Pre oblasť

    Moderná tehlová architektúra

    Článok si prečítalo viac ako 1096+ používateľov
    Tehla je jedným z najstarších stavebných materiálov. Pre svoj príjemný a prirodzený vzhľad, všestrannosť a dostupnosť, ako aj dobré mechanické a fyzikálne vlastnosti patrí aj k najobľúbenejším. Murovanie s tehlami  je tak zdokonalené, že je dnes možné okrem klasických tehlových fasád vytvárať početné vzory, tvary, farby a motívy, ktoré dodajú klasickej tehlovej fasáde nádych modernosti a kreativity.
    Odborný článok 1096
    tehlova fasada
    Máme 1818 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    Klasický tehlový dom trochu inak

    Krásny, klasický tehlový dom, dielo architekta Davida Chipperfielda, aj napriek použitiu tradičných materiálov pôsobí moderne a súčasne vďaka čistým líniám a abstraktným objemom, ktoré dodávajú domu určitú tajomnosť.

    Na prvom poschodí, smerom k ceste, je fasáda úplne uzavretá, zatiaľ čo prízemie je úplne otvorené do záhrady prostredníctvom terasy a panoramatických okien. Okrem klasickej tehlovej fasády ozdobou domu sú aj tehlové dlažby, z tehál je aj schodisko. Tento dom je skutočným dôkazom toho, ako nadčasovo elegantná je tehlová fasáda.

    Zdroj: David Chipperfield Architects, foto: Christian Richters (via: https://arquitecturaviva.com)
    Zdroj: David Chipperfield Architects, foto: Christian Richters (via: https://arquitecturaviva.com)

    Čierna tehla

    Ak vám nechýba aspoň štipka módnej odvahy, môžete sa rozhodnúť pre modernú verziu klasickej červenej tehly – čierne tehly. Takáto tehlová fasáda vynikne, no zároveň pôsobí úprimne a pokojne, pretože tehla je prírodný materiál s tieňmi a svetlými farebnými odtieňmi. Čierna tehlová fasáda bude preto počas slnečných dní pôsobiť o niečo sivšie ako počas dní daždivých a hmlistých.

    Čierne tehly sú skvelou voľbou, ak chcete, aby váš dom vynikol, a zároveň bol nenápadne prepojený s okolitými domami. Slovinské architektonické štúdio Arhitektura d.o.o. navrhol kombináciu s dreveným prízemím, aby vytvoril dobrý kontrast tmavého a studeného materiálu so svetlým a teplým.

    Zdroj: Arhitektura d.o.o., foto: Miran Kambič (via www.archdaily.com)
    Zdroj: Arhitektura d.o.o., foto: Miran Kambič (via www.archdaily.com)

    Sivá tehla

    Ak sa vám klasická červená tehla zdá príliš predvídateľná a čiernu považujete za monotónnu, sivá tehla môže byť skvelou alternatívou. Možností je nespočetne veľa, od veľmi svetlej (takmer bielej) až po takmer čiernu, ako v predchádzajúcom príklade. Sivá tehla je často lepšou voľbou ako klasická červená, keďže v podstate lepšie ladí s farbami okolitých budov, ktoré majú väčšinou sivú alebo bielu omietku. Takýto tehlový dom obzvlášť dobre zapadá do celkového kontextu.

    Zdroj: OFIS, foto: Tomaž Gregorič (via www.architectonic.com)
    Zdroj: OFIS, foto: Tomaž Gregorič (via www.architectonic.com)

    Moderná architektúra a tehly natreté farbou

    Uviedli sme možné príklady použitia šedých a čiernych tehál, je čas uviesť aj tretiu možnosť – použitie bielych tehál. Biela tehla je mimoriadne elegantná a perfektne sa hodí do o niečo menších miestností, ktorých steny musia zostať svetlé, aby opticky pôsobili čo najväčšie. Biela tehla je na druhej strane oveľa zaujímavejšia ako biele steny. Má špecifickú textúru, medzi jednotlivými tehlami sú škáry... Všetky tieto vlastnosti tehly vnášajú do priestoru textúru a pestrosť namiesto obyčajných bielych stien.

    Zdroj: KGDVS; foto: Bas Princen (via http://officekgdvs.com)
    Zdroj: KGDVS; foto: Bas Princen (via http://officekgdvs.com)

    Tehly a vytváranie reliéfov

    Viac-menej sme zvyknutí na klasickú postupnosť kladenia tehál, a preto ignorujeme skutočnosť, že ide o veľmi „vďačný“ stavebný materiál, ktorý sa dá položiť mnohými spôsobmi. Tehlová fasáda umožňuje množstvo variácií. Tehla sa môže klásť horizontálne, vertikálne, diagonálne, kruhovo, v rôznych vzoroch a reliéfoch, dokonca sa môže spôsob položenia tehál na tom istom objekte meniť – každá strana fasády môže mať iným spôsobom položené tehly. Dobrým príkladom vytvárania vzorov a reliéfov z tehál je fondácia YSL v Maroku, kde sú jednotlivé časti budovy a exteriéru vizuálne oddelené rôznymi vzormi vytvorenými kladením tehál na betónový základ.

    Zdroj: Štúdio KO; foto: Dan Glasser (via www.archdaily.com)
    Zdroj: Štúdio KO; foto: Dan Glasser (via www.archdaily.com)

    Tehla ako jediný stavebný materiál

    Tehla zvyčajne pôsobí ako fasádny obklad. Dobre to vystihuje pojem „murovaná fasáda“, ktorý jasne hovorí, že nejde o nosnú konštrukciu, ale o obklad. Roeselare Architects navrhli dom, ktorý je celý murovaný z tehál – okrem fasády má aj murovanú strechu a murovanú terasu. Jednotlivé časti sú len naznačené rozdielnym ukladaním tehál,  ktoré sú na fasáde položené horizontálne a na terase vertikálne.

    Zdroj: Roeselare Architect (via www.pinterest.com)
    Zdroj: Roeselare Architect (via www.pinterest.com)

    Osobitná terasa

    Tehla je materiál, ktorý sa dá použiť aj na iné objekty, nie iba na dom. Z tehly sa dá postaviť veľmi pekný altánok, ktorý nás ochráni pred pohľadmi susedov a je súkromným kútikom v záhrade. S tehlami sa dá pohrať a vytvoriť viac či menej chránené miesta, ktoré sa otvárajú do krajšieho okolia s krásnymi výhľadmi a izolujú od hluku z cesty alebo ulice. Môžu byť bohato ozelenené, spríjemnia tak letné čítanie v tieni.

    Zdroj: Roeselare Architect, fotografie: Tom Ross (via www.designboom.com)
    Zdroj: Roeselare Architect, fotografie: Tom Ross (via www.designboom.com)

    Perforovaná fasáda z tehál

    Hoci sa tehly zvyčajne ukladajú tesne vedľa seba, aby vytvorili pevnú stenu, existujú aj iné spôsoby, ako stavať. Vytváraním medzier medzi tehlami vznikne krásna perforovaná fasáda, ktorá funguje dvoma spôsobmi: prepúšťa do interiéru denné svetlo a v noci svetlo zvnútra bude presvitať cez perforácie. Takáto tehlová fasáda je ideálna pre tie časti domu, ktoré sú orientované na ulicu, pretože svetlo preniká do miestnosti a zároveň ponúka súkromie.

    Zdroj: Tropical Space, fotografie: Oki Hiroyuki (via www.dezeen.com)
    Zdroj: Tropical Space, fotografie: Oki Hiroyuki (via www.dezeen.com)

    Tehlová fasáda so zvýraznenými škárami

    Prvok, ktorý sa pri tehlových fasádach často zanedbáva, hoci bez neho nie je murivo, sú škáry medzi tehlami. Variácií je tu minimálne toľko,  koľko poznáme možností skladania tehál. Škáry môžu byť štandardné, teda široké niekoľko milimetrov, aj keď môžeme stavať takmer bez škár tak, aby boli tehly vo vzájomnom priamom kontakte, ale zdôraznené.

    Na dome, ktorý navrhli architekti štúdia Tham & Videgård Architects, jasne vidieť tento spôsob škárovania, kedy je použité omnoho viac omietky ako je potrebné a škáry sú hlavným vizuálnym prvkom na fasáde. Hoci je dom postavený z červených tehál, z diaľky vyzerá ako dom s ​​bielou fasádou a červenými akcentmi, pretože škáry sú veľmi široké. Až keď sa okoloidúci dostane celkom blízko k domu, uvedomí si, že hlavným stavebným materiálom je vlastne klasická tehla.

    Zdroj: Tham & Videgård Architects, foto: Åke E:son Lindman (via www.archdaily.com)

    Dekoratívna tehla

    Je dôležité poznamenať, že v mnohých prípadoch sa tehla používa len ako dekoratívny prvok,  nie ako stavebný materiál. Túto úlohu preberá buď druhá vrstva tehál v interiéri alebo železobetón, v niektorých prípadoch aj drevo. Ak tehla nie je nosným prvkom, ale skôr prvkom dokončovacím, ponúka o niečo väčšiu voľnosť pri skladaní tehál. Jedným z takýchto príkladov je fasáda Delfina v Lausanne, kde tehly zoradené ako „rybia kosť“ zvýrazňujú biely omietnutý dom a nenápadne naznačujú vchod do neho.

    Zdroj: Delfina v Lausanne, foto: César Béjar (via www.dezeen.com)
    Zdroj: Delfina v Lausanne, foto: César Béjar (via www.dezeen.com)

    3D tehlová fasáda

    Predstavili sme vám klasické, jednoduché tehlové fasády, ale aj tie o niečo odvážnejšie a nevšednejšie. Nakoniec uvádzame 3D tehlovú fasádu, ktorá napodobňuje púštne duny a vytvára úžasný pocit hĺbky. Tento efekt je dosiahnutý tieňmi vytvorenými tehlami stiahnutými a vysunutými z roviny steny. Vysunuté tehly v hornom rade vrhajú tieň na nevysunuté tehly v dolnom rade a celá fasáda tak pôsobí dynamicky a malebne.

    Zdroj: Behet Bondzio Lin architekten, foto: Thomas Wrede (via www.metalocus.es)
    Zdroj: Behet Bondzio Lin architekten, foto: Thomas Wrede (via www.metalocus.es)
    Odborný článok 1096
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Murárske práce?

    Máme 1818 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1818 realizátorov v oblasti Murárske práce
    8.7
    0

    Peter Horvath - StaVmat


    8.6
    2

    Ján Poník


    9.2
    0

    A.M.F STAV s.r.o.


    8.7
    0

    STAVMIX V-NAJ s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené