Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Plánovanie kuchyne a kuchynské prvky

    Článok si prečítalo viac ako 514+ používateľov
    Kuchyňa je miesto, kde sa stále niečo deje. Každý dom potrebuje kuchyňu prispôsobenú potrebám jej užívateľov. Zvyčajne je kuchyňa plánovaná v tvare štvorca alebo obdĺžnika, menej často je jej pôdorys mnohouholníkový. Pokiaľ ide o dispozíciu kuchyne a usporiadanie prvkov, klasická je dispozícia s nástennou linkou a ostrovom alebo rohová kuchyňa, napríklad v tvare písmena U a L. Pre úspešné plánovanie kuchyne sú dôležité všetky detaily, vrátane tých, ktoré súvisia s jej vzhľadom: existujú rustikálne kuchyne, moderné kuchyne, kuchyne s kamennou kuchynskou doskou, kuchyne s drevenými skrinkami...
    Odborný článok 514
    planovanie kuchyne
    Máme 1141 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    1. Plánovanie kuchyne

    Plánovanie kuchyne môže byť jednoduchý proces, ak viete, aké kuchynské prvky potrebujete a aký dizajn sa vám páči. Plánovanie kuchyne môžete zveriť stolárovi alebo architektovi, ktorý kuchyňu pred jej zhotovením nakreslí, ale môžete ho zveriť aj predajcom v špecializovaných predajniach, ktorí často ponúkajú tvorbu 3D výkresov.

    2. Kuchynské prvky

    Dôležité je vedieť, ktoré kuchynské prvky sú nevyhnutnou súčasťou kuchyne. Neoddeliteľnou súčasťou kuchyne sú napr. zásuvky rôznych veľkostí, police, chladnička, umývačka riadu, drez, spodné a závesné skrinky... Ak sa zamyslíte nad svojimi prianiami a potrebami a nad tým, ako v kuchyni fungujete, budete vedieť rýchlo určiť, ktoré kuchynské prvky sú kľúčové pre váš spôsob varenia a bývania. Dobrý nápad je určite vypracovať zoznam a odovzdať ho tomu, kto vypracúva projekt dizajnu kuchyne. Ten bude mať jasnú predstavu o tom, čo chcete a čo potrebujete. 

    2.1. Aké sú rozmery kuchynských prvkov?

    Štandardná hĺbka a šírka pre kuchynské prvky je 60 cm, pre závesné skrinky 30 cm, aby ste si pri práci na kuchynskom pulte spodnej skrinky neudierali hlavu do závesnej skrinky. Prvky tvoriace ostrov sú o niečo väčšie. Zvyčajne sú hlboké 90 až 120 cm, všetko však samozrejme závisí od prianí zákazníka a veľkosti dostupného priestoru. Kuchynské prvky sú vysoké 90 až 92 cm.

    3. Kuchynská linka

    3.1. Kuchynská linka v jednej línii

    Kuchynská linka uložená v jednej línii je považovaná za najjednoduchšiu, ideálnu pre menšiu a užšiu miestnosť, pretože je na umiestnenie kuchynskej zostavy potrebná iba jedna jej strana. Výhodou tohto rozloženia je, že maximálne využíva priestor. Na druhej strane nevýhodou je, že má zvyčajne relatívne malú pracovnú plochu v jednom kuse. Pri výbere jednostrannej kuchyne je ťažké zabezpečiť, aby  všetky veci potrebné pre prácu v kuchyni boli na dosah ruky. Všetky kuchynské prvky sú zoradené vedľa seba pozdĺž jednej steny.

    Prvky na seba zvyčajne nadväzujú zľava doprava v typickom poradí: chladnička, väčšia úložná skrinka, úložný priestor, drez, pracovná doska, sporák s rúrou, odkladací priestor. 
    Kuchynské prvky v jednej línii sú ideálnym riešením do menších a užších priestorov
    Kuchynské prvky v jednej línii sú ideálnym riešením do menších a užších priestorov

    3.2 Kuchynské prvky v dvoch zostavách 

    Kuchynské prvky je možné navrhnúť aj umiestnením dvoch paralelných zostáv. V takejto situácii musí byť priestor medzi dvomi zostavami široký aspoň 90 cm, ideálne 100 až 110 cm, aby sme sa medzi zostavami bez problémov pohybovali. Pri umiestnení dvoch zostáv si musíme dať pozor na kuchynský trojuholník, ktorý nám hovorí, že varná plocha je na jednej strane a drez na druhej strane zostavy. V takomto prípade neumiestňujte varnú dosku a drez do rohu, pretože takéto usporiadanie sťažuje pohodlné varenie. Je potrebné dbať na to, aby ste mali dostatok pracovného a úložného priestoru.

    4. Rohové kuchyne

    4.1. Rohová kuchyňa v tvare písmena L

    Kuchynské prvky sú zoradené v tvare písmena L a umiestnené vedľa dvoch susedných stien v miestnosti. Takéto kuchyne sú vhodné do veľkých otvorených priestorov, kde kuchyňa tvorí celok s jedálňou a obývacou izbou. Pri návrhu rohových kuchýň v tvare písmena L je potrebné navrhnúť dostatočne veľkú pracovnú plochu na jednom mieste. Odporúča sa tiež na koncoch zostavy umiestniť vysoké kuchynské prvky (chladnička, úložná skrinka, vstavaná rúra...), čím sa zabezpečí súvislá pracovná doska. V takomto usporiadaní rohovej kuchyne by varná doska a drez nemali byť vedľa seba, najoptimálnejšie riešenie je umiestniť ich na opačných stranách, tak medzi nimi získate voľnú pracovnú plochu. Ako výhodu pri navrhovaní takejto rohovej kuchyne treba uviesť, že jeden z rohov v miestnosti je voľný, takže tam môžeme ľahko umiestniť jedálenský stôl.

    Nevýhodou kuchyne v tvare L je rohová skrinka, ktorej sa nedá vyhnúť. Rohový kuchynský prvok nie je praktický na skladovanie riadu. 
    Rohová kuchyňa je kuchyňa, v ktorej sú kuchynské prvky umiestnené v tvare písmena L alebo U
    Rohová kuchyňa je kuchyňa, v ktorej sú kuchynské prvky umiestnené v tvare písmena L alebo U

    4.2. Rohové kuchyne v tvare písmena U

    Rohová kuchyňa v tvare písmena U je ideálnym riešením pre veľké i malé kuchyne. Je ako druh vylepšenia kuchyne v dvojitej zostave. Pri navrhovaní rohovej kuchyne v tvare písmena U sú vysoké kuchynské prvky umiestnené pozdĺž troch stien, pričom platia podobné pravidlá usporiadania a postupnosti prvkov ako v prípade rohových kuchýň v tvare písmena L. Funkčné rozmiestnenie umožňuje pohybovať sa pri príprave jedla najkratšími trasami.

    Nevýhody, ktoré sa vyskytujú v takýchto kuchyniach, sú opäť rohové kuchynské prvky, ktoré vyžadujú premyslené umiestnenie. Takýto tvar rohovej kuchyne si môžete zvoliť, ak máte medzi protiľahlými zostavami k dispozícii aspoň 120 cm. Rohové kuchyne v tvare písmena U je možné umiestniť do priestoru oddelene od centrálneho obývacieho priestoru, alebo môžu tvoriť celok s jedálňou.

    Kuchyne s ostrovom môžu pôsobiť ako súčasť väčšej zostavy rohových kuchýň alebo kuchýň v jednej línii
    Kuchyne s ostrovom môžu pôsobiť ako súčasť väčšej zostavy rohových kuchýň alebo kuchýň v jednej línii

    5. Kuchyne s ostrovom

    Kuchyne s ostrovom sú ideálnym riešením pre obytné priestory, v ktorých sú miestnosti prepojené, pretože umožňujú komunikáciu a vizuálne spojenie s ostatnými ľuďmi v miestnosti. Ostrov je nezávislý prvok, ktorý zvyčajne stojí v strede miestnosti alebo sa jednou stranou dotýka steny, v druhom prípade ide o polostrov. Kompozícia kuchyne s ostrovom ako ústredným prvkom a vysokými kuchynskými prvkami, ktoré sú usporiadané pozdĺž stien, je považovaná za funkčný priestor, v ktorom sa ľudia stretávajú, kamarátia a obedujú. 

    Kuchyne s ostrovom sú ideálne pre tých, ktorí majú veľa kuchynského vybavenia, pretože poskytujú dostatočný priestor na jeho uloženie.

    Kuchyne s ostrovom majú často kút s vyššími barovými stoličkami. Takáto kuchyňa má veľmi efektívne usporiadanie prvkov, ale odporúčame vám, aby ste sa nepokúšali umiestniť kuchyňu s ostrovom do menších kuchýň. Ostrov by mal byť od ostatných prvkov v kuchyni vzdialený najmenej 90 cm, v ideálnom prípade 100 až 110 cm, aby bol ľahko dostupný. Pôdorysné rozmery samotného ostrova sú ľubovoľné. Na ostrove zvyčajne nájdeme varnú dosku a/alebo drez, zatiaľ čo vysoké prvky pozdĺž steny obsahujú chladničku a rúru. 

    Odborný článok 514
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kuchyne?

    Máme 1141 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1141 realizátorov v oblasti Kuchyne
    9.3
    0

    Majster Jaro


    10
    0

    Stolárstvo Lettrich


    10
    1

    KOSTELANSKÝ, s.r.o.


    8.6
    0

    B&P Nábytok


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené