Pre oblasť

    Murovaný dom podľa vašich požiadaviek a predstáv

    Článok si prečítalo viac ako 831+ používateľov
    Potreba, túžba alebo sen každého človeka je mať vlastné bývanie. Dom sa väčšinou stavia raz v živote práve preto, že ide o náročnú úlohu z viacerých aspektov. Ak patríte medzi tých, ktorí uvažujú o stavbe nového rodinného domu, skôr či neskôr sa stretnete s dilemou, či pôjdete do stavby montovaného domu alebo uprednostníte murovaný dom. Ak patríte k zástancom klasických stavebných postupov, ktorí považujú murované stavby za lepšie a spoľahlivejšie, tak je tento spôsob výstavby domu určite to pravé riešenie. Môžete sa rozhodnúť pre typový alebo originálny projekt domu. Na samom začiatku sa budete musieť rozhodnúť, či budete svoj budúci murovaný dom hľadať medzi typovými projektmi, alebo oslovíte architekta, aby vám navrhol projekt šitý na mieru vašim predstavám aj podmienkam okolia. 
    Odborný článok 831
    murovane domy
    Máme 1589 realizátorov v oblasti Novostavba:

    Do výstavby akéhokoľvek domu treba investovať veľa peňazí, a preto je normálne, že každý z nás očakáva, že dom bude kvalitne vystavaný, vhodný na bývanie, s dlhou životnosťou. 

    Oba typy domov (murované aj montované) majú nielen svojich prívržencov, ale aj odporcov, oba typy majú svoje nesporné výhody aj nevýhody. Typ, pre ktorý sa rozhodnete, by mal odrážať vaše špecifické predstavy a možnosti. 

    1. Spôsob realizácie murovaného domu

    Pokiaľ ide o výstavbu murovaného rodinného domu, môže sa realizovať niekoľkými spôsobmi. 

    1.1. Stavba domu na kľúč

    Celý projekt od vypracovania plánov až po nasťahovanie môže byť obsiahnutý jednou zmluvou – je to stavba domu na kľúč, čo prakticky znamená, že všetky úkony súvisiace s realizáciou projektu má na starosti firma, s ktorou zmluvu uzatvárate: projektovanie, zabezpečenie všetkých povolení, súhlasov a rozhodnutí vyplývajúcich zo zákona, obstaranie materiálu, vybavenia, prístrojov a všetkého ostatného, ​​čo je potrebné pre tú-ktorú fázu resp. pre všetky fázy výstavby, rešpektovanie lehôt, záruky a riziká. To znamená, že zhotoviteľ stavby bude mať na starosti realizáciu všetkých piatich stavebných fáz a zákazníkovi odovzdá kompletne hotový dom. So zhotoviteľom je možné dohodnúť sa, že bude mať na starosti aj zariadenie interiéru a úpravu okolia – zákazník sa nakoniec nasťahuje len s osobnými vecami.

    1.2. Stavba murovaného domu vo fázach

    Druhý spôsob je o niečo zložitejší – práce prebiehajú v jednotlivých fázach výstavby a každú fázu vykonáva iný zhotoviteľ, s ktorým uzatvoríte zmluvu len na tú-ktorú časť diela, a realizáciu budete sledovať a kontrolovať sami alebo prostredníctvom nezávislého odborného stavebného dozoru.

    1.3. Svojpomocná stavba murovaného domu

    Ak máte určité skúsenosti z oblasti stavebníctva, možno zvažujete aj svojpomocnú stavbu domu, ktorá je o niečo lacnejšia ako iné spôsoby. Celý dom si tak môžete postaviť sami, ale určite budete potrebovať aj pomoc príbuzných, susedov a známych. Profesionálom môžete zveriť len niektoré náročnejšie úlohy. Do svojpomocnej stavby domu však budete musieť investovať všetok voľný čas. 

    2. Výber materiálu

    O tom, ako by mal náš vysnívaný dom vyzerať, zvyčajne máme predstavu skôr než sa pustíme do jeho realizácie. 

    Dôležité je rozhodnutie, z akého materiálu dom postaviť, pretože súčasná ponuka murovacích materiálov je skutočne široká. 

    Pri výbere materiálu sa treba zamerať predovšetkým na jeho tepelnoizolačné a zvukovoizolačné vlastnosti, na schopnosť akumulácie aj na difúzne vlastnosti. Samozrejme, v určitých prípadoch je dôležitá aj finančná stránka samotného materiálu, rýchlosť alebo technická náročnosť výstavby. 

    Preto materiál, z ktorého budete stavať, treba vyberať naozaj starostlivo – prihliadajúc aj na budúcnosť a prevádzkové náklady domu. Časom môžete zmodernizovať či vymeniť mnoho vecí, základný stavebný – murovací materiál však len ťažko. Okrem pálených tehál (resp. keramických tvaroviek) a pórobetónových tvárnic (napr. Ytong) k dispozícii sú aj menej známe vápennopieskové tvárnice alebo systémy strateného debnenia (liatie betónu do vopred pripraveného debnenia vyrobeného z debniacich dosiek alebo drevocementových tvárnic, ktoré po ukončení procesu zostávajú súčasťou steny).

    Tehla sa v stavebníctve využíva dlhé stáročia a tento tradičný stavebný materiál patrí medzi  obľúbené aj u nás na Slovensku. Napríklad, ak na stavbu rodinného domu použijete výlučne tehly, je to nákladná, ale predsa rozumná investícia, ktorá vám z dlhodobého hľadiska prinesie finančné výhody, pretože si vykurovanie domu z tehál vyžaduje menej energie. V zime steny ponúkajú teplo, zatiaľ čo v horúcom letnom dni ponúkajú príjemný chládok. To vytvára príjemnú vnútornú klímu, čo znamená, že žijete v zdravom dome. Týmto sme sa vlastne dostali k výhodám murovaného domu.

    3. Aké sú výhody murovaného domu?

    Murovaný dom patrí stále medzi najžiadanejší a má obrovský počet skvelých výhod, s ktorými sa bude každý jeden člen domácnosti cítiť spokojne a bezpečne aj po uplynutí mnohých rokov.

    3.1. Tepelná akumulácia – v zime teplo, v lete príjemný chládok

    Pre murované domy je charakteristická schopnosť akumulovať teplo, vďaka ktorej vytvárajú ideálne prostredie pre plnohodnotný rodinný život. Masívne steny regulujú príjem a výdaj tepla, dokážu tak zabezpečiť vyrovnanú vnútornú teplotu. V zime využívajú slnečnú energiu, čím prispievajú k príjemnej vnútornej klíme, k udržaniu tepla v miestnostiach. Počas letných mesiacov zabezpečia v interiéri príjemný chládok, pretože vyrovnávajú rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami a bránia nadmernému prehrievaniu aj počas tých najväčších horúčav. Tepelnú pohodu dokážu zabezpečiť aj počas obmedzenej prevádzky kúrenia počas nočných hodín či dokonca počas dočasne prerušenej prevádzky.

    Pre celkový efekt je dôležitá aj kvalitná izolácia, ktorá zníži náklady na vykurovanie.

    3.2. Zvuková izolácia

    Zvuková izolácia je tiež veľmi prospešnou vlastnosťou murovaného domu. Murované steny a stropy dokážu efektívne zachytiť zvukové vlny a chránia tak celú domácnosť pred hlukom z interného i externého prostredia. Tým nesporne zvyšujú komfort bývania a rovnako aj súkromie obyvateľov murovaného domu.

    3.3. Bezpečnosť na prvom mieste

    Okrem toho, že murované domy dokážu zadržiavať zvukové vlny, netreba zanedbať ani ich schopnosť ochrany pred hmyzom, požiarmi alebo búrkami. Dom realizovaný tak, aby nás vedel ochrániť pred týmito potencionálnymi nebezpečenstvami, nielenže poskytne svojím obyvateľom pokoj, ale môže pomôcť udržať nízke náklady na poistenie.

    Dom postavený z tehál je odolný voči požiaru, tehly sú nehorľavý stavebný materiál. Mnohé stavby pretrvali stáročia aj napriek tomu, že boli často zasiahnuté silnými požiarmi.

    Počas búrok môže tehla taktiež výrazne pomôcť bezpečiu domácnosti, ochráni pred rôznymi úlomkami z exteriéru alebo silným nárazovým vetrom. Rovnako tak je schopná pomôcť pred výskytom hmyzu. Stačí mať dobre udržiavané pevné tehly a hmyz nebude spôsobovať žiadne problémy.

    3.4. Životnosť

    Murované domy majú omnoho dlhšiu životnosť než iné typy stavieb. Nevyžadujú si ani náročnú a nákladnú ochranu v podobe pravidelných náterov (ako to je pri montovaných domoch), čo je taktiež prospešné životnému prostrediu a rodinnému rozpočtu. Napríklad, tehly ako stavebný materiál, nestrácajú svoju funkčnosť ani po rokoch, takže životnosť murovaných stavieb môžeme pri súčasnej kvalite používaných stavebných materiálov počítať na stovky rokov.

    3.5. Murované domy sú menej náchylné na vodu

    V porovnaní s drevodomami sú murované domy menej náchylné na vodu. Ak sa pri drevostavbe voda dostane až na drevené nosné diely, stabilita domu môže byť pomerne rýchlo znížená. Murovaný dom si po rýchlom vysušení zachová takmer rovnaké vlastnosti, takže sa nemusíte obávať vlhkosti, ktorú sprevádzajú plesne spôsobujúce nežiadúce účinky na vaše zdravie.

    3.6. Hodnota

    Jednou z najväčších výhod murovaných domov je skutočnosť, že ich ceny časom rastú. Okrem toho Slováci vo všeobecnosti viac dôverujú murovaným domom ako montovaným, a preto aj pri kúpe staršieho domu zvyčajne dávajú prednosť murovaným domom. Tento typ domu je vhodnou investíciou do budúcnosti.

    3.7. Variabilita – murovaný dom poskytuje nekonečné možnosti v dizajne

    Tehly sa vyrábajú v rôznych štýloch, tvaroch a dokonca aj farbách. Neomietnuté tehly nielen v interiéri, ale aj v exteriéri môžu byť zaujímavým dizajnovým prvkom, pretože žiadne dve tehly nevyzerajú nikdy úplne rovnako. Každá tehlová budova môže mať svoj vlastný charakter a šarm. Výstavba murovaných, tehlových domov nie je obmedzovaná tvarom stavebného materiálu. Pri tehlovom dizajne kreativita nepozná hranice, umožňuje pohrať sa s rôznymi dekoratívnymi efektmi a orientáciou tehál. Bez ohľadu na to, že je tehla klasický stavebný materiál, predsa dáva nekonečné možnosti. Z tehál možno vytvoriť architektonické skvosty.

    3.8. Murovaný rodinný dom je zárukou kvality

    Moderná doba nám umožňuje postaviť moderný murovaný dom, ktorý bude mať dobrú odolnosť, pevnosť, životnosť... V takom prípade spokojnosť jeho obyvateľov bude zaručená.

    Odborná rada zo spoločnosti MR Staviame s.r.o.

    1. Čo je lepší výber montovaný dom alebo klasická murovaná stavba?

    Pre našu spoločnosť je určite a jednoznačne lepší klasický murovaný dom ako montovaný dom.

    Ak patríte k zástancom klasických stavebných postupov, ktorí považujú murované stavby za lepšie a spoľahlivejšie, tak je tento spôsob výstavby dobu určite to pravé riešenie. Môžete uprednostniť tradičné materiály a klasický štýl... Ak ste zástancom nových technológií v každom ohľade, výstavba vášho domu sa bude niesť v takomto duchu. Ak máte dostatočné finančné prostriedky, tie vám umožnia bezproblémovú realizáciu naplánovaného.

    Pokiaľ ide o výstavbu murovaného rodinného domu, môže sa realizovať niekoľkými spôsobmi. Môže to byť stavba domu na kľúč, čo prakticky znamená, že všetky úkony súvisiace s realizáciou projektu má na starosti firma, s ktorou zmluvu uzatvárate, alebo stavba murovaného domu vo fázach, kedy práce prebiehajú v jednotlivých fázach výstavby, každú fázu vykonáva iný zhotoviteľ alebo svojpomocná stavba murovaného domu. 

    2. Ktoré fázy výstavby existujú, keď ide o klasickú murovanú stavbu domu?

    Prvá fáza je - hrubá stavba,

    Druhá fáza je - holodom,

    Tretia fáza je dom na kľúč, ale sú tam ešte aj fázy ako je napr.: projektová dokumentácia, stavebné povolenie a podobné.

    Po vybavení všetkej projektovej dokumentácie (stavebné povolenie, projekt pre realizáciu stavby…), môžete začať s realizáciou prác, ktoré sú súčasťou prvej fázy výstavby. Prvá fáza výstavby zahŕňa všetko, čo je potrebné na prípravu terénu a staveniska. Zahŕňa vytýčenie hraníc pozemku a budúceho objektu (kolíkovanie), výkop základov resp. stavebnej jamy, vyhotovenie základov (pásových alebo základovej dosky) v závislosti od projektu. 

    V ďalšej fáze výstavby sú na rade práce, ktoré nasledujú po zemných prácach vykonaných v prvej fáze – betónovanie suterénnej dosky, výstavba domu (poschodí, podkrovia...), vyhotovenie strešnej konštrukcie. 

    V záverečnej fáze výstavby sa vykonávajú práce súvisiace s inštaláciami, tiež nalievanie podláh, montáž okien a dverí, vyhotovenie fasády a omietanie interiéru, ako aj ďalšie remeselné práce. Po skončení týchto prác dom je pripravený na nasťahovanie. 

    3. Aká je cena novostavby na kľúč?

    Stavba domu je komplexný proces, ktorý si vyžaduje dobré plánovanie a veľa koordinácie. Dokonca aj dobre naplánovaný projekt môže prekvapiť. Preto je nevyhnutné, aby ste mali vynikajúci projekt, ktorý sa má realizovať. Zvyčajne, to, čo sa dalo ľahko premyslieť a určiť podľa plánu, je v skutočnosti oveľa ťažšie a drahšie realizovať. Hydroizolácia, tepelné mosty, problémy so zladením medzi výstavbou a inštaláciou, zle umiestnené stĺpy a pod., môžu zvýšiť náklady na výstavbu o 10 % alebo viac. Preto je nevyhnutné plánovanie a odborná podpora. Krátkodobejšie sa oplatí investovať viac, ako dosahovať veľké úspory.

    Miesto stavby má výrazný vplyv na cenu. 

    Náklady výstavby veľmi závisia od zložitosti stavby. 

    V cene murovaného domu na kľúč je zahrnutá cena výkopu, ​​základov, murovanie vonkajších stien, betonáž schodísk, pokrývačské a klampiarske práce, zhotovenie fasády, montáž okien a vchodových dverí, zatváranie stien a stropov, podlahy (potery), hrubé a jemné rozvody elektroinštalácií, hrubé a jemné rozvody vodovodných a kanalizačných inštalácií, dodávka, montáž a sprevádzkovanie vykurovacích a chladiacich zariadení, maľovanie interiérov, parketárske práce, lepenie obkladačiek, montáž sanitárneho vybavenia, osvetlenie, montáž interiérových dverí a ďalšie práce nevyhnutné na realizáciu novostavby na kľúč.

    Momentálna orientačná cena novostavby na kľúč sa pohybuje od 2300 EUR/m2.

    Pán Michal Mišiak, spoločnosť MR Staviame s.r.o.

    4. Nízkoenergetické murované domy

    Keďže je trendom v modernom bývaní predovšetkým šetriť, nie na materiáloch, ale na mesačných platbách za energie, do popredia sa čoraz viac dostávajú nízkoenergetické domy. Môžu byť murované alebo montované. 

    Nízkoenergetické murované domy šetria peňaženku, životné prostredie a zároveň vyzerajú dobre. 

    Pre nízkoenergetické murované domy je príznačná nízka spotreba energie, ktorá sa porovnáva s bežnou mernou spotrebou energie na vykurovanie. 

    Dom je klasický, murovaný. Kvalitné zateplenie domu a základov alebo správne zvolené okná a typ podlahového vykurovania znižujú celkové energetické náklady. Samozrejme, čím väčšia úžitková plocha, tým väčšie náklady.

    Nízkoenergetické murované domy môžu byť prispôsobené požiadavkám zákazníka. Nie sú striktne obmedzené projektmi alebo možnosťami hotových stien. Všetky požiadavky môžu byť zakomponované do projektu.

    5. Nevýhody murovaného domu

    Doteraz sme sa zaoberali výhodami murovaných domov. Spomenieme aj niektoré nevýhody.  

    5.1. Časová náročnosť

    Počas výstavby murovaného domu používajú sa aj tzv. mokré procesy (napr. betónovanie základov a stropov, liatie poterov a omietanie), pri ktorých sú nevyhnutné technologické prestávky, pri ktorých je potrebné dodržať predpísané časy schnutia, resp. vyzretia. Na mokré procesy vplýva aj počasie, ročné obdobie. Všetky nevyhnutné prestávky zdržujú ostatné stavebné práce, čím sa stavba domu časovo predĺži. V nepriaznivých prípadoch prestávky môžu výrazne posunúť pôvodný odhadovaný termín dokončenia. Okrem toho sa odporúča hrubú stavbu nechať prezimovať kvôli sadaniu, ktoré je najvýraznejšie práve po zime.

    5.2. Vedenie rozvodov

    Do vymurovaných stien sa dodatočne vysekávajú drážky a otvory na elektroinštaláciu,  kúrenie alebo iné rozvody či potrubia. 

    Ak máte v hlave plán výstavby murovaného rodinného domu, a nemáte predstavu koľko stojí novostavba a ako sa pustiť do výstavby, môžete nás kontaktovať. Pomôžeme vám postaviť dom, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky a predstavy.

    Odborný článok 831
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Novostavba?

    Máme 1589 realizátorov v oblasti Novostavba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1589 realizátorov v oblasti Novostavba
    9.7
    0

    Peter Lím - Stavebné práce PIPO


    8.7
    0

    RVP Stone, s. r. o.


    8.8
    0

    Roman Toráč


    9.4
    0

    NOESTAV s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené