Pre oblasť
    Poter je podkladom pre podlahu, preto je mimoriadne dôležité, aby bol kvalitný, dobre položený, keďže od neho závisí ako budú parkety, dlažba alebo iné podlahové krytiny v domácnosti vyzerať. Musí byť odborne inštalovaný. Anhydritový poter je vhodný aj na použitie v interiéri s podlahovým kúrením. Pre ideálne rovný povrch je dôležitý samonivelizačný efekt. 
    Odborný článok 351
    anhydritovy poter
    Máme 910 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery:

    1. Druhy poterov

    Existuje niekoľko druhov poterov a technológií na zhotovenie kvalitného poteru. Výber poteru závisí od rôznych faktorov, od podmienok a rozsahu prác, ale aj od rozpočtu, ktorý má stavebník k dispozícii. 

    • Podľa výberu materiálu existujú tieto typy poteru: cementový poter, anhydritový poter (sadrový poter), asfaltový poter, magnezitový poter...
    • Podľa spôsobu inštalácie poter môže byť: mokrý, resp. liaty, suchý poter, plávajúci poter, viacvrstvový poter...

    2. Anhydritový poter – vlastnosti a výhody

    Anhydritový poter je bezpečný a ekologický stavebný materiál, liata samonivelačná zmes na báze vody, plastifikátorov a anhydritu (síranu vápenatého), ktorý plní funkciu pojiva. Plnivom je piesok. Charakterizuje ho vysoká pevnosť, vďaka ktorej je schopný odolávať hmotnosti na podlahe. Ak je poter správne vyhotovený, môže trvať desaťročia. Vytvára dokonale rovnú plochu, ktorá je podkladom pre finálnu nášľapnú vrstvu, napr. pre parkety, dlažbu, koberec... Po vykonaní príslušných povrchových úprav poter môže byť aj nášľapnou vrstvou.

    Liaty anhydritový poter je vhodný na podlahové kúrenie predovšetkým vďaka vynikajúcej tepelnej vodivosti.

    Jeho podiel je menší ako podiel cementu, tvrdne rýchlejšie a nevyžaduje ďalšie úsilie na vyrovnanie vrchnej vrstvy. Anhydritový poter je samonivelizačný, umožňuje ušetriť na hrúbke podlahy. Hrúbka anhydritového poteru je napríklad menšia ako hrúbka cementového poteru. Výhodou tohto poteru je rýchla realizácia a rýchla priechodnosť. Liaty poter na báze síranu vápenatého je vhodný pre vnútorné použitie nielen v novostavbách, ale aj pri rekonštrukcii rôznych objektov. Možno ho aplikovať aj vo vlhkých priestoroch, akými sú kúpeľne, kuchyne, toalety a podobne, je však potrebné rešpektovať niektoré príslušné opatrenia a odporúčania odborníkov. 

    3. Príprava miestností pred liatím poteru

    Pred liatím poteru sa odporúča vykonať montáž technických inštalácií, omietkarské práce a miestnosť dôkladne pripraviť, resp. položiť okrajovú dilatačnú pásku nielen okolo obvodových konštrukcií, stĺpov alebo priečok, ale aj okolo dverí a zárubní. Poter od podkladu treba oddeliť separačnou fóliou, ktorej pásy sa zvárajú. Zabráni sa tak úniku vody z čerstvo položenej zmesi do podkladu. Je možne položiť aj izolačnú vrstvu (tepelná izolácia, vrstvy zlepšujúce hodnoty hluku), ktorá by mala byť prilepená celou plochou. Ak ide o izoláciu s viacerými vrstvami, kladie sa tak, že sa spoje prekladajú. V niektorých prípadoch je dôležité vyhotovenie dilatačných špár. Tiež je dôležité, aby podklad pod poterom bol dostatočne únosný, vyzretý a vyschnutý, bez ostrých výškových zmien, zbavený nečistôt a prachu. Ak sa poter aplikuje na potrubie podlahového vykurovania, je potrebné potrubie upevniť tak, aby sa zabránilo jeho vyplavovaniu.

    Pri vyhotovení poteru dôležitá je teplota vonkajšieho a vnútorného prostredia, je presne určené pri akých teplotách poter možno aplikovať, aký je technologický postup pri liatí poteru a po ňom. 

    4. Vyhotovenie poteru

    Liata zmes na báze síranu vápenatého vzniká miešaním kompozitného spojiva, vody a piesku. Na miesto aplikácie sa jednotlivé zložky dopravujú špeciálnym miešacím strojom, na stavbe je potrebná prípojka vody. Tekutá zmes sa leje na podklad tak, aby bola rovnomerné rozložená. Po vyliatí sa materiál musí ihneď zhomogenizovať, rovnomerne rozmiestniť, odvzdušniť, zhutniť. 

    V prvých 24 hodinách po uložení zmesi  je dôležité, aby v miestnosti nevznikal prievan, pretože ten môže spôsobiť vznik prasklín. Anhydritový poter je pochôdzny na druhý deň po vyliatí. Podlahové kúrenie možno sprevádzkovať najskôr po 7 dňoch, na maximálne 25°C. 

    Ak máte záujem o vyhotovenie anhydritového poteru, obráťte sa na daibau.sk, položte nám otázku alebo pošlite dopyt. Zhotovitelia, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku presne zodpovedajúcu vašim požiadavkám. 

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 351
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery?

    Máme 910 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 910 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery
    10
    1

    Peter Kosik - PK - stav


    8.8
    0

    REMASTAV-SK s.r.o.


    10
    1

    Michal Horvát


    8.7
    0

    Marián Kiss


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené