Pre oblasť

    Sklenené tvárnice a sklenené tehly

    Článok si prečítalo viac ako 1055+ používateľov
    Použitie skla v stavebníctve bolo primárne určené na prestup svetla a oddelenie vonkajšieho a vnútorného priestoru. Na ten účel sa okrem obyčajného skla dajú použiť aj sklenené tvárnice a sklenené tehly, ktoré sa v poslednom čase vracajú do módy predovšetkým preto, že dokonale zapadajú do konceptu ekologickej a energeticky efektívnej výstavby – prepúšťajú prirodzené svetlo a teplo a pritom zachovávajú intimitu domova.
    Odborný článok 1055
    sklenene tvarnice
    Máme 1865 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    1. Čo sú to sklenené tvárnice, sklenené tehly?

    V podstate medzi nimi nie je žiadny rozdiel – sú vyrobené zo špeciálneho skla a používajú sa na stavbu, teda zasklenie otvorov alebo stien, môžu byť v rôznych farbách a vzoroch. Líšia sa štandardizovanými rozmermi a tvarom: tvárnice sú štvorcové a hrubšie a tehly sú pravouhlé a tenšie.

    1.1. Sklenené tvárnice alebo tehly môžu slúžiť ako vynikajúci rozdeľovač interiéru 

    Pri konštrukciách zo sklenených tvárnic alebo tehál by sa dalo povedať, že sú stenou aj oknom. Inými slovami to znamená, že spájajú najlepšie vlastnosti oboch prvkov: poskytujú súkromie a prepúšťajú svetlo do priestoru, tiež uľahčujú rozdelenie priestoru, najmä ak chcete miestnosť predeliť bez toho, aby ste ju pripravili o prílev prirodzeného svetla.

    1.2. Výhody sklenených tvárnic 

    Sklenené tvárnice sa veľmi ľahko používajú a sú cenovo výhodné. Vyznačujú sa dobrou zvukovou izoláciou a priepustnosťou svetla. Do priestoru prepúšťajú svetlo, nie však nechcené pohľady, preto sú ideálne, ak chceme priestor prirodzene presvetliť, a zároveň sa chrániť pred pohľadmi okoloidúcich. Sklenené tvárnice sú navyše aj žiaruvzdorné a v neposlednom rade jednoducho skrášľujú prostredie. Vďaka pokrokovým technológiám sú dnes sklenené tvárnice a sklenené tehly dostupné v rôznych farebných odtieňoch a tvaroch.

    1.3. Nevýhody sklenených tvárnic

    Sklenené tvárnice boli kedysi veľmi obľúbené na zasklenie vstupných chodieb, schodísk, no dnes ich už takmer nikde nenájdeme. Prečo? Odpoveď na túto otázku spočíva v nevýhodách samotných sklenených prvkov, keďže sú dosť energeticky náročné a pri dnešných vysokých požiadavkách na energetickú hospodárnosť budov predstavujú tepelný most.

    S rastúcim ekologickým povedomím a následne aj čoraz prísnejšími energetickými normami pre budovy sa v 21. storočí začalo od ich používania upúšťať.

    Ďalšou nevýhodou, ktorú majú sklenené tvárnice, je hromadenie kondenzátu, keď sú inštalované do fasády alebo na vonkajšej stene. Aj napriek spomínaným nevýhodám predsa môžu byť steny zo sklenených prvkov dobrou vnútornou priečkou, teda ak pôsobia ako bariéra medzi jednotlivými vnútornými priestormi, a nie ako bariéra medzi exteriérom a interiérom.

    2. Sklenené tvárnice – využitie

    Sklenené tvárnice je možné použiť na vnútorné steny tak, že stena zo sklenených tvárnic oddeľuje rôzne miestnosti alebo ich časti. V interiéri ich možno použiť aj na presvetlenie vnútorných stien, ako dekoráciu nosných alebo deliacich stien. Navyše môžu byť len čiastočnou, vlastne provizórnou zástenou – povedzme v kúpeľni, medzi sprchou či toaletou a zvyškom miestnosti, alebo v otvorenom koncepte medzi spálňou a kúpeľňou.

    3. Sklenené tehly

    Sklenené tehly sa stali trendom v posledných rokov. Hoci sú nám už desaťročia dobre známe a nie sú žiadnou novinkou, architekti sú čoraz viac nadšení z ich použitia, pretože umožňujú kreatívny a transparentný dizajn. Aj keď sa primárny tvar a rozmery sklenených tehál nezmenili, na trh vstúpili nové technológie, ktorých výsledkom sú sklenené tehly so širšou škálou vzorov, farieb a textúr.

    Sklenené tehly sú skvelým riešením do priestorov, ktoré chcete presvetliť a zároveň sa chrániť pred nežiaducimi pohľadmi okoloidúcich
    Sklenené tehly sú skvelým riešením do priestorov, ktoré chcete presvetliť a zároveň sa chrániť pred nežiaducimi pohľadmi okoloidúcich

    4. Sklenené tehly a kladenie

    4.1. Sklenené tehly sú modulárne

    Systém používaný pre sklenené tehly je modulárny spôsob kladenia. Stena zo sklenených tehál je vlastne obyčajná murovaná stena, iba sa namiesto tehál používajú sklenené tehly.

    4.2. Sklenené tehly sa ľahko kladú

    Sklenené tehly sa jednoducho kladú a so správnym vybavením zvládne ich položenie každý majster. Kladenie sklenených tvárnic alebo tehál sa začína inštaláciou kovových profilov, ktoré budú slúžiť ako koľajnica, po ktorej budeme v kladení pokračovať. Ak ide o vyhotovenie väčších sklenených plôch, bude potrebné v určitých spojoch osadiť výstuž, ktorá zabezpečí statickú stabilitu sklenených prvkov. Keď je všetko pripravené, môžeme sa pustiť do kladenia tvárnic alebo tehál.

    Vzdialenosť medzi sklenenými tehlami by mala byť 10 až 12 mm. Aby to bolo čo najrovnomernejšie, odporúča sa použiť dištančné krížiky, ako pri lepení keramických obkladov a dlažieb, nápomocné môžu byť aj drevené lišty primeranej a jednotnej hrúbky. Hoci je práca jednoduchá a rýchla, vyžaduje si opatrnosť a zručnosť, keďže sklo je krehký materiál a pri hrubom zaobchádzaní sa môže rozbiť. Po ich položení treba počkať, kým malta vyschne, a potom sa škáry medzi sklenenými tehlami vyplnia silikónom.

    Škárovacie hmoty sú dostupné v rôznych farbách, ak sme odvážni, môžeme si vybrať aj o niečo pestrejšie farby.

    5. Sklenené tvárnice alebo klasické okno?

    Sklenené hranoly aj obyčajné okná majú podobný účel, keďže prepúšťajú svetlo. V podstate ide o dve úplne odlišné konštrukcie – stena zo sklenených tehál je v princípe stále stenou a okná sú len otvory na vonkajších stenách. Preto sa okná vymieňajú oveľa jednoduchšie ako steny zo sklenených prvkov.

    Ktorý systém je lepšie utesnený, je ťažko posúdiť, pretože veľa závisí predovšetkým od spôsobu a kvality samotnej práce. Keď sú sklenené tvárnice alebo tehly dobre a kvalitne položené, určite tesnia lepšie ako inštalované okno. Z hľadiska izolácie a tepla sú klasické okná lepšou voľbou, ak zvolíme dobre izolované okná, napr. s trojitým sklom, plnené plynom.

    6. Sklenené tvárnice – cena

    Cena sklenených tvárnic môže byť veľmi rozdielna v závislosti od typu, farby alebo prevedenia, vo všeobecnosti za jeden kus tvárnice treba zaplatiť niekoľko EUR.

    Odborný článok 1055
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Murárske práce?

    Máme 1865 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1865 realizátorov v oblasti Murárske práce
    10
    4

    ORST stav s. r. o.


    8.7
    0

    Stav a Stavi s. r. o.


    8.7
    0

    MMDecor, spol. s r.o.


    8.7
    0

    Dušan Kováč


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené