Pre oblasť

    Rekonštrukcia balkóna

    Článok si prečítalo viac ako 1020+ používateľov
    Balkón je jednou z najviac vyčnievajúcich a najexponovanejších častí domu. Rôzne poveternostné podmienky spôsobujú na balkóne vznik prasklín, hrdze, poškodenie a odlepenie obkladov, opadávanie omietky a iné problémy. V tomto článku si povieme niečo o typických poškodeniach balkónov a spôsobe, akým sa dajú opraviť.
    Odborný článok 1020
    oprava balkona
    Máme 1378 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    1. Všeobecné informácie o rekonštrukcii balkóna

    1.1. Čo spôsobuje poškodenie balkóna?

    Balkóny sú neustále vystavované najrôznejším poveternostným vplyvom, ktoré menia odolnosť a štruktúru ich materiálov. Najdôležitejšie z nich sú UV žiarenie a dážď. Najčastejšou príčinou poškodenia balkóna je však zle vykonaná hydroizolácia. Dôležitým faktorom sú teplotné zmeny, ktoré ovplyvňujú štrukturálnu stabilitu a zloženie materiálu. Môže dôjsť aj ku karbonizácii, teda kryštalizácii pod povrchom v dôsledku znečistenia. Betónový podklad podlahy je zaťažený každodenným používaním, teda chôdzou, ale aj kvetináči a ďalšími ťažšími predmetmi.

    1.2. Prečo je potrebná rekonštrukcia balkóna?

    Pokiaľ vidíte, že je váš balkón poškodený, bude nutné ho čo najskôr opraviť. Prečo? Balkón je väčšinou konzolová, železobetónová konštrukcia bez prístrešku, to znamená, že je úplne vystavený vplyvu poveternostných podmienok. Ak nie je zabezpečené spoľahlivé odvádzanie vody z plochy balkóna, ak nefunguje drenážny systém, alebo ak neexistuje správna hydroizolácia, v dôsledku mechanického poškodenia konštrukcie vzniknú trhliny, a čoskoro vzniknú vážne problémy.

    Pri poškodení alebo nesprávne vykonanej hydroizolácii je potrebné balkón urýchlene opraviť, pretože inak voda prenikne až k oceľovej výstuži a zapríčiní koróziu. Tým je značne ohrozená únosnosť železobetónovej konštrukcie, čo v najhoršom prípade, pokiaľ nebude rýchlo vykonaná oprava, môže skončiť zrútením celého prvku. Podobné je to s trhlinami, ktoré môžu byť dôsledkom mikrozemetrasenia alebo otrasov (ak napríklad samotná budova susedí s frekventovanou cestou či železnicou), alebo jednoducho vznikne deformácia starej konštrukcie.

    Do trhlín sa môže dostať voda, časom v dôsledku sadania budovy, nepretržitých mikrozemetrasení alebo niečoho podobného môže z malej trhliny vzniknúť veľká, ktorá predstavuje vážny stavebný problém.
    Ak dôjde k prieniku vody do konštrukcie, je nutná oprava balkóna, aby sa zabránilo korózii oceľovej výstuže
    Ak dôjde k prieniku vody do konštrukcie, je nutná oprava balkóna, aby sa zabránilo korózii oceľovej výstuže

    2. Rekonštrukcia balkóna: prienik vody

    Opravu balkóna je potrebné vykonať v prípadoch slabej, zle vykonanej alebo poškodenej hydroizolácie. Najviac škôd vzniká v dôsledku prenikania vody do betónovej konštrukcie balkóna. Najproblematickejšie sú spoje medzi rôznymi materiálmi.

    K prenikaniu vody najčastejšie dochádza:

    • - v styku cementového poteru s oceľovým alebo plastovým drenážnym kanálom,
      - v styku dlaždíc a betónového zábradlia balkóna,
      - ak je hydroizolácia zle vykonaná,
      - ak sú zle inštalované keramické dlaždice,
      - kvôli zle vykonanému sklonu balkóna, ktorý spôsobuje zadržiavanie vody.

    2.1. „Výkvet“ balkóna

    Pri zle vykonaných spojoch na balkóne môže voda ľahko preniknúť do hlbších vrstiev konštrukcie. Pri zvýšení vonkajšej teploty sa voda v konštrukcii odparuje a nesie so sebou kryštály vápnika. Tieto kryštály sa zadržiavajú a hromadia na povrchu. Uistite sa, že na vašom balkóne také bielo-šedé kryštály nie sú.

    2.2. Sanácia škôd spôsobených mrazom

    Ďalším nepriateľom balkóna môže byť mráz. Pri teplotách pod nulou voda zamŕza a zväčšuje sa jej objem. To vedie k tvorbe početných mikrotrhlín, ktoré sa časom prehlbujú. Často sa stáva, že sa náhle niekde na povrchu objavia väčšie otvory a je vidieť holú výstuž. Tieto zmeny nie sú nikdy náhle, sú dôsledkom dlhodobého negatívneho pôsobenia vo vnútri konštrukcie. Preto treba reagovať čo najskôr a odborne opraviť prvé praskliny a otvory, ktorými voda môže prenikať do balkóna. Väčšie praskliny na balkóne môžu vážne ohroziť konštrukciu, nielen vzhľad.

    2.3. Sanácia balkónov v dôsledku korózie

    Prienik vody hlboko do konštrukcie balkóna môže vážne ovplyvniť jeho nosnosť. Navlhčenie balkónovej výstuže spôsobuje hrdzavenie. Skorodovaná výstuž sa oddeľuje od betónu, takže stráca svoju úlohu a spôsobuje aj praskanie a drvenie betónu.

    3. Ako prebieha rekonštrukcia balkóna?

    Väčšina balkónov je vyrobená zo železobetónu.

    1. Skôr než sa pustíme do rekonštrukcie balkóna je potrebné betón dôkladne očistiť, zbaviť ho všetkého poškodeného materiálu, kým sa nezíska zdravý, nepoškodený pevný povrch. V miestach, kde je výstuž už úplne odkrytá, viditeľná, treba odstrániť zvyšný betón okolo nej a výstuž dôkladne očistiť drôtenou kefou.

    2. Betón sa potom dobre navlhčí, kým povrch a tmavosivý. Je potrebné pripraviť maltu na opravu a naniesť ju na poškodený povrch v maximálnej hrúbke do 60 mm. Keďže sú tieto omietky hustejšie a dobre priľnavé, je možné ich použiť aj na zvislé plochy. Nakoniec treba všetko starostlivo vyrovnať a nechať vyschnúť.

    Ak sa rozhodneme pre rekonštrukciu balkóna, dôležitá je kvalitná a správna hydroizolácia
    Ak sa rozhodneme pre rekonštrukciu balkóna, dôležitá je kvalitná a správna hydroizolácia

    4. Oprava dokončovacích obkladov

    4.1. Rekonštrukcia balkóna a pokládka dlaždíc

    Balkón, na ktorom je už keramická dlažba, je najlepšie zrekonštruovať tak, že na upravený starý podklad položíte novú dlažbu.

    1. Treba skontrolovať, či je povrch úplne suchý, čistý, bez olejov, škvŕn alebo prachu. Ak ide o neporézny povrch, treba ho odmastiť niektorým z prípravkov, vhodných na tieto účely. Sú cenovo dostupné, ale určite sa treba poradiť s odborníkom, ktorý typ by bol v konkrétnom prípade najefektívnejší.

    2. Pred pokládkou dlaždíc je mimoriadne dôležité urobiť kvalitnú hydroizoláciu. V ponuke sú rôzne druhy výrobkov, preto odporúčame poradiť sa s odborníkom, ktorá hydroizolácia by bola najvhodnejšia.

    3. Po nanesení hydroizolácie sa nanesie lepidlo, odporúčané ako systémové riešenie hydroizolácie.

    4. Po pokládke dlaždíc je potrebné škáry utesniť kvalitnou škárovacou hmotou.

    Ak potrebujete vykonať rekonštrukciu balkóna, môžete nás kontaktovať.

    5. Koľko stojí rekonštrukcia balkóna?

    Závisí to predovšetkým od rozsahu potrebnej rekonštrukcie. Ak je balkón výrazne poškodený, zatečený, hrdzavie alebo má plesne, potom jeho rekonštrukcia nebude ľahká. Na cenu určite bude vplývať stav balkóna alebo množstvo, resp. objem potrebných prác, typ a kvalita materiálov, ako aj výber zhotoviteľa. Faktom je, že najviac bude stáť ten typ rekonštrukcie, pri ktorej je potrebný zásah do nosnej konštrukcie balkóna (AB doska) za účelom spevnenia a vyplnenia prípadných trhlín.

    Odborný článok 1020
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy?

    Máme 1378 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1378 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy
    10
    1

    Self Made buildings s.r.o


    9.4
    0

    Simivet, s. r. o.


    10
    3

    GS-steel s.r.o.


    10
    13

    Juraj Hudák - ModernEkoPlanet


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené