Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Sprchové kabíny: masážna sprchová kabína, klasická sprchová kabína alebo zabudovaná sprcha?

    Článok si prečítalo viac ako 559+ používateľov
    Účel sprchy je trochu odlišný od účelu vane. Vaňa nám vie poskytnúť príjemný relaxačný kúpeľ, vyberáme si ju aj vtedy, keď máme malé deti. Sprchová kabína je oveľa praktickejšia, vhodná je pre ľudí, ktorí uprednostňujú rýchle vodné procedúry. Pri klasickej vani je potrebné prekonať výškový rozdiel, z toho dôvodu je sprchovací kút vhodnejší pre starších ľudí. Okrem toho, že sprcha je praktickejšia ako vaňa, pri sprchovaní sa minie menej vody a energie ako pri kúpaní. Existujú rôzne typy sprchových kabín, ktorý z nich si vyberiete, závisí od viacerých faktorov.  
    Odborný článok 559
    sprchova kabina
    Máme 972 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok:

    1. Sprchová kabína sa musí pravidelne udržiavať

    1.1. Sprchovací kút zohráva v kúpeľni dôležitú úlohu

    Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je sprcha taká dôležitá? Dôvodov je viacero, ale kľúčové je určite to, že vďaka sprchovaciemu kútu zostane vaša kúpeľňa suchá a čistá. Suché podlahy zabraňujú pošmyknutiu a pádu. Okrem toho zabraňujú aj tvorbe plesní, ktoré sa hromadia na vlhkých povrchoch v kúpeľniach. Sprchové kabíny majú aj silnú symbolickú hodnotu, keďže predstavujú intímny priestor, ktorý nám poskytuje potrebné súkromie a bezpečne nás ukryje pred pohľadmi ostatných.

    1.2. Pleseň a vodný kameň v sprchovacom kúte

    Aby sprchová kabína dlho slúžila svojmu účelu, je potrebné správne ju udržiavať. Najväčším nebezpečenstvom, ktoré zanedbanej sprchovej kabíne hrozí, je tvorba plesní. Pleseň sa v kúpeľni často objavuje kvôli neustálej prítomnosti vody a zvýšenej vlhkosti a najlepším spôsobom, ako sa pred ňou chrániť, je prevencia a udržiavanie čistoty. Dôležité je pravidelné vetranie kúpeľne, pretože vetranie je najlepší spôsob, ako regulovať vlhkosť v miestnosti. Ak sa nám nedarí zabrániť tvorbe plesní, môžeme sa pokúsiť ich odstrániť agresívnymi čistiacimi prostriedkami na odstraňovanie plesní. Plesne musíme začať odstraňovať hneď, ako sa objavia, pretože neskôr je takmer nemožné z podkladu ich odstrániť. Odporúčame dôkladne vyčistiť sprchovací kút aspoň raz týždenne a po sprchovaní aspoň každý deň utrieť sklo sprchovacieho kúta.

    Na skle a armatúrach vo vnútri sprchovej kabíny sa hromadí veľa vodného kameňa, ktorý sa dá úspešne odstrániť octom.
    Sprchový kút je dôležité pravidelne čistiť, inak sa na povrchoch, materiáloch a v škárach začnú hromadiť plesne
    Sprchový kút je dôležité pravidelne čistiť, inak sa na povrchoch, materiáloch a v škárach začnú hromadiť plesne

    2. Prefabrikovaná sprchová kabína

    Prvým typom sprchovej kabíny je prefabrikovaná sprchová kabína. Posuvné dvere kabíny, sprchová vanička, tiež bočná, resp. zadná strana kabíny sú spojené do jedného kusa, ktorý sa namontuje do našej kúpeľne. Tento typ sprchovej kabíny môže mať zabudované rôzne doplnky, ako napr. držiak na mydlo, rôzne držadlá do sprchy a podobne. Väčšinou je inštalovaná stropná sprchová hlavica. Na trhu dostať aj modulárne sprchové kabíny, ktoré sa  môžu premiestňovať v jednom kuse na iné miesto alebo do inej miestnosti. Nevýhodou prefabrikovanej sprchovej kabíny je obmedzený výber rozmerov (veľkostí) a tvarov, čo môže byť problém vo veľmi malých kúpeľniach. Musíme si tiež uvedomiť, že montovaná sprchová jednotka svojou masívnosťou výrazne ovplyvňuje vzhľad celého priestoru a často nepôsobí práve najelegantnejšie.

    3. Klasická sprchová kabína

    Práve pre nemožnosť prispôsobenia rozmerov kabíny kúpeľniam rôznych tvarov a veľkostí sa ľudia oveľa častejšie rozhodujú pre klasický sprchovací kút, kde samostatne možno kúpiť armatúry, vaničku, doplnky, boky a dvere kabíny. Aby ste zabránili striekaniu vody, môžete použiť pevné sprchové zásteny zo skla alebo závesy z nepremokavého materiálu. Pri tomto type sprchovej kabíny je možné z jednotlivých dielov zostaviť akúkoľvek sprchovú kabínu. Dôležité je len to, aby boli jednotlivé diely navzájom kompatibilné, čo je potrebné pred kúpou skontrolovať. Klasická kabína, resp. sprchová kabína zložená z prvkov podľa želania zákazníka, dáva väčšiu voľnosť pri navrhovaní finálneho vzhľadu kabíny aj celej kúpeľne a ponúka viacero spôsobov montáže. Sprchovací kút napríklad nemusí mať žiadnu vaničku. Namiesto toho na podlahu môže byť položená špeciálna protišmyková keramická dlažba, pod určitým sklonom, aby sa zabezpečil odtok vody. Sprcha je tak v jednej rovine s okolitou podlahou, čo je veľmi elegantné a moderné riešenie. 

    Sprchovací kút je dobrým riešením na udržanie kúpeľne v čistote a suchu
    Sprchovací kút je dobrým riešením na udržanie kúpeľne v čistote a suchu

    4. Masážna sprchová kabína

    Bez ohľadu na to, že sprcha je predovšetkým veľmi praktickým kúpeľňovým prvkom primárne určeným na udržiavanie hygieny, dokáže ponúknuť aj istú mieru pôžitku a relaxu. Pre obzvlášť náročných zákazníkov je k dispozícii masážny sprchovací kút. Tento typ sprchovej kabíny má jednu alebo dve hlavné sprchové hlavice – ručnú a/alebo stropnú, a po bokoch sú inštalované menšie trysky alebo sprchové hlavice. Hydromasáž pozostáva z trysiek, z ktorých na telo prúdi voda z viacerých strán a pomáha uvoľňovať svalové a nervové napätie, zmierňuje bolesť. Trysky môžu mať rôzny tvar a veľkosť v závislosti od výrobcu. Každá dýza v masážnej sprchovej kabíne má zabudovaný prstenec, pomocou ktorého môžete ovládať silu a smer prúdu vody. Samotné telo masážnej sprchovej kabíny je zvyčajne vyrobené z PVC materiálu, profily sú väčšinou hliníkové a vo vnútri je často PVC sedadlo a police na šampóny a mydlá. Masážna sprchová kabína je k dispozícii so strechou alebo bez nej. Niektoré masážne sprchové systémy poskytujú aj saunový efekt.

    Masážna sprchová kabína pomáha znižovať bolesť svalov, čo je obzvlášť žiaduce po dlhých a namáhavých športových aktivitách. Okrem toho pôsobí uvoľňujúco a má blahodarné účinky na našu psychickú pohodu.

    5. Zabudovaná sprcha

    Ďalšou možnosťou, ktorá vyzerá najelegantnejšie, je zabudovaná sprchová kabína. Ide o riešenie, ktoré sa realizuje tak, že sprchový kút umiestnite do výklenku v stene, stena môže byť z jednej strany alebo dvoch strán, pričom prednú stranu tvoria sklenené dvere. Zabudovaná sprcha nepotrebuje sprchovú vaničku, podlahu môžeme obložiť dlažbou alebo inou podlahovou krytinou v súlade s celkovým interiérom kúpeľne. Samozrejme, potrebné je zabezpečiť dostatočný odtok vody, ktorý môže byť urobený ako bodový odtok alebo žľab pozdĺž jednej zo stien. Bodový odtok aj žľab môžu byť v jednej rovine s podlahou, čo je obzvlášť elegantné riešenie. Vnútro sprchovej kabíny môže byť obložené keramikou, zdobené mramorom alebo niektorou z kompozitných, umelých hmôt, ktoré imitujú prírodné materiály. 

    Masážne prvky (vodné trysky) slúžiace na relax je možné inštalovať aj do zabudovanej sprchy.

    Zabudovaná sprcha ponúka veľa možností; je to jeden z mála prvkov v kúpeľni, pri ktorom  môžete popustiť uzdu svojej fantázii
    Zabudovaná sprcha ponúka veľa možností; je to jeden z mála prvkov v kúpeľni, pri ktorom  môžete popustiť uzdu svojej fantázii

    6. Cena: je masážna sprchová kabína naozaj najdrahšia?

    Masážna sprchová kabína nemusí byť najdrahšia. Ceny sa značne líšia a závisia od veľkosti, kvality použitých materiálov a dizajnu. Dokonalá, dizajnová zabudovaná sprcha s kvalitnými armatúrami a odtokmi často stojí viac ako ktorákoľvek sprcha z obchodu – dokonca aj masážna sprchová kabína. V zásade sú však najlacnejšie štandardné prefabrikované sprchové kabíny.

    Ceny štandardných modelov prefabrikovaných sprchových kabín sa pohybujú v rozmedzí od  150 do 350 EUR. Za montované a klasické sprchové kabíny vyššej triedy kvality a dizajnu zaplatíte 600 až 800 EUR, za najjednoduchšie masážne modely od 700 do 1 000 EUR. Cenové rozpätie u tých druhých je pomerne veľké – na trhu zoženiete aj špeciálne masážne  sprchové kabíny za 1 500 EUR a viac. Ceny zabudovaných spŕch závisia od náročnosti prevedenia a ceny jednotlivých prvkov, v zásade sa však pohybujú v rozmedzí od  500 do 1000 EUR. Neexistuje prakticky žiadny cenový limit pre žiadny typ alebo model kabín; ak si vyberiete len tie najdrahšie a najkvalitnejšie materiály a predstavíte si komplexný dizajn a špeciálnu sprchovú kabínu, môžete rýchlo presiahnuť 2 000 EUR a viac. 

    Odborný článok 559
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok?

    Máme 972 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 972 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok
    8.7
    0

    CASSIOPEA s.r.o.


    8.6
    0

    Mgr.art. Kamila Jarkovská


    9.9
    0

    Stolárstvo Bartko


    9.9
    1

    Tomáš Medovič - montáž nábytku


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené