Pre oblasť

    Tehla ako stavebný materiál

    Článok si prečítalo viac ako 3802+ používateľov
    Tehla je modulárny prvok vyrobený z hliny, ktorý sa u nás najčastejšie používa ako stavebný materiál. Tehla je takmer univerzálny materiál používaný na stavbu stien a stropov. Často sa môže vidieť i ako konečná fasádna vrstva. Na vyhotovenie strechy sa používajú aj strešné tehly.
    Odborný článok 3802
    tehly murovanie
    Máme 1866 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    1. Pálené tehly

    Tehla je kompozitom hliny, piesku, vody a iných prímesí (vápno, cement), mieseným a tvarovaným do tehál, ktoré je možné páliť v peci alebo sušiť na vzduchu alebo na slnku. Pálená tehla je najbežnejším druhom tehál, ktorý umožňuje najviac variácií, pálením sa zvyšuje pevnosť tehly. Po pálení je povrch tehly impregnovaný a tým spôsobom chránený pred vonkajšími vplyvmi. Tento druh tehál je jedným z najodolnejších a najpevnejších stavebných materiálov, čo potvrdzujú aj historické pozostatky: aj dnes môžeme po celom svete obdivovať pozostatky starodávnych ruín postavených z tehál. Tehla je veľmi starý materiál; predpokladá sa, že bol objavený asi 5000 rokov pred n. l. Výroba tehál a jej zloženie sa v priebehu storočí zdokonaľovali a zlepšovali.

    Tehla sa však nepoužíva iba na výstavbu domov. Populárne bolo a zostalo využitie tehly vo vonkajšom prostredí na vykladanie chodníkov, námestí, príjazdových ciest, podláh terás a podobne, ale i na obkladanie fasády fasádnymi tehlami. Na uvedené účely sa tehla veľmi často používa najmä v severozápadnej Európe.

    2. Tehly, tehlové bloky, modulárna tehla

    Tehly sa tvarujú do foriem štandardných rozmerov a  potom sa narežú na požadovanú veľkosť. Tak vznikajú tehly. Dnes je na trhu nespočetné množstvo variantov, veľkostí, tvarov a čoraz viac farieb, takmer toľko ako výrobcov, predsa by malo byť jasné, že každá tehla je modulárna. To znamená, že rozmery sú vopred určené a nemožno ich meniť, vyrábať tehly podľa vlastných želaní. To by bolo možné len v prípade, že ste si objednali veľké množstvo tehál, pretože iba takáto zmena vo výrobe je zisková, čo určite nie je množstvo potrebné pre jeden dom. Modulárna tehla a jej rozmery sú určené podľa empirických noriem, takže sa toho nemusíte obávať. Ak sa rozhodnete murovať budovu z tehál, môžete sa informovať o dostupných verziách na lokálnom trhu a vybrať si tie, ktoré sa vám páčia.

    3. Modulárna tehla – rozmery a druhy

    Existujú rôzne druhy a typy tehál, rôznych rozmerov. Klasické tehly sú plné a menších rozmerov, zvyčajne 25 cm × 12 cm × 6,5 cm. Známe sú aj menšie tehly, ktoré sú duté. Najčastejšie sa však na stavbu používajú tehlové bloky, ktoré sú tiež duté. Ich normy sú trochu iné, najčastejšie sa používajú tehlové bloky 29 cm × 19 cm × 19 cm.

    Tehla je bežný murovací materiál a najčastejšie sa kombinuje s betónovými prvkami
    Tehla je bežný murovací materiál a najčastejšie sa kombinuje s betónovými prvkami

    4. Tehla na sto spôsobov

    4.1. Tehla ako konštrukcia

    Tehla sa najčastejšie používa ako stavebný materiál, najmä pre obytné a iné menšie budovy, pretože je to prírodný a lacný materiál a práca s ňou nie je v porovnaní s ostatnými materiálmi náročná. Majte však na zreteli, že pri stavbe tehlového domu je potrebné naplánovať dostatok železobetónových spojov, ktoré unesú a vydržia vodorovné zaťaženie vetrom a zemetrasením. Tehla nesie iba vertikálne zaťaženie od strechy po základ, nie však zaťaženie horizontálne. Preto dom postavený výlučne z tehál neexistuje – vždy ide o kombináciu tehly a železobetónu. Betónové musia byť aj podlahové dosky a preklady nad oknami a dverami.

    4.2. Fasádna tehla  a tehlová dlažba

    Okrem toho, že steny a stropy môžu byť vyrobené z tehál, čoraz viac sa tehly používajú ako fasádny obklad. Samozrejme, fasádna tehla je iných rozmerov. Z tehál možno vyrobiť rôzne textúry fasád, a to aj podľa najvyšších estetických požiadaviek. Tehly sa dajú použiť aj na dláždenie príjazdových ciest, dvorov...  Dláždenie tehlami môže byť skvelou ozdobou terasy, verandy alebo záhrady, časom dlažba získa zaujímavú patinu,  dotvorí tradičný a vidiecky kolorit.

    4.3. Tehly na streche

    Pokrytie strechy tehlami nie je neznámou praxou. Tehlová strešná krytina je veľmi odolná, je len dôležité nájsť si kvalitného a zručného majstra. Tu už nejde o jednoduché objemy obyčajných tehál, ale o zložité a zvlnené tvary. Odtok vody zo strechy umožňuje špeciálny systém kladenia tehál, ktoré sa navzájom „lepia“.

    5. Tehla – cena

    Plná tehla 25 cm × 12 cm × 6,5 cm je asi 0,50 EUR/kus, asi 100 kusov na m2, čo je asi 55 EUR/m2.

    Ďalšie informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 3802
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Murárske práce?

    Máme 1866 realizátorov v oblasti Murárske práce:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1866 realizátorov v oblasti Murárske práce
    8.8
    0

    GLOBALSTAV Holding s. r. o


    8.8
    0

    Klaudia Ďurašková - K&Ď Stav - Jaroslav Duraško


    10
    4

    EMKOL - Marek Kolčák


    10
    1

    Peter Kadák


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené