Pre oblasť

    Polystyrén na podlahy – vynikajúca izolácia

    Článok si prečítalo viac ako 1263+ používateľov
    Polystyrén je už roky najpredávanejším izolačným materiálom. Predáva sa pod viacerými názvami: Styropor, Styrodur, Styroflex… Má stabilný tvar, zabezpečuje výbornú tepelnú izoláciu, pohlcuje zvuk a má dobré environmentálne vlastnosti. Okrem toho sa ľahko a jednoducho opracúva a inštaluje. Jeho cena je tiež celkom konkurencieschopná vo svojej triede izolačných materiálov. Bez ohľadu na to, či ide o novostavbu alebo rekonštrukciu, druh a hrúbku izolácie by mali určiť odborníci alebo projektanti. Niektorí ľudia sa však snažia ušetriť peniaze tým, že montáž polystyrénu vykonávajú sami.    
    Odborný článok 1263
    polystyren na podlahy
    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Polystyrén – cena a vlastnosti, ktoré by ste mali poznať

    Odborníci sa zhodujú, že expandovaný polystyrén je preto dobrý materiál, že sa jeho vlastnosti môžu počas výroby meniť podľa konkrétneho účelu použitia. Skúška viskozity určuje, či polystyrén bude mať požadované vlastnosti. Ako máloktorý iný materiál, ktorý má určité nevýhody (nie je odolný voči slnečnému žiareniu a UV žiareniu, je horľavý a pórovitý), sa úpravou epoxidovými látkami a ohňovzdornými nátermi mení na veľmi žiadaný – pevný, odolný, nemenný, ohňovzdorný a tepelne vodivý stavebný materiál. Okrem toho je o 30 % lacnejší ako niektoré iné izolačné materiály a investované peniaze sa z pohľadu energetickej efektívnosti veľmi rýchlo vracajú. Predáva sa pod viacerými názvami: Luran, Lustron, Styropor, Styrodur, Styroflex, Sagex…

    2. Zloženie polystyrénu, ako sa vyrába?

    Polystyrén sa odborne nazýva expandovaný polystyrén alebo skrátene EPS. Vyrába sa z pevných polystyrénových guľôčok. Polystyrén je na prvý pohľad tvrdá doska zložená z bielych buniek, ktoré sú od seba oddelené membránami, a preto sa osvedčil ako dobrý tepelnoizolačný materiál. V skutočnosti sa vďaka tejto bunkovej štruktúre teplo udrží dlhšie, pretože cez takúto vrstvu ťažšie preniká.

    Počas výrobného procesu sa požadovaná hustota získa expandovaním polystyrénových zŕn, preto má názov „expandovaný“. Polystyrén sa zahrieva parou alebo horúcim vzduchom, zrná sa rozťahujú a stávajú sa guľôčkami, ktoré sa neskôr drobia pri rezaní alebo lámaní polystyrénovej dosky. Aby sa guľôčky pri expandovaní k sebe neprilepili, ale vytvorili pravidelnú štruktúru, používajú sa miešačky. Na konci procesu sú získané expandované guľôčky hustejšie, ale ľahšie ako neexpandované, a preto vystupujú na povrch ako pena, ktorá sa ďalej ľahko stláča do foriem. Jedine sa o niečo ťažšie chladí, práve pre hustotu, takže sa potom výrobný proces prerušuje.

    3. Polystyrén na podlahy

    Polystyrén sa používa na izoláciu striech, fasád a deliacich stien. Okrem toho sa používa aj pri suchom vyhotovení podláh, presnejšie poterov alebo mazanín na podlahové konštrukcie, ktoré nebudú príliš frekventované alebo zaťažované. Podľa súčasných noriem je prípustný tlak, resp. zaťaženie 20 kPa alebo 2 tony na m2, čo predstavuje 2 % zhutnenia materiálu.

    Pri stavbe alebo rekonštrukcii sa polystyrén používa na izoláciu medzipodlažných dosiek a podláh. Tento spôsob inštalácie izolácie sa nazýva suchá výstavba a slúži na tepelnú aj zvukovú izoláciu. Tepelná izolácia je veľmi dôležitá z aspektu energetickej efektívnosti budovy a úspor pri vykurovaní a chladení, rovnako dôležitá je zvuková izolácia z aspektu vyššieho komfortu bývania. Najlepšie výsledky sa dosiahnu inštaláciou tzv. plávajúcej podlahy a inštaláciou vhodného polystyrénu.

    Plávajúca podlaha je konštrukcia, ktorá sa vyhotovuje na suchý betónový podklad pokládkou polystyrénových dosiek s minimálnou hrúbkou 4 až 5 cm. Ak je inštalované podlahové kúrenie, izolačná vrstva nesmie byť tenšia ako 7 cm. V prípade potreby sa polystyrénové dosky narežú alebo navŕtajú na miestach, kde prechádzajú potrubia kúrenia, chladenia, kanalizácie a vodovodu.

    Výhodou tohto druhu podlahovej izolácie je rýchlosť a jednoduchosť vyhotovenia, keďže netreba čakať na vyschnutie ako v prípade vyhotovenia mokrých podláh. Polystyrénové dosky sa režú bežnými pílami a nie sú potrebné žiadne špeciálne nástroje ani pracovné postupy. Na druhej strane polystyrénové dosky predstavujú dostatočnú ochranu potrubí a inštalácií, takže nemôže dôjsť k ich poškodeniu následným bežným zaťažením podlahových plôch. Posledná vrstva podlahových krytín môže byť vyrobená z akéhokoľvek materiálu, možno si vybrať medzi suchým a mokrým prevedením (poterom).

    Polystyrén na podlahy
    Polystyrén na podlahy

    3.1. Prečo je polystyrén dobrá izolácia podlahy?

    Tepelná vodivosť – Polystyrén obsahuje iba 2 % polystyrénu a až 98 % vzduchu. Keďže má štruktúru z dutých buniek, prakticky to znamená, že vzduch drží teplo a preto má veľmi nízku tepelnú vodivosť, jeho súčiniteľ tepelnej vodivosti sa pohybuje v rozmedzí od 0,035 do 0,040 W/mK, čo je výborné.

    Paropriepustnosť – Paropriepustnosť priamo súvisí s faktorom odporu vodnej pary (µ), ktorý je pre EPS 30 až 70. Laicky povedané, kvôli bunkám naplneným vzduchom ponúka polystyrén menší odpor šíreniu vodnej pary, takže vnútro stavby, ktorá je obložená týmto materiálom, môže „dýchať“. Jeho montáž navyše znižuje riziko vzniku vlhkosti a plesní na stenách a v rohoch, pretože ju neabsorbuje, ale prepúšťa.

    Chemická odolnosť – Polystyrén nevstupuje do chemických reakcií s väčšinou chemikálií, ktoré sa môžu používať počas výstavby a neskôr v hotovej budove. Preto mu nevadí cement, bitúmen, omietka, vápno, asfaltové emulzie, sóda, ani minerálne roztoky alebo mydlá.

    Teplota – Pokiaľ ide o triedu reakcie na oheň (horľavosť) polystyrén patrí do triedy B1, kde je teplota topenia vyššia ako 450 °C. Dobre znáša nízke vonkajšie teploty, ako aj dlhodobé zahrievanie do 80 °C, čo sa za normálnych okolností málokedy stáva.

    Mechanická pevnosť – Polystyrén sa vyrába v triede tvrdých izolačných materiálov práve preto, že jeho vlastnosti sa dajú meniť podľa účelu. Ten s vyššou hustotou je pevnejší, teda odolnejší voči tlaku (je pevnejší aj keď je položený hrubší). Platí to najmä pre suchú montáž podlahovej konštrukcie. Ak polystyrén bude použitý na podlahy ako podlahová izolácia, spôsob montáže a hrúbka bude závisieť od toho, či podlaha bude pochôdzna alebo nie a či bude inštalované podlahové kúrenie alebo nie.

    Hustota – Okrem hrúbky dosiek, ktorá sa určuje podľa účelu, pre polystyrén je veľmi dôležitá aj hustota, pretože určuje jeho pevnosť. Hustota sa získava pri výrobe dĺžkou trvania procesu expanzie – čím dlhšia expanzia, tým vyššia hustota. Takto sa získajú typy 17, 20 a 25 gramov, resp. 17, 20 a 25 kg/m3. Hustota je dôležitá pre pevnosť, ale to platí len pre podlahový polystyrén kvôli odolnosti voči tlaku.

    3.2. Polystyrén ako izolant

    Pokiaľ ide o šetrnosť tohto materiálu k životnému prostrediu, polystyrén bol považovaný za problematický materiál. Teraz je však výrobný proces získavania a spracovania natoľko vylepšený, že škodlivý vplyv polystyrénu na životné prostredie je prakticky anulovaný. Až 90 % stavieb vo vyspelých krajinách je zateplených polystyrénom. Bežne sa používa aj na Slovensku. Tento izolant môže vydržať viac ako 20 rokov, ak je správne nainštalovaný v podmienkach bez vlhkosti a ak sú použité tesniace materiály dobrej kvality.

    3.3. Výhody polystyrénu

    • Ľahký materiál – jeho objemová hmotnosť je len 15 až 30 kg/m3,
    • jednoduchá a rýchla inštalácia,
    • dokonale prijíma lepidlo a omietky,
    • je paropriepustný, takže budova môže „dýchať“,
    • konštantné a stabilné rozmery, nemenia sa vekom,
    • výborný tepelný izolant,
    • slabo absorbuje vodu,
    • je nehorľavý a bez zápachu,
    • je dobrou zvukovou bariérou,
    • má dobré mechanické vlastnosti, je pevný, trvácny, odolný voči tlaku a torzii,
    • je recyklovateľný,
    • neškodný pre ľudí a životné prostredie.

    3.4. Nevýhody polystyrénu

    Nevýhodou polystyrénu je jeho nestabilita pri dlhšom kontakte s vodou, pretože stráca svoje vlastnosti. Okrem toho, ak nie je nechránený, t. j. dlhodobo je vystavený priamemu slnečnému žiareniu, stáva sa suchým a krehkým. Ak je však inštalovaný v súlade so všetkými pravidlami, ktoré sa naň vzťahujú, bude mať dlhú životnosť a zostane nezmenený.

    4. Polystyrén na podlahy – cena

    Polystyrén sa najčastejšie predáva v doskách 100 cm × 50 cm. Hrúbka sa pohybuje od 1 cm do 30 cm. Najpredávanejšie sú dosky s hrúbkou 10 cm. Pokiaľ ide o energetickú účinnosť, za optimálnu hrúbku sa považuje 12 cm. Obyčajný polystyrén je biely a grafitový sivý, ale sa vyrába aj v rôznych iných farbách – zelená, žltá, modrá... Rozlišuje sa podľa tvrdosti a hmotnosti na m2. Existuje polotvrdený a tvrdený polystyrén. Podlahový polystyrén je lisovaný polystyrén najvyššej pevnosti pre podlahy. Ceny polystyrénu závisia od jeho hrúbky. V cenníku môžu byť uvedené ceny za kus, balenie, m3 alebo m2 polystyrénu. 

    Odborný článok 1263
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1976 realizátorov v oblasti Fasáda
    9.7
    0

    YTTAN s.r.o.


    8.6
    0

    Michal Polák


    8.7
    0

    Peter Hlaváč


    9.6
    0

    Tomáš Lukačka


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené