosť. Ak vám to financie dovolia, či už renovujete alebo staviate dom, skombinujte tepelné čerpadlo so solárnym systémom a podlahovým alebo stenovým vykurovaním a budete desiatky rokov absolútne energeticky sebestační. Je to dostatočný dôvod, aby ste sa rozhodli pre tepelné čerpadlo? Majte na pamäti, že tepelné čerpadlá sú automatizované systémy, často kombinované s počítačovým riadením a diagnostikou, čo znamená, že už nikdy nebudete musieť kupovať palivové drevo každú sezónu, zakladať oheň každé ráno, pravidelne čistiť a udržiavať kotol alebo pec a riešiť všetko iné, čo súvisí s konvenčnými vykurovacími systémami. Aj keď ste napojení na verejné vedenie, dochádza k zvyšovaniu cien, poruchám v miestnych alebo regionálnych systémoch, problémom s údržbou, obmedzeniam...

    Okrem toho, nemenej dôležitá je skutočnosť, že tepelným čerpadlom sa získava energia bez akéhokoľvek znečistenia. Nevzniká odpad ani častice, ktoré by ohrozovali životné prostredie alebo zdravie ľudí. Rovnako ako slnečná energia, aj energia získaná z vody, zeme či vzduchu je úplne prirodzená a čistá.

    5. Tepelné čerpadlo - údržba a servis

    Po dokončení montáže tepelného čerpadla vám výrobca alebo dodávateľ, ktorý prácu vykonal, okrem záruk na všetky jednotlivé prvky systému zanechá aj návod na použitie, údržbu, čistenie a servis.

    Najlepšie bude, ak si všetky návody na obsluhu a údržbu podrobne preštudujete a budete ich dodržiavať, pretože tak zaistíte bezchybnú prevádzku a dlhú životnosť systému.

    Tepelné čerpadlo vyžaduje čistenie a údržbu ako napríklad kávovar, ktorý používate. Ide teda o čistenie alebo výmenu filtra, kontrolu potrubia a spojok. Ostatné, alebo ak máte podozrenie na poruchu, musia urobiť odborníci, aby ste nestratili platnosť záruky a samozrejme, zaistili dlhú životnosť systému. Pravidelná ročná kontrola tepelného čerpadla trvá 15 až 45 minút.

    6. Oplatí sa kúpiť tepelné čerpadlo?

    Tepelné čerpadlá sú na medzinárodnom trhu niekoľko desaťročí, počet predaných kusov sa počíta v miliónoch. Z uvedeného vyplýva, že ide o dobrú investíciu. Na druhej strane, výrobcovia dávajú na svoje produkty záruky podľa určitých parametrov, ktoré im zabezpečia ziskovosť, stabilnú pozíciu a dobré meno. Vedia, aké materiály použili, akú majú trvanlivosť, ale aj koeficient opotrebenia, resp. frekvenciu používania. Ak je životnosť tepelného čerpadla 20 a viac rokov, potom je jasné, aká je jeho kvalita. Je pochopiteľné, že nikto by neručil také dlhé používanie bez toho, aby musel posielať opravárov a na druhej strane by sa chýr o tom rýchlo rozšíril.

    Všetko, čo sa o tepelných čerpadlách vie, je v ich prospech – nielen o samotných zariadeniach – ale aj v porovnaní s inými spôsobmi získavania energie 
    Všetko, čo sa o tepelných čerpadlách vie, je v ich prospech – nielen o samotných zariadeniach – ale aj v porovnaní s inými spôsobmi získavania energie 

    Všetko, čo sa o tepelných čerpadlách vie, je v ich prospech – nielen o samotných zariadeniach – ale aj v porovnaní s inými spôsobmi získavania energie pre potreby domácnosti. Určite viete, že v posledných rokoch v dôsledku pandémie a vojnových konfliktov niekoľkonásobne vzrástli ceny všetkých energií, ponuka a dodávka bola spojená s viacerými otáznikmi. Keď máte autonómny energetický systém, takéto veci vás nemusia znepokojovať. Pokiaľ bude prúdenie podzemnej vody stabilné, bude stabilný aj „váš energetický systém“.

    Nakoniec, konkrétny príklad: na dom s rozlohou cca 100 m2 s klasickým systémom vykurovania a chladenia priestoru a ohrevom vody je ročne potrebných približne 5 000 kWh. Ak sa používa  elektrina, vykurovací olej alebo tuhé palivá na tieto účely je potrebné vyčleniť 700 až 1 200 EUR a viac. S použitím tepelného čerpadla by rovnaká spotreba stála necelých 400 EUR, ak k tomu prirátate solárne panely, omnoho menej.

    7. Tepelné čerpadlo a dotácie

    Projekty Zelená domácnostiam umožňujú získať podporu na inštaláciu tepelných čerpadiel, ktoré budú slúžiť predovšetkým na vykurovanie. Tepelné čerpadlo je určené predovšetkým pre nízkoteplotné vykurovacie systémy, napr. pre podlahové, stenové alebo stropné vykurovanie, v domoch s dobrou tepelnou izoláciou. Vďaka efektívnemu využívaniu obnoviteľnej energie znižujú tepelné čerpadlá prevádzkové náklady domácnosti na vykurovanie a prípravu teplej vody. Informácie o podmienkach získania dotácií nájdete aj na stránkach výrobcov a dodávateľov tepelných čerpadiel, s ktorými spolupracujeme.

    Odborný článok 765
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    10
    4

    VPK, s.r.o.


    8.6
    0

    Peter Ladniak


    10
    1

    Klimadodomu.sk - KLIMA TREND, spol. s r.o.


    9.4
    0

    PRESTONA s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené