Pre oblasť

    Zábradlie na balkón, predná časť balkóna

    Článok si prečítalo viac ako 2354+ používateľov
    Pri realizácii balkóna alebo pri jeho rekonštrukcii je potrebné definovať aj prednú časť balkóna a zábradlie. Budú v prednej časti balkóna položené keramické dlaždice alebo odkvapy? Okrem správnej technickej realizácie balkóna je súčasne potrebné zvážiť aj konečný vzhľad prednej časti balkóna a balkónového zábradlia, pretože balkón je architektonický prvok, ktorý môže mať atraktívny vzhľad a byť krásnou výzdobou fasády.
    Odborný článok 2354
    balkonove zabradlie
    Máme 1377 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    1. Predná časť balkóna

    Architekti, projektanti alebo remeselníci majú k dispozícii niekoľko variantov na realizáciu prednej časti balkóna. Riešenie prednej časti balkóna závisí od mnohých faktorov vrátane jeho fyzickej polohy (umiestnenia), spôsobu pripevnenia zábradlia, druhu materiálu, ktorý bude použitý a podobne. Prednú časť balkóna je možné dokončiť keramickou dlažbou, ktorá môže byť umiestnená tak, aby vytvárala akúsi drážku a odvádzala dažďovú vodu. Ďalším najčastejším variantom je odkvapový plech v kombinácii s odkvapom.

    2. Zábradlie na balkón

    Balkónové zábradlie je primárne určené na bezpečnosť užívateľov – má ich chrániť pred prípadnými pádmi. Každý sa cíti bezpečnejšie a uvoľnenejšie, keď má balkón zábradlie. Balkónové zábradlie okrem bezpečnosti prispieva aj k celkovému vzhľadu balkóna a v neposlednom rade celého domu, preto je pred realizáciou balkónového zábradlia potrebné  zvážiť všetky možnosti.  Keď ide o zábradlie, na trhu je veľké množstvo rôznych druhov a typov hotových výrobkov v rôznych tvaroch, materiáloch a farbách, alebo si môžete prenajať majstra, ktorý zábradlie vyrobí na mieru podľa vašich prianí.

    Zábradlie na balkón okrem bezpečnosti ovplyvňuje aj vzhľad fasády a celého domu
    Zábradlie na balkón okrem bezpečnosti ovplyvňuje aj vzhľad fasády a celého domu

    3. Aké balkónové zábradlia existujú?

    Existujú rôzne typy balkónových zábradlí. V zásade si môžete vybrať medzi kovovým zábradlím, nerezovým zábradlím, kovaným zábradlím, dreveným zábradlím a skleneným zábradlím alebo kombináciami uvedených materiálov. Pre každý z týchto druhov sú k dispozícii rôzne typy balkónových zábradlí: kovové rúrky z nehrdzavejúcej ocele so sklenenou výplňou, zábradlie so saténovým sklom pripevnené k balkónovej konštrukcii, rôzne plastové imitácie, balkónové zábradlie z drevených komponent, drevené zábradlie s výplňou z masívu atď. 

    Možnosti kombinovania materiálov a prvkov sú nekonečné. Správny výber zábradlia na balkón si vyžaduje starostlivé zváženie, balkónové zábradlie by malo byť doplnkom balkóna a budovy.

    3.1. Plastové balkónové zábradlie

    Plastové balkónové zábradlie je jednou z najobľúbenejších volieb vďaka svojej dostupnej cene, odolnosti a trvanlivosti. Vysokokvalitné plastové zábradlie je odolné voči dažďu, UV žiareniu a teplotným výkyvom, takže skvele funguje na exponovaných miestach, ako je balkón. Plastové balkónové zábradlie môže byť modulárne, panelové alebo vyrobené z plastových lamiel. Plastové zábradlie je k dispozícii v mnohých farbách: môže byť čierne, biele alebo v pokojných či živých tónoch.

    Sklenené balkónové zábradlie je vyrobené z vrstveného tvrdeného skla, ktoré poskytuje pevnosť a zabraňuje rozbitiu
    Sklenené balkónové zábradlie je vyrobené z vrstveného tvrdeného skla, ktoré poskytuje pevnosť a zabraňuje rozbitiu

    3.2. Balkónové zábradlie z drevoplastových prvkov (WPC)

    WPC je obľúbený a odolný materiál vyrobený zo zmesi živíc a drevených vlákien, ktorý poskytuje viac ako 20 rokov odolnosť voči slnku, dažďu a vetru. Výhodami zábradlia z WPC je vzhľad a vôňa dreva, ale nepotrebuje údržbu, pretože nehnije. Balkónové zábradlie z  WPC je vyrobené z kombinácie profilov WPC a hliníkových stĺpikov. Výplň môže byť zo sieťoviny alebo z panelov.

    3.3. Hliníkové zábradlie na balkón

    Hliníkové balkónové zábradlia sú mimoriadne obľúbené vďaka vysokej odolnosti, dlhej životnosti a minimálnej údržbe, vďaka ktorým sú vhodné na použitie do interiéru aj exteriéru. Hliníkové zábradlia môžu byť eloxované, podobne ako zábradlia z nehrdzavejúcej ocele, ale môžu byť tiež práškovo lakované ľubovoľnou farbou zo vzorkovníka RAL. 

    Podľa prevedenia sú k dispozícii hliníkové balkónové zábradlia s vertikálnymi, horizontálnymi alebo diagonálnymi tyčami, panelové hliníkové zábradlie, perforované hliníkové zábradlie a rôzne kombinácie s drevom, WPC panelmi alebo hliníkové zábradlia so sklom.

    3.4. Drevené zábradlie na balkón

    Tradičné drevené balkónové zábradlie bez problémov zapadne do každého priestoru. Také drevené balkónové zábradlia môžu mať vyrezávané typické rustikálne vzory ako sú kruhy, kríže a podobne. Moderné drevené balkónové zábradlia majú naopak jednoduchší vzhľad, pretože sa kladie väčší dôraz na zdôraznenie farby a textúry dreva. 

    Lamely na balkónové zábradlia sú spravidla vyrobené zo smrekového alebo dubového dreva. Pretože je drevo na balkóne neustále vystavené poveternostným vplyvom, časom stráca svoju farbu – sivie. Tomu sa dá zabrániť každoročným olejovaním, farbením a lakovaním.

    3.5. Kované zábradlie na balkón

    Kované balkónové zábradlie dosiahlo vrchol popularity pred viac ako 100 rokmi, ale aj dnes je obľúbené, atraktívne a vyhľadávané. Kované balkónové zábradlie z tepaného železa môže mať akýkoľvek tvar: od jednoduchých rovných tyčí až po zložité kvetinové alebo geometrické tvary. Kované zábradlie na balkón je chránené pred koróziou žiarovým zinkovaním, lakom alebo farbou. Ak chcete do svojho príbytku prestížne a exkluzívne umelecké dielo, kontaktujte skúseného majstra (kováča) a objednajte si kované zábradlie. 

    Balkónové zábradlie by malo dopĺňať nielen exteriér, ale aj interiér
    Balkónové zábradlie by malo dopĺňať nielen exteriér, ale aj interiér

    3.6. Sklenené zábradlie na balkón

    Chcete na svoj balkón zábradlie, ktoré prepúšťa maximálne množstvo svetla a nebráni vo výhľade? Sklenené balkónové zábradlie je vyrobené z vrstveného tvrdeného skla, ktoré poskytuje pevnosť a zabraňuje rozbitiu. Sklenené balkónové zábradlie je možné namontovať medzi stĺpiky, pred stĺpiky alebo za ne, pripevniť na konzolu alebo môže byť samonosné zábradlie. Sklo je odolné voči teplotným výkyvom, vlhkosti, mrazu a vetru. Na zachovanie dobrej transparentnosti je však potrebné pravidelné čistenie. Ak chcete, aby zábradlie na balkón prepúšťalo svetlo, ale zároveň zabránilo nechceným pohľadom, môžete nainštalovať zábradlie z matného skla.

    3.7. Nerezové zábradlie na balkón

    Nerezová oceľ, nehrdzavejúca oceľ alebo nerez sú názvy pre vysokokvalitnú nehrdzavejúcu oceľ, ktorá je odolná takmer voči všetkým vonkajším vplyvom: od mrazu po vlhkosť a lišajníky. Zábradlia z nehrdzavejúcej ocele sú vhodné pre vonkajšie aj vnútorné použitie. Vďaka vysoko reflexnému vzhľadu balkónové zábradlia z nehrdzavejúcej ocele dodajú vášmu domovu moderný vzhľad. Nehrdzavejúcu oceľ je možné kombinovať aj s drevom, sklom a inými materiálmi.

    Vysoko lesklé nerezové zábradlie na balkón je vhodné na moderné fasády
    Vysoko lesklé nerezové zábradlie na balkón je vhodné na moderné fasády

    3.8. Murované zábradlie na balkón

    Murované zábradlie na balkón je jednoduché a lacné riešenie. Na murované balkónové zábradlia môžete použiť aj tvárnice Siporex, ktoré majú nižšiu hmotnosť. Takéto zábradlie je vhodné, keď chcete viac súkromia a zábradlie, ktoré vizuálne splýva s okolitými múrmi. Murované zábradlie môže byť omietnuté alebo obložené kameňom alebo keramikou.

    4. Výška balkónového zábradlia

    V neposlednom rade treba rešpektovať predpísanú minimálnu výšku zábradlia balkóna, ktorá by mala byť najmenej 1000 mm. Keď ide o základné požiadavky na stavby podľa vyhlášky 532/2002 Z. z. o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, v uvedenej vyhláške sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu, a konkrétne v § 29 sa uvádza, že  balkón a lodžia sa musia zabezpečiť zábradlím s výškou 900 mm až 1200 mm podľa hĺbky voľného priestoru. Zábradlie v zariadení pre deti a v bytovom dome musí byť plné, s tabuľovou výplňou alebo so stĺpikovou výplňou zo zvislých tyčových prvkov. Medzery v zábradlí nesmú byť širšie ako 120 mm v bytovom dome a 80 mm v zariadení pre deti. 

    Odborný článok 2354
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy?

    Máme 1377 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1377 realizátorov v oblasti Rekonštrukcia balkónov, terasy
    9.2
    0

    IZOLMED s.r.o.


    8.6
    0

    ToSeLi s.r.o.


    10
    3

    A-ROS - Andrej Kollár


    10
    4

    Roman Gábor - René stav


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené