Pre oblasť

    Samonivelačný poter, cena poteru

    Článok si prečítalo viac ako 1524+ používateľov
    Samonivelačný poter je špeciálny druh podlahy, ktorý sa aplikuje na betónový podklad v tekutom stave. Vďaka chemickému zloženiu a vlastnej hmotnosti sa poter rovnomerne rozleje po povrchu a vyrovná sa sám, takže hotová podlaha je rovná a hladká. Samonivelačný poter nie je to isté, čo obyčajný cementový poter. V tomto texte sa budeme zaoberať rozdielmi uvedených poterov.
    Odborný článok 1524
    samonivelacny poter
    Máme 910 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery:

    1. Samonivelačný poter: výhody

    Výhodou samonivelačného poteru v porovnaní s obyčajným cementovým poterom je, že sa rýchlejšie suší a má menšiu hrúbku. Okrem toho umožňuje aj lepšiu tepelnú účinnosť, zvlášť v kombinácii s nízkoteplotným vykurovaním. Keďže je zmes továrensky vyrobená, je homogénnejšia a hotová podlaha je kvalitnejšia a lepšie vyzerá. Vyznačuje sa tiež dobrou pevnosťou v tlaku a v ohybe.

    1.1. Samonivelačný poter umožňuje rýchlu realizáciu

    Samonivelačný poter je kompatibilný nielen s rôznymi typmi podkladov, ale aj s finálnymi podlahovými krytinami. Veľkou výhodou samonivelačného poteru je, že umožňuje rýchlu prácu a zároveň je cenovo dostupný. Rýchla realizácia tohto typu podláh je možná preto, že ide o samorozlievaciu hmotu a konzistenciu tekutého anhydritu. Vďaka týmto vlastnostiam získanej chemickej zmesi a bez použitia iných samonivelačných hmôt vznikne rovnomerná a rovná podlaha. Samonivelačný poter je  veľmi stabilná hmota bez nežiaducich javov ako je pnutie v dôsledku zmršťovania. Ďalšou žiaducou výhodou je, že v zásade nepotrebuje ďalšie vystuženie.

    1.2. Menej hluku

    Výhodou samonivelačných poterov oproti cementovým poterom je menšia konečná hrúbka podlahy. Vďaka takýmto „úsporám“ je možné výškový rozdiel využiť na inštaláciu zvukovej izolácie, ktorá dodatočne izoluje medzipodlažné dosky bez zvýšenia úrovne podlahy a zníženia výšky stropu v miestnosti.

    Samonivelačný poter je asi o 25 % tenší ako cementový poter

    2. Kedy sa používa samonivelačný poter?

    Samonivelačný poter je vhodným podkladom pre keramické dlaždice, parketové podlahy, laminát a iné podlahové krytiny. Tento typ podlahy je vhodný najmä v kombinácii s podlahovým kúrením. Tekutý poter sa rozleje medzi rúrky podlahového kúrenia, vyplní každý medzipriestor a tým ich lepšie ochráni. Okrem toho sa v potere, podobne ako v iných kvapalinách, objavujú vzduchové bubliny. Tu sú veľmi užitočné, pretože akumulujú teplo z potrubia a prenášajú ho na celú plochu podlahy.

    3. Príprava podkladu pre samonivelačný poter

    3.1. Príprava na vylievanie poteru

    Podklad, na ktorý sa samonivelačný poter bude aplikovať, musí byť suchý a pevný. Potom sa pripravia tesniace pásky, ktorými sa lemujú okraje podlahy, pozdĺž stien. Ďalej na celú plochu podlahy aplikuje špeciálny náter alebo kladie určitý druh fólie (napr. polyetylénová). Na spojoch sa fólia musí prekrývať, aby nikde neboli otvory alebo medzere, musí byť akoby z jedného kusu. Na fóliu sa kladie tepelná izolácia (napr. EPS) a v prípade potreby na ňu ďalšia fólia (napr. PE). 

    V prípade podlahového kúrenia treba na izolačné dosky použiť aj výstužnú sieť alebo špeciálnu, tzv. nopovú fóliu, na ktorú sa kladie potrubie podlahového kúrenia. Nakoniec sa rozlieva samonivelačný poter.

    3.2. Zmes pre samonivelačný poter

    Zmes samonivelačného poteru je pripravená a zabalená vo vreciach a mieša sa s vodou pomocou vretenového miešadla (mixéra). Poterovú zmes, pri strojovej aj ručnej aplikácii, rozlievame postupne po celej ploche. Pokiaľ ide o strojovú aplikáciu, robí sa to pomocou čerpadla a flexibilnej hadice. Vylievanie vždy treba začať v bodoch, kde poter bude hrubší, odtiaľ sa šíri aj ručne, pomocou nivelačnej laty.

    Odborná rada zo spoločnosti TERMOCEM s.r.o.

    1. Keďže ste odborník na anhydritové potery a penobetóny, vysvetlite nám prosím výhody, resp. nevýhody anhydritu?

    Výhody anhydritového poteru: samonivelizačný (rovinatosť 2 mm na 2 m) nie je potrebné priestorovo dilatovať (do 200 m2) stačí dilatácia okolo obvodových stien, rýchly nábeh kúrenia (do 40 min.), rýchla realizácia (až 1000 m2 za deň), vysoká pevnosť (od 20 do 30 Mpa) možnosť realizácie v hrúbke od 35 mm, a samozrejme, aplikuje sa aj do kúpeľní.

    Nevýhody anhydritu: vyššia cena, nutnosť brúsiť pod lepenú parketu, nedá sa spádovať a ani použiť v exteriéri.

    2. Čo je to penobetón a aké sú jeho výhody?

    Penobetón Isocem - je v špeciálnom zariadení priamo na stavbe vyrábaná tekutá, tepelno a zvukovo izolačná zmes, ktorá sa vylieva do konštrukcie podláh na vyrovnanie podkladu. Zalejú sa všetky rozvody (voda, elektrika, odpady), vytvorí sa rovná plocha, na ktorú sa môže ďalej položiť podlahový polystyrén na zlepšenie tepelného odporu alebo minerálna vlna na zlepšenie akustických vlastností podláh bez ďalšieho vyrezávania.

    Penobetón Polycem - tento penobetón má navyše v sebe 500 l vsyp polystyrénovej drte na zlepšenie tepelnoizolačných vlastností, dá sa spádovať (terasa, plochá strecha) používa sa tiež do podláh, na zaliatie drevených povál a záklopov, po vyschnutí váži 1 m3 len 300 kg.

    3. Keď ide o betónový poter, ktoré sú jeho výhody, resp. nevýhody?

    Čo sa týka výhod cementových poterov tak je to, že sa dajú spádovať (sprchovací kút, garáž), môžu ísť do exteriéru (terasa, balkón). Nevýhody cementových poterov: rovinatosť, nutnosť priestorovo dilatovať, pevnosť, veľký tepelný odpor pri podlahovom vykurovaní (pomalý prestup tepla), slabá výkonnosť realizácie (len do 200 m2 za deň).

    4. Ako dlho schne zhotovený poter?

    Keď ide o schnutie, pri anhydrite je to 4 až 5 týždňov, v závislosti od poveternostných podmienok a kvalitného vetrania, pri podlahovom vykurovaní je možné schnutie urýchliť zapnutím kúrenia už na 7 deň po realizácii.

    Pán Marián Lešňovský, spoločnosť TERMOCEM s.r.o.

    Nivelačný poter
    Samonivelačný poter je ideálny typ podlahy pre podlahové kúrenie

    4. Samonivelačný poter a podlahové kúrenie

    Samonivelačný poter má výbornú tepelnú vodivosť, preto je ideálny na inštaláciu podlahového kúrenia. Montáž podlahového kúrenia do samonivelačného poteru je jednoduchá, keďže sa rúry jednoducho zalejú poterom, musia byť úplne zakryté. Po vyschnutí a vytvrdnutí poteru je povrch nad podlahovým kúrením rovný a homogénny a umožňuje rovnomerný prechod tepla z potrubia pre podlahové kúrenie do miestnosti.

    5. Samonivelačný poter – cena

    Cena samonivelačného poteru závisí od povrchu podlahy, požadovanej hrúbky poteru, druhu materiálu a samozrejme od zhotoviteľa. Cena za zhotovenie samonivelačného poteru s hrúbkou 4,5 cm je 14 až 17 EUR/m2.

    Odborný článok 1524
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery?

    Máme 910 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 910 realizátorov v oblasti Samonivelačný poter, anhydritové potery
    8.7
    0

    Magipi - Vladimír Feder


    10
    0

    ODES, s.r.o.


    10
    1

    ZAKUTANSKY SK, s. r. o.


    9.8
    0

    e-up s.r.o. - vykurovacie systémy


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené