Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Sauna a jej blahodarné účinky

    Článok si prečítalo viac ako 1497+ používateľov
    Starí Gréci, Rimania a Mayovia už pred tisícročiami využívali blahodarné účinky sauny. V súčasnosti je saunovanie súčasťou mnohých kultúr.  Nielen dlhá tradícia a skúsenosť, ale aj veda, zvlášť moderná medicína, potvrdzujú pozitívne účinky, ktoré sauna prináša. Saunovanie pôsobí nielen na psychiku človeka aj na jeho fyzické zdravie. V súčasnosti si môžete dopriať taký pôžitok a relax aj vo svojom vlastnom dome, ako v interiéri tak aj v exteriéri.
    Odborný článok 1497
    infrasauna
    Máme 115 realizátorov v oblasti Sauny:

    Čo je vlastne sauna?

    Sauna je dobre izolovaná miestnosť z dreva alebo ktorej steny sú obložené drevom. V jej vnútri nesmie byť ani jedna časť predmetu alebo celý predmet z nejakého iného materiálu, zvlášť nie z kovu. Kapacita sauny závisí od jej veľkosti. Menšia rodinná sauna môže byť pre štyri až päť osôb, väčšia môže byť určená pre desať a viac ľudí. Najdôležitejšou súčasťou moderných sáun sú väčšinou kachle, ktoré slúžia na vyhrievanie priestoru sauny. Vnútri sauny sú aj lavice, ktoré sú určené na sedenie či ležanie. Proces saunovania spočíva v ohrievaní a v následnom ochladzovaní organizmu. Vhodná dĺžka pobytu v saune je subjektívna, kým je to človeku príjemné, orientačne asi pätnásť minút. Na ochladenie sa môžete ponoriť do chladnej vody, osprchovať so studenou vodou, alebo v zimnom období použiť sneh.

    Fínska sauna

    Fínska sauna je preverenou klasikou. Pozná sa podľa drevených obkladov a lavíc, na vykurovanie sa používajú kachle s lávovými kameňmi.

    Má dve podoby. Prvou formou je klasická sauna, pre ktorú sú charakteristické teploty v rozmedzí 75 až 90 °C a vlhkosť vzduchu sa pohybuje od 20 % do 35 %. Lávové kamene sa polievajú vodou a tým sa dosiahne vyššia vlhkosť vzduchu. Pre mnoho ľudí polievanie kameňov neodmysliteľne patrí k saunovaniu a vytvára tú pravú atmosféru.

    Druhou podobou fínskej sauny je suchá sauna. V tomto prípade sa lávové kamene nepolievajú. Táto sauna je o niečo náročnejšia, charakteristické sú pre ňu teploty 95 až 100 °C s vlhkosťou vzduchu 5 % až 10 %.

    Teplota v saune je udržovaná automaticky v závislosti na vlhkosti vzduchu. Fínske sauny majú špeciálne riešené vetranie, ktoré zabezpečuje cirkuláciu vzduchu. Najčastejšie sa vyrábajú z kvalitného masívneho dreva bez chemickej povrchovej úpravy.

    Domáca fínska sauna

    Saunovanie si najlepšie môžete užiť v pokojnom prostredí, ktoré vám umožní maximálne sa uvoľniť. Ideálnym riešením je domáca fínska sauna, ktorá zabezpečí súkromie a priestor na relax, v ktorom vás nik nebude rušiť. Sauna by mala v úplnosti vyhovovať osobám, ktoré  žijú v dome, či už ide o umiestnenie, typ, veľkosť sauny alebo vzhľad. Pri riešení týchto otázok vám môžu pomôcť skúsení odborníci na výrobu sáun, ktorí spolu s vami určia najvhodnejšie miesto, rozmery a druh sauny, vyrobia saunu presne podľa vašich predstáv, ktorá bude vybavená kvalitnými technológiami. Na výrobu moderných sáun do domácnosti sa používa vysoko kvalitné drevo, ktoré je veľmi trvanlivé a odolné voči vlhkosti, čo zároveň zaručuje aj jej dlhú životnosť. Lavice do sauny sú z hladkého dreva, ktoré má nízku tepelnú vodivosť. Vďaka tomu ani pri vyšších teplotách v saune lavice nie sú horúce a pôsobia príjemným teplom na pokožku.

    Pri výrobe fínskej sauny je potrebné prihliadať na určité pravidlá. V prvom rade musí byť zabezpečené vykurovanie, aby sa umožnilo potenie a tvorba pary z horúcich kameňov v peci. Tiež musí byť zabezpečené vetranie, čerstvý vzduch, odvod potu, oxidu uhličitého a hromadiacej sa pary. Pre výrobu sauny, ako aj pre vytvorenie skutočného saunového zážitku je k dispozícii množstvo technických riešení. Používajú sa rôzne druhy dreva, ich kombinácia rešpektuje tradíciu s optimálnym výkonom a odolnosťou. V stenách sauny sú inštalované elektrické komponenty, ktoré sú napojené na nerezový ohrievač a ovládací panel. Výrobcovia sáun sa snažia venovať pozornosť každému detailu, ale predsa najväčší dôraz dávajú na bezpečnosť sauny (bezpečnostný termostat zabudovaný v ohrievači, elektronika v inteligentnom ovládaní). Vykurovacie telesá sú zamerané na  optimalizovanú spotrebu energie. Všetky technológie pri výrobe fínskej sauny prihliadajú  na zabezpečenie maximálnej kvality a spoľahlivosti. Každá sauna je pred odovzdaním zákazníkovi do užívania testovaná na účinnosť a bezpečnosť.

    Infrasauna

    Interiér infrasauny je takmer identický ako pri fínskej saune. Rozdiel je iba v zdroji tepla. Infrasauna je vyhrievaná špeciálnymi infražiaričmi, umiestnenými na stenách, ktoré produkujú infračervené žiarenie, ktoré hĺbkovo prehrieva telo saunujúceho. Teplota sa v tomto druhu sauny pohybuje medzi 40 °C a 60 °C. Rozdiel je aj vo veľkosti kabíny. Keďže sa v infrasaune väčšinou sedí, infrasauny nemusia byť také veľké ako fínske sauny. Návšteva infrasauny nie vždy vyvolá potenie, cyklus sa neopakuje, ani nie je potrebné ochladzovanie.

    Infrasauny sú stále obľúbenejšie. Slúžia na rehabilitáciu pohybového ústrojenstva alebo na relaxáciu po náročnom dni. Uľavujú od bolesti, telo prehrejú a uvoľnia. Po návšteve infrasauny sa budete cítiť oddýchnuto a plní energie.

    Interiér infrasauny je drevený a na stenách sú umiestnené žiariče, ktoré produkujú  infračervené žiarenie. Žiarenie preniká pod kožu do telových tkanív až do hĺbky niekoľko centimetrov. Infrasauna sa ľahko vyhreje, a potom sa v nej teplota pohybuje medzi 45 až 60 °C. Priamo v kľude a súkromí vášho domu alebo bytu poskytne skvelý relax a nenahraditeľné blahodarné účinky na zdravie.

    Infrasauna tiež môže byť vyrobená na mieru a podľa želania zákazníka. Jednou z výhod infrasáun je, že sú menšie, a teda sú cenovo dostupnejšie. Vyrába sa z kvalitných materiálov a certifikovaných zariadení.

    V slovenských domácnostiach prevládajú klasické fínske sauny, ale do menšieho bytu sa predsa  viac hodí infrasauna, keďže na jej inštaláciu stačí menší priestor a prívod elektrickej energie. Môže sa zmestiť napríklad do voľného rohu v kúpeľni, umiestniť ju však môžete aj do spálne, chodby alebo pivnice. 

    Kombinovaná sauna

    K dispozícii sú aj kombinované sauny, pri ktorých sa môže klasický ohrev a teplo fínskej sauny striedať s blahodarnými účinkami infračerveného žiarenia. To znamená, že tento druh sauny je vybavený pecou aj infražiaričmi. Iba od vás závisí, ktorý typ sauny budete viacej používať. Ak sa rozhodnete pre kachle s parným generátorom, budete mať tri sauny v jednej – saunu fínsku, biosaunu aj infrasaunu.

    Odborná rada zo spoločnosti CLEA RELAX, s.r.o.

    1. Aké sú výhody sauny?

    Ľudstvo pozná saunovanie už niekoľko tisícročí a rovnako dlho sú známe aj jeho pozitívne vplyvy na ľudský organizmus. Sauna má preukázateľne zdravotné účinky na ľudské telo a mnohé zdravotné problémy. Pobyt v saune má účinky tak preventívne - otužovanie organizmu, budovanie imunity, ako aj liečebné - zvýšený látkový metabolizmus, vylučovanie škodlivín, regenerácia svalstva, eliminácia migrén, nespavosti, odbúravanie telesného tuku... V organizme sa saunovaním zvyšuje množstvo endorfínov a rastového hormónu. Na bunkovej úrovni dochádza k produkcii proteínov teplotného šoku, ktoré chránia bunku pred poškodením. Aj z tohto dôvodu zaznamenávajú sauny v domácnostiach za obdobie posledných rokov zvyšujúcu sa obľúbenosť a následný rozmach. Dochádza k sústavnému technologickému pokroku a sauny sú stále dokonalejšie. Sú obľúbeným a žiadaným vybavením domácností, rekreačných i športových zariadení.

    2. Aké druhy sauny máte v ponuke?

    Fínske sauny

    Sú vybavené kvalitnou elektrickou pieckou podľa veľkosti sauny. Podstatou fínskej sauny je regulovateľné teplo a vlhkosť. Intenzitu potenia výrazne ovplyvňuje vlhkosť, ktorá sa dá kontrolovať polievaním kameňov. Teplota sauny v tele, ktorá spúšťa pozitívne fyziologické procesy, sa pohybuje medzi 70 - 120 °C.

    Infrasauny

    Obsahujú infražiariče rôznej kvality a účinnosti (keramické, karbónové, Redlight, tumarínové, halogénové). V nami ponúkaných infrasaunách je to halogénový infražiarič Philips Vitae, ktorý nevyžaduje čas predhrievania a je možné ho používať ihneď po zapnutí, takže nespotrebováva zbytočnú energiu, na rozdiel od iných infražiaričov. Žiarič tak šetrí energiu a čas a má vysokú účinnosť. Vyžaruje úplné infračervené spektrum (A+B+C) a má hĺbkový účinok. Infrasauny sú ideálne, ak zákazník uprednostňuje nižšiu teplotu ako 100 °C, ale napriek tomu si chce vychutnať blahodárne účinky potenia a čistenia organizmu. Infračervené žiarenie je nápomocné pri detoxikácii, chudnutí, liečbe kožných defektov, rán, vredov. V infrasaune je optimálna kratšia doba procedúry, približne 20 minút. Prevádzková teplota oproti fínskej saune je nižšia, cca 45 - 60 °C.

    Kombinované sauny

    InfraMix spĺňa požiadavky oboch technológií. Kabína je dvojfunkčná a  bez kompromisov ponúka výhody infrasauny aj fínskej sauny v jednom priestore. Pri návrhu kabíny (veľkosť, lavice, umiestnenie dverí) je hlavným kritériom efektívna prevádzka infražiaričov pri dodržaní parametrov komfortnej fínskej sauny.

    3. Ako dlho trvá, kým sa sauna vyhreje na správnu teplotu?

    Doba predohrevu:

    Fínska sauna 40 - 60 min.

    Infrasauna s halogénovými žiaričmi 0 min.

    Ostatné infrasauny 10 - 15 min.

    Kombisauna – podľa zvoleného režimu

    4. Deti a sauna - je sauna vhodná aj pre deti?

    Pre deti je sauna rovnako prospešná ako pre dospelých, pomáha budovať imunitu, chrániť pred virózami, posilňovať obehový systém, riešiť respiračné a astmatické problémy.

    Treba si však uvedomiť, že detský organizmus zvláda vysoké teploty horšie a preto je potrebné dodržiavať určité pravidlá:

    - vstup do sauny je vhodný pre deti od veku cca 3 roky (aj kvôli tomu, že už vie udržať moč),

    - kratší saunovací cyklus (od cca 3min., postupne predlžovať),

    - nižšia teplota saunovania do 60 °C, ideálna je infrasauna, vo fínskej dieťa umiestniť na spodnú lavicu,

    - dodržiavať dostatočný pitný režim s nie príliš studenými nápojmi,

    - nechodiť do sauny hneď po jedle,

    - dbať na maximálnu hygienu (ideálna je domáca sauna, nie verejná), na sedenie používať plachtu alebo uterák,

    - dieťa sledovať, pri príznakoch problémov opustiť saunu,

    - do sauny môže ísť len zdravé dieťa, pretože v saune je zvýšená záťaž organizmu,

    - sprcha pred saunovaním aj po ňom (vlažná voda).

    5. Čo je to stena s himalájskymi soľnými tehlami?

    Atrakciou ponúkanou zákazníkom, je stena s himalájskymi soľnými tehlami. Je to osvedčená liečivá metóda urýchľujúca detoxikáciu organizmu. Soľné tehly z himalájskej soli sú čisto prírodným materiálom, vďaka čomu prinášajú kus prírody do domovov. Himalájska soľ obsahuje 84 druhov minerálnych látok a stopových prvkov. Vdychované soľné výpary napomáhajú očisteniu dýchacích ciest. Zabezpečujú bakteriologicky čistú mikroklímu. Vzduch nasýtený minerálmi a blahodarnými mikroorganizmami obsahuje zdraviu prospešné záporné ióny. Himalájska soľ okrem toho obsahuje pre náš organizmus dôležité chemické prvky, ako jód, draslík, horčík, selén a iné.

    Odbornú radu poskytla pani Ing. Zlata Zmatková zo spoločnosti CLEA RELAX, s.r.o.

    Vonkajšie sauny

    Saunovanie si môžete vychutnávať nielen v interiéri domu, bytu alebo chaty, ale aj na záhrade, pri bazéne. Exteriérové  sauny môžu vhodne doplniť architektúru vášho domova. Vonkajšia sauna môže byť realizovaná rôznymi spôsobmi. Tiež môže byť vyrobená na mieru, individuálne riešená, aby maximálne splnila všetky vaše predstavy. Infrasauna tiež, vďaka svojmu spracovaniu, môže byť umiestnená vo vonkajšom prostredí.  Jej povrch je ošetrený špeciálnym náterom, ktorý kabínu chráni proti všetkým nepriaznivým vplyvom.

    Odborný článok 1497
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sauny?

    Máme 115 realizátorov v oblasti Sauny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 115 realizátorov v oblasti Sauny
    10
    3

    Jozef Špita


    9.6
    0

    K+K KON, s.r.o.


    10
    1

    Dominik Palenčár


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené