Pre oblasť

    Anhydritový poter

    Článok si prečítalo viac ako 1272+ používateľov
    Anhydritové potery na báze síranu vápenatého sú v poslednom desaťročí čoraz populárnejšie. V porovnaní s tradičnými cementovými alebo pieskovými potermi majú mnohé výhody. Tieto potery sa ľahko kladú, rýchlo schnú, sú samonivelačné, lacné, majú minimálne zmrašťovanie, takže sú ideálne pre bytové a nebytové priestory.
    Odborný článok 1272
    anhydritovy poter
    Máme 911 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery:

    Anhydritový poter sa zvyčajne kladie na cementový, betónový a na kovový podklad. Menej vhodné podklady sú magnezitové podklady a liaty asfalt. Podklad musí byť čistý, kompaktný a bez akýchkoľvek trhlín. Pre dobrú priľnavosť podkladu sa aplikuje základný náter. Anhydritový poter na báze síranu vápenatého v prítomnosti vlhkosti reaguje na produkty, ktoré sú vyrábané na báze cementu, čo môže spôsobiť separáciu. Ochrana proti parám je povinná, ak sa chceme vyhnúť neskorším problémom. Z rovnakého dôvodu je potrebné použiť základný náter, keď chceme podklad vyrovnať cementovou vyrovnávacou hmotou. Aj použitie bežného lepidla je veľmi dôležité. Neodporúča sa používať lepidlá na vodnej báze, vhodnejšie sú polyuretánové lepidlá.

    Veľkou výhodou anhydritového poteru je, že je už pripravený na použitie, takže do zmesi stačí pridať iba vodu. Treba dodržať odporúčaný miešací pomer, vylučuje sa tak možnosť prípravy neadekvátneho poteru. Inštaluje sa ihneď po dodaní na stavenisko a príprave zmesi. Môže byť samonivelačný, pričom na veľké plochy sa aplikuje pomocou čerpadiel. Povrch podkladu (poteru) je rovnomerne rozložený po celej ploche. Zmes je vhodná na zhotovenie spojovacieho podkladu, kde je hrúbka najviac 50 milimetrov a pokladá sa aj na separačnú alebo plávajúcu vrstvu s hrúbkou nad 35 milimetrov.

    Pri sušení anhydritového poteru musí byť teplota v miestnosti vyššia ako 5 °C. Anhydrit sa rýchlo viaže a v závislosti od druhu spojiva sa proces vytvrdzovania začína po jednej hodine a končí najneskôr do 20 hodín. Anhydritové podklady sa viažu na vzduch a ich tvrdosť závisí od stupňa vyschnutia. Čerstvo položený poter je potrebné chrániť pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi (nadmerné slnko, prievan, príliš nízke alebo príliš vysoké teploty a pod.) najmenej dva dni. Prvé dva dni sa nesmie zaťažovať, kým veľké bremená môže vydržať až po piatich dňoch. Niektoré podklady treba prebrúsiť po pokládke, teda keď sa stanú pochôdzne.

    Anhydritový poter je podklad, pri ktorom musí jeho zhotoviteľ veľmi pozorne kontrolovať vlhkosť. Najpresnejšie merania sa získajú pomocou karbidovej metódy – CM.

    Aplikácia anhydritového poteru

    Na aplikáciu anhydritového poteru je potrebné niekoľko základných krokov. Pri aplikácii má tento poter tekutú konzistenciu.

    Najprv sa anhydritový poter nahrubo nalieva v jednotlivých pripravených miestnostiach.

    Potom treba liaty anhydritový poter zarovnať ručným vibrujúcim pohybom (rovným predmetom – tyčou sa prechádza po povrchu naliateho poteru). Vibrovaním v pozdĺžnom aj priečnom smere sa poter v tekutom stave samonivelizuje.

    Brúsenie anhydritového poteru rotačnou diamantovou brúskou treba vykonať najskôr po 20 dňoch. Počas vykonávania týchto prác v miestnosti je nadmerné množstvo prachu, preto je potrebné po ukončení brúsenia odstrániť prach v miestnosti vysávaním. Vybrúsený poter sa môže penetrovať v závislosti od toho, aká podlaha sa použije.

    Anhydritový poter sa pre svoju tepelnú vodivosť používa v obytných budovách a nebytových priestoroch (remeselné dielne, priemyselné budovy, nákupné centrá...). Liaty anhydritový poter je stabilný a ekologický materiál mimoriadne vhodný na použitie v obytných priestoroch, kde je inštalované podlahové kúrenie. Potrubia a príslušenstvo je potrebné pokryť poterom s hrúbkou najmenej 25 mm.

    Odborná rada zo spoločnosti MIXIN SK s.r.o.

    1. Čo je to liaty anhydritový poter?

    Liate potery sú podlahové vrstvy na báze síranu vápenatého, ktoré slúžia ako podklad pod finálnu nášľapnú vrstvu (PVC, dlažba, koberec, parkety a podobne).

    Liaty poter je stavebný materiál, ktorý vzniká rozliatím čerstvej zmesi. Predstavuje novú generáciu podlahových hmôt predovšetkým pre vnútorné použitie v novostavbách RD a BD, pri rekonštrukcií bytových a nebytových priestorov.

    2. Hlavné výhody samonivelačných liatych poterov MIXFLOOR®:

    Vyrábame na kľúč. Výroba prebieha priamo na stavbe pod priamym dohľadom odberateľa a dodávateľa. Súčasťou dodávky je aj prečerpanie zmesi a obsluha stroja. Vyrábame bez strát - nevznikajú straty zo zlého objednania. Vyrobíme len to, čo skutočne spotrebujete. Zostatky sú častým problémom pri výrobe mimo stavbu napr. na betonárni. Vyrábame rýchlo a kontinuálne - za jednu zmenu sme schopní vyrobiť cca 240 m3 liatej zmesi, to je približne 10 m3 /hod x tri MIXMOBILY. Nevznikajú pauzy medzi dovozom zmesi z betonárni (vyčistenie miešačky a namiešanie zmesi na betonárni), alebo pri vyprázdnení sila so suchou zmesou. Vyrábame lacno - sme moderná spoločnosť s malou réžiou. Výrobná technológia je úsporná a vysoko efektívna. Vyrábame kvalitne - vyrábame z prvotriedneho nemeckého anhydritu a slovenského piesku. K výrobe používame patentovanú švajčiarsku techniku. Kontrola výroby prebieha v nemeckom akreditovanom laboratóriu. Na stavbe nepotrebujeme prívod elektrickej energie. Tento častý problém vzniká pri suchých zmesiach, kde je potrebná silná prúdová ochrana. Pre našu realizáciu stačí dostatočný prívod vody. Vyrábame ekologicky - nevznikajú zostatky z výroby a zbytočne nezaťažujú okolie stavby nadmernou dopravou.

    025.jpg
    Realizácia samonivelačných liatych poterov MIXFLOOR - Spoločnosť MIXIN SK s.r.o.

    3. Použitie liatych poterov

    Liate potery sa používajú výhradne do interierov.

    Odporúča sa použiť ich ako podlahové potery na oddeľovanej vrstve, plávajúce potery alebo vykurované potery. Za predpokladu prevedenia príslušných opatrení možno liate potery použiť taktiež pre podlahy v vlhkých priestoroch (kuchyne, kúpeľne, toalety a garáže).

    Potery sú nevhodné do trvalo mokrých priestorov.

    Pán Miroslav Milo, spoločnosť MIXIN SK s.r.o.

    Výhody samonivelačného anhydritového poteru

    Výhody tohto druhu poteru sú, ako sme už uviedli, tepelná vodivosť (vhodný je pre podlahové kúrenie), pravidelnosť (rovný povrch bez potreby ďalších zásahov), pevnosť (môže byť použitý aj na veľmi zaťažené terény), rýchlosť (schnutia a tvrdnutia a možnosť pokračovania v ďalších prácach, napr. kladenie podlahových krytín), hrúbka a váha (anhydritový nivelačný poter je tenký a ľahký, preto je vhodný aj do podkrovia), úspora (nie je potrebná ďalšia vyrovnávacia vrstva, pomáha rýchlejšie a úspornejšie vykúriť priestory).

    Nevýhody samonivelačného anhydritového poteru

    Poter nesmie byť vystavený trvalému pôsobeniu vlhkosti, preto sa nesmie nanášať na vonkajšie povrchy. A vo vnútorných priestoroch je potrebné inštalovať parotesnú ochranu všade tam, kde hrozí nebezpečenstvo vlhkosti. Najčastejšou nevýhodou anhydritových poterov je strata tvrdosti, ktorá je vlastne dôsledkom dlhodobého a neustáleho pôsobenia vlhkosti.

    Ak máte záujem o vyhotovenie anhydritového poteru, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

     

    Odborný článok 1272
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery?

    Máme 911 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 911 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery
    8.8
    0

    HOFI KONŠTRUKT, s. r. o.


    8.7
    0

    STAVMIX V-NAJ s.r.o.


    10
    1

    DIAMAR s. r. o.


    8.8
    0

    MarTiler s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené