Pre oblasť

    Umývadlá do kúpeľne: na stenu, vstavané umývadlo alebo umývadlo na dosku?

    Článok si prečítalo viac ako 1580+ používateľov
    Pri zariaďovaní novej alebo rekonštrukcii starej kúpeľne vo vašom byte je jedným z dôležitých faktorov výber kúpeľňového vybavenia. Trh okrem iného ponúka nespočetné množstvo typov, tvarov, veľkostí a materiálov umývadiel. Existujú umývadlá na stenu, vstavané umývadlá alebo umývadlá na dosku, ale to, ktoré umývadlo si vyberiete do svojej kúpeľne, závisí predovšetkým od vašich prianí a potrieb.
    Odborný článok 1580
    umyvadlo
    Máme 972 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok:

    1. Umývadlo na stenu

    Umývadlo v kúpeľni je možné ukotviť alebo zavesiť priamo na stenu. Takéto umývadlá sa zvyčajne používajú v stiesnených kúpeľniach, pretože zaberajú najmenej miesta a vytvárajú pocit priestrannosti. Môžu byť tiež krásnym, minimalistickým prvkom a často majú integrovaný stojan (nohu) na zakrytie potrubí a odtokov.

    Umývadlo na stenu v priestore pôsobí ľahko a minimalisticky
    Umývadlo na stenu v priestore pôsobí ľahko a minimalisticky

    2. Vstavané umývadlo

    Ďalším typom umývadiel sú tie umývadlá, ktoré sú súčasťou kúpeľňovej dosky. Môžu mať modernejší tvar a byť umiestnené v doske tak, aby ich bolo vidieť viac alebo menej – podľa toho, aký vzhľad chceme. Umývadlo na dosku sa líši od vstavaného hlavne tým, že je umiestnené na doske a je celé viditeľné,  zatiaľ čo vstavané umývadlo je v jednej rovine s doskou, pod rovinou dosky, alebo je viditeľný iba okraj umývadla.

    Vstavané umývadlo je umiestnené v jednej rovine s doskou alebo pod doskou (ako na obrázku)
    Vstavané umývadlo je umiestnené v jednej rovine s doskou alebo pod doskou (ako na obrázku)

    3. Umývadlo na dosku

    Umývadlo je umiestnené na doske tak, aby bolo celé viditeľné. Takéto umývadlo je predovšetkým veľmi praktické, pretože je okolo neho spravidla veľká voľná plocha. Tieto umývadlá sa na dosku dajú umiestniť aj vo dvojici, pokiaľ to veľkosť kúpeľne umožňuje. V každom prípade, ak to priestor dovoľuje, odporúča sa nainštalovať tento typ umývadla, pretože poskytuje dodatočnú plochu, a do skriniek pod doskou môžeme uložiť rôzne drobnosti. Takéto umývadlo do kúpeľne je k dispozícii v mnohých verziách, od tých najjednoduchších a minimalistických až po trochu odvážnejšie a ozdobenejšie.

    Výhodou umývadla namontovaného na dosku je okrem estetického vzhľadu aj veľká pracovná doska okolo neho
    Výhodou umývadla namontovaného na dosku je okrem estetického vzhľadu aj veľká pracovná doska okolo neho

    4. Tvary umývadiel

    Okrem výberu typu umývadla si môžete vybrať aj tvar – klasický, obdĺžnikový, umývadlo so zaoblenými rohmi, alebo umývadlo modernejšie, v tvare kocky alebo pologule. K dispozícii sú aj hranaté umývadlá, eliptické, obličkovitého tvaru alebo úplne okrúhle. Na tvar umývadla vplývajú ostatné kúpeľňové prvky, preto musíme dbať na to, aby kúpeľňa dizajnovo tvorila  jeden celok a aby tvary, materiály a farby k sebe navzájom ladili.

    V tomto zmysle je dôležitý aj výber umývadlových batérií. Zároveň by ste mali dbať na to, či vybrané umývadlo do kúpeľne umožňuje kombináciu s batériou, ktorá sa vám páči. Ak chceme, aby bola  batéria inštalovaná priamo do umývadla, je  potrebné zvoliť umývadlo s otvorom. Ak ho chceme zabudovať do dosky, musíme urobiť otvor, ale ak chceme batériu nainštalovať do steny, musíme dávať pozor, aby sme nevybrali dosku alebo kúpeľňové umývadlo s otvorom. V takom prípade by bol otvor úplne zbytočný a narušil by estetiku nielen umývadla, ale aj celej kúpeľne.

    Kúpeľňové umývadlá sú k dispozícii v mnohých tvaroch a materiáloch. Dokonca môžu byť aj z úplne exotických materiálov, akými sú sklo, kameň a drevo.
    Kúpeľňové umývadlá sú k dispozícii v mnohých tvaroch a materiáloch. Dokonca môžu byť aj z úplne exotických materiálov, akými sú sklo, kameň a drevo.

    5. Materiál umývadiel

    Musíme sa tiež rozhodnúť pre materiál, z ktorého bude vyrobené naše kúpeľňové umývadlo. Keramické umývadlá sú, dá sa povedať, klasické, pretože sa ľahko čistia, sú odolné a cenovo dostupné. Pekným doplnkom do kúpeľne sú aj kamenné alebo mramorové umývadlá, ktoré sú samozrejme drahšie, ale sú odolnejšie a majú dlhšiu životnosť. Dnes sa čoraz častejšie objavujú aj sklenené umývadlá, ktoré sú menej odolné, ale vyhovujú modernejšiemu interiéru.

    Čoraz viac je prítomné aj kúpeľňové zariadenie z nehrdzavejúcej ocele, ktoré je mimoriadne odolné, ľahko sa čistí a kúpeľňa, v ktorej sa použije, vyzerá ultramoderne, až futuristicky. Umývadlo z nehrdzavejúcej ocele však môže časom stratiť lesk.

    Zdá sa však, že najmenej očakávanou a úplne netypickou, ale veľmi prirodzenou voľbou je drevené umývadlo, ktoré vytvára zvláštnu, domácu atmosféru. Je vhodné takmer do akéhokoľvek štýlu interiéru. Jeho jedinou nevýhodou je, že je potrebné často ho obnovovať ochrannými nátermi.

    Ak máte záujem o obstaranie a montáž umývadla a iného kúpeľňového zariadenia, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Ak vás zaujímajú presné ceny, opíšte čo by ste chceli, nakreslite náčrt a pošlite dopyt našim overeným stolárom alebo interiérovým dizajnérom, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás niekoľko rád o kúpeľniach na mieru.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1580
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok?

    Máme 972 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 972 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok
    10
    3

    Stolar-Team


    9.6
    0

    Nábytok Vražič s. r. o.


    9.4
    0

    stolrem s.r.o.


    10
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené