Pre oblasť

    Sauny, vírivky, kúpacie kade

    Článok si prečítalo viac ako 1518+ používateľov
    Sauny sú miestom na relaxáciu v lete aj v zime, po náročnom dni alebo po náročnom tréningu. Tento druh relaxácie ponúkajú v hoteloch, SPA salónoch... Máte možnosť vyhotoviť si aj súkromnú saunu doma a každý deň si dopriať relaxačné procedúry. Bez ohľadu na to, či budete relaxovať niekde mimo domu alebo vo vašej domácej saune, oddýchnu si tak vaše boľavé svaly, zlepší sa kvalita pokožky, podporí cirkulácia krvného obehu... Sauna je ideálnym spôsobom načerpania nových síl.
    Odborný článok 1518
    sauny
    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny:

    Domáca sauna

    Ísť do kozmetického centra alebo do posilňovne len kvôli saune môže byť v určitých obdobiach roka problém alebo dokonca aj nákladné užiť si niekoľko minút relaxu, maximálne 10 až 15. Prečo by ste napríklad chodili do sauny na druhej strane mesta, keď môžete mať fínsku saunu alebo infrasaunu v kúpeľni, na chodbe alebo v obývačke. Takže myslieť na to, aby ste saunu mali doma len pre seba a svoju rodinu, prípadne aby ste pozvali priateľov, a ponúkli im pred večerou niečo alternatívne, sa stáva nápadom, ktorý nie je úplne zanedbateľný. Okrem toho budete oveľa bezpečnejší, predovšetkým keď ide o správnu hygienu po každom použití.

    Pokiaľ ide o umiestnenie kabíny v domácich podmienkach, odborníci odporúčajú, aby to bola miestnosť vedľa kúpeľne alebo samotná kúpeľňa, aby bol ľahší prístup k sprche. Je tiež dôležité, najmä v prípade fínskej sauny, aby to bol dostatočne vetraný priestor bytu. Saunu môžete umiestniť aj v záhrade, pôsobí ako nejaký záhradný domček.

    Osobitnú pozornosť treba venovať spotrebe elektriny: je lepšie vedieť vopred, či sauna môže byť používaná súčasne s inými elektrickými zariadeniami. Tu môže byť dôležité požiadať o zvýšenie dostupného výkonu.

    Sauna nie je nič iné ako kabínka z dreva a skla, vybavená z bezpečnostných dôvodov oknom, s pieckou na ohrievanie a sušenie vzduchu, žiadna para. Môže mať štvorcový alebo obdĺžnikový tvar, a umožňuje jednej alebo viacerým osobám, v závislosti od veľkosti,  pohodlne sedieť určitý čas, zvyčajne maximálne 20 minút (aby sa predišlo mdlobe alebo chorobe). Vďaka teplu ľudské telo sa výdatne potí, vylučujú sa nahromadené toxíny plus malé percento tuku. Pred saunovaním a po ňom je dôležité dať si príjemnú studenšiu sprchu.

    Pôvodne fínske slovo „sauna“ vyjadruje malú miestnosť alebo objekt, ktorý je vykurovaný pecou na drevo či elektrickými kachľami na vysokú teplotu od 60 do 120 °C, prípadne infra panely. 

    Domáca fínska (suchá) sauna

    Ide o klasický a najznámejší model sauny, ktorý je vďaka svojim vlastnostiam najčastejšie používaný. Je to miestnosť vyložená drevom, môže byť realizovaná v jedľovom dreve, ale úspešne sa dajú použiť aj iné druhy ako breza, borovica alebo céder.

    Domácu fínsku saunu vyhrieva spravidla elektrická pec (kachle na drevo). Pre správnu funkciu je potrebné vykonať fázu predhrievania kabíny, ktorá trvá 45 až 60 minút. Sauna funguje na jednoduchom princípe: teplota stúpa na 60 až 120 °C, zvyšuje sa potenie pokožky, pričom vlhkosť zostáva takmer konštantná, v rozpätí od 10 do 40 %, podľa toho, ako polievate kamene na kachliach vodou. Týmto spôsobom je to pre človeka znesiteľné. Rozmery domácej fínskej sauny sa líšia podľa počtu miest. Na výber máte z menších dvojmiestnych fínskych sáun až po väčšie šesťmiestne sauny. Od veľkosti sauny sa tiež odvíja jej cena.

    Odborná rada zo spoločnosti SFÉRA Group, s.r.o.

    1. Čo je sauna a aké sú jej účinky?

    Slovo sauna má korene vo Fínsku, kde v preklade znamená „dom s kúpeľom, kde je vzduch ohrievaný pecou“.

    V dnešnej dobe toto slovo „sauna“ poznajú ľudia po celom svete a saunovacia procedúra je súčasťou života miliónov ľudí. Sauna je forma fyzikálnej liečby, ktorá ovplyvňuje celý organizmus, predovšetkým kardiovaskulárny systém bez záťaže na krvný obeh. V saune sa zvýši telesná teplota so všetkými reakciami po teple v dôsledku čoho sa aktivujú potné žľazy a nastáva potenie, ktoré dosahuje 500 – 2 000 ml, čím sa z tela odplavia všetky škodlivé látky a toxíny. Samozrejme, to ako a koľko človek počas saunovacieho cyklu z tela vypotí, záleží od rôznych aspektov ako napríklad vek človeka, telesná hmotnosť, množstvo tuku, dostatočná hydratácia pred saunovaním a počas saunovania, a tak ďalej.

    Pravidelné saunovanie predstavuje u zdravých ľudí hygienickú a kozmetickú procedúru, podporuje otužovanie, zvyšovanie kondície, odstraňuje únavu, zvyšuje výkonnosť, ako aj celkovú telesnú a psychickú relaxáciu a zotavenie. U športovcov sa využíva v rámci tréningu, ale aj na doliečovanie rôznych poúrazových stavov, po nadmernom tréningovom zaťažení alebo na regeneráciu.

    Poznáme rôzne druhy sáun ako napríklad Fínska sauna, Ruská „baňa“, Parná či dokonca Infrasauna. Každý si preto musí nájsť tú svoju obľúbenú. Na otázku či je sauna sama osebe zdraviu prospešná, odpovedáme určite áno, ale tak ako so všetkým v živote, nič netreba preháňať. Optimálna dĺžka jedného saunovacieho cyklu je 5 – 15 minút a to v rozmedzí 1 – 3 saunovacie cykly, podľa toho koľko človek znesie. Taktiež doporučujeme saunu navštevovať minimálne 1, nie však viac ako 3-krát za týždeň nakoľko takéto nadmerné používanie sauny by bolo kontraproduktívne a mohlo by viesť k dehydratácií a oslabeniu organizmu, následkom čoho by telo mohlo zkolabovať.

    2. Vaša spoločnosť SFÉRA Group s.r.o. vyrába zvláštne sudové sauny. Ako vyzerá jedna sudová sauna a čo je špecifické pre takúto saunu?

    Sme spoločnosť, ktorá sa prioritne zaoberá výrobou a predajom exteriérových fínskych sudových sáun, interiérových sáun, kúpacích, ochladzovacích kadí, víriviek a wellness príslušenstva. Sudová sauna je vonkajšia sauna, ktorá však zaujme svojím neobvyklým dizajnom. Vďaka nemu dostane vaša záhrada neobyčajný, škandinávsky vzhľad. K dispozícií sú rôzne rozmery nami ponúkaných exteriérových sudových fínskych sáun. Stačí si len vybrať prevedenie, napísať nám svoju predstavu a my Vám vyrobíme Vašu vysnívanú saunu. Jej veľkou výhodou oproti ostatným vonkajším saunám je jednoduchá inštalácia a bezproblémové umiestnenie kdekoľvek vo Vašej záhrade. Vďaka masívnemu podkladu má tiež menšie nároky na použitý priestor. V ponuke máme rôzne výkony elektrických výhrevných pecí a taktiež rôzne druhy výhrevných pecí na tuhé palivo, ktorých topná časť môže byť namontovaná z vnútornej alebo vonkajšej strany sauny podľa Vašich konkrétnych požiadaviek. Preto je naozaj možné sa s touto saunou „vyhrať“ pri jej špecifikáciách a príslušenstve a Vy tak máte istotu, že Vaša sauna bude originálom, ktorý Vám bude závidieť nejeden sused či priateľ.

    Hlavné však pre tento typ sáun je práve jej kruhový (sudový) tvar, dôkladné skonštruovanie sudovej sauny a správne nadimenzovaná ventilácia, ktorá udržuje v saune optimálnu hladinu kyslíka a rovnomerného sálania tepla bez výkyvov, ktoré zabezpečí príjemný zážitok zo saunovania.

    Realizácia sauny na mieru, spoločnosť SFÉRA Group s.r.o.
    Realizácia sauny na mieru, spoločnosť SFÉRA Group s.r.o.

    3. Akú drevinu používate na konštrukciu sauny, na obklad stien a lavíc?

    Vonkajší povrch môže byť tradičný, zo svetlého škandinávskeho smreku, z kanadského cédru, alebo tepelne ošetrenej borovice. Sú to tepelne ošetrené drevá, ktoré lepšie odolávajú vlhkosti a sú stabilnejšie vo vonkajšom a vlhkom prostredí. Sú ošetrené lakovaním a nezávadnou impregnáciou. Sú tiež menej tepelne vodivé a odolnejšie voči hnilobe, rozkladu a škodcom. Lavice majú klasickú komfortnú šírku a sú vyrobené z jelšového dreva, kanadského cédru alebo termo dreva, ktoré je naimpregnované parafínovým olejom, vďaka ktorému si drevo vytvorí svoj prirodzený ochranný obal (film), na základe ktorého toto drevo nenasakuje vlhkosť, ktorá sa prirodzene tvorí pri saunovaní a taktiež odoláva voči plesniam. Podlaha sauny môže byť smreková, cédrová alebo z termoborovice. Strecha je pokrytá odolným asfaltovým šindľom Katepal, na ktorom si môžete zvoliť ľubovoľnú farbu a chráni saunu pred poveternostnými vplyvmi. Vnútorné steny sú taktiež naimpregnované parafínovým olejom, ktorý slúži ako ochrana pred vlhkosťou a plesňou.

    Všetky vysokokvalitné interiérové a exteriérové nátery sauny zabezpečujú veľmi dlhú životnosť a taktiež veľmi nízke náklady na jej následnú údržbu, čo určite poteší každého majiteľa tejto sauny.

    Pán Matej Figľar, spoločnosť SFÉRA Group, s.r.o.

    Domáca infrasauna

    Domáca infrasauna nepotrebuje fázu predhrievania, pretože žiarenie sa absorbuje priamo do tela a prefiltruje sa do pokožky, čo umožňuje dostatočné odparovanie a vylučovanie toxických látok. Preto sa vzduch v miestnosti nezohrieva a nedochádza ku klasickému výdatnému poteniu, typickému pre fínsku saunu. Namiesto elektrických kachlí sú inštalované infračervené vykurovacie panely, ktoré vyžarujú infračervené lúče. Funguje pripojením k elektrickému systému a má malé rozmery. Dlhovlnné infračervené žiarenie neohrieva vzduch, ale preniká rovno do ľudského tkaniva, do hĺbky až 4 cm. Vzduch v infrasaunách je chladnejší, takže organizmus nie je vystavený veľkej záťaži, ale telo sa potí až 3-krát viac ako vo fínskej saune.

    Účinky infrasauny sú podobné ako pri fínskej saune. Teplo prehrieva organizmus, posilňuje imunitný systém, uvoľňuje dýchacie cesty, pozitívne pôsobí na psychiku, zmierňuje akné, ekzémy, podporuje elasticitu kože, uvoľňuje natiahnuté svaly, uľavuje od bolestí chrbta, pomáha načerpať novú energiu, pozitívne pôsobí na nespavosť, ovplyvňuje hojenie rán atď.

    Biosauny

    Tretím, širokej verejnosti stále málo známym modelom sauny je biosauna. Je to sauna vhodná pre domácnosť, v ktorej teplota nepresahuje 50 až 70 °C, pričom vlhkosť vzduchu je o niečo vyššia a väčšia je aj rovnováha medzi teplotou a vlhkosťou. Môžete ju využívať ako saunu alebo ako miestnosť s vysokou vlhkosťou, aj keď nižšou ako sú podmienky v tureckých kúpeľoch. Tento typ sauny je vlastne kombináciou fínskej a parnej sauny, založený je na využití aromaterapie (liečba vôňou) alebo  chromoterapie (liečba farbami), čím sa podnecuje intenzívnejšie prežívanie saunovania.

    Keďže cena domácich sáun už dávno nie je premrštená, fínsku saunu alebo infrasaunu si inštaluje v bytoch veľa ľudí, ktorým záleží na ich zdraví a chcú ju mať na dosah ruky. Domácu saunu si môžete dopriať aj vy a saunovať sa podľa ľubovôle kedykoľvek sa vám zachce.

    Vírivky pre celú rodinu

    Dokonalú relaxáciu ponúkajú aj vírivé vane. Predstavte si, že pohodlne sedíte alebo ležíte v príjemne teplom vodnom kúpeli a na každý váš sval doráža tenký prúd vody, masíruje a pritom uvoľňuje nielen fyzické, ale aj psychické napätie. Relaxujete po náročnej práci. Sami, s rodinou alebo priateľmi…

    Skôr než si vírivku kúpite, je potrebné rozhodnúť sa, kde ju umiestnite, či bude lepšie mať ju v interiéri alebo v exteriéri. Rozhodnutie je dôležité predovšetkým, ak máte k dispozícii obe možnosti.

    Keď ide o vírivku inštalovanú do interiéru, potrebné je zabezpečiť dobré odvetrávanie priestoru, alebo sa dokonca postarať aj o odvlhčovanie.

    Druhá možnosť, ktorú dokonca aj dodávatelia víriviek odporúčajú, je umiestniť vírivku von na terasu, balkón, dvor alebo záhradu, kde si môžete zriadiť relaxačný kútik s vírivkou. Ak vám to možnosti dovoľujú, môžete si ho zriadiť tak, aby ste vírivku mohli používať počas celého roka a dívať sa napríklad na nočnú oblohu obklopení teplými bublinkami alebo si vychutnávať horúci kúpeľ, a okolo vás sneží a mrzne.

    Všetkým, ktorí uprednostňujú rýchlu inštaláciu a možnosť vírivku zložiť a premiestniť inde, odporúčame siahnuť po niektorom nafukovacom modely. Na jej inštaláciu stačí iba pevný podklad, na ktorom bude stáť, integrovaný kompresor pomocou ktorého nafúknete teleso z odolného laminátovaného plastu a potom nezostáva už nič iné, iba napustiť vodu, ktorá sa ohrieva až na 40 °C a milióny bubliniek vznikajú vďaka veľkému počtu dýz. Tento model sa vyznačuje tichou prevádzkou s nízkymi nákladmi, súčasťou môže byť aj výbava, ako je napríklad termokryt, ovládací panel a filtračná jednotka.  Väčšinou sa do vírivky pohodlne vmestia až 4 osoby, ale sú modely aj pre šesť osôb, do ktorých sa pohodlne a naraz vmestí aj celá rodina. Teplý a intenzívny bublinkový kúpeľ má na ľudské telo blahodarné účinky. Môže vám pomôcť napríklad pri bolestiach chrbta, kĺbov a uvoľniť stuhnuté svalstvo. Okrem toho pravidelná hydromasáž odplavuje stres a prispieva k dobrej psychickej pohode. Tento druh relaxácie si môžete dopriať jednoducho a kedykoľvek v súkromí svojho  domova.

    Akrylátová vírivka

    Konštruovaná a vybavená je tak, že si príjemné masáže môžete užívať po celý rok, aj vtedy, keď je vonku hlboko pod nulou. Umiestniť ju môžete kdekoľvek na záhrade, ale aj do  interiéru. Vo väčšine modelov sa o kvalitu vody na bezchlórovej báze stará špičkový ozónový generátor, ktorého ovládanie je veľmi jednoduché pomocou dotykového panelu a riadiacej jednotky. Jednotlivé modely majú aj tzv. chromoterapiu, kedy si môžete zvoliť rôznofarebné podvodné osvetlenie zodpovedajúce momentálnej nálade. Tiež môžu mať integrovaný audiosystém, vďaka ktorému budete môcť počas relaxácie počúvať svoju obľúbenú hudbu.

    Kúpacie kade

    V poslednom období sú kúpacie kade čoraz populárnejším doplnkom nielen chát a penziónov, ale aj domov a záhrad. Existujú rôzne modely kúpacích kadí, ktoré môžu byť vyrobené napr. z kanadského červeného cédra, ktorý na rozdiel od iných využiteľných mäkkých drevín nevylučuje živicu a nezvlní sa, alebo antibakteriálneho kompozitu, ktorý sa vyznačuje nielen dlhou životnosťou, ale je aj nenáročný na údržbu.

    Kúpacie kade vyrobené z vysokopevnostného kompozitu s gelovým antibakteriálnym povlakom spĺňajú tie najnáročnejšie kritéria. Vďaka jednoduchej údržbe a čisteniu môžu byť používané vo verejných wellness zariadeniach, chatách, alebo penziónoch. Vykurované sú pevným palivom, s integrovanými pieckami, alebo externou pieckou, ktorá je umiestnená v blízkosti kúpacej kade. Podľa plánovaného spôsobu využívania kúpacej kade dodávatelia týchto produktov vám určite odporučia ten najlepší variant.

    Ponorením do príjemne vyhriatej vody zmyjete zo seba stres a starosti pracovného týždňa. Po kúpaní budete pociťovať príjemnú únavu a pri dlhodobejšom používaní si všimnete aj ďalšie efekty, napríklad lepší spánok, posilnenie imunitného systému, či zdravšiu pleť. Doprajte si tento druh relaxu a oddychu.

    Odborný článok 1518
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sauny?

    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny
    9.7
    0

    AQUABAZÉN, spol. s r.o.


    9.9
    0

    ALBA bazénová technika, s.r.o.


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    8.7
    0

    FI-SA Marián Sasko


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené