Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    2022 Slovensko - Trendy a ceny v oblasti elektroinštalácií

    Na Daibau sledujeme pohyb cien služieb na trhu a v záujme zvýšenia transparentnosti a väčšej bezpečnosti pre slovenských spotrebiteľov upravujeme naše informatívne cenníky a kalkulačky. Pripravili sme pre vás prehľad aktuálnych cien v oblasti elektroinštalácií.
    Novinky 488
    slovensko trendy a ceny v oblasti elektroinstalacii

    Ceny domových elektroinštalácií

    Realizácia elektroinštalácie v dome je veľmi zložitá práca, ktorá závisí od veľkosti objektu, počtu prípojok, vypínačov, zásuviek, osvetlenia, elektriny a telekomunikácií, a samozrejme, od elektrikára. Pri tejto práci sa najskôr vykonáva hĺbenie rýh pre káble v stenách, potom kladenie vodičov, inštalácia elektroskríň, tiež inštalácia spínačov, zásuviek, osvetlenia a elektrických zariadení. Približne vieme odhadnúť, že celá elektroinštalácia v priemernom rodinnom dome na Slovensku stojí okolo 45-50EUR/m2. Podrobné ceny služieb v oblasti elektroinštalácií si môžete pozrieť v našom porovnávacom cenníku elektroinštalácií.

    Ceny najbežnejších služieb v oblasti elektroinštalácií

    Podrobnejšie sme preverili ceny niektorých najbežnejších služieb v oblasti elektroinštalácií, ktoré poskytujú spoločnosti registrované na platforme Daibau. Hĺbenie rýh pre káble v stenách, podlahách a stropoch stojí 5 až 11 EUR/m. Každý objekt má minimálne jednu elektroskriňu, ktorej cena sa pohybuje okolo 300 EUR. Montáž vypínačov stojí okolo 3,5 EUR/ks a montáž zásuviek 4 EUR/ks. Na osvetlenie miestností sa dajú použiť svietidlá veľmi širokého cenového rozpätia, ale inštalácia priemerného osvetlenia stojí zvyčajne 10 až 20 EUR.

    SLOVENSKO CENY
    Komplet elektroinštalácia v priemernom RD 45 - 50 €/m2
    Hĺbenie rýh 5 - 11 €/m2
    Elektroskriňa 150 - 300 €
    Montáž vypínačov 3,5 €/ks 
    Montáž zásuviek  4 €/ks
    Inštalácia osvetlenia 10 - 20 €

    Overili sme si aj to, ako sa pohybujú ceny v oblasti elektroinštalácií v jednotlivých mestách na Slovensku a zistili, že rozdiely v cenách existujú. V Bratislave za hĺbenie rých pre káble treba zaplatiť 11 EUR/m. Najvýhodnejšia cena je v Žiline, 5 EUR/m. V Trnave je cena elektroskríň 150 EUR/ks a viac, kým v Bratislave je cena vyššia a to okolo 300 EUR/ks.

    Ako sa pohybujú ceny v oblasti elektroinštalácií v zahraničí?

    Platforma Daibau pôsobí na 15 trhoch, preto sme si overili ceny aj v iných krajinách, aby mali naši čitatelia jasnejší obraz o situácii na Slovensku a zahraničí.

    V tomto prehľade sme porovnávali ceny na Slovensku s cenami v Srbsku, Rumunsku a Česku. Na základe výskumu môžeme usúdiť, že ceny v zahraničí sú vyššie ako ceny na Slovensku. Nižšie si môžete pozrieť, podrobnejšie informácie.

    Na Slovensku za hrubé a jemné práce na priemernom rodinnom dome treba zaplatiť 45 až 50 EUR/m2. Ceny sú najvyššie v hlavnom meste, Bratislave, kde samotná montáž elektroskrine stojí do 100 EUR. V Žiline hĺbenie rýh pre káble v stenách stojí okolo 8 EUR, montáž vypínačov je okolo 4 EUR. V Rumunsku sú niektoré služby drahšie ako v Česku, Srbsku a na Slovensku. V Bukurešti za hrubé a jemné práce na priemernom rodinnom dome treba zaplatiť až 58 EUR/m2, zatiaľ čo cena za montáž elektroskrine v Temešvári sa pohybuje okolo 60 EUR. Pokiaľ ide o Českú republiku, montáž elektroskríň môže stáť až 200 EUR, čo je oveľa viac  ako v Rumunsku, Srbsku a na Slovensku. Hĺbenie rýh je lacnejšie, 5 EUR/m.

    Aké cenové trendy v oblasti elektroinštalácií môžeme očakávať?

    Elektrikári, s ktorými sme hovorili, nám povedali, že situácia na trhu nie je práve najružovejšia. Rast cien ovplyvňuje aj rast cien služieb. Mnohí z nich nám však povedali, že by výška cien mala zodpovedať finančným možnostiam klientov, ale aj umožniť bežné fungovanie firmy. Platforma Daibau bude určite aj naďalej monitorovať situáciu na trhu.

    Na základe výskumu môžeme usúdiť, že ceny v zahraničí sú vyššie ako ceny na Slovensku.

    Novinky 488
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Ďalšie?

    Máme 149 realizátorov v oblasti Ďalšie
    9.6
    0

    Andrej Bezák


    8.6
    24

    Ondrej Kačáni


    7.5
    2

    Lukáš Polák - Marián Homola


    9.8
    0

    Jakama Green Energy


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené