Pre oblasť

    Dlažba na terasu a balkón

    Článok si prečítalo viac ako 1289+ používateľov
    Podlaha na balkóne alebo terase môže byť vyrobená z rôznych materiálov. Na konečnú úpravu balkóna môžu byť použité napríklad keramické dlaždice, ktoré sa považujú za klasickú voľbu. K dispozícii sú aj umývané betónové dosky, drevené dosky a kameň. Možností je viac, ale záleží na jednotlivcovi a jeho želaniach, pre ktorú možnosť sa nakoniec rozhodne. Keramická dlažba sa na cementový poter lepí lepidlom a na záver sa na vyplnenie škár medzi dlaždicami použije škárovacia hmota. Hoci sa tento typ prevedenia finálnej podlahovej krytiny považuje za klasický, kvalitná hydroizolácia je  dôležitá. 
    Odborný článok 1289
    dlazdice na balkon
    Máme 1378 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    1. Prečo zvoliť keramickú dlažbu na terasu alebo balkón?

    1.1. Terasové a balkónové dlaždice sú nenáročné na údržbu

    Keramické dlaždice na terasu a balkón ponúkajú množstvo výhod, jednou z najväčších je určite ľahká údržba. Môžu sa čistiť mokrou handrou alebo mopom s použitím vhodného čistiaceho prostriedku, stačí však aj obyčajný saponát na riad.

    1.2. Výhodná cena

    Ďalšou výhodou je určite cena. Balkónové a terasové dlaždice sú vo všeobecnosti cenovo dostupné, aj keď cenové rozpätie je dosť široké. Cena závisí vo veľkej miere od druhu dlažby a rozmerov jednotlivých druhov obkladov, pričom platí všeobecné pravidlo, že väčšie obklady sú drahšie. V každom prípade sú oveľa dostupnejšie riešenie ako pravá kamenná či betónová terazzová dlažba.

    1.3. Vonkajšie obklady v rôznych farbách

    Ak chceme, aby naša terasa či balkón vyzerali obzvlášť atraktívne, dlaždice sú tou správnou voľbou, pretože je k dispozícii množstvo rôznych farieb a vzorov. Odporúčame vyhnúť sa svetlým odtieňom, pretože sú na nich okamžite viditeľné fľaky. Neodporúčame voliť jednotvárne, hladké, jednofarebné obklady, ale skôr obklady so zrnitou štruktúrou. Akékoľvek škvrny, prach, peľ alebo usadeniny budú na takýchto povrchoch menej viditeľné.

    2. Príprava podkladu pre dlaždice

    2.1. Hydroizolácia

    Ak je terasa alebo balkón nad vnútornými priestormi, potrebná je kvalitná hydroizolácia, ktorá sa položí na železobetónovú dosku. Hydroizolácia zabráni vniknutiu vody do domu a zaplaveniu interiéru. Zvyčajne sa používa bitúmenová fólia, ktorej pásy sa ukladajú s presahmi, potom sa zvárajú, čím vzniká jednotný nepriepustný povrch. Bez ohľadu na to, či je hydroizolácia potrebná alebo nie, v každom prípade je potrebný dobrý systém odvádzania vody cez odkvapy, aby voda na povrchu nestagnovala.

    Z dôvodu ochrany nosnej konštrukcie sa hydroizolácia odporúča aj vtedy, ak ide o konzolový balkón alebo terasu bez miestností pod týmito plochami.

    2.2. Príprava podkladu pre keramické dlaždice

    V prvom rade je potrebné pripraviť podklad, na ktorý sa bude keramická dlažba klásť. Robí sa to poterom so sklonom 2 %, ktorý umožňuje bežný odtok dažďovej vody z balkóna alebo terasy. Pri vyhotovení poteru je potrebné dbať na to, aby jeho povrch bol čo najrovnomernejší, bez veľkých hrudiek a bublín, pretože to značne sťažuje pokládku dlažby. Ak sa tak stane, podklad treba prebrúsiť, aby sa opäť získal rovný povrch.

    Na pokládku dlažby na terasu alebo balkón treba pripraviť kvalitný podklad
    Na pokládku dlažby na terasu alebo balkón treba pripraviť kvalitný podklad

    3. Ako sa pokladajú terasové alebo balkónové dlaždice?

    3.1. Dôležitý je plán pokládky

    Keď je podklad pripravený, začne sa pokladanie dlaždíc. Pred lepením je veľmi dôležité urobiť si plán pokládky alebo orientačný náčrt, aby nakoniec celá plocha vyzerala pekne a dlaždice boli všade približne rovnakej veľkosti. Rezaniu dlaždíc sa nedá úplne vyhnúť, pretože na okrajoch treba dlaždice prispôsobiť veľkosti obkladanej plochy. Aby sme to dosiahli, treba vopred naplánovať, či pokládku začať od stredu alebo od rohov, aby sa položilo čo najviac celých rovnakých dlaždíc a rezať len vtedy, keď je to nevyhnutné. Samozrejme, je oveľa jednoduchšie urobiť to najprv na papieri, a potom sa pustiť do práce.

    3.2. Pokladanie dlaždíc

    Keď už vieme, kde začať s kladením dlaždíc, môžeme sa pustiť do práce. Na podklad sa nanesie malta, na ktorú sa následne ukladajú jednotlivé dlaždice. Pomáhame si pri tom dištančnými krížikmi, keďže medzi dlaždicami musia byť škáry. Nakoniec sa na vyplnenie škár používa škárovacia hmota. Dištančné krížiky zostávajú na svojom mieste až do vyplnenia škár, pretože dlaždice sa môžu pred konečným prilepením k podkladu v prípade potreby ešte trochu posunúť. Ak ide o veľkú terasu alebo balkón, musíme počítať aj s dilatačnými škárami. Ide o špeciálne, väčšinou o niečo hrubšie škáry z elastického materiálu, ktoré umožňujú roztiahnutie materiálu. Ak nie sú škáry a dilatačné škáry urobené správne, dlažba s najväčšou pravdepodobnosťou praskne.

    V súvislosti s realizáciou dilatačných škár sa môžete poradiť aj s dodávateľmi obkladačiek.

    4. Granitogresové dlaždice na terasu a balkón

    Špeciálnou dlažbou pre vonkajšie povrchy, ktorá je v posledných rokoch čoraz populárnejšia, sú tzv. granitogresové dlaždice. Vyznačujú sa atraktívnym vzhľadom podobným prírodnému kameňu (žula) a mierne drsnejším povrchom určeným proti pošmyknutiu a pádu. Žulové dlaždice sa do exteriéru odporúčajú najmä v prípadoch, keď je balkón alebo terasa bez strechy a teda vystavená zrážkam počas celého roka. Protišmykové dlaždice môžu zabrániť mnohým zraneniam!

    5. Nové technologické vynálezy: lepidlo a hydroizolácia v jednom

    5.1. Polyuretánová lepiaca hmota

    Špeciálnou vlastnosťou lepiacej hmoty je, že kombinuje hydroizoláciu a lepidlo. Uvedená hmota je vhodná na pokládku rôznych podlahových krytín na rôzne druhy povrchov, nasiakavých aj nenasiakavých. Zároveň zaručí pružnejší prenos pnutia medzi podkladom a obkladovým prvkom, vhodná je najmä na povrchy vystavené teplu, ktoré spôsobuje poškodenie, typické pre balkóny či terasy vystavené priamemu slnečnému žiareniu.

    Pred pokládkou dlaždíc je potrebné sa uistiť, že podklad je dokonale pripravený a neobsahuje priľnuté častice betónu, prachu alebo oleja. Betón musí byť starý 28 dní, povrch brúsený a očistený. Všetky pozinkované kovy a medené obklady vopred očistené oceľovou vlnou a odmastené špeciálnym prípravkom. Po vyschnutí prípravku sa aplikuje základný náter. Potom nasleduje nanesenie prvej vrstvy (hydroizolácia) a nanesenie druhej vrstvy (lepidlo). Obe vrstvy sa nanášajú zubovou stierkou s rozmermi 4 mm × 4 mm. Po nanesení oboch vrstiev sa dlažba ukladá priamo do čerstvo pripravenej hmoty a proces je ukončený škárovaním.

    Na utesnenie sa používa jednozložkové, vysokokvalitné cementové elastické plnivo s jemným kremenným kamenivom na vyplnenie škár medzi keramickými obkladmi. 

    5.2. Minerálne systémy

    Ide o flexibilné hydroizolačné cementové vrstvy, ktoré sa dajú aplikovať na všetky cementové podklady a vďaka svojej elasticite slúžia ako dodatočná hydroizolačná vrstva, ktorá premosťuje trhliny. Produkt je určite kompatibilný so všetkými systémami na opravu betónových povrchov.

    Podklad musí byť pred aplikáciou cementových hmôt riadne pripravený na pokládku, zbavený priľnutých častíc betónu, prachu a oleja, nasiaknutý vlhkosťou (bez stojatých kaluží). Potom sa spoje medzi vertikálnymi a horizontálnymi plochami utesnia hydroizolačnou páskou. Hydroizolačná malta sa nanáša na čistý a vlhkosťou nasiaknutý podklad pomocou zubovej stierky. Ide o dvojzložkový materiál, ktorý sa pripravuje pomocou mixéra.

    Po nanesení hydroizolačnej malty sa kladie dlažba, ktorá sa lepí na vytvrdnutú hydroizolačnú maltu pomocou kvalitného elastického lepidla. Po vytvrdnutí lepidla sa na obklady nanesie flexibilná škárovacia hmota. Nanáša sa gumovým hladidlom v diagonálnom smere cez škáry. Po dokončení postupu sa prebytok, ktorý zostal na dlaždiciach, odstráni a škáry sa umyjú vlhkou špongiou. Keď hmota v škárach začne tuhnúť (približne po 5 minútach), keramické obklady sa umyjú vlhkou špongiou. Nakoniec sa škáry utesnia kvalitnou elastickou polyuretánovou hmotou, ktorá je dostupná v rôznych farbách: biela, sivá, hnedá, čierna alebo tehlovo červená.

    Odborný článok 1289
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy?

    Máme 1378 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1378 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy
    9.7
    0

    ZAJÍČEK - MH STAV s. r. o.


    8.6
    2

    Ján Poník


    10
    3

    IČ-building s. r. o.


    9.2
    1

    Chytrostav - Pavol Hanúsek


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené