Pre oblasť

    Výber zhotoviteľa (vykonávateľa stavebných prác)

    Článok si prečítalo viac ako 663+ používateľov
    Stavba domu alebo kúpa bytu nie je vôbec maličkosť. Ak snívate o vlastnej streche nad hlavou a chcete tento svoj sen premeniť na realitu, musíte si uvedomiť, že výstavba rodinného domu alebo kúpa nehnuteľnosti bude pravdepodobne vašou najväčšou životnou investíciou. Od sna a plánov k realizácii vedie pomerne dlhá a náročná cesta, ktorá nie je spätá iba s financiami. Keď ide o výstavbu domu, je tiež dôležité zvoliť si kvalitného zhotoviteľa (vykonávateľa stavebných prác), neuspokojiť sa s najlacnejšou ponukou. V tomto článku sa budeme zaoberať tým, čo je pre správnu voľbu najdôležitejšie.
    Odborný článok 663
    realizacia novostavby vyber dodavatela
    Máme 1587 realizátorov v oblasti Novostavba:

    1. Stavebné povolenie

    Pred začatím výstavby domu je samozrejme potrebné príslušné stavebné povolenia. Podľa zákona o výstavbe je povinnou súčasťou dokumentácie projekt na realizáciu stavby (realizačný projekt – PRS, resp. dokumentácia na realizáciu stavby – DRS), a nie bezdôvodne. Realizačný projekt výrazne uľahčí výber dodávateľa a realizáciu stavby, pretože obsahuje všetky podrobnosti o stavebnom postupe, ako aj zoznam stavebných a remeselníckych prác, s výkazom výmer a rozpočtom.

    2. Stavebný dozor

    Pri výbere zhotoviteľa stavby vám môže pomôcť špecialista na stavebný dozor. Angažovanie takéhoto odborníka by nemalo byť iba formálnym splnením zákonnej povinnosti, stavebný dozor môže pomôcť so všetkými otázkami súvisiacimi so stavbou domu.  Odporúčame vám zvoliť si niekoho spoľahlivého, s kým pripravíte výberové konania na jednotlivé stavebné a remeselné fázy a na základe analýzy, posúdenia jednotlivých ponúk vyberiete zhotoviteľa.

    3. Zoznam prác a projekt na realizáciu stavby

    Ak ste si objednali vypracovanie realizačného projektu (PRS), projektant alebo architekt vypracuje zoznam všetkých potrebných stavebných a remeselníckych prác. Tento zoznam je kľúčovým dokumentom, ktorý použijú zhotovitelia (dodávatelia a remeselníci) na prípravu ponúk. Výkaz výmer a rozpočet obsahuje aj množstvá a ceny všetkých druhov materiálov, ktoré sa použijú pri konečnom výpočte stavebných prác.

    Bez zoznamu stavebných a remeselníckych prác by väčšina uchádzačov ani nevedela, ako pripraviť stavebnú ponuku. Ak však prijmete ponuku bez uvedenia množstva, taká ponuka nebude smerodajná, pretože pôjde iba o paušálny odhad a zhotoviteľ (dodávateľ) vám bude môcť počas výstavby uzavretím dodatkov k základnej zmluve zvýšiť vaše náklady na stavbu.

    Nevyhnutný je zoznam stavebných a remeselníckych prác, ako aj mechanických a elektrických inštalácií.

    4. Získavanie ponúk

    Ak je celý výkaz výmer uvedený v tabuľkách Excell, môžete začať zbierať ponuky na stavebné a remeselnícke práce. Ak nám pošlete dopyt na Daibau.sk, sprostredkujeme vám kontakty na spoločnosti, ktoré sú vhodné pre realizáciu vášho projektu z hľadiska umiestnenia, rozsahu a zložitosti výstavby, a ušetria vám veľa času.

    Pre taký veľký projekt, ako je výstavba, odporúčame vám kontaktovať najmenej 5 stavebných firiem a spoločností a navštíviť ich aj osobne. Takto získate ponuky rýchlejšie a zoznámite sa s jednotlivými dodávateľmi.

    Pri výbere zhotoviteľa (vykonávateľa stavebných prác) venujte pozornosť nasledujúcim kritériám:

    • umiestnenie; nech sú k vám čo najbližšie,
    • referencie; najpribližnejšie k tomu, čo hľadáte,
    • podnikanie; čím dlhšie je stavebná firma na trhu, tým je dôveryhodnejšia.

    5. Analýza ponúk na stavbu domu

    Prvým pravidlom pri porovnávaní ponúk na stavbu domu je nezvoliť najvýhodnejšiu ponuku (najnižšiu cenu). Všetko treba podrobne skontrolovať, čo vlastne zhotovitelia ponúkajú, položku po položke.

    Ponuky by mali by vypracované v elektronickej podobe, a najlepšie by bolo zhromaždiť ich (kompilovať) do jedného dokumentu. Uľahčíte si tak porovnanie jednotlivých položiek a zistíte, kde sa niektoré stavebné práce líšia od ostatných cenou. Požiadajte zhotoviteľov, ktorí stanovili veľmi vysoké alebo nízke ceny za požadované práce, aby vysvetlili jednotlivé časti ponuky. Týmto spôsobom sa vyrovnajú ceny ponúkané stavebnými spoločnosťami. Eliminujte najdrahšiu a najlacnejšiu ponuku. Takto dosiahnete viac-menej jednotnejšie ceny. Náklady na výstavbu domu do 3. fázy výstavby sa pohybujú od 350 EUR/m2 do 500 EUR/m2.

    6. Výber zhotoviteľa

    Pozvite dvoch vybraných zhotoviteľov na stretnutie. Diskutujte o špecifikách ich práce. Opýtajte sa ich, ako by realizovali určité podrobnosti, tým spôsobom si overte ich odbornosť a profesionalitu. Vaše rozhodnutie by malo byť kombináciou subjektívneho úsudku a porovnania uvedených predpokladov a kritérií.

    Ak máte záujem o výstavbu rodinného domu, vždy si dobre overte realizátora stavby a v žiadnom prípade sa nedajte zlákať najnižšou ponukou. Ak sa chcete dozvedieť presnú cenu, pošlite dopyt našim overeným realizátorom novostavieb. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o novostavbách. Prajeme vám úspešnú realizáciu vášho stavebného zámeru!

    Odborný článok 663
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Novostavba?

    Máme 1587 realizátorov v oblasti Novostavba:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1587 realizátorov v oblasti Novostavba
    10
    1

    Patrik Polák - EnergoRenova


    9.4
    0

    WoodyBuild s. r. o.


    8.7
    0

    Ján Pavčo s.r.o.


    9.2
    0

    Keraming a.s.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené