Pre oblasť

    Sauny - saunovanie v pohodlí domova

    Sauna môže byť malá miestnosť alebo objekt. Na jej vykurovanie sa dá použiť pec na drevo, elektrické kachle alebo infračervené vykurovacie panely. Musí byť dobre izolovaná a obložená drevom. Má blahodarný vplyv na naše zdravie, psychiku a regeneráciu celého organizmu. Saunovanie je obľúbené najmä v zime, keď chlad a málo svetla spôsobuje depresie a úzkosti. Ak chcete relaxovať v pohodlí domova, stačí si iba vybrať správnu typ domácej sauny.
    Odborný článok 279
    saunovanie
    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny:

    1. Blahodarný vplyv saunovania na zdravie

    Saunovanie je druhom tepelnej terapie. Ohriatím tela nad normálnu telesnú teplotu sa posilňuje jeho odolnosť, spomaľuje starnutie, chráni pred civilizačnými chorobami. Sauna môže znižovať hladinu cukru diabetikom, posilňovať srdce, podporovať prekrvenie organizmu, priaznivo pôsobiť na psychiku človeka - uvoľňuje napätie, zmenšuje úzkosť a podporuje dobrú náladu vyplavovaním endorfínu, odstraňuje migrénové bolesti... Blahodarne vplýva nielen na dýchacie cesty, ale aj pokožku, čo ocenia predovšetkým ženy. Pomáha aj k hebkosti a rastu vlasov.

    2. Druhy domácich sáun

    Komfort vlastnej sauny donedávna mohol využívať len málokto - domáce sauny boli drahé, ťažko dostupné a náročné na priestor. Dnes je situácia úplne opačná a vlastnú saunu môže mať takmer ktokoľvek, napr. doma na chodbe, v obývacej miestnosti, v kúpeľni alebo niekde v exteriéri, napr. ako samostatný domček. Domáce sauny si inštalujú ľudia, ktorým záleží na ich zdraví a nemajú času nazvyš, aby ho trávili niekde vo verejnej saune. Niekomu vyhovuje tradičná fínska sauna, inému zase infrasauna. 

    2.1. Domáca fínska sauna

    Fínska - suchá sauna je miestnosť obložená drevom, v ktorej sa teplota zvyčajne pohybuje medzi 60 C° a 120 °C. Domáca fínska sauna môže byť vyhrievaná elektrickou pecou. Vyznačuje sa malou vlhkosťou (12 – 40 %), podľa toho, ako sa polievajú kamene na kachliach vodou. Rozmery domácej fínskej sauny sa môžu líšiť počtom miest. Na trhu dostať menšie dvojmiestne fínske sauny alebo väčšie, napr. šesťmiestne sauny. Samozrejme, veľkosť sauny vplýva na jej cenu.

    2.2. Domáca infrasauna

    Infrasauna využíva na prehrievanie tela iný princíp. V infrasaunách sú inštalované infračervené vykurovacie panely, ktoré vyžarujú infračervené lúče. Pre tento typ sauny je príznačná nízka spotreba elektriny, pretože sa veľmi rýchlo vyhreje (za 5 až 10 minút). Infračervené žiarenie preniká priamo do ľudského tkaniva, do hĺbky až 4 cm. Práve preto je vzduch v takýchto saunách chladnejší (40 °C – 60 °C), ale potenie je intenzívnejšie, telo sa potí až 3-krát viac ako vo fínskej saune. Nie je nutné opakovať cykly prehrievania a ochladenia.

    Účinky infrasauny sú podobné ako pri fínskej saune. 

    3. Stavba sauny

    Na vyhotovenie klasickej fínskej sauny sa odporúča použiť drevo kvalitné, trvanlivé, odolné voči vysokým teplotám. Ako obklad je vhodný napr. škandinávsky smrek (hladké svetlé drevo s minimálnym obsahom živice) alebo kanadská borovica (ľahko červenkasté drevo bez hrčí)​​.

    Vnútorné vybavenie môže byť vyrobené z africkej vŕby abachi (drevo s minimálnou tepelnou vodivosťou), ktorá chladí, takže dotyk lavice s pokožkou tela je príjemný. Možno použiť aj tuzemské materiály, tie sú však pórovité, nemajú potrebnú absorpčnú schopnosť a oveľa skôr sa opotrebujú.

    Saunu si môžete postaviť svojpomocne, ale vhodnejší a rýchlejší spôsob je určite stavba sauny na kľúč.

    Keďže sú v súčasnosti ceny domácich sáun oveľa prístupnejšie, fínsku saunu alebo infrasaunu si veľa ľudí, ktorým záleží na ich zdraví, inštaluje vo svojich domoch alebo bytoch. Aj vy si môžete urobiť radosť a saunovať sa kedykoľvek sa vám zachce, stačí len vybrať vhodný typ sauny. Ak nemáte obmedzené finančné prostriedky, odporúčame zhotoviť saunu na mieru. 

    Odborný článok 279
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sauny?

    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny
    9.2
    0

    Beal - Impex s.r.o.


    8.7
    0

    BAZÉNSERVIS, s.r.o.


    10
    3

    Jozef Špita


    10
    1

    Dominik Palenčár


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené