Pre oblasť

    Izolácia balkóna a hydroizolácia terasy

    Článok si prečítalo viac ako 2895+ používateľov
    Ako správne izolovať balkón či terasu? Kde sa na terase alebo balkóne kladie hydroizolácia a ako správne urobiť spoje? Správna realizácia pri stavbe, rekonštrukcii alebo sanácii balkóna alebo terasy je nevyhnutná, ak chceme dosiahnuť optimálny komfort bývania, a to ako vonku, tak aj vo vnútri budovy. Existuje niekoľko možných spôsobov realizácie, všetky si vyžadujú skúsených odborníkov, lebo nesprávna izolácia balkóna a hydroizolácia terasy môže spôsobiť vážne problémy, ako je napríklad vznik tepelných mostov.
    Odborný článok 2895
    izolacia balkona
    Máme 1377 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    1. Tepelná izolácia balkóna/terasy

    1.1. Prečo je izolácia balkóna taká dôležitá?

    Izolácia balkóna je špeciálnou technologickou výzvou, pretože z pohľadu konštrukcie ide v skutočnosti o rozšírenie medziposchodia, ktoré pokračuje zvnútra smerom von. Samozrejme, je jasné, čo to znamená: vnútorná časť medziposchodovej dosky musí byť tepelne oddelená od vonkajšej alebo musí byť vonkajšia časť dobre chránená tepelnou izoláciou. Neodborne vykonaná tepelná izolácia balkóna či terasy vedie ku vzniku tepelných mostov, ktoré sú z aspektu kvalitne realizovanej stavby neprípustné.

    1.2. Zlá tepelná izolácia balkónov

    Zlá tepelná izolácia spôsobuje vznik vyššie spomínaných tepelných mostov. Tepelné mosty sú miesta v budove, ktorými uniká teplo z interiéru do exteriéru. Môžu byť spôsobené nekvalitne prevedenými detailmi, kontaktmi rôznych materiálov a nesprávne položenou tepelnou izoláciou. Keď ide o zateplenie balkóna alebo terasy, najčastejším problémom je nesprávna realizácia. Ak je balkón vyhotovený ako pokračovanie medziposchodia zvnútra smerom von, okamžite vzniká tepelný most. V prípade, že sa nevykoná sanácia balkóna a správne zateplenie, teplo bude týmto miestom neustále prechádzať z interiéru do okolia a tepelné straty sa rýchlo prejavia.

    To znamená, že sa v zime stratí veľa energie a následne budú vyššie náklady na vykurovanie. Je to nielen veľmi neekonomické, ale aj škodlivé pre životné prostredie (pretože sa zbytočne plytvá energiou) a pre konštrukciu budovy. V miestach, kde vznikajú tepelné mosty, teda tam, kde je izolácia balkóna nekvalitná alebo žiadna, často dochádza ku kondenzácii vlhkosti.

    Spôsobuje to vznik plesní na stenách v interiéri priestorov a zadržiavanie vlhkosti v konštrukcii. Pleseň v interiéri škodí ľudskému zdraviu a vlhkosť v konštrukcii môže spôsobiť vážne poškodenia na budove ohrozujúce bezpečnosť obyvateľov. Ak je konštrukcia drevená, drevo začne hniť a ak ide o betón, vlhkosť spôsobí  koróziu výstuže, čo výrazne znižuje nosnosť železobetónovej dosky.

    2. Tepelná izolácia balkóna alebo terasy – realizácia

    2.1. Skladba balkóna

    Základnú skladbu balkóna tvorí železobetónová balkónová doska, ktorá je zo všetkých strán obložená tepelnoizolačnými doskami (spravidla XPS). Ide o prípad, keď je železobetónová balkónová doska predĺžením medziposchodovej železobetónovej dosky budovy. Položením tepelnej izolácie pod železobetónovú balkónovú dosku nevznikne tepelný most. Tento spôsob realizácie sa považuje za klasický, štandardný. Existuje ešte jeden spôsob, novší, ktorý účinne vylučuje tepelné mosty, vykonáva sa prvkom Schöck.

    2.2. Izolácia balkónov v klasickom prevedení

    Klasický spôsob vyhotovenia balkóna je taký, že betónová doska balkóna priamo nadväzuje  na medziposchodovú dosku budovy. Ak sa použije toto riešenie, konštrukcia balkóna musí byť zateplená zo všetkých strán (zhora, spredu aj zdola), aby nevznikali tepelné mosty, a následne energetické straty a zvýšené náklady na vykurovanie. Len tak bude tepelná izolácia balkóna dokonale realizovaná. Vrchná vrstva tepelnej izolácie (XPS) musí byť vyhotovená pod spádom, aby umožnila nerušený odtok dažďovej vody z povrchu podlahy balkóna (keramika, betónová doska, drevo).

    Žiaľ, klasická izolácia balkóna či terasy má za výsledok veľmi hrubú balkónovú dosku, ktorá môže byť z architektonického a estetického hľadiska nežiaduca a kazí celkový vzhľad stavby.

    2.3. Tepelná izolácia balkónov prvkom Schöck

    Najjednoduchšia tepelná izolácia balkóna sa vykonáva prvkom Schöck. Ide o špeciálny stavebný prvok pozostávajúci z tepelnej izolácie a oceľovej výstuže, ktorý sa spája s medzipodlažnou železobetónovou doskou, pričom sa výstužné prúty zalievajú betónom. To znamená, že izolácia balkóna je dokončená bez toho, aby bolo potrebné pokryť celú konzolovú časť balkóna vrstvami tepelnej izolácie. S prvkom Schöck dosiahneme čo najmenšiu hrúbku balkónovej alebo terasovej dosky, čo je z architektonického hľadiska žiadúce.

    Prvky Schöck majú nosnosť podobnú nosnosti železobetónovej dosky, takže sa k nim ľahko pripevňujú nosné steny. Túto nosnosť zabezpečujú vystužené tyče zaliate betónom.

    Hlavnou nevýhodou takejto tepelnej izolácie balkóna alebo terasy je vysoká cena. Keďže prvok Schöck je technicky a technologicky veľmi moderný výrobok, ktorý umožňuje kompletné zateplenie balkóna bez ďalších vrstiev izolácie, jeho cena je v porovnaní s klasickou verziou izolácie úmerne vyššia.

    3. Akú hrúbku by mala mať tepelná izolácia balkóna?

    3.1. Izolácia balkóna by mala byť rovnaká ako izolácia fasády

    Hrúbka tepelnej izolácie balkóna by mala byť podľa možnosti rovnaká ako hrúbka tepelnej izolácie fasády budovy, alebo aspoň približne rovnaká, ak je tam málo miesta. Hlavný problém pri rekonštrukcii balkóna vzniká pri kladení tepelnej izolácie na vrchnú stranu železobetónovej balkónovej dosky a dôvodom je nedostatočná výška balkónových dverí.

    3.2. Nedostatočná výška na položenie izolácie

    Nedostatočná výšky na položenie všetkých vrstiev izolácie na vrchnej strane balkónovej dosky je vo všeobecnosti najväčším problémom rekonštrukcie balkóna, nakoľko sme limitovaní výškou podlahy v interiéri. Konečná výška podlahy na balkóne by nemala presiahnuť výšku podlahy v miestnosti. Ak nie je možné vykonanie izolácie rovnakej hrúbky ako na fasáde, odporúča sa, aby hrúbka tepelnej izolácie bola minimálne 5 cm.

    Hydroizolácia terasy
    Hydroizolácia terasy je rovnako dôležitá ako hydroizolácia plochej strechy

    4. Hydroizolácia terasy

    4.1. Je hydroizolácia terasy naozaj potrebná?

    Hydroizolácia terasy je nevyhnutná, pretože je terasa vystavená všetkým meteorologickým vplyvom rovnako ako plochá strecha. Pre dobrú hydroizoláciu musí byť terasa – rovnako ako plochá strecha – vyhotovená so sklonom 1° až 2°, čo umožní odtekanie vody do odtokov.

    4.2. Hydroizolácia terasy je rovnaká ako hydroizolácia strechy

    Postup hydroizolácie terasy je rovnaký ako postup hydroizolácie plochej strechy s tým rozdielom, že terasa je vždy pochôdzna, takže hydroizolácia bude skrytá pod finálnou vrstvou podlahy. Vrstvy sú tiež podobné. Ak je terasa konzolová, môže to skomplikovať realizáciu tepelnej izolácie. Predsa, môže sa vykonať jedným z dvoch vyššie opísaných spôsobov. S hydroizoláciou v zásade nie sú žiadne problémy.

    5. Ako sa vykonáva hydroizolácia terasy?

    5.1. Hydroizolácia terasy – správne prevedenie

    Hydroizolácia terasy sa kladie na tepelnoizolačnú vrstvu, ktorá musí mať sklon kvôli odvádzaniu vody. Hydroizolácia terasy spravidla pozostáva z dvoch vrstiev polymérových bitúmenových pásov. Prvá vrstva hydroizolácie (samolepiaci pás) sa kladie priamo na tepelnú izoláciu so sklonom, bez použitia plameňa. Druhá vrstva hydroizolácie sa potom vykonáva  pomocou zváracej pásky (plameň).

    5.2. Hydroizolácia terasy musí byť dobre utesnená

    Je dôležité, aby prvá a druhá vrstva hydroizolácie boli dobre zvarené. Keďže hydroizolácia terasy pozostáva z viacerých pásov, všetky pásy musia byť navzájom dobre spojené, utesnené, aby voda nikam nemohla preniknúť. Na hydroizoláciu terasy sa najčastejšie, ako aj hydroizoláciu plochej strechy, používa bitúmenová fólia.

    5.3. Spoje zvislej a vodorovnej hydroizolácie

    Hydroizolácia terasy prechádza z horizontálnej do vertikálnej priamo na tepelnej izolácii vonkajšej steny alebo prahu balkónových dverí (spoj podlahy a steny alebo podlahy a dverí). Preto je veľmi dôležité, aby sa hydroizolácia terasy v mieste prechodu z vodorovnej do zvislej vykonala prekrytím – to znamená, že sa vykoná pod určitým uhlom menším ako 90°, aby nedošlo k pretrhnutiu pásov. Minimálna výška zvislej hydroizolácie nad konečnou výškou podlahy balkóna musí byť 15 cm.

    Izolácia plochej strechy
    Správne vykonaná hydroizolácia plochej strechy pozostáva z dvoch vrstiev zváraných bitúmenových pásov

    6. Ako je to s hydroizoláciou balkóna?

    Aj keď sú niektorí presvedčení, že balkóny na vyšších poschodiach predstavujú akúsi strechu alebo prístrešok nižším balkónom a preto hydroizolácia nižších balkónov nie je potrebná – absolútne sa mýlia. Keďže meteorická voda takmer nikdy nepadá na zem pod uhlom 90°, pri veternom počasí alebo silnom daždi môžeme na balkóne očakávať veľké množstvo meteorickej vody. Hydroizolácia balkóna je teda bezpodmienečne nevyhnutná a vykonáva sa rovnako ako vyššie opísaná hydroizolácia terasy, resp. plochej strechy.

    Odborný článok 2895
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy?

    Máme 1377 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1377 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy
    10
    0

    Art Bau s.r.o.


    8.7
    0

    MOZAIQ s.r.o.


    8.7
    0

    KLIMATRADE, spol. s r.o.


    8.6
    0

    Darina Heráková


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené