Pre oblasť

    Kúpeľňa s nádychom trópov

    Článok si prečítalo viac ako 950+ používateľov
    Vedeli ste, že v kúpeľni strávime v priemere dobrú pol hodinu, čo znamená takmer 200 hodín strávených v kúpeľni ročne? Ak sa na náš čas strávený v kúpeľni pozrieme z tohto pohľadu, rýchlo nám bude jasné, že potrebujeme krásnu, upratanú a atraktívnu kúpeľňu, v ktorej nebudeme mať problém zostať 200 hodín ročne. Okrem toho musí byť kúpeľňa praktická, pohodlná a predovšetkým sa musí ľahko čistiť. Nižšie uvádzame kúpeľňu s nádychom tropickej atmosféry a ponúkame vám niekoľko praktických tipov, ako si ju vytvoriť vo svojom vlastnom dome.
    Odborný článok 950
    kupelna
    Máme 974 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok:

    1. Tropická kúpeľňa: FIGR Architecture Studio

    Táto kúpeľňa, ktorú by ste určite chceli mať vo svojom dome, je výplodom fantázie architektov z architektonického štúdia FIGR Architecture Studio. Kúpeľňa je plná kontrastov, no napriek tomu vyvážená. Najvýraznejší je určite kontrast čierneho stropu s drevenými trámami a bieleho obkladu s výraznou textúrou. Dopĺňajú ju doplnky: dômyselné nástenné svietidlá (žiarovky), okrúhle zrkadlo, čierne batérie, rastliny a elegantná presklená stena, za ktorou sa nachádza elipsovitá vaňa a sprchovací kút.

    Kúpeľni nádych tropickej atmosféry dodajú najmä rastliny a dobrá kombinácia materiálov

    Kúpeľni nádych tropickej atmosféry dodajú najmä rastliny a dobrá kombinácia materiálov

    Pozornosť upúta okrúhle umývadlo umiestnené na skrinke z tmavej dyhy pripomínajúcej tropické drevo. Aby bola kombinácia dokonalá, architekti navrhli kúpeľňový radiátor v čiernej farbe. Zvláštnosťou je veľké okno, ktoré privádza do miestnosti dostatok svetla, keďže je orientované na fasádu susednej budovy, neohrozuje však intimitu osoby v kúpeľni. Z vane nevidieť okolie domu, ale samotné prirodzené svetlo prináša pozitívne pocity. Architekti situáciu vyriešili vysadením tropických rastlín medzi fasádu a okno, čím vykúzlili skutočný malý les, ktorý sa v najbližších rokoch ešte viac rozrastie a zahustí. Kúpajúci sa vo vani bude môcť obdivovať prírodu.

    Vstup do kúpeľne je obložený tmavou dyhou s výraznou textúrou dreva
    Vstup do kúpeľne je obložený tmavou dyhou s výraznou textúrou dreva
    Kúpeľňa pôsobí retro, no zároveň moderne. Retro nástenné svietidlá a obklady sú tu poňaté moderne. FIGR Architecture Studio, zdroj: Casavogue
    Kúpeľňa pôsobí retro, no zároveň moderne. Retro nástenné svietidlá a obklady sú tu poňaté moderne. FIGR Architecture Studio, zdroj: Casavogue

    2. Ako vytvoriť tropickú kúpeľňu

    Ak chcete podobnú kúpeľňu vytvoriť pre seba, treba dbať na správnu mieru a rovnováhu medzi tmavými a svetlými farbami. Do kúpeľne sa väčšinou na všetky väčšie plochy ako podlahy a steny volia svetlé farby (väčšinou biele), ktoré sú následne oživené čiernymi doplnkami. Doplnky môžu byť vo forme batérie, farby stropu. Čierna je výrazná farba, preto pri jej používaní buďte opatrní, aby ste nedosiahli opačný efekt.

    Rastliny svojou výraznou zelenou farbou premenia každý jednotvárny priestor na farebný. Prírodu pripomína aj drevená dyha, ktorá imituje tropické drevo. Budete sa cítiť ako v dažďovom pralese.

    2.1. Umývadlo na doske

    Okrúhle umývadlo umiestnené na doske okamžite upúta pozornosť. Je nielen krásne, ale aj nenáročné na údržbu, pretože sa čistí ľahšie ako hranaté umývadlo. Krásne minimalistické okrúhle umývadlo dnes nájdete v každom lepšie vybavenom salóne kúpeľňového nábytku.

    Umývadlo na doske TopDom
    Umývadlo na doske TopDom

    2.2. Vaňa

    Nie je nič krajšie ako relax v teplom voňavom kúpeli. V tejto kúpeľni platí pravidlo oblých línií, ktoré dodržuje nielen umývadlo a toaleta, ale aj vaňa. Architekti zvolili voľne stojacu vaňu, ktorá je elegantne vzdialená od steny, aby ešte viac vynikla v priestore. Rovnako ako pri umývadle, aj vaňová batéria je nástenná.

    Vaňa Villeroy & Boch (zdroj: Reuter)
    Vaňa Villeroy & Boch (zdroj: Reuter)

    2.3. Nástenná toaleta

    Architekti zvolili závesnú záchodovú misu so zaoblenými hranami, ktorá nadväzuje na estetiku vane a umývadla. Takáto toaleta je oveľa pohodlnejším a atraktívnejším prvkom ako hranatá toaleta. Je nepísaným pravidlom, že toaleta musí byť okrúhla a jednoduchá.

    Nástenná záchodová misa TopDom
    Nástenná záchodová misa TopDom

    2.4. Umývadlové a vaňové batérie

    Pravdepodobne ste si hneď všimli výrazné čierne batérie na umývadlo, vaňu a sprchovací kút. Čierne kúpeľňové batérie sú v posledných rokoch trendom. Špeciálnym detailom použitým v tejto kúpeľni je ich montáž: všetky batérie sú pripevnené priamo na stenu.

    Čierne batérie Steinberg (zdroj: Reuter)
    Čierne batérie Steinberg (zdroj: Reuter)

    2.5. Sprchové batérie

    Ak sa rozhodnete pre čiernu batériu k umývadlu, má zmysel zvoliť rovnakú farbu aj pre sprchové a vaňové batérie. Tieto prvky sú väčšinou minimalistické, s rovnými líniami, takže sa perfektne hodia do každého štýlu.

    Čierna vaňová alebo sprchová batéria TopDom
    Čierna vaňová alebo sprchová batéria TopDom

    2.6. Stropná sprcha – „dážď“

    Ak si chcete užiť najmä sprchovanie, neexistuje nič lepšie ako „dážď“ zo stropnej sprchy so širokou hlavicou, najmä na umývanie vlasov.

    Stropná sprcha Gessi (zdroj: Mico)
    Stropná sprcha Gessi (zdroj: Mico)

    2.7. Obklady stien

    Keramické obklady do kúpeľne nikdy nevyjdú z módy. S technologickým pokrokom a neustálym hľadaním niečoho nového a odvážnejšieho sa však keramické obklady za posledné roky výrazne zmenili. Ale aj dnes zostávajú veľmi obľúbené klasické obyčajné biele obklady menších rozmerov. Tie sú použité aj v tejto kúpeľni, ktorú sme uviedli ako príklad, a vnášajú do priestoru nadčasovú eleganciu a pokoj.

    Keramické obklady Mutina (zdroj: Mutina)
    Keramické obklady Mutina (zdroj: Mutina)

    2.8. Terazzová dlažba

    V tejto tropickej kúpeľni je na podlahe terazzová dlažba zo sivého granulátu. To jednoducho znamená, že „kamienky“ v betóne sú v odtieňoch sivej a hnedej. Terrazzo, odborne povedané, nie je keramika, ale brúsený betón. Betón je brúsený do takej miery, že kamenivo (kamene) „vypláva“ na povrch, čo dáva obkladu veľmi zvláštny, magický vzhľad.  Odporúčame aj béžové odtiene, ktoré doplnia drevené prvky.

    Terazzová dlažba Archello (zdroj: Archello)
    Terazzová dlažba Archello (zdroj: Archello)

    2.9. Skrinka pod umývadlo

    Aby bola skrinka, na ktorej bude položené umývadlo naozaj dokonalá, odporúčame stolársku verziu. Stolár dokáže presne vyrezať ideálne rozmery skrinky podľa dostupného priestoru, ale budete si môcť vybrať aj dyhu, ktorá sa hodí ku všetkým prvkom, budete mať pod kontrolou všetko do posledného detailu. Budete si môcť vybrať medzi tmavším drevom s výraznou textúrou, ako je drevo v tropickej kúpeľni, medzi červenkastým, lakovaným alebo matným,  svetlým drevom... Ak chcete napodobniť umývadlo z fotografie, odporúčame navrhnúť skrinku bez úchytiek a otváranie riešiť narezaním čela dvierok na hornom okraji. K tomu všetkému odporúčame ako špičkový štýlový detail kúsok vodeodolného kameňa.

    2.10. Čierny radiátor

    Radiátor je kľúčovým prvkom každej kúpeľne. Nielenže nás zahreje, keď sme nahí a mokrí, ale rýchlo vysuší mokré uteráky. Radiátor môže byť aj krásnym doplnkom, ktorý oživí a zmysluplne dotvorí celkový dizajn kúpeľne. V ukážkovej tropickej kúpeľni je radiátor, rovnako ako všetky batérie, v čiernej farbe. Pokračuje tak téma čiernych akcentov.

    Čierny kúpeľňový radiátor Bathstore (zdroj: Bathstore)
    Čierny kúpeľňový radiátor Bathstore (zdroj: Bathstore)

    2.11. Svietidlo nad umývadlom

    Svietidlo, ktoré je v podstate len žiarovka, pôsobí retro. V prezentovanej kúpeľni architekti umiestnili z každej strany umývadla jedno svietidlo, ktoré je pripevnené k stene čiernym nástavcom. Takéto svietidlá nie sú žiadnou novinkou, navrhol ich taliansky dizajnér Castiglioni v minulom storočí.

    Nástenné svietidlo, ktoré navrhol známy taliansky dizajnér Achille Castiglioni (zdroj: Pamono)
    Nástenné svietidlo, ktoré navrhol známy taliansky dizajnér Achille Castiglioni (zdroj: Pamono)

    2.12. Okrúhle zrkadlo bez rámu

    Jednoduché okrúhle zrkadlo bez viditeľného okraja a rámu je vždy dobrou voľbou. Aj pri výbere tvaru zrkadla sa architekti držali pravidla oblých tvarov. V prípade zrkadiel platí pravidlo, čím väčšie, tým lepšie.

    Okrúhle zrkadlo Stilhaus (zdroj: Keramika-online)
    Okrúhle zrkadlo Stilhaus (zdroj: Keramika-online)
    Odborný článok 950
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok?

    Máme 974 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 974 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok
    9.9
    0

    Štefan Andrejčík - EZZUM


    10
    2

    STOLÁRSTVO MOCNÝ, s.r.o.


    9.6
    0

    Výroba nábytku Batík


    10
    1

    Ing.Ľubomír Chochula - FILUB


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené