Pre oblasť

    Balkón – rekonštrukcia balkóna

    Článok si prečítalo viac ako 1808+ používateľov
    Balkón vo všeobecnosti znamená ďalší obytný priestor pre každý dom. Môže byť rozšírením centrálneho obývacieho priestoru (obývačka s jedálňou) alebo priestoru na spanie (spálne). Na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že balkón patrí k stavebným konštrukciám, ktoré sú priamo vystavené vonkajším vplyvom (slnko, dážď, vietor, ľad, sneh), ktoré ovplyvňujú tak nosnú konštrukciu balkóna, ako aj použité podlahové krytiny. Rekonštrukcia balkóna každých niekoľko desaťročí je kvôli tomu prakticky nevyhnutná.
    Odborný článok 1808
    balkon
    Máme 1329 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    1. Rozpadávajúci sa balkón

    Pokiaľ ide o balkóny, väčšina ľudí najčastejšie čelí problému starého balkóna, ktorý z rôznych dôvodov potrebuje konkrétnu sanáciu, či už kvôli korózii, „výkvetu“, mrazu alebo iným faktorom. Pred začatím zásahu do stavby balkóna je potrebné si položiť určité otázky súvisiace s vašim rozpočtom resp. určením cenového rozpätia, umiestnením balkóna, podlahovými krytinami, aktuálnym stavom balkóna a v neposlednom rade aj s výstupom na balkón z dôvodu prípustnej a požadovanej výšky podlahy.

    2. Rekonštrukcia balkóna

    2.1 Kde sa nachádza balkón?

    Ďalší problém týkajúci sa rekonštrukcie balkóna je umiestnenie balkóna. To, kde sa balkón nachádza, je dôležité z aspektu klimatických, resp. poveternostných podmienok, pretože rovnaký druh materiálu (v súvislosti s určitými povrchovými úpravami) reaguje odlišne na poveternostné podmienky.

    2.2. Aký je podklad balkóna?

    Pri rekonštrukcii balkóna treba vedieť, aký je podklad balkóna. Keď ide o podlahovú krytinu, najčastejšie sa na balkón používali keramické dlaždice, betónové umyté dosky, drevené dosky alebo elastický vodotesný povrchový systém pre dokončovaciu vrstvu. Väčšinou boli položené priamo na betónovú dosku bez medzivrstvy. Pre každú z týchto finálnych podlahových krytín existuje konkrétne riešenie týkajúce sa rekonštrukcie balkóna.

    2.3. Aktuálny stav balkóna

    Pred rekonštrukciou balkóna je potrebné skontrolovať a posúdiť jeho aktuálny stav. Ako vykonať opravu (sanáciu) železobetónovej dosky v prípade poškodenia? Vystuženie železobetónovej dosky je zvyčajne potrebné kvôli rôznym priehlbinám, trhlinám alebo jednoducho kvôli odpadnutiu betónu v dôsledku hrdzavenia výstuže.

    Pred riešením problémov a rekonštrukciou balkóna je najskôr potrebné definovať, čo presne chcete, resp. aký je stav balkóna. Definovali sme dva varianty balkóna, nový balkón a starý balkón, ktoré vyžadujú správnu obnovu.  Rôzne materiály samozrejme vyžadujú rôzne druhy opracovania. Rôzne dokončovacie vrstvy možno obnoviť novými technikami a materiálmi, ktoré prinavrátia ich pôvodnú funkčnosť, a zlepšia aj estetiku a trvanlivosť.

    Poškodené balkóny
    Rozpadávanie betónu spôsobuje koróziu výstuže a používanie balkóna je stále nebezpečnejšie

    3. Aké môžu byť poruchy a poškodenia balkónov?

    Nakoniec uvádzame najbežnejšie poruchy a poškodenia balkónov, ku ktorým dochádza pri nekvalitnej realizácii balkóna a spracovaní detailov a pri použití nekvalitných materiálov. Patria sem „výkvety“, poškodenie mrazom a poškodenie koróziou. Vo všetkých týchto prípadoch je potrebná dôkladná rekonštrukcia balkóna.

    3.1. „Výkvety“ na balkónoch

    Na balkóne sa môžu zjaviť škody, spôsobené prienikom vody do konštrukcie balkóna. Takéto chátranie materiálu je celkom ľahké postrehnúť, pretože popraskané a olúpané miesta, tiež rôzne vyhĺbeniny a najmä okraje podlahy a spojenia s fasádou skutočne pôsobia „rozkvitnuto“. Na druhej strane, v teplejších ročných obdobiach, so stúpajúcou vonkajšou teplotou vlhkosť zo spodných vrstiev postupne preniká na vyhrievaný vonkajší povrch balkóna, kde sa kryštalizuje vo forme vápenatých solí a na povrchu balkóna sa začnú objavovať biele škvrny, tzv. výkvety.

    3.2. Poškodenia spôsobené mrazom

    K poškodeniu spôsobenému mrazom dochádza pri nízkych teplotách, keď voda v póroch betónu alebo poteru zamrzne a následne zvýši svoj objem. Pri zvyšovaní objemu dochádza k vzniku trhlín, čo má vplyv na zlý vzhľad balkóna (konštrukcie), a ešte horšie je to, že celý proces pokračuje a trhlinami prechádza ešte viac vody.

    3.3. Poškodenia spôsobené koróziou

    Jednou z hlavných príčin vzniku korózie je zle vykonaná hydroizolácia balkóna. Voda preniká do betónovej konštrukcie balkóna. Výstuž (oceľové tyče) je vystavená korózii, ktorá spôsobuje hrdzavenie. Pri takejto výstuži hrozí, že sa kvôli zvýšeniu objemu oddelí od betónu. V dôsledku korózie vzniká praskanie a drvenie betónu.

    3.4. Nízka kvalita použitých materiálov

    Vyššie opísané škody sú dôsledkom nízkej kvality použitých stavebných materiálov a vytvorených kontaktov rôznych materiálov, ako napr. kontakt cementového poteru s plastovou alebo oceľovou drenážnou rúrkou (odtok). Dôvodom sú rôzne mechanické vlastnosti použitých stavebných materiálov – povedzme rozťahovanie alebo zmršťovanie pri rôznych teplotách.  Pod vplyvom rôznych teplotných podmienok, ktoré rozlične vplývajú na jednotlivé prvky a stavebné materiály, objavujú sa trhliny, cez ktoré voda ľahko presakuje a spôsobuje poškodenie konštrukcie. Poškodenie sa ďalej rozširuje a nezadržateľne sa zväčšuje.

    Odborná rada zo spoločnosti METER-STAV s.r.o.

    1. Ktoré sú najčastejšie príčiny porúch balkónov?

    Najčastejšou príčinou porúch balkónov býva neúčinná, poškodená izolácia proti vode. Taktiež sa často stretávame aj s poškodenou vrstvou dlažby, ale aj zle ukotveným zábradlím, ktoré sa ukotví prevrtaním dlažby, izolácie a poteru, čo naruší celistvosť balkónového systému.

    2. Ako prebieha rekonštrukcia balkónov a prečo je dôležité si pre tieto práce zvoliť odborníka?

    Rekonštrukcia prebieha kompletným vybúraním pôvodných vrstiev balkónu ako je dlažba, izolácia a poter. Ďalej sa postupuje presne podľa technologických postupov daného "balkonového systému" napr. balkónový systém Weber, ktorý využíva naša spoločnosť. Celistvosť a systém zaručuje dlhodobú záruku funkčnosti.
    Pri aplikácii takého systému sú naši odborníci každoročne školení dodávateľom systému. Naša spoločnosť je držiteľom certifikátu na aplikácie a realizácie týchto systémov.

    3. Koľko trvá rekonštrukcia balkónov a ako sa pohybujú ceny týchto služieb?

    Doba trvania rekonštrukcie nepresahuje 14 dní. Cena za m2 sa pohybuje od 50 do 80 eur v závislosti od náročnosti rekonštrukcie.

    Odbornú radu poskytol pán Peter Štec zo spoločnosti METER-STAV s.r.o.

    4. Rekonštrukcia balkóna – cena

    Koľko stojí rekonštrukcia balkóna? Ak je balkón výrazne poškodený, hrdzavie, má „výkvety“ alebo plesne, potom jeho sanácia nebude ľahká. Pred kúpou domu alebo pred rekonštrukciou sa informujete, koľko by stála rekonštrukcia balkóna. Na cenu bude vplývať stav balkóna,  množstvo resp. objem potrebných prác, typ a kvalita materiálov. Cena určite bude závisieť aj od vybraného  zhotoviteľa. Faktom je, že vás najviac bude stáť ten typ rekonštrukcie, pri ktorej je potrebný zásah do nosnej konštrukcie balkóna (vystužená betónová doska) za účelom spevnenia a vyplnenia prípadných trhlín.

    Odborný článok 1808
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy?

    Máme 1329 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1329 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy
    9.3
    0

    LH Progress s.r.o.


    10
    3

    A-ROS - Andrej Kollár


    10
    0

    Suprako s.r.o.


    10
    1

    Alexander Brňo - AliAle


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené