Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Sauny

    Článok si prečítalo viac ako 1633+ používateľov
    Slovo sauna je fínskeho pôvodu a znamená kúpeľ v pare vychádzajúcej z rozohriateho kameňa, dlážky alebo miestnosť, ktorá poskytuje takýto kúpeľ. Fíni veria, že sauna poskytuje človekovi fyzické aj psychické očisťovanie. Teraz už samozrejme vieme, že neboli jediní, kto využívali výhody tohto druhu očisty, okrem nich, rôznymi spôsobmi a v rôznych formách, saunu už oddávna používali národy Blízkeho a Ďaleký východ. Najdôležitejšie však je, že si aj vy môžete dopriať taký pôžitok a relax vo svojom vlastnom dome.
    Odborný článok 1633
    sauny
    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny:

    1. Domáca sauna

    Čoraz viac ľudí sa rozhoduje pre vlastnú saunu, pretože len tak bude mať skutočne dostatok času na jej používanie. Sauna je obvykle inštalovaná v prízemných izbách, kúpeľniach alebo dokonca v podkroví. Ak bude súčasťou sauny elektrická pec, treba skontrolovať, či je elektrická inštalácia vhodná, jej napätie musí byť medzi 220 a 380 V. Saunu je možné vyrobiť na zákazku alebo kúpiť hotovú, montovanú.

    2. Voľne stojaca alebo vstavaná sauna?

    Sauny sú zvyčajne súčasťou domu, ale dajú sa inštalovať aj samostatne. Väčšinou sú drevené, ale môžu byť aj murované. Poznáme niekoľko typov sáun, ktoré sa líšia účinnosťou a spôsobom práce. Existujú sauny vyhrievané elektrickým ohrievačom alebo tradičné,  s pieckami na drevo. Medzi najstaršie patria fínska a turecká sauna, moderné sú infrasauny.

    Ak máte záujem o inštaláciu sauny, na našej webovej stránke nájdete firmy a majstrov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Na udržanie úrovne vlhkosti vzduchu v suchej fínskej saune sa používa hromada kameňov, ktorá sa pravidelne prelieva studenou vodou, ktorá vytvára paru
    Na udržanie úrovne vlhkosti vzduchu v suchej fínskej saune sa používa hromada kameňov, ktorá sa pravidelne prelieva studenou vodou, ktorá vytvára paru

    3. Kúpa sauny: na čo si dať pozor?

    3.1. Výber správneho miesta

    Najprv si musíte vybrať vhodné miesto pre vašu saunu. Najčastejšie sa sauna inštaluje do kúpeľne, ak v nej nie je dostatok miesta, saunu možno inštalovať aj samostatne. Dôležité je len to, aby existoval dobrý ventilačný systém.

    3.2. Výber typu sauny

    Existujú dva hlavné typy sáun: tradičná fínska sauna a infrasauna. Sú to skupiny, do ktorých sa zaraďujú všetky ostatné varianty a modely, takže si v podstate vyberáte medzi jedným alebo druhým typom sauny. K dispozícii je aj turecká sauna (turecký kúpeľ), ktorá však nie je vhodná do súkromných domov z dôvodu extrémne vysokej vlhkosti. Fínska sauna vyhrieva miestnosť teplým vzduchom, zatiaľ čo infrasauna využíva infračervené lúče na ohrev tela. Výber závisí od vašich preferencií.

    3.3. Výber materiálov

    Pri stavbe sauny je veľmi dôležité použiť správne, kvalitné materiály, ktoré zabezpečia dobrú tepelnú izoláciu. Často sa používa cédrové alebo jedľové drevo, ktoré charakterizuje vysoká  prirodzená odolnosť voči vlhkosti.

    3.4. Vybavenie sauny a detaily 

    Saunu je možné vybaviť lavicami, ohrievačmi, lampami, termostatmi a ďalšími doplnkami, ktoré zvýšia komfort a funkčnosť priestoru. Často sú to premyslené a rafinované detaily, ktoré premenia saunu na čarovnú oázu relaxu a pôžitku.

    Infrasauna využíva infračervené žiarenie, ktoré dokáže prehriať celé telo, podobne ako slnečné žiarenie 
    Infrasauna využíva infračervené žiarenie, ktoré dokáže prehriať celé telo, podobne ako slnečné žiarenie 

    Odborná rada zo spoločnosti FI-SA Sauny

    1. Čo je sauna a aké sú jej účinky?

    Saunovanie má predovšetkým výborný preventívny účinok. Pri pravidelnom saunovaní sa vytvorí odolnosť voči viróznym infekciám dýchacích ciest. Horúci vzduch v saune vyvoláva potenie a vylučovanie škodlivých látok, otvára póry pokožky, zlepšuje jej prekrvenie, pružnosť a vzhľad.

    - Zrýchľuje metabolizmus, pôsobí protizápalovo, baktericídne a zabíja roztoče, ktoré žijú na ľudskom tele (mimochodom, len dvakrát v živote je vaše telo úplné zbavené roztočov, keď sa narodíte a keď vyjdete zo sauny), vďaka čomu sauna pomáha aj proti rôznym alergiám, ekzémom, kvasinkovým a hubovým infekciám, akné a kožným chorobám.

    - Má preukázateľne liečivé účinky pri astme, zápaloch a alergiách dýchacích ciest.

    - Zároveň pôsobí upokojujúco, uvoľňuje dušu i telo, prináša psychickú i fyzickú relaxáciu, odstraňuje psychické vypätie, prejavujúce sa nespavosťou, nervozitou, stavmi úzkosti, vyčerpanosťou, bolesťami hlavy, kĺbov a pod.

    - Prispieva k získaniu dokonale čistej pokožky s viditeľným kozmetickým efektom, uvoľneniu a sviežosti s povzbudením mnohých životných funkcií, zlepšeniu telesnej koordinácie, atď.

    - Z liečebného hľadiska má saunovanie podporný význam. Je známe využívanie aromaterapie (pri liečbe horných dýchacích ciest, pri poruchách pohybového ústrojenstva, pri nespavosti), sauna sa využíva na prehriatie kĺbov pri niektorých ortopedických diagnózach, pri niektorých klimakterických problémoch.

    - Dôležité je však vyvrátiť mylný názor, že saunovaním schudnete. Je pravda, že pri saunovaní stratíte asi 500 g vody a taktiež saunovanie pomáha k lepšiemu rozloženiu vody v organizme, čo zmenšuje opuchy u ľudí s nadváhou, keď mizne voda z tukových tkanív. Nahromadené tuky však nezmiznú a vodu rýchlo doplníte.

    - Nový výskum ukazuje, že pravidelná sauna má silný pozitívny vplyv na zdravie. Pravidelná sauna môže podľa fínskej štúdie znížiť riziko srdcových infarktov až o 63 %

    SAUNA NIE JE VHODNÁ PRE VŠETKÝCH!

    Je vhodná len pre osoby, ktorým neboli zistené príznaky žiadneho závažného ochorenia (akútneho alebo zhoršeného chronického). Chorý by sa pred návštevou sauny mal poradiť so svojím lekárom. Niektoré ochorenia do sauny vôbec nepatria (akútne zápaly, niektoré kožné ochorenia, kontraindikované gynekologické problémy, degeneratívne ochorenia a pod.). Kvôli vysokým teplotám je prísne zakázaná epileptikom, pacientom s ochoreniami obličiek, so srdcovo-cievnymi problémami, vysokým krvným tlakom, chorobami pľúc a ľuďom trpiacim zápalmi kĺbového aparátu. Návštevu sauny neodporúčame ani pri virózach, horúčkových stavoch alebo zápalových ochoreniach, u žien v období menštruácie alebo tehotným.

    2. Aké všetko sauny ponúka Vaša spoločnosť FI-SA?

    Suchá (fínska sauna) - drevená saunová kabína je vyhrievaná len teplom, ktoré vytvára saunová pec (každá saunová pec, ktorú predávame je možné polievať na kamene umiestnené v nej a vytvárať tým "parný náraz", ktorý teplotu v kabíne ešte zvýši). Saunová pec môže byť na elektrinu alebo na tuhé palivo.

    Teplota v takejto kabíne môže dosahovať 90 - 110 °C.

    Parná sauna - plastová alebo keramická kabína vyhrievaná parou, ktorú produkuje parný generátor vo vnúti kabíny alebo v strojovni vedľa nej. Teplota v kabíne dosahuje 45 - 55 °C, vlhkosť je 100 %.

    Infra sauna  - nie je typickou saunou. Drevená infra kabína obsahuje infra panely, kde vzniknuté teplo nie je podstatné. Najdôležitejšia je účinnosť infra žiarenia danej vlnovej dĺžky z panelov umiestnených v kabíne.

    Combi (Bio) sauna - drevená saunová kabína obsahuje saunovú pec, ktorá funguje ako klasická pec pre suchú saunu a vyhreje kabínu na 90 - 110 °C alebo po prepnutí režimu na ovládaní a naliatí vody do nádržky na saunovej peci, prepne do režimu vysokej vlhkosti a nižšej teploty. Tým, že je v kabíne nižšia teplota a vyššia vlhkosť, je klíma veľmi príjemná i pre deti a ľudi, ktorý neznesú vysoké teploty v suchej alebo čistú paru v parnej saune. Jej prevádzka je obmedzená na 3 hod. denne z dôvodu ochrany dreva.

    Teplota v kabíne je 45 - 65 °C a vlhkosť je 40 - 60 %.

    Dva v jednom - kombinácia suchej (finskej) sauny a infra kabíny, kedy sa do saunovej kabíny nainštaluje saunová pec a infrapanely a ovládaním si zapíname vždy len jeden typ sauny (suchú alebo infra). Riadenie nedovolí zapnúť oba typy naraz a tým chráni jednotlivé technológie.

    Tri v jednom - kombinácia suchej, combi a infra v jednej drevenej kabíne.

    3. Aký je rozdiel medzi fínskou saunou a infrasaunou?

    Pracujú na úplne odlišnom princípe. Kým suchá sauna (fínska) sauna prehrieva telo vysokými teplotami zo saunovej pece či už elektrickej alebo na tuhé palivo a prehrieva sa tak celý priestor kabíny, v infra kabíne pôsobí infra žiarenie určitej vlnovej dĺžky len priamo na pokožku a pocit v kabíne je znesiteľnejší. V oboch kabínach sa však zohrejete, nemáte pocit chladu. Saunovanie vo fínskej saune je intenzívnejšie a pre telo teplotne náročnejšie, vzduch má teplotu okolo 100 °C, avšak intenzívnym potením prebieha ozdravný a imunitný proces Vášho organizmu. Teplota v infra kabíne dosahuje okolo 50 °C, tým je pobyt príjemný i pre ľudí, ktorí neznášajú vysoké teploty alebo majú kardiovaskulárne problémy. Infra žiarenie preniká niekoľko cm do hĺbky pokožky a rozvedené teplo uvoľnuje svaly. Používa sa, teda či už ako súčasť tréningov (pri otvorených dverách kabíny obmedzíme potivosť) alebo aj ako liečebná procedúra alebo príprava pred kozmetickými úkonmi.

    4. Akú drevinu potrebujem na konštrukciu sauny, obklad stien a lavíc?

    Najbežnejšou drevinou používanou na obklad saunových stien je severský smrek, ktorý má na svojom povrchu "uzlíky" a na lavice abachi (africká vŕba), ktorá rýchlo rastie, nie je tak "hustá" a preto sa tak veľmi nezohreje. Zákazník, ktorý preferuje obkladový materiál bez uzlov, si volí obklad z osiky, abachi, jelše alebo v prípade, že má záujem o tmavší typ dreviny, volí céder alebo tzv. thermovood - tepelne upravené dreviny, kedy sa bledé drevo tepelnou úpravou mení farebne na tmavšie. Rovnako sa tieto dreviny dajú použiť na lavice. Najnovšie je pomerne častá požiadavka farebný náter špeciálne vyrobený na náter interiéru sauny tak, aby bol zdravotne nezávadný.

    Pani Jarmila Sasková, spoločnosť FI-SA Sauny

    4. Fínska sauna

    Fínska sauna sa nazýva aj suchá sauna. Teplota vo fínskej saune sa pohybuje zväčša v rozmedzí od 80 do 100 °C.  Obvykle je tento priestor obložený drevom, sú v ňom aj drevené lavice, na ktoré si môžeme sadnúť alebo ľahnúť. Fínska sauna má tiež kachle a kamene, ktoré sú ohrievané v peci. Sauna vzniká tak, že sa horúce kamene polievajú vodou, aby sa vytvorila para, ktorá potom spôsobí potenie. Fínska sauna je veľmi účinná, pretože osviežuje telo, odstraňuje únavu a relaxuje.

    Polievaním kameňov horúcou vodou vzniká para, ktorá zvyšuje vlhkosť v miestnosti. Tento spôsob saunovania umožňuje čistenie pokožky.

    5. Turecký kúpeľ

    Turecká sauna sa mierne líši od fínskej, pretože obsahuje viac vlhkosti, preto sa jej hovorí aj parný kúpeľ. Teplota v nej sa obvykle pohybuje okolo 50 °C. V samotnej tureckej saune je často inštalované potrubie so studenou vodou, pomocou ktorého môžeme počas saunovania ochladiť telo. V tureckej saune je vysoká vlhkosť vzduchu bežná a pridávajú sa éterické oleje, ktoré veľmi priaznivo pôsobia na telo a dýchací systém. Turecká sauna čistí naše telo lepšie ako fínska, najmä pokožku, a uvoľňuje svaly. 

    Turecká sauna nie je najlepším riešením pre domáce použitie kvôli vysokej vlhkosti, mala by byť plánovaná už vo fáze plánovania domu, aby miestnosť bola prispôsobená vlhkým podmienkam 
    Turecká sauna nie je najlepším riešením pre domáce použitie kvôli vysokej vlhkosti, mala by byť plánovaná už vo fáze plánovania domu, aby miestnosť bola prispôsobená vlhkým podmienkam 

    6. Infračervená sauna

    Infračervená sauna funguje úplne inak, predovšetkým preto, že neexistuje para. V infrasaune sú nainštalované špeciálne ohrievače. Infračervené teplo preniká hlboko do nášho tela a má naň priaznivý vplyv, uvoľňuje ho, lieči poškodenie tkaniva a chronické ochorenia. Infračervená sauna je spravidla menšia, aby sa teplo dostalo do všetkých častí miestnosti.

    Infrasauna využíva infračervené žiarenie, ktoré dokáže prehriať celé telo, podobne ako slnečné žiarenie. Toto prirodzenejšie teplo nevytvára pocit dusna a umožňuje pohodlné saunovanie.

    7. Dôležitý je príjem tekutín

    Pri samotnom saunovaní sa kvôli poteniu stratí veľa tekutín, dokonca až dva litre. Odporúča sa počas saunovania vypiť čo najviac vody, pretože obličky na fungovanie potrebujú veľa tekutín.

    Odborný článok 1633
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sauny?

    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 116 realizátorov v oblasti Sauny
    9.4
    0

    FINSKKA, s.r.o.


    9.2
    0

    Ľubomír Chochol - IGLÚ - Sauny a bazénová technika


    8.8
    0

    CLEA RELAX, s.r.o.


    8.6
    0

    JOHNIX Service s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené