Pre oblasť

    Osvetlenie v dome

    Článok si prečítalo viac ako 3504+ používateľov
    Prirodzené svetlo je veľmi dôležité pre naše zdravie a duševnú pohodu. Kvalitné umelé osvetlenie primeranej intenzity, ktoré sa najviac podobá dennému svetlu je nevyhnutné, keď v interiéri aj exteriéri chýba prirodzené svetlo. Ak chcete mať optimálny a príjemne osvetlený byt, dom, záhradu a ďalšie priestory, odporúčame nechať plánovanie osvetlenia na profesionálov. Pre dobré osvetlenie každého priestoru (vnútorného i vonkajšieho) je okrem kvalitných svietidiel najdôležitejšie ich správne usporiadanie.
    Odborný článok 3504
    interierove osvetlenie domu
    Máme 1130 realizátorov v oblasti Osvetlenie:

    Kedy plánovať osvetlenie?

    Je potrebné poznať presnú polohu osvetlenia v čase, keď sa objekt stavia, a súčasne so stavbou budovy vypracovať projekt osvetlenia. Pretože je najvhodnejšie nainštalovať elektrické vedenie súbežne s vykonávaním murárskych prác. Keď ide o inštalácie súvisiace s osvetlením, je možné vykonať korekcie aj v neskorších fázach výstavby, ale to si určite vyžaduje viac času, práce a nákladov. 

    Ako si vybrať dokonalé osvetlenie?

    Keď sú elektrické inštalácie položené, je načase začať plánovať a zvoliť typ osvetlenia pre každú jednotlivú miestnosť. V zásade volíme medzi bodovým a rozptýleným osvetlením. Bodové osvetlenie je vhodné pre pracovné povrchy, zatiaľ čo difúzne osvetlenie sa používa pre prechodné priestory. Bodové osvetlenie znamená presne nasmerované svetlo do vopred určeného bodu, čo sa dosahuje použitím silných svetiel. Rozptýlené osvetlenie slúži na všeobecné osvetlenie miestnosti. Dosahuje sa to stmievaním svetiel alebo nepriamym osvetlením miestnosti (odraz svetla od steny).

    Svietidlá používané pre vonkajšie osvetlenie sa líšia od svietidiel používaných pre vnútorné osvetlenie, väčšinou preto, že potrebujú dodatočnú ochranu pred vplyvom poveternostných podmienok (dážď, sneh, vlhkosť, soľ...), poškodením a teplotnými zmenami. Pokiaľ ide o vonkajšie osvetlenie, je predovšetkým dôležité, aby bolo bezpečné. Farba a intenzita, ako aj typ svetla v interiéri a exteriéri sú navyše odlišné, a preto by ste si mali vyberať každé jednotlivé svietidlo. Nakoniec je tu otázka, koľko žiaroviek musíte kúpiť, čo závisí od vašich potrieb a účelov osvetlenia.

    Odborná rada zo spoločnosti LORES spol. s.r.o.

    1. Ako si vybrať vhodné osvetlenie miestností?

    Na rozdiel od súkromných budov, návrh osvetlenia verejných budov musí riešiť projektant. Ten určí druhy, typy a počet svietidiel pre výrobné priestory, kancelárie, sklady, sociálne zariadenia, schodiská. Pre súkromné domy, byty nie je legislatívna požiadavka spracovania projektu. Pre náročných zákazníkov odporúčam výber svietidla riešiť s bytovým architektom.

    * Požiadavky na dizajn – v súčasnej dobe je na trhu možné obstarať typ svietidla podľa určenia miestností (obytná miestnosť, sociálne zariadenie, sklad atď.), druhu bytového zariadenia (moderné, retro...). Každopádne, ak je to možné pred kúpou, posúdiť montáž vybraného svietidla montážnou firmou (pripojenie na rozvod, ovládanie, servis,...).

    * Typ a konštrukcia svietidla – stropné, nástenné, podlahové, bodové, smerové, všesmerové, výkon svietidla, typ svietidla podľa zdroja svetla - LED svietidlo, žiarovkové, neónové, halogénové.

    * Energetická náročnosť – celosvetový trend je nasmerovaný k zníženiu energetickej náročnosti. Jeden zo spôsobov je zámena svietidiel s klasickými zdrojmi svetla ako žiarovky, halogény, neóny za svietidlá LED. Tieto majú až 5 násobnú nižšiu spotrebu elektrickej energie pri dodržaní svietivosti a životnosť v priemere až 50 tisíc prevádzkových hodín. Použitím LED svietidiel môžete zvýšiť počet svietidiel v okruhu resp. znížiť počet okruhov.

    * Náklady na obstaranie – expanzia výroby a použitia LED svietidiel znížil obstarávaciu cenu na úroveň klasických svietidiel a v niektorých prípadoch aj nižšie. Benefit použitia LED svietidiel je v znížení spotreby el. energie, zvýšeniu životnosti a zníženiu nákladov na el. rozvody.

    2. Čo je integrovaný LED modul?

    LED modul je zostava LED čipov (min. jeden čip) umiestnených na spoj. doske (plošný spoj), ako samostatná svietivá jednotka. LED modul využíva LED diódy ako zdroj svietenia, ktoré sú zabudované do svietidla. Modul je určený je pre pevnú integráciu do svietidla – definovaný ako integrovaný LED modul. Tvar, výkon, počet LED čipov sa rôzni podľa typu a určenia svietidla. Integrovaný modul je možné doplniť o pomocné obvody – časovače, senzormi pohybu a súmraku, stmievače, diaľkovými ovládačmi (RGB) a šošovkami pre rovnomerné rozptýlenie na plochu.

    LED moduly sú vyrábané v rôznych prevedeniach kopírujúcich tvar svietidla (LED dióda, LED pásiky, LED žiarovka, trubice), podľa výkonu, farby svetla, farby RGB, druhu svietidla (panelové, reflektor, klasické svietidlo atď.). Pri využití LED modulov musím upozorniť na jeden z dôležitých faktov a to je chladenie. LED diódy s vysokým výkonom, energia sa mení na teplo 70% a svetlo 30%. Nedostatočné chladenie má za následok rapídne zníženie životnosti LED modulu. Toto technické obmedzenie upriamuje pozornosť na spôsob a výber umiestnenia svietidla hlavne v bytoch so sadrokartónovým a kazetovým stropom. Na jednej strane je efekt zníženia spotreby el. energie a na druhej strane je posúdenie aspektov s pohľadu celoživotného cyklu. Výrobca LED modulu nie je vždy stotožnený s výrobcom svietidiel. Preto výrobca nie je schopný vykonať opravu LED modulov, len výmenou, tieto nie sú vyrábané ako náhradné dielce. Demontáž svietidla, odoslanie do opravy, doba opravy, kto hradí tieto náklady vedú k procesu svietidlo vyradiť a nahradiť novým, čo sa nejaví najekologickejšie. Tento nedostatok je možné eliminovať kúpou svietidiel s vymeniteľným zdrojom svietenia – LED žiarovky, alebo trubice. Je tu ešte jeden problém v používaní LED svietidiel a to je likvidácia. Z dôvodu, že pri výrobe LED sú použité polovodiče, je nutné likvidáciu riešiť odovzdaním svietidla do zberného miesta alebo predajne k spätnému odberu, teda k recyklácii. 

    3. Čo je teplota svetla? Akú farbu svetla vybrať?

    Zjednodušene povedané – je to farba tepelného žiarenia, ktoré vydáva absolútne čierne teleso. Čím sa viac zahrieva, tým sa farba mení od červenej, cez žltú až po bielu. Teplota svetla – chromatickosť svetla sa meria a udáva v Kelvinoch „K“. Túto hodnotu nájdete na výrobnom štítku svietidla. Na prirovnanie farba pahreby je cca 1400K, plameň ohňa cca 2000K, západ slnka 2500K. LED svietidlá sa vyrábajú v hodnotách od 3000 K až po 6500K.

    Základný princíp pri výbere vhodného svietidla je posúdenie priestoru, ktorý chceme osvetliť. Koľko denného svetla dopadá do priestoru (orientácia k svetovým stranám), farebnosť stien (absorpcia svetla a rozptyl), akým nábytkom, farba podlahy atď. Jednoducho, čím tmavšia miestnosť, tým jasnejšia farba a naopak.

    Základné typy farieb s použitím je možné rozdeliť:

    Teplá biela (do 3000K) - Svojou podobou svetla sa najviac podobá svetlu západu slnka, alebo svetla klasickej žiarovky. Tento typ svetla sa predurčuje do priestorov oddychu, relaxu. V prípade použitia v pracovných priestoroch je možné tieto doplniť doplnkovým svietidlom napr. osvetlenie pracovného stola, zrkadla, pre čítanie – nočný stolík, kreslo.

    Neutrálne biela (od 3500 – 5500 k) - Táto farba sa najviac podobá dennému svetlu, preto je najviac používaná. Odporúča sa použitie vo všetkých priestorov pracovných (kuchyňa, práčovňa), skladových, spojovacích chodieb, osvetlenia preddveria, zádveria a terás.
    Studená biela (nad 6000K) - Hodí sa pre osvetlenie výrobných, skladových priestorov, strojov, parkovísk a monitorovaných priestorov.

    Pre úplnosť osvetlenia je potrebné uviesť aj typ osvetlenia RGB LED. Toto trojfarebné osvetlenie (najmä na LED pásikoch) vzniká prekrytím troch základných farieb – červenej, zelenej a modrej farby. Ovládanie a výber svetla sa vyberá ovládačom a používa sa pre osvetlenie reklám, barov podsvietenia TV a pod.

    Pán Ing. Vojtech Lorenc, spoločnosť LORES, spol. s r. o.

    Cena osvetlenia

    Cena osvetlenia v dome i mimo neho, je podmienená počtom svietidiel a typom svetiel, ktoré budú nainštalované. Cena montáže svietidiel záleží od ich vlastností, či sú podomietkové, nadomietkové alebo závesné. Vzhľadom k nízkej cene a dlhej životnosti sú stále obľúbenejšie LED svetlá. Vonkajšie osvetlenie je drahšie, pretože si vyžaduje dodatočnú ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Montáž svetiel zverte elektrikárovi so skúsenosťami a kvalitnými referenciami. Minimálna hodinová sadzba elektrikára je 15 EUR a k tejto cene ešte treba prirátať náklady na inštaláciu. Cena montáže stredne náročného stropného svetla do výšky 300 cm, bez dodávky je približne 20 až 35 EUR/komplet.

    Okrem interiéru je dôležité aj osvetlenie okolo vášho domu
    Okrem interiéru je dôležité aj osvetlenie okolo vášho domu

    Ak máte záujem o osvetlenie v dome i mimo neho, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu inštalácie svetla, môžete poslať dopyt našim skúseným elektrikárom,  a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o svetlách a osvetlení priestorov.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 3504
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Osvetlenie?

    Máme 1130 realizátorov v oblasti Osvetlenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1130 realizátorov v oblasti Osvetlenie
    9.1
    0

    I-Imko s. r. o.


    9.7
    0

    Peter Lím - Stavebné práce PIPO


    8.8
    0

    MRJ final


    9.8
    0

    LOGATEC s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené