Pre oblasť

    Kamenná vlna alebo sklená vata?

    Článok si prečítalo viac ako 4417+ používateľov
    Kamenná vlna a sklená vata sú dobré a najčastejšie používané tepelné izolátory. Oba materiály sa používajú najmä na izoláciu fasád. Napriek tomu, že si jednotlivci často myslia, že medzi nimi nie sú žiadne rozdiely, materiály sú veľmi odlišné. Rozlišujú sa podľa základných surovín, z ktorých sú vyrobené.
    Odborný článok 4417
    sklena vlna
    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Tervol – minerálna vlna

    Kamenná vlna a sklená vata (sklená vlna)  sa líšia materiálom aj spôsobom výroby. Kamenná vlna sa vyrába z bazaltu (čadiča) a diabázy, ktoré sa tavia v peci pri teplote 1600 °C a pridá sa k nim koks. Roztopená zmes sa potom ďalej spracuje a pridá sa spojivo pre pevnosť. Z výsledných vlákien vznikajú vrstvy kamennej vlny. Kamenná vlna sa potom formuje do izolačných dosiek. Tervol kamenná vlna sa vyrába z minerálnej diabázy a amfibolitu. Tepelná izolácia z tervolu je šetrná k životnému prostrediu a môže sa znova recyklovať.

    2. Sklená vata

    Výroba sklenenej vlny sa tiež začína v peci. Kremenný piesok a recyklované sklo sa roztavia vo vhodnej peci a výsledná zmes sa naleje do rotorov. Z tejto roztavenej zmesi sa vyťahujú vlákna, ktoré sa následne stužia spojivom. Z vlákien sa potom robia vrstvy sklenej vlny, ktoré sa režú a balia do zvitkov.

    3. Nakoľko izoluje minerálna vlna, aká je tepelná vodivosť sklenej vlny?

    Materiály majú rôznu hustotu, ktorá vplýva aj na iné vlastnosti týchto materiálov. Kamenná vlna má vyššiu hustotu, takže jej požiarna odolnosť je tiež vyššia, ako aj jej pevnosť. Hustota materiálu tiež ovplyvňuje vodivosť, s minerálnou vlnou sa predpokladá, že čím vyššia je jej hustota, tým nižšia je jej tepelná vodivosť, t. j. straty energie sú nižšie. Najoptimálnejšia hustota kamennej vlny je medzi 50 a 80 kg/m3 a jej vodivosť je v tomto prípade medzi 0,035 a 0,040 W/mK.

    Je to trochu iné v prípade sklenej vlny. Čím vyššia je jeho hustota, tým lepšie materiál vedie teplo. Obvykle sa používa sklená vata s hustotou medzi 10 a 100 kg/m3, ktorá má tepelnú vodivosť medzi 0,045 a 0,032 W/mK.

    4. Vlhkosť a izolácia z vlny

    Sklená aj minerálna vlna nie sú samy osebe odolné voči vlhkosti. Počas výroby sa do obidvoch pridáva špeciálna prísada, ktorá ich chráni pred vlhkosťou. Pri obidvoch materiáloch sa voda zachytáva medzi ich vláknami, ale to nie je problém, ak je materiál aplikovaný takým spôsobom, aby sa mohol čo najrýchlejšie vysušiť. Ani kamenná ani sklená vlna by sa však nemali inštalovať v priestoroch, ktoré sú opakovane vystavené vlhkosti.

    5. Horľavosť izolácie

    Oba opísané materiály sú nehorľavé, pretože v obidvoch materiáloch je teplota topenia vlákien nad 500 °C, takže sú zatriedené do triedy A1 – nehorľavé výrobky. Obzvlášť vhodná pre miesta s vysokou možnosťou požiaru je kamenná vlna, pretože má vyšší bod topenia.

    6. Kamenná vlna alebo sklená vata? Zdravie na prvom mieste!

    Mnoho ľudí si myslí, že sú kamenná a sklená vlna zdraviu škodlivé. Je pravda, že materiály nie sú úplne prírodné, ale doterajší výskum vyvrátil predpoklady o ich škodlivosti. Pri aplikácii vlny sa však odporúča používať ochranné prostriedky, ochranné rukavice a ochranné okuliare, pretože malé častice materiálov dráždia pokožku. Oba materiály sa používajú hlavne na izoláciu fasád. Minerálna vlna sa dodáva vo forme dosiek a sklenená vlna sa nakupuje v zvitkoch.

    7. Sklená vata – cena

    Cena sklenej vlny pre URSA DF 39, hrúbka 15 cm a veľkosť 6 m2, sa pohybuje okolo 5 EUR/m2.

    8. Kamenná vlna – cena

    Cena kamennej vlny Knauf FPL 035 s hrúbkou 12 cm a veľkosťou 1,44 m2 sa pohybuje okolo 18,7 EUR/m2.

    Odborný článok 4417
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1937 realizátorov v oblasti Fasáda
    10
    1

    SIKERS SVIT, s.r.o


    9.7
    0

    EURO-KP, s.r.o.


    8.9
    0

    EUROPROJEKTDS -PLUS s.r.o.


    7.7
    5

    Fabi Stav - Pavol Putik


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené