Pre oblasť

    Mikrobyty – sú jednoizbové byty našou budúcnosťou?

    Článok si prečítalo viac ako 837+ používateľov
    Presťahovanie ľudí do miest pokračuje. Rýchly rast mestského obyvateľstva vytvára potrebu čoraz väčšieho počtu bytov, ktorú jednotlivé krajiny už nedokážu uspokojiť. Výsledkom je nedostatok stavebných pozemkov a nedostatok novej výstavby. Takáto situácia tlačí ceny prenájmu nahor. V dôsledku toho si mnohí ľudia s nízkymi a strednými príjmami, ktorých je drvivá väčšina, nemôžu dovoliť bývanie vyššej kategórie. Riešenie? Vysoko funkčné, špičkové a cenovo dostupné bývanie, známejšie ako mikrobývanie, mikrobyty.
    Odborný článok 837
    mikrobyty jednoizbove byty

    V tomto článku vám predstavíme čoraz obľúbenejší trend bytových jednotiek, známejších ako mikrobyty. Od otvorenia prvej obytnej budovy tohto typu v New Yorku na jeseň 2015 sa trend stáva čoraz populárnejší aj u nás.

    Rovnováha medzi cenou, lokalitou a kvalitou bývania

    Hoci mikrobyty nemajú štandardnú definíciu a je ťažké ich jednoznačne určiť, byty majú zvyčajne menej ako 30 metrov štvorcových s plne funkčnou kuchyňou a kúpeľňou. Kým sa však pustíme do rozboru architektonických čŕt mikrobytov, pozrime sa na množstvo dôvodov, prečo sa pre kúpu tohto typu nehnuteľnosti rozhoduje čoraz viac ľudí.

    Hoci mikrobyty nemusia osloviť štvorčlennú rodinu, pre mileniálov, ktorí preferujú minimalistický životný štýl v srdci mesta, so všetkým na dosah ruky, je ich príťažlivosť nepopierateľná.

    Zlatým pravidlom pri kúpe nehnuteľnosti je posúdiť hodnotu potenciálneho nového bývania z hľadiska rovnováhy medzi cenou za meter štvorcový, lokalitou nehnuteľnosti a kvalitou stavby. Už dávno neplatí pravidlo „čím väčšia nehnuteľnosť, tým vyššia jej hodnota“, pretože na konečnú cenu a hodnotu nehnuteľnosti vplýva oveľa viac faktorov. Štvorcový meter už teda nie je taký dôležitý ako kedysi; historicky platilo, že každá rodina chcela pre seba čo najviac štvorcových metrov, najlepšie dom so záhradou. Tento trend je však prekonaný a teraz sa mení na úplný opak.

    Za trendom mikrobytov stoja najmä stúpajúce ceny nehnuteľností – väčšie byty si ľudia jednoducho nemôžu dovoliť
    Za trendom mikrobytov stoja najmä stúpajúce ceny nehnuteľností – väčšie byty si ľudia jednoducho nemôžu dovoliť

    Väčší dom neznamená viac šťastia

    Súčasná generácia od svojho bývania očakáva viac ako priestor, ktorý si kvôli raketovo stúpajúcim cenám nehnuteľností ani nemôže dovoliť. Uprednostňuje bývanie blízko práce a bohatý spoločenský život, preto častejšie vyhľadáva menšie byty v lepších lokalitách. Pre mnohých ľudí je domov šťastným miestom, hoci „väčší dom“ neznamená viac šťastia. V skutočnosti väčší dom môže znamenať menej šťastia, ak musíme každý deň jazdiť 45 minút do práce a späť v dopravných zápchach, len preto, že sme si na vidieku kúpili viac metrov štvorcových.

    Výhody mikrobytov nesúvisia iba s cenou za meter štvorcový, oveľa nižšie sú aj náklady na údržbu a vykurovanie bytu.

    Mikrobyty poskytujú funkčnosť vo výhodnej lokalite, pričom mnohé komplexy mikrobytov v zahraničí už ponúkajú priestory na spoločné užívanie (organizovanie rôznych dielní), telocvične alebo fitness centrá, práčovne, herne a viacúčelové priestory na socializáciu. Bývanie v 20 m2 tak môže byť zväčšené o spoločné priestory. Takéto typológie obytných budov sú čoraz populárnejšie aj na Slovensku. 

    Pôdorys typického jednoizbového bytu s rozlohou cca 20 m2
    Pôdorys typického jednoizbového bytu s rozlohou cca 20 m2

    Čo je teda mikrobyt?

    Zmienili sme sa o dôvodoch vzniku mikrobytov a teraz uvedieme architektonickú definíciu. Mikrobyt je charakteristický tým, že má len jednu miestnosť, ktorá plní funkciu obývačky, spálne aj jedálne zároveň a väčšinou sa v tej istej miestnosti nachádza aj malá kuchynka. Kúpeľňa je samostatná, niektoré mikrobyty majú aj malú, 1 až 2 m2 predizbu, z ktorej sa vchádza do kúpeľne a obývačky. Mikrobyty nie sú väčšie ako 14 až 30 m².

    Keďže trend mikrobytov pokračuje, niektoré zahraničné mestá (napr. New York) už znížili zákonné obmedzenia na minimálnu veľkosť bytových jednotiek.

    Rovnako ako mnohé trendy v oblasti nehnuteľností, aj tento trend má určité nevýhody. Problematický a alarmujúci je už samotný vznik tejto typológie, ktorá je v konečnom dôsledku reakciou na neudržateľnú situáciu s nehnuteľnosťami vo vyspelých krajinách, ktorá núti mladých hľadať nemožné riešenia, ktoré by sa pred desaťročím zdali nereálne a absurdné. V niektorých krajinách mikrobytové budovy môžu porušovať reguláciu hustoty, stavebné predpisy a minimálnu životnú úroveň. Často sa stáva, že majiteľ rozdelí väčší byt na niekoľko menších, ktoré následne prenajíma, pričom robí mnohé kompromisné rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú kvalitu bývania v takomto byte.

    Aké je riešenie?

    Ide o zaujímavú novú typológiu alebo víťazstvo vynaliezavých vykorisťovateľov situácie na realitnom trhu? Pri mikrobytoch názory sa rozchádzajú a riešení je málo. Sťahovanie sa práceschopného obyvateľstva a mladých rodín na periférie miest medzi ne určite nepatrí, keďže by si so sebou vzali aj trend hlavných miest: skôr či neskôr by sme boli svedkami gentrifikácie a zvyšovania cien nehnuteľností v dedinách okolo veľkých miest. Pravdupovediac, to sa už deje.

    Napriek výzvam však existuje základný ekonomický vzorec, ktorý by mohol ponúknuť riešenie: nájomné za meter štvorcový namiesto nájomného za kus. Nájomné za bytovú jednotku, ktoré využívajú mnohí majitelia mikrobytov, umožňuje využiť dopyt na trhu a následne vytvárať nafúknuté ceny, keďže mikrobyty s rozlohou 20 m2 sa prenajímajú takmer za rovnaké ceny ako byty s rozlohou 30 m2 a viac, aj keď je rozdiel vo veľkosti až 50 %.

    Dizajnéri a architekti sa rýchlo prispôsobili novému trendu a navrhli sériu multifunkčných kusov nábytku
    Dizajnéri a architekti sa rýchlo prispôsobili novému trendu a navrhli sériu multifunkčných kusov nábytku

    Ako zariadiť jednoizbový byt

    A čo architekti a dizajnéri? Podľa očakávania sa rýchlo prispôsobili novému trendu a na trhu je dostupných mnoho inovatívnych riešení na zariadenie mikrobytov: od rozkladacích postelí, cez multifunkčné skrine, ktoré obsahujú kuchyňu, práčku a knižnicu zároveň, až po nábytok vyrobený na mieru, ktorý sa perfektne hodí do takého malého a zvláštneho priestoru.

    To znamená, že nábytok v týchto bytoch musí byť flexibilný a musí plniť viacero funkcií. Preto je bežné vidieť tieto byty vybavené polohovateľnými stolíkmi, nočnými stolíkmi a skrytými spotrebičmi.
    Odborný článok 837
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Ďalšie?

    Máme 149 realizátorov v oblasti Ďalšie
    8.7
    25

    Ondrej Kačáni


    8.7
    0

    Ing. Stanislav Kocman


    8.8
    0

    Ľudovít Závoczki DEMAL


    10
    2

    Mário Horváth


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené