Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Prístavba k domu

    Článok si prečítalo viac ako 4409+ používateľov
    Prístavba k domu je jednou z možností, ako získať viac dostupného priestoru a zároveň zvýšiť trhovú hodnotu domu. Môže byť malá, veľká alebo zložitá, samozrejme v závislosti od želaní a potrieb obyvateľov domu. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, plánovanie a výstavba prístavby patrí medzi zložitejšie stavebné práce. Čo treba zvážiť pri plánovaní prístavby, aké sú nevýhody prístavby domu, prečo je prístavba domu jedným z negatívnych trendov a či je na prístavbu potrebné stavebné povolenie, prečítajte si nižšie.
    Odborný článok 4409
    pristavba k domu
    Máme 1583 realizátorov v oblasti Novostavba:

    1. Na aké účely bude prístavba k domu slúžiť?

    1.1. Na aký účel má slúžiť prístavba?

    Skôr ako začnete budovať prístavbu, je nutné ujasniť si, na čo presne bude prístavba slúžiť. Pre rozhodnutie o prístavbe nie je dôležitá len skutočnosť, že ide o nedostatok miesta a zväčšenie obytného priestoru. Či už ide o pracovňu, kúpeľňu alebo kotolňu, musíme presne vedieť, na aký účel bude prístavba k starému domu slúžiť. Zvyčajne je prístavba k domu postavená za účelom zväčšenia obytnej plochy existujúceho domu – kuchyne, jedálne a obývačky. Keďže staré domy majú zvyčajne pôdorysy, v ktorých sú všetky miestnosti usporiadané jedna vedľa druhej, prístavbou k domu môže vzniknúť veľká svetlá obývacia izba.

    1.2. Prístavba má byť funkčne prepojená s pôvodným objektom

    Je dôležité vedieť presne, akú funkciu bude prístavba k domu plniť, keďže by mala byť funkčne prepojená s existujúcim domom. Vplýva to na umiestnenie prístavby, jej veľkosť a pôdorysné riešenie. Ak bude prístavba k starému domu určená pre kuchyňu, potom je logické, že bude prepojená s existujúcou kuchyňou, jedálňou alebo obývačkou, čo znamená, že je dôležité, kde bude postavená. Prepojenie prístavby s existujúcou budovou je však často nemožné pre blízkosť hranice pozemku alebo pôdorysu existujúcej budovy. Nižšie sa dozviete o výhodách a nevýhodách prístavby k domu.

    2. Ako naplánovať prístavbu k starému domu

    2.1. Prístavba k starému domu a zákonné ustanovenia

    Pri plánovaní prístavby je potrebné zohľadniť polohu, resp. situovanie prístavby a vonkajšie rozmery domu. Ak je existujúci dom príliš blízko hranice pozemku, výstavba prístavby bude pre nedostatok miesta nemožná. Územnoplánovacia informácia by mala byť východiskovým bodom pri plánovaní, keďže obsahuje všetky potrebné údaje o povinných vzdialenostiach od hraníc pozemku, prípustných rozmeroch, sklone strechy a všeobecné podmienky pre plánovanie prístavby. Tieto kritériá sú v niektorých geografických oblastiach definované prísnejšie ako v iných, takže si tieto informácie treba overiť v dostatočnom predstihu.

    Skôr ako sa začne plánovanie prístavby, je potrebné uistiť sa, že ona svojimi rozmermi skutočne nezasahuje do plochy pozemku, kde nie je povolená výstavba.

    2.2. Architektonické kritériá plánovania

    Medzi dôležité faktory patrí aj veľkosť a tvar prístavby k existujúcemu domu s prihliadnutím na zvyklosti a potreby užívateľov domu – rodiny. Prístavba môže byť skvelým riešením v prípade, že vám v byte chýba priestor vhodný pre hostí. Priestor pre socializáciu a rôzne oslavy by takýto nedostatok miesta vyriešil. Pri plánovaní prístavby domu sa nesmie zabudnúť na prirodzené osvetlenie a osadenie dostatočne veľkých okien na vhodné miesta.

    2.3. Prepojenie prístavby s existujúcou budovou

    Pri plánovaní prístavby je potrebné zvážiť prepojenie s existujúcim objektom. Často sa stáva, že existujúca budova má vysoké prízemie. Ak chcete, aby prístavba bola na úrovni terénu a mala prepojenie so záhradou, bude potrebné prepojiť ju s existujúcou budovou schodiskom.

    Je potrebné porozmýšľať aj o tom, ako prístavbu k domu vizuálne prepojiť s existujúcou budovou; či je lepšie pristavať ju priamo k existujúcej budove alebo ju od nej oddeliť, resp. spojiť ju s chodbou?

    3. Prístavba k domu a stavebné povolenie

    Prístavba k domu je považovaná za novostavbu, preto je povinné získať platné stavebné povolenie. V tejto súvislosti postupovať treba podľa ustanovení Zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v platnom znení (Stavebný zákon).

    Stavebné povolenie je teda potrebné v prípade, ak ide o výstavbu nového objektu, prístavbu a nadstavbu, resp. stavbu, pri ktorej sa mení vzhľad pôvodnej budovy. Stavebné povolenie vydáva príslušný správny útvar.

    Prístavba k existujúcemu domu
    Prístavba k existujúcemu domu by nemala pokaziť jeho vzhľad 

    4. Prístavba k domu – výhody

    4.1. Riešenie bytovej otázky

    Medzi hlavné výhody prístavby – okrem toho, že sa získa ďalší obytný priestor, resp. rieši nedostatok miesta – patrí aj zvýšenie trhovej hodnoty nehnuteľnosti. Väčšia obytná plocha znamená aj vyšší komfort a lepšiu kvalitu bývania v objekte. Možno sa vám podarí do prístavby k domu nasťahovať rodinu vašich detí a vyriešiť tak ich bytovú otázku, keďže mladí ľudia si kvôli rýchlemu rastu cien nehnuteľností často ťažko hľadajú vlastné bývanie.

    4.2 Prístavba k domu je investíciou do nehnuteľností

    Realizácia prístavby má však určité úskalia. Hneď na začiatku je potrebné určiť maximálny rozpočet na stavbu prístavby k domu, teda sumu, ktorú môžete minúť na prístavbu a nesmiete ju prekročiť, aby vás pri obstarávaní materiálu nelákal napríklad krajší, ale drahší materiál, vybavenie atď. Preto je potrebné určiť trhovú hodnotu nehnuteľnosti pred realizáciou prístavby a trhovú hodnotu po dokončení plánovanej prístavby. Rozdiel medzi týmito dvoma sumami je množstvo peňazí, ktoré môžete minúť na výstavbu prístavby k domu. Len tak sa vám v prípade predaja nehnuteľnosti vrátia investované peniaze.

    5. Prístavba k domu – nevýhody

    5.1 Prístavba k domu je negatívnym trendom

    Prístavba k existujúcemu domu je dnes negatívnym trendom, za čo môžu najmä príliš vysoké ceny nehnuteľností, kvôli ktorým zostáva väčšina mladých ľudí doma. Výsledkom toho je, samozrejme, nedostatok miesta, čo núti rodinu rozhodnúť sa len pre prístavbu. Na druhej strane prístavbu si môže vyžiadať zlá dispozícia a nefunkčnosť priestorov v existujúcom bývaní.

    5.2. Nesúlad s existujúcou budovou

    Hlavnou nevýhodou prístavby je nesúlad s existujúcou budovou, kde prístavba narúša celý pôvodný obraz existujúcej budovy a spôsobuje odpojenie od zvyšku priestoru. V prípade, že sa nechcete alebo nemôžete vzdať prístavby, bolo by dobre najať si projektanta, resp. architekta, ktorý sa postará o to, aby bola prístavba v rovnakom štýle a aby materiály boli totožné s tými, ktoré boli použité na existujúcej budove. Na úplné zladenie prístavby s domom určite nestačia rovnaké farby, materiály a rovnaký sklon strechy. Spojenie prístavby s domom je vždy zložitý stavebný problém, ktorého realizácia si vyžaduje prítomnosť odborníka. Ak prístavba k domu nie je správne spojená s existujúcou budovou, môžu vznikať tepelné mosty, ktoré časom spôsobia ďalšie problémy.

    5.3 Prístavba k domu ako samostatná bytová jednotka

    Celý proces realizácie prístavby sa ďalej komplikuje, ak chcete, aby prístavba bola  samostatným bytom. Je potrebné informovať sa o možnostiach takej výstavby,  skôr ako sa pustíte do realizácie takéhoto typu prístavby, či je potrebné vykonať zmenu účelu, aby ste sa vyhli možným problémom a neplánovaným nákladom.

    5.4. Zmenšenie zelených plôch

    Ďalšou nevýhodou je zníženie kvality pozemku, keďže prístavba zaberie viac metrov štvorcových. Veľké zelené plochy sú však dnes vzácnosťou, majú kľúčový vplyv na kvalitu bývania a tiež na hodnotu nehnuteľností. Prístavba k domu môže obmedziť alebo zablokovať výhľad z priestorov existujúcej budovy alebo zhoršiť ich prepojenie s vonkajším priestorom.

    5.5. Najmite si architekta

    Ak sa realizácii prístavby k domu nedá vyhnúť, je potrebné poradiť sa s odborníkom, resp. architektom, ktorý vám bude vedieť poradiť, aké možnosti máte. Na záver treba zdôrazniť, že prístavba k domu nikdy nie je 100 % funkčne prepojená so zvyškom vnútorného a vonkajšieho priestoru a taktiež nie je možné úplne ju skryť a zladiť s existujúcou budovou.

    6. Koľko stojí prístavba domu?

    Prístavba k domu je vlastne novostavba, ktorá umožní získať ďalší obytný priestor, a určite bude vplývať aj na zvýšenie trhovej hodnoty nehnuteľnosti.

    Cena prístavby k domu závisí od mnohých faktorov, medzi ktoré patrí veľkosť prístavby, počet podlaží, množstvo a druh použitých stavebných materiálov, rozsah nevyhnutných stavebných prác, angažovanie zhotoviteľov a podobne.
    Odborný článok 4409
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Novostavba?

    Máme 1583 realizátorov v oblasti Novostavba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1583 realizátorov v oblasti Novostavba
    8.7
    0

    PARADA STAV s.r.o.


    10
    3

    Mirosi s.r.o.


    8.8
    1

    Stav Mat - Róbert Minich stavebná firma


    10
    1

    Stavebné práce Kajal


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené