Pre oblasť

    Stavba domu svojpomocne

    Článok si prečítalo viac ako 1259+ používateľov
    Aj keď sa zdá, že je stavba domu svojpomocne v našich končinách na ústupe, stále je rozšírená. Sú jednotlivci, ktorí aspoň časť prác týkajúcich sa výstavby domu vykonávajú sami, teda svojpomocne, predovšetkým na vidieku. Keďže kvalita tohto typu stavieb je otázna, limitovaná je legislatívou. Aké sú výhody a aké nevýhody svojpomocnej výstavby, si prečítajte nižšie.
    Odborný článok 1259
    stavba domu svojpomocne
    Máme 1589 realizátorov v oblasti Novostavba:

    1. Čo je to stavba domu svojpomocne?

    Určite ste počuli, že si niekto staval dom svojpomocne, alebo ste aj vy boli medzi tými, čo to zažili na vlastnej koži. Ale čo to presne znamená? Stavba domu svojpomocne je proces výstavby domu, kde investorom je fyzická osoba a samotná výstavba je realizovaná za pomoci príbuzných, susedov a známych. To znamená, že sa sami musíte angažovať v súvislosti s vypracovaním projektov, získaním potrebných povolení, vyhľadávaním zhotoviteľov a remeselníkov, sami s nimi vyjednávať. Nakoniec, vy nesiete zodpovednosť za výdavky a kvalitu.

    Svojpomocná výstavba domu znamená, že investorom je fyzická osoba a výstavba je realizovaná za pomoci príbuzných alebo susedov
    Svojpomocná výstavba domu znamená, že investorom je fyzická osoba a výstavba je realizovaná za pomoci príbuzných alebo susedov

    2. Stavba domu svojpomocne v súlade s ustanoveniami stavebného zákona

    Stavebník je fyzická osoba alebo spoločnosť, ktorá stavia pre seba a vlastným nákladom nejakú budovu.

    V zákone č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v platnom znení (stavebný zákon) v § 44 – Uskutočňovanie stavieb sa uvádza, že:

    „(1) Stavbu a jej zmenu môže uskutočňovať len právnická osoba alebo fyzická osoba oprávnená na vykonávanie stavebných prác podľa osobitných predpisov a vedenie uskutočňovania stavby vykonáva stavbyvedúci.

    (2) Jednoduché stavby a ich zmeny môže uskutočňovať stavebník sám pre seba svojpomocou, ak vedenie ich uskutočňovania vykonáva stavebný dozor. Na uskutočňovanie jednoduchých stavieb a ich zmien [§ 139b ods. 1 písm. b) a c)], drobných stavieb a ich zmien svojpomocou stačí, ak stavebník zabezpečí odborné vedenie ich uskutočňovania osobou, ktorá má vysokoškolské vzdelanie stavebného smeru alebo architektonického smeru alebo odborné stredoškolské vzdelanie stavebného smeru a najmenej tri roky praxe v odbore (ďalej len „kvalifikovaná osoba“), ak sám nespĺňa uvedené požiadavky.“

    Pojem „jednoduchá stavba“ definovaný je tiež v stavebnom zákone, v § 139b nasledovne:

    „1. Jednoduché stavby sú:

    1. bytové budovy, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m², majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie,
    2. stavby na individuálnu rekreáciu,
    3. prízemné stavby a stavby zariadenia staveniska, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m² a výšku 15 m,
    4. oporné múry,
    5. podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m² a hĺbka 6 m,
    6. reklamné stavby, na ktorých najväčšia informačná plocha má veľkosť od 3 m².

    2. Stavby uvedené v odseku 1 body 3. a 5. sa považujú za jednoduché stavby iba vtedy, ak z hľadiska požiarnej bezpečnosti je pre ich užívanie počet osôb určený podľa technickej normy, najviac však 30 osôb.

    3. Za jednoduché stavby sa nepovažujú stavby skladov horľavín a výbušnín, stavby pre civilnú ochranu, stavby pre požiarnu ochranu, stavby uránového priemyslu a jadrových zariadení a stavby čerpacích staníc kvapalných palív, skvapalnených plynov alebo stlačených plynov pre pohon motorových vozidiel, stavby prečerpávacích staníc horľavých kvapalín, horľavých plynov a stavby plniarní tlakových nádob horľavým plynom alebo horenie podporujúcim plynom.“

    Na výstavbu jednoduchej stavby je potrebné získať riadne stavebné povolenie. Výnimočne môže stavebný úrad rozhodnúť v územnom rozhodnutí, že stavebné povolenie nie je potrebné a na uskutočnenie umiestnenej stavby bude  postačovať ohlásenie. Keď ide o drobné stavby, nie je potrebné stavebné povolenie, postačí iba ohlásenie stavebnému úradu.

    Podľa stavebného zákona, § 139:

    „7) Drobné stavby sú stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu) a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie, a to:

    a) prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m, napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení,

    b) podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a hĺbka 3 m, napríklad pivnice, žumpy.

    8)  Za drobné stavby sa považujú aj:

    a) stavby organizácií na lesnej pôde slúžiace na zabezpečovanie lesnej výroby a poľovníctva, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 30 m2 a výška 5 m, napríklad sklady krmiva, náradia alebo hnojiva,

    b) oplotenie,

    c) prípojky stavieb a pozemkov na verejné rozvodné siete a kanalizáciu všetkých stavieb a pozemkov a pripojenie drobných stavieb a pozemkov na rozvodné siete a kanalizáciu hlavnej stavby,

    d) nástupné ostrovčeky hromadnej verejnej dopravy, priechody cez chodníky a na susedné pozemky, priepusty a pod.,

    e) reklamné stavby, na ktorých najväčšia informačná plocha je menšia ako 3 m2.

    Odporúčame, dobre sa informovať, skôr ako sa pustíte do výstavby svojpomocne, aby ste predišli prípadným problémom. 

    Stavba domu svojpomocne sa neodporúča, pretože nikdy nedosahuje kvalitu ako napr. výstavba domu na kľúč
    Stavba domu svojpomocne sa neodporúča, pretože nikdy nedosahuje kvalitu ako napr. výstavba domu na kľúč

    3. Stavba domu svojpomocne – áno alebo nie?

    3.1. Stavba domu svojpomocne – výhody

    Najviditeľnejšou výhodou svojpomocnej výstavby sú o niečo nižšie náklady, keďže nemáte angažovanú žiadnu stavebnú firmu ani dozor, ktorý by celú stavbu viedol a samozrejme aj kalkuloval. Ďalšou výhodou je, že si môžete najať známych zhotoviteľov a remeselníkov, ktorí sú určite cenovo výhodnejší ako stavebná firma, ktorá by realizovala výstavbu domu na kľúč.

    3.2. Stavba domu svojpomocne – nevýhody

    V prípade, že sa rozhodnete pre svojpomocnú výstavbu domu, pretože chcete ušetriť alebo  možno máte nejaké skúsenosti v oblasti stavebníctva, bude to pre vás znamenať predovšetkým veľa povinností, vynaloženého úsilia a času. Ak chcete poznať všetky novinky v oblasti stavebných technológií a predpisov, budete potrebovať rozsiahlejšie vzdelávanie. Ak si spočítate všetky hodiny strávené na stavbe, rýchlo zistíte, že takýto výkon by si vyžadoval tri mesiace práce na plný úväzok. Svojpomocnou výstavbou by ste síce finančne ušetrili 5 % z investície, prišli by ste však o cca 500 pracovných hodín.

    Navyše, stavba domu svojpomocne nezaručuje rovnakú kvalitu ako výstavba domu na kľúč, možné sú konštrukčné chyby, ktoré určite bude v budúcnosti potrebné riešiť, čo si bude vyžadovať dodatočné náklady a čas.

    Jednotlivci, ktorí realizujú svojpomocnú výstavbu, na to väčšinou nie sú vyškolení, nepoznajú drobné stavebné detaily, ktoré sú mimoriadne dôležité pre kvalitnú výstavbu, ako napr. predchádzanie tepelným mostom či správna montáž hydroizolácie.

    Preto vám úprimne odporúčame na výstavbu domu angažovať odborníkov.

    4. Stavba domu svojpomocne – cena

    Koľko stojí novostavba, resp. stavba domu realizovaná svojpomocne? Stavba domu svojpomocne je o niečo lacnejšia ako výstavba domu na kľúč. V priemere sú konečné náklady asi o 10 % – 15 % nižšie.

    Odborný článok 1259
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Novostavba?

    Máme 1589 realizátorov v oblasti Novostavba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1589 realizátorov v oblasti Novostavba
    8.7
    0

    RVP Stone, s. r. o.


    10
    4

    Tiles s.r.o.


    10
    1

    M5M GROUP s.r.o.


    8.6
    0

    Miloš Balaz


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené