Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Domáce exteriérové sauny – inšpirácia so škandinávskym nádychom

    Článok si prečítalo viac ako 1003+ používateľov
    Sauny sú čoraz obľúbenejšou formou príjemného relaxu, majú množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie a pohodu. Čoraz častejšie sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou našich domácností. Štúdia, ktorú publikovala americká klinika Mayo (anglicky: Mayo Clinic) ukázala, že saunovanie spúšťa v našom tele rovnaké fyziologické reakcie ako mierne cvičenie a môže znížiť riziko hypertenzie, stresu a iných chronických ochorení. Inštalácia domácej sauny je jednoduchšia ako inštalácia nového sprchového kúta, pretože nevyžaduje prívod vody, stačí iba menší priestor v byte alebo dome. Ak máte dostatočne veľký dvor alebo záhradu, môžete tam umiestniť vonkajšiu saunu. Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi 5 úžasnými príkladmi!
    Odborný článok 1003
    sauna
    Máme 115 realizátorov v oblasti Sauny:

    1. Čierna sauna na skalách

    Architekt Matteo Foresti navrhol saunu postavenú na skale v štokholmskom archipelágu,  obloženú tmavým dubom a čiernym kameňom. Sauna R je vyhĺbená v plytkom svahu, ku ktorému vedie úzka cestička, ktorá sa vinie cez skalnaté prostredie, v ktorom sú početné koliby. Sauna (v tvare jednoduchého boxu) orientovaná je na sever a cez celovýškové presklené posuvné dvere si užívatelia sediaci na monolitickej kamennej lavici v saune môžu vychutnávať výhľad na more. Na vnútorné obklady podláh a stien boli použité leštené kvarcitové dosky Negresco, čím vznikol monochromatický priestor oživený textúrou bielych žíl kameňa. Tenká sklenená deliaca stena a dvierka dokážu rozdeliť priestor sauny na dve časti a oddeliť kuchynský kút od sauny s pieckou a kamennou lavicou. Na svahu kopca za saunou je vedľajšia miestnosť so sprchou a toaletou. Posuvné dvere z tmavého dreva skryjú vchod a splynú s interiérom, keď sa nepoužívajú. Úzka kúpeľňa, dramaticky presvetlená strešným oknom, je tiež celá čierna vrátane vybavenia, umývadla a toalety. Kamenné podlahy sa tiahnu zvnútra von a vytvárajú malú terasu pred budovou, kde je priestor na posedenie a vychutnávanie si čerstvého vzduchu a okolia. Na streche sauny je ďalšia terasa s výhľadom do krajiny. Veľké okno privádza cez deň svetlo a v noci sa mení na maják. Interiér sauny je osvetlený skrytým svetelným pásom v zadnej časti miestnosti.

    Sauna R_Matteo Foresti, foto: João Morgado

    2. Sauna zo surového dreva

    Táto budova pozostáva z troch vzájomne prepojených štvorcových budov. Priestory v jednotlivých budovách sú usporiadané podľa funkcií; v hlavnej budove sa nachádza obytná, spacia a jedálenská časť, v dvoch menších je sauna a servisné priestory a garáž. Krajina je najdôležitejším prvkom interiéru, pretože vytvára dojem, že zo všetkých strán preniká cez veľké presklené plochy. Vnútorný priestor sa tak neustále mení podľa dennej doby a ročných období. Sauna a kúpeľne obložené surovým drevom kontrastujú s tmavými plochami hlavnej budovy z olejovaného jelšového dreva. Sprchový kút je obložený keramickým obkladom, ktorý ladí s drevom. Zvláštnu atmosféru miestností vytvára predovšetkým prirodzené svetlo a rôzny stupeň lesku prírodne upravených drevených povrchov. Všetky izby sú plné denného svetla, no nájdu sa aj zákutia, kde sa môžete skryť do tieňa. Pre každého niečo, podľa situácie a nálady.

    Sauna 3 Square House_Studio Puisto, foto: Marc Goodwin

    Odborná rada zo spoločnosti WellSpa s.r.o.

    1. Na čo všetko treba myslieť pred stavbou sauny?

    Pred stavbou sauny je potrebné si zodpovedať na tieto otázky:

    - kam umiestniť saunu,
    - vzhľad sauny,
    - materiál stropu a stien,
    - dvere a presklenie,
    - podlaha sauny,
    - ventilácia sauny,
    - výber saunovej pece.

    2. Aké všetko sauny ponúka Vaša spoločnosť WellSpa s.r.o.?

    Sauny delíme podľa umiestenia a funkcií. Exteriérové sauny vyrábame vo väčšine prípadov fínske s infratechnológiou a výparníkom, čiže 3v1. Súčasťou saunového domčeka býva oddychová miestnosť, sprcha, alebo ochladzovacia kaďa. Takéto záhradné stavby sú čoraz populárnejšie. So správnym výberom materiálov a technológií, tvorí funkčnú a dizajnovo zaujímavu časť nádvoria. V interiérových saunách je samozrejmosťou každá z moderných technológií a fantázií, v dizajne medze nekladieme.

    3. Koľkokrát odporúčate do týždňa sa saunovať a ako dlho?

    Frekvencia saunovania je pomerne individuálna a nezhodujú sa na nej ani odborníci. Obvykle sa odporúča chodiť do sauny dva- až trikrát týždenne. Nájdu sa odborníci, ktorí tvrdia, že u zdravých jedincov saunovanie na dennej báze nevadí a iní odporúčaju saunovať sa raz týždenne.

    Pán Tibor Mittelmann, spoločnosť WellSpa s.r.o.

    3. Plávajúca sauna, skĺbenie škandinávskych a japonských tradícií

    Sauna, ktorú kompletne postavil jej dizajnérsky tím, je prvou zo série zásahov zameraných na zvýšenie ponuky malého penziónu, v skutočnosti nocľahu s raňajkami vo švédskom Åmot. Rozhodnutie postaviť saunu na plávajúcej plošine ovplyvnila poloha pri jazere so strmým svahom a hustým brezovým lesom. Stavať pri vode by nebolo možné bez invazívnych zásahov do prírody. Toto riešenie má poukazovať na dôležitosť rešpektovania prírody, sauna sa tak stala akýmsi mostom medzi terénom a vodou. Vzniklo tak miesto na oddych a rozjímanie, okrem toho plávajúca plošina je aj prístavom pre kajaky, kanoe a menšie člny, nahrádza niekdajšie staré drevené mólo. Saunový domček pojme až osem osôb a od vonkajšieho priestoru je oddelený vstupnou halou, ktorá slúži ako šatňa a sklad palivového dreva. Stena smerujúca k jazeru je celá presklená a umožňuje pozorovať vodu a krajinu za každého počasia. Interiér je vyrobený z jelšového dreva, ktoré sa v škandinávskych krajinách tradične používa na obloženie sáun a exteriér je inšpirovaný japonskou tradíciou. Vertikálne usporiadané smrekové dosky sú ošetrené starodávnou technikou Yakisugi – úprava drevených povrchov ohňom, aby sa vytvorila ochrana pred škodcami a počasím. Okrem toho, že sa týmto postupom vyhne použitiu chemikálií, ktoré znečisťujú životné prostredie, táto povrchová úprava umožňuje zvýrazniť štruktúru dreva, pričom výsledný tmavý odtieň zmierňuje vizuálny vplyv budovy na prostredie. Novovybudované zariadenie tak splýva s okolím a stáva sa mostom  medzi tmavými vodami jazera a lesom za ním.

    Giulio Dario Marchesi, Andrea Masperi, Valerio Panella, foto: Giulio Dario Marchesi, Valerio Panella

    4. Sauna, ktorá zabezpečí intimitu malej záhrady

    Každý dobre premyslený dizajn v už existujúcom priestore sa spolieha na svoje výhody a snaží sa zmierniť prípadné nevýhody. Majitelia chceli inštalovať saunu do domu, no chýbal im tam priestor. Átrium bolo prázdne a nedokončené a spolu s domom sa otváralo aj do ulice a bolo tak vystavené neželaným pohľadom. Architekti Studio.a + v našli efektívne riešenie, s ktorým vyriešili oba problémy. Sauna bola navrhnutá ako samostatný objekt, umiestnená na konci átria, kde zakrýva výhľad z ulice a poskytuje tak potrebnú intimitu pre malú záhradu. Krásne navrhnutá drevená sauna s priestorom na záhradné náradie a sklad palivového dreva dodáva záhrade škandinávsky nádych. Riečne kamene použité v záhrade vytvorili okolo sauny kontemplatívny zenový kútik. Upravená a pred zvedavými pohľadmi chránená záhrada so saunou a letnou kuchyňou vytvára dokonalú relaxačnú zónu. Stáva sa vonkajšou obývačkou – priestorom na hranie bedmintonu, piknik s priateľmi, hru s domácim miláčikom a zároveň priestorom na oddych, stvoreným na sedenie, čítanie, premýšľanie, relax a snívanie.

    Studio.a + v, foto: Žiga Intihar

    5. Sauna splývajúca s okolím

    Sauna na ostrove Furuholmen bola navrhnutá podľa topografie terénu. Nachádza sa pozdĺž chodníkov vytváraných prírodou, sčasti zatlačených smerom k malým zhlukom borievok a borovíc, ktoré zároveň vytvárajú úkryt a otvárajú výhľad do krásnej krajiny. Sauna pozostáva z niekoľkých miestností pod spoločnou strechou. Svoje dokonalé miesto našla na malom útese pri vode. Svažitý terén vytvára výškové rozdiely medzi miestnosťami na sprchovanie, saunovanie, prezliekanie a spanie a zároveň ich prirodzeným spôsobom oddeľuje. Pomocou starostlivo navrhnutých oceľových stĺpov sa vytvára pocit vznášania sa budovy. Betónové schody časom zostarnú a budú pokryté lišajníkom, rovnako ako okolité skaly a kamene. Upravené chodníky, ktoré lemujú staré borovice, získajú tiež patinu a vďaka tmavej fasáde s výraznou textúrou drevenica prirodzene splynie s okolím.

    Ra Architecture, foto: Thurston Empson

    Ak sa rozhodnete postaviť si saunu, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

     

    Odborný článok 1003
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sauny?

    Máme 115 realizátorov v oblasti Sauny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 115 realizátorov v oblasti Sauny
    9.7
    0

    AQUABAZÉN, spol. s r.o.


    8.8
    0

    SFÉRA Group s.r.o.


    10
    3

    PROWISS s. r. o.


    9.4
    0

    FINSKKA, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené