Pre oblasť

    Výstavba pórobetónom – YTONG a siporexovými tvárnicami

    Článok si prečítalo viac ako 2295+ používateľov
    YTONG je najstaršia značka stavebného materiálu na svete a vynašiel ju asi pred sto rokmi švédsky architekt Erikson. Kvôli svojej bunkovej štruktúre ho nazval bunkový pórový betón alebo skrátene pórobetón. Pórobetón sa vyrába z kremičitého piesku, vápna, cementu, sadry a vody a je to absolútne prírodný materiál. Početné malé bunky naplnené vzduchom a hustá dutá štruktúra mu dávajú špecifický vzhľad a jedinečné vlastnosti. Ako stavebný materiál sa vyznačuje vynikajúcim pomerom pevnosti, izolácie a nízkej špecifickej hmotnosti. Siporex je tiež pórobetón, ale o niečo mladšia značka. Postupom času sa obe značky stali rovnako známe a vytvorili si vlastné stavebné systémy.
    Odborný článok 2295
    vystavba porobetonom
    Máme 1863 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    1. Aké sú vlastnosti pórobetónu?

    1.1. Tepelná izolácia

    Pórobetón ako stavebný materiál poskytuje dobrú izoláciu a chráni budovu rovnako pred mrazom aj pred teplom. YTONG sa vyznačuje vynikajúcou tepelnou izoláciou predovšetkým vďaka svojmu zloženiu; jeho štruktúra je bunková a každá bunka je naplnená vzduchom, ktorý je vynikajúcim izolátorom. Budova postavená z prvkov YTONG je dobre izolovaná s jednovrstvovými stenami. 40 cm hrubá stena má koeficient tepelnej vodivosti (U) 0,21 W/m2K, zatiaľ čo 48 cm hrubá stena má U = 0,17 W/m2K v porovnaní so 45 cm hrubou izolovanou tehlovou stenou (kde sú 30 cm tehlové bloky a 15 cm izolácia)  0,20 W/m2K. 

    1.2. Požiarna odolnosť

    YTONG nehorí, jeho komponenty sú nehorľavé. Pórobetón nestráca svoju tvrdosť až do     650 °C. Napríklad pórobetónová stena s hrúbkou 10 cm odoláva požiaru 120 minút. A keď sa zapáli, horením sa neuvoľnia toxické látky. Takáto vysoká požiarna ochrana sa okrem iného dosahuje tepelným spracovaním pórobetónu pri výrobe.

    1.3. Únosnosť

    Pórobetón má vďaka svojej štruktúre dobrú únosnosť – vzduchové bubliny sú rovnomerne rozložené po celom materiáli, teda hmote. YTONG preto prenáša zaťaženie rovnomerne po celej svojej dĺžke a šírke a zachováva si svoju pevnosť. Rôzne prvky YTONG majú rôznu pevnosť, ale môžu byť použité na výstavbu trojpodlažnej budovy (P + 3).

    1.4. Ochrana pred zemetrasením

    Práve preto, že má dobrú únosnosť a odoláva zaťaženiu, pórobetón veľmi dobre odoláva zemetraseniam. Jeho štruktúra je homogénna a rovnomerná a vydrží zaťaženie v ktoromkoľvek bode, čo mu umožní odolávať zemetraseniam. Okrem toho YTONG je malej hmotnosti, takže sily, ktoré naň pôsobia, sú menšie a objekt je preto bezpečnejší. Pred zemetrasením chránia aj špeciálne prvky YTONG, ktoré pôsobia ako debnenie s vertikálnymi spojmi.

    2. Tvárnice YTONG

    Tieto tvárnice sa používajú na stavbu vonkajších a vnútorných stien. Ich dĺžka je väčšinou 62,5 cm a ich šírka varíruje. K dispozícii sú 15 cm až 48 cm. Okrem tvárnic v systéme YTONG používajú sa  aj obyčajné tvárnice a termotvárnice, obyčajné a univerzálne dosky,   U-prvky, L-profily, zemetrasné tvárnice, biely strop, biela strecha, biela (tenkovrstvová) malta.

    3. YTONG  dosky

    Tieto dosky sa používajú na vyhotovenie vnútorných nenosných stien a prvkov; ich dĺžka je 62,5 cm, výška 20 cm a šírka 10 cm, 12,5 cm  a 15 cm.

    Pórobetón YTONG
    Výstavba s tvárnicami YTONG je rýchla a jednoduchá

    4. YTONG  preklady nad dvernými a okennými otvormi

    Na premostenie okenných a dverných otvorov používajú sa nosníky YTONG. Sú vysoké 24,9 cm, hrubé 20 cm alebo 30 cm a dlhé 149 cm alebo 199 cm.

    5. YTONG strop

    Prvky YTONG sú určené na rýchlu, jednoduchú, suchú výstavbu stropov a striech. Pre túto časť výstavby používajú sa YTONG stropné dosky, ktorých šírka je tiež 62,5 cm, sú však vysoké 15 cm, 20 cm alebo 24 cm, pričom ich dĺžka môže byť až 6 m. Strecha sa vyhotovuje v kombinácii s YTONG nosníkmi, latami, lištami a výplňami. Pórobetónové nosníky majú v sebe kovovú výstuž – sú široké 11 cm, dĺžka sa formuje podľa potreby. Všetky strešné prvky sú kombinované s dvoma typmi výplne a každá z nich má samostatné ložiská na pripojenie k nosníkom.

    6. Murovanie siporexom – cena

    Koľko stojí dom postavený pomocou systému YTONG? Cena murovania tvárnicami 24 cm a 30 cm sa pohybuje okolo 150 EUR/m3.

    7. YTONG dom na kľúč

    Dom postavený podľa systému, resp. z prvkov YTONG, je masívny, dobre izolovaný a dokončený oveľa rýchlejšie ako domy, ktoré sú postavené klasickým spôsobom. To všetko je možné vďaka pórobetónu, pretože je to ľahký materiál a je odolný, pevný, izolačný a má dlhú životnosť. Z pórobetónových prvkov sa murujú všetky typy stien, nosné i nenosné, stropy a strechy. Pretože je taký ľahký, používa sa aj pri úpravách, sanáciách a renováciách, kde nebolo možné použiť iné materiály. YTONG dom na kľúč môže byť malý alebo veľký, klasický alebo moderný, môže byť trojposchodový, a čo je najdôležitejšie, je ekonomický, pretože spotrebuje menej energie na kúrenie a chladenie.

    Dom z pórobetónu
    Dom z pórobetónu
    Odborný článok 2295
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Murárske práce?

    Máme 1863 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1863 realizátorov v oblasti Murárske práce
    9.4
    1

    MKcompanyPro s.r.o.


    10
    2

    Mário Horváth


    9.5
    0

    Štefan Geffert, Obklady a Dlažby


    10
    3

    Peter Sokáč - SOKI


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené