Pre oblasť

    Tehly, betónové tvárnice alebo pórobetón?

    Článok si prečítalo viac ako 1079+ používateľov
    Na stavbu domu je dostupných veľa druhov materiálov. Ak nie skôr, tak po vyhotovení základov, nastoľuje sa otázka, z akého materiálu postaviť zvislé konštrukcie – steny. Existuje viacero možností: od klasickej, obyčajnej tehly, pórobetónu, až po betónové tvárnice... Aby sme vám pomohli pri výbere, uvedieme hlavné charakteristiky spomenutých materiálov.
    Odborný článok 1079
    tehlova stena
    Máme 1866 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    1. Zvislé konštrukcie – steny 

    Zvislé konštrukcie – steny sú pre stavbu mimoriadne dôležité. Stena má dve funkcie – nosnosť a tepelnú izoláciu. Nosnosť vypočíta statik, v praxi však platí pravidlo, že pri klasickej stene s hrúbkou cca 20 cm je potrebné vyhotoviť zvislé väzby na každých 4,5 m. Nad všetkými otvormi pre okná a dvere je potrebné urobiť preklady. Dôležitá je tepelná vodivosť (schopnosť materiálu viesť teplo). Na kvantifikáciu tepelnej vodivosti existuje súčiniteľ tepelnej vodivosti materiálov, ktorý odráža vlastnosť materiálu viesť tepelnú energiu. Čím vyššia je hodnota tepelnej vodivosti materiálu, tým lepšie materiál vedie teplo. Tu sa dostávame k nevyhnutnej otázke, aký materiál zvoliť.

    V praxi platí pravidlo, že lacnejšie je postaviť tenšiu stenu a tepelnú vodivosť dosiahnuť dodatočnou izoláciou.

    2. Klasické plné tehly

    2.1. Tehly sú starodávny materiál

    Tehla je osvedčený materiál, ktorý sa používa na stavbu už tisíce rokov. Technológia výroby tehál sa nemenila po dlhé stáročia, zmena nastala až zavádzaním priemyselnej strojovej výroby, ktorá úplne vytlačila vyčerpávajúcu ručnú prácu. Vyhotovujú sa pálením v tehelniach z hliny. Tehly sa v histórii používali na mnohé účely. Používali sa hlavne na stavbu stien, ale aj na vyhotovenie podláh a na dláždenie ciest a chodníkov. Mnohí z nás nevedia, že starí Rimania a Gréci používali tento materiál aj na obloženie interiérov chrámov.

    2.2. Tehly – výroba

    Podľa výrobného postupu rozlišujeme tri druhy tehál: nepálené a pálené tehly a chemicky upravované tehly. Každý druh tehly sa vyrába trochu inak. Tehly sa kladú vedľa seba ručne a nevyžadujú mechanizáciu. Spájajú sa cementovou maltou. Z klasických tehál, ktoré sú určitým spôsobom minulosťou, vzišli nové typy tehál s vylepšenými vlastnosťami a charakteristikami, ktoré uľahčujú murovanie a skvalitňujú stavaný objekt. Okrem plných tehál existujú aj dierované tehly, dierovanie výrazne zvyšuje tepelný odpor. Technologicky najvyspelejšie sú brúsené tehly, na ich lepenie sa používa polyuretánové lepidlo.

    2.3. Tehly štandardnej veľkosti

    Tehly sa v súčasnosti vyrábajú priemyselne v štandardných veľkostiach, aj keď je možné objednať špeciálne veľkosti a tvary; výrobcovia s tým bude súhlasiť len vtedy, ak ide o naozaj veľkú zákazku, o skutočne veľké množstvo tehál. Tehly je možné objednať v rôznych hrúbkach, na priečky sa používajú tehly hrúbky 38 cm, 30 cm, 25 cm, 20 cm a 10 cm. Súčiniteľ tepelnej vodivosti je nízky, pre 38 cm λ (lambda) = 0,139, pre 20 cm λ = 0,33 W/mK.

    2.4. Koľko stoja tehly?

    Dá sa povedať, že ceny tehál a ich rozmery sú štandardné a rozdiely medzi výrobcami a dodávateľmi zanedbateľné. Tehly odporúčame kupovať z overených tehelní, teda od registrovaných a renomovaných firiem. Nedajte sa zlákať nízkym cenám, ktoré ponúkajú neoverení predajcovia!

    Tehly sú dostupné v rôznych veľkostiach a tvaroch
    Tehly sú dostupné v rôznych veľkostiach a tvaroch

    3. Pórobetón

    3.1. Čo je to pórobetón?

    Pórobetón je na našom trhu prítomný už niekoľko desaťročí. Ide v podstate o hmotu piesku, vápna, cementu a sadry, do ktorej sa pod vysokým tlakom vháňa vzduch. Siporex je tiež pórobetón, ale o niečo mladšia značka. Početné bunky naplnené vzduchom sú rozptýlené rovnomerným spôsobom, ktoré pórobetónu dodávajú špecifický vzhľad a jedinečné vlastnosti, predovšetkým tepelnoizolačné. Rovnako ako tehly, aj pórobetón je zdravým a ekologickým stavebným materiálom.

    3.2. Výhody pórobetónu

    Najväčšou výhodou pórobetónu je jeho ľahké spracovanie. Tvárnice, ktoré majú na oboch stranách zárezy, sa lepia tenkou vrstvou malty. Ďalšou výhoda je, že sa pri použití vďaka homogénnosti dajú ľahko vytvoriť drážky pre kanály, káble a rúry. Menšia nevýhoda je v ich  krehkosti, ktorá sa eliminuje konečnou úpravou. Kvôli poréznej štruktúre sa pripisuje pórobetónu aj vyššia kapilárna nasiakavosť, väčšia absorpčná schopnosť, čo nie je pravda, keďže pórobetón má v niektorých prípadoch nižšiu pevnosť v ťahu ako tehla.

    Pórobetón na trhu dostať vo forme  tvárnic, dosiek a prekladov. Hrúbka tvárnic je medzi 20 cm, 25 cm a 30 cm a súčiniteľ tepelnej vodivosti je veľmi nízky, pohybuje sa v rozmedzí od 0,096 do 0,12 W/mK.
    Pórobetón má veľmi nízku vlastnú hmotnosť, preto je ideálny na prestavbu budov
    Pórobetón má veľmi nízku vlastnú hmotnosť, preto je ideálny na prestavbu budov

    4. Betónové tvárnice

    4.1. Betónové tvárnice namiesto tehál?

    Betónové tvárnice sa vyrábajú zo špeciálneho betónu s vysokou únosnosťou. Používajú sa na výstavbu suterénov v obytných domoch a na realizáciu zvislých väzieb. Bunková štruktúra tvárnic je menej hustá, zvyčajne majú 6 až 12 buniek. Výhoda betónových tvárnic je v precíznom prevedení, pretože sa na to používa forma. Takéto tvárnice je možné klásť na „škáry“, bez nutnosti použitia fasádnej omietky.

    4.2. Aké sú rozmery betónových tvárnic?

    Betónové tvárnice majú v zásade štandardnú výšku, ale ich šírka sa môže líšiť. K dispozícii sú tvárnice so šírkou 12 cm, 20 cm, 25 cm a 30 cm. Treba si uvedomiť, že betón nie je ľahký materiál a s narastajúcou hrúbkou tvárnice sa zvýši aj hmotnosť konštrukcie. Betónové tvárnice sú relatívne lacné. 

    Betónové tvárnice sú zvyčajne počas murovania vystužené, čo poskytuje dodatočnú stabilitu konštrukcie
    Betónové tvárnice sú zvyčajne počas murovania vystužené, čo poskytuje dodatočnú stabilitu konštrukcie

    5. Duté tvárnice

    5.1. Vláknocementové duté tvárnice

    Okrem klasických riešení na trhu sú dostupné aj nové materiály a technológie. Klasické tehly sú čoraz častejšie nahrádzané dutými tvárnicami. Jedným z riešení je vláknocementová dutá tvárnica. Drevené vlákna spájané cementom sú výborným prírodným stavebným materiálom. Obsahujú CO2, ktorý stromy počas svojho rastu absorbovali z atmosféry. Výhodou vláknocementových tvárnic je ich rýchle a mimoriadne jednoduché použitie, a tým aj oveľa lacnejšia investícia. Steny sú paropriepustné, takže dom postavený z vláknocementových tvárnic dýcha. Cena vonkajších tvárnic je o 40 % vyššia ako vnútorných.

    5.2. Polystyrénové tvárnice

    Zaujímavou alternatívou klasickej výstavby sú tvárnice vyrobené z polystyrénu alebo iných druhov tvrdej peny. Konštrukčný systém je prakticky obrátený hore nohami. Ide o tvárnice, ktoré majú výstupky a drážky, vďaka čomu do seba presne zapadajú. Tvárnice sú duté, tenšie sa používajú zvnútra a zvonka sa používajú hrubšie. Do dutín sa vloží výstuž a zalejte betónom za účelom spevnenia spojov a samotnej konštrukcie. Nie je potrebné inštalovať debnenie a neskôr ho odstraňovať, tvárnice sú stavebným aj debniacim materiálom, ktorých použitie uľahčuje a urýchľuje prácu a znižuje cenu výstavby.  

    Odborný článok 1079
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Murárske práce?

    Máme 1866 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1866 realizátorov v oblasti Murárske práce
    8.7
    0

    Maliar Ján Pallang


    10
    3

    Eso-stav sk


    8.8
    0

    Ľudovít Závoczki DEMAL


    8.7
    0

    František Thomka THOSTAV


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené