Pre oblasť

    Osvetlenie interiéru: ako zladiť funkčnosť a dizajn

    Článok si prečítalo viac ako 1948+ používateľov
    Základom každého interiéru je osvetlenie priestorov. Pri rozhodovaní o type osvetlenia účel je mimoriadne dôležitý. Vyvoláva to otázku, ako je možné kombinovať svietidlá určené predovšetkým na praktické a funkčné osvetlenie s dekoratívnym prvkom. Týmto by sa dosiahli dve veci naraz: priestor by bol primerane osvetlený a svetidlá by pôsobili esteticky a dekoratívne a oživili náš príbytok. Výber svetidiel v skutočnosti ponúka oveľa viac možností kreatívnej domácej výzdoby ako len praktické osvetlenie. V nasledujúcej časti sme preto pripravili niekoľko tipov, ako je možné uvedené spojiť do jedného celku.
    Odborný článok 1948
    ambientne svietidla
    Máme 1118 realizátorov v oblasti Osvetlenie:

    1. Stropné osvetlenie

    Stropné osvetlenie je zvyčajne synonymom osvetlenia, ktoré má zabezpečiť silnejšie a funkčné osvetlenie. Primárna funkcia stropného osvetlenia má teda predovšetkým praktický charakter, pretože poskytuje príjemné životné prostredie pri nedostatku prirodzeného svetla. Umiestnenie prípadne rozloženie svietidiel preto logicky vyplýva aj z potreby osvetlenia pracovných plôch a miestností.

    Kreatívni a nápadití však môžeme byť aj pri výbere stropných svietidiel. V prvom rade je potrebné poznamenať, že existuje niekoľko druhov stropných svietidiel: existujú zapustené (vstavané), závesné (visiace) svietidlá, koľajnicové svietidlá... Váš príbytok môžete oživiť aj o niečo výraznejším stropným lustrom alebo tlmeným svetlom nad jedálenským stolom a kuchynským ostrovom. V miestnostiach, kde nechcete zvýrazňovať svetlá na strope, sa môžete rozhodnúť pre bežné stropné svietidlá alebo zapustené svetlá, ak máte v byte zavesený strop. Bodové svetlá sú k dispozícii v rôznych tvaroch a farbách a priestor je možné oživiť aj ich usporiadaním a kombináciou. S kompozíciou sa môžete pohrať aj pri usporiadaní zapustených stropných svietidiel - môžete ich zoskupiť do menších a väčších skupín, špirálovito, do vzorov, alebo zvoliť štandardnú geometrickú kompozíciu s rovnomernými  alebo nerovnomernými rozstupmi.

    2. Podlahové osvetlenie

    Podlahové osvetlenie je primárne určené na vylepšenie hlavného, ​​stropného osvetlenia. V závislosti od typu svietidla a žiarovky môže poskytnúť veľmi dobré svetlo pre prácu alebo zvýraznenie detailov, ako sú umelecké predmety, obrazy, knihy a ďalšie. Podlahové svietidlá sú jedným z najuniverzálnejších a najflexibilnejších typov osvetlenia, pretože umožňujú mnoho kombinácií a možností: môžu byť nasmerované a otočené v rôznych uhloch, dajú sa rozsvietiť a stlmiť... Takže ich môžeme nasmerovať na strop, ak chceme rozptýliť svetlo, alebo pod určitým uhlom k pracovným plochám, ak chceme bodové osvetlenie. Podlahové svietidlá, najmä niektoré typy svietidiel so silnejšími žiarovkami, sú dobrou alternatívou pre kvalitné pracovné osvetlenie miestností bez položených inštalácií pre stropné svietidlá.

    Pomocou svetiel je možné vytvoriť príjemné prostredie a zdôrazniť špeciálne zákutia domu
    Pomocou svetiel je možné vytvoriť príjemné prostredie a zdôrazniť špeciálne zákutia domu

    Odborná rada zo spoločnosti FLASH of LIGHT, s.r.o.

    1. Ako si vybrať vhodné osvetlenie miestnosti?

    Výber správneho osvetlenia pre rôzne miestnosti vo vašom dome alebo byte môže byť komplikovaný. Existujú jasné svetlá a tlmené svetlá, závesné svetlá, nástenné svetlá, lustrové svetlá a LED svetlá; existuje veľké množstvo svetiel! A ak ste boli v obchode, ktorý predáva svetlá, pochopíte presne, čo máme na mysli. Veľa času a úsilia venujete výberu dokonalých svetiel, ktoré sú pre vás a priestor, v ktorom sa chystáte, vhodné. Napríklad sa musíte uistiť, že ste si vybrali svetlá so skutočným funkčným účelom so správnym počtom. Osvetlenie z nich žiari a so štylistickým prvkom prispeje k estetike miestnosti. Jednoduché, ale moderné stropné svetlo nemôžete dať do miestnosti plnej starožitného nábytku, to sa vám nebude hodiť! Práve s tým vám pomôžeme. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o možnostiach osvetlenia, ktoré máte, a o tom, ako zvoliť správne osvetlenie pre každú izbu vo vašom dome, ste na správnom mieste.

    2. Čo je to integrovaný LED modul?

    Integrované LED svietidlá: Tieto LED svietidlá sa môžu podobať svietidlám pripraveným pre LED, ale podobnosť sa tým končí. Integrované LED svietidlá sa dodávajú s LED diódami, ktoré sú v nich už zabudované. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali špecifickú farbu a svetelný tok, a neobsahujú typické „žiarovky", ktoré je možné vymeniť. Integrované LED diódy zvyčajne vydržia mnoho rokov, často aj desať rokov alebo viac. Keď sa vybijú, namiesto nákupu náhradnej LED žiarovky si zákazníci objednajú nové LED pole alebo modul. S pokrokom v technológii LED by sme však podnietili firmy, aby zhodnotili výmenu svojich svietidiel LED za účelom dosiahnutia nákladovo efektívnejšej a aktualizovanejšej funkčnosti.

    3. Akú teplotu farby mám zvoliť?

    Rôzne faktory ovplyvňujú, ktorá teplota farby je najvhodnejšia. Najprv musíte zvážiť, do akej miestnosti chcete umiestniť LED osvetlenie. Za druhé, musíte určiť, čo je hlavným cieľom LED osvetlenia. Aby sme vám to uľahčili, nižšie uvádzame najdôležitejšie informácie o teplote farby. Tak máte istotu, že v Any-Lamp nájdete vždy to najvhodnejšie LED osvetlenie.

    Teplota farby udáva, akú farbu svetla svetelný zdroj vyžaruje. Toto sa meria v Kelvinoch (K). Aj keď existujú špeciálne svetlé farby (modrá, žltá, červená atď.), väčšina osvetlení má bielu farbu svetla. To sa môže líšiť od veľmi teplého bieleho svetla po rovnomerné denné svetlo. Čím nižší je počet Kelvinov, tým bude farba svetla teplejšia (viac červená). Čím vyšší je počet Kelvinov, tým bude farba svetla chladnejšia (viac modrá). Príklad; LED žiarovka, ktorá má poskytnúť útulnú atmosféru, dáva oveľa teplejšie svetlo ako LED osvetlenie v kancelárskych priestoroch.

    4. Je LED osvetlenie studené a chladné?

    Nie, to už neplatí! Keď bolo LED osvetlenie prvýkrát uvedené na trh, bolo vybavené farbou svetla, ktorá bola označovaná ako chladná. Môžete to porovnať s teplotou farby 4000 Kelvinov. V dnešnej dobe existuje veľa možností týkajúcich sa teplôt farieb. Môžete si vybrať medzi atmosférickým osvetlením s veľmi teplým bielym svetlom (1700K - 2700K) alebo teplým bielym svetlom (3000K). Okrem toho sú za denného svetla k dispozícii rôzne žiarovky a svietidlá (6 500 K). Táto svetlá farba je vhodná pre úplne iné situácie a účely. Náš sortiment pozostáva z veľmi širokej a pestrej škály energeticky efektívnych a udržateľných LED osvetlení. Sú k dispozícii v mnohých farebných teplotách.

    5. Existujú tri druhy osvetlenia, ktoré?

    Najprv začnime s rôznymi druhmi osvetlenia, z ktorých si môžete vybrať:

    - Okolité osvetlenie

    - Osvetlenie hlavné

    - Akcentačné osvetlenie

    Často prídete na to, že každá izba má najmenej dva rôzne druhy osvetlenia, ale sú chvíle, keď bude mať izba všetky tri. Nižšie sa pozrite, čo každý druh svetla robí.

    Ambientné (okolité) osvetlenie

    Okolité osvetlenie je spravidla hlavným zdrojom svetla v miestnosti. Môžu to byť čokoľvek, od stropných svietidiel po vstavané osvetlenie.

    Osvetlenie hlavné

    Osvetlenie hlavné sa používa na zaistenie svetla pri určitých činnostiach, ako je čítanie knihy alebo líčenie pred zrkadlom. Tieto svetlá sa nikdy nepoužívajú na rozjasnenie celej miestnosti, iba malej časti miestnosti.

    Svetlá úloh

    Majú všetky tvary a veľkosti. Môžu byť namontované na stenu, sedieť na stole alebo byť implantované do zrkadla. Niektoré z nich majú dokonca možnosti otáčania alebo otáčania, nech idú kamkoľvek potrebujete a pod akýmkoľvek uhlom.

    6. Takmer každý dom má vchod, obývaciu izbu, jedáleň, kuchyňu, spálňu a kúpeľňu. Pozrime sa, čo by každá miestnosť mala mať na osvetlenie:

    Vchod

    Vchod je prvým miestom, ktoré vaši hostia uvidia vo vašom dome, čo znamená, že ho budete chcieť urobiť priateľským a príjemným. Nevyberajte zväzok svetiel na osvetlenie úloh a akcentačné svetlá, ktoré v určitých častiach miestnosti zosvetlia. Skúste namiesto toho namontovať luster do stredu stropu (funguje to dobre s vysokými stropmi).

    Ak nemáte vysoký strop, je to v poriadku. Skúste si vybrať svietidlo, ktoré vysiela teplý tón.

    Obývačka

    Obývacia izba je ako stvorená na zábavu alebo relaxáciu. Vzhľadom na to budete chcieť mať v prípade potreby prístup k jasnému svetlu, ale nebudete chcieť jasné svetlo používať stále. Tu budú vaši najlepší priatelia stojacie lampy, stolové žiarovky a svietniky.

    Stmievače sú tiež skvelé pre obývacie izby; týmto spôsobom môžete zapnúť jasné svetlo a stlmiť ho podľa nálady v miestnosti.

    Jedáleň

    Jedáleň potrebuje dostatočne jasné svetlo, aby ste sa mohli pohodlne rozprávať a jesť pri jedálenskom stole; to neznamená, že by ste mali ísť von a kúpiť si LED svetlá!

    Skúste namiesto toho položiť luster priamo doprostred jedálenského stola. Ak sa vám nepáči vzhľad lustra, zaobstarajte si pár závesných svetiel a zaveste ich nad jedálenský stôl; pamätajte, nenechajte si zavesiť extrémne nízke závesné svetlá, nechcete, aby ste do nich dôsledne bili hlavou.

    Kuchyňa

    Kuchyňa môže byť ťažko osvetlená; pretože rôzne oblasti miestnosti vyžadujú rôzne schémy osvetlenia. Napríklad, budete chcieť na kuchynský ostrov umiestniť jasné osvetlenie, ale v oblastiach kuchyne, ktoré sa nepoužívajú tak často, budete chcieť mať stmievanejšie osvetlenie.

    Ak máte široký drez, otvorený bar alebo krásny kuchynský ostrov, závesné svetlá budú vašou najlepšou voľbou, funkčne aj štylisticky.

    Spálňa

    Spálňa potrebuje teplé osvetlenie, nič viac. Budete chcieť vycentrovať miestnosť na osvetlenie úloh, aby ste si pri relaxácii mohli čítať alebo sledovať televíziu so žiarovkou pri nočnom stolíku.

    Obývačky fungujú pekne aj pomocou stmievača, ale aj spálne. Ak sa rozhodnete pre stmievač, budete schopní v prípade potreby poskytnúť jasné svetlo, napríklad počas čistenia.

    Kúpelňa

    Kúpelňa je miesto, kde sa svetlo stáva nevyhnutnosťou. Svietidlá a jasné LED svetlá sa odporúčajú nad zrkadlami v kúpeľni, pretože tieto oblasti sú kľúčovými bodmi v kúpeľni. Nezabudnite tieto svetlá umiestniť blízko výšky tváre, pretože tu ich najlepšie využijete.

    Pozreli sme sa na typy svetiel, možnosti osvetlenia, ktoré máte a niekoľko príkladov, aké svetlá umiestniť do rôznych miestností vášho domu. Teraz je výber na vás, ale aspoň viete všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste mohli začať s osvetlením!

     

    Pán Marek Letko, spoločnosť FLASH of LIGHT, s. r. o.

    3. Okolité (ambientné) osvetlenie

    Bez dobrého okolitého osvetlenia nie je žiadny interiér dokonalý. Účelom okolitého osvetlenia je vyčarovať v priestore osobitnú atmosféru, takže väčšina okolitého osvetlenia nie je určená na prácu, resp. na funkčné osvetlenie miestnosti. Tu odporúčame nasledovné: vždy je dobré umiestniť okolité svetlá na starostlivo premyslené a vybrané body priestoru, ktoré chceme zdôrazniť alebo tam, kde večer trávime najviac času. Pri usporiadaní je potrebné postupovať opatrne, aby okolité svetlá neboli umiestnené príliš blízko seba, pretože v takom prípade stratia účinok jemného osvetlenia a už nebudú predstavovať zvláštne body priestoru. Okolité svetlá sú zvyčajne samy osebe výrazné, takže sú dekoráciou miestnosti aj počas dňa, keď sú vypnuté.

    Ak chcete na určitých miestach používať okolité svetlá na silnejšie osvetlenie, odporúčame vám nainštalovať funkciu nastavenia intenzity svetla, známejšiu ako „stmievač“. Ide o systém, ktorý umožňuje zníženie alebo zvýšenie intenzity svetla. To vám umožní z času na čas podľa potreby zvýšiť intenzitu okolitého svetla, potom ju znížiť a znova použiť na okolité, večerné osvetlenie. Pracovné osvetlenie by sa v žiadnom prípade nemalo spoliehať iba na okolité svetlá, pretože ich dizajn na to nie je určený.

    Pre kvalitné osvetlenie miestnosti je vždy najlepšie kombinovať rôzne typy svetidiel
    Pre kvalitné osvetlenie miestnosti je vždy najlepšie kombinovať rôzne typy svetidiel

    4. Dekoratívne osvetlenie

    V poslednej dobe sú veľmi populárne svietidlá, ktorých jediný účel je estetický, používajú sa na skrášlenie a vyzdobenie príbytku svetelnými efektmi. Sú čoraz populárnejšie, ale ich účelom nie je osvetľovať príbytok. Ich svetlo je nielen biele, ale často farebné alebo dokonca mení farby. Mení sa aj režim osvetlenia. Hlavný rozdiel medzi dekoratívnymi a okolitými svetlami je v tom, že keď sú okolité svetlá zapnuté, sú v miestnosti prakticky nepostrehnuteľné a pôsobia upokojujúco, zatiaľ čo dekoratívne svetlá vyniknú svojimi efektmi a sú stredobodom pozornosti.  Dalo by sa povedať, že ide o akýsi druh svietiacej sochy.

    Ak starostlivo zvážite otázku osvetlenia vo vašom príbytku, skutočne nebudete potrebovať dekoratívne svetlá. Vybrané svietidlá budú plniť praktickú, dekoratívnu, štýlovú a estetickú funkciu (vypnuté alebo zapnuté). Ak sa vám stále najviac páči dekoratívne osvetlenie, odporúčame vám najskôr zvážiť, či skutočne neexistuje alternatíva, aby boli svietidlá predovšetkým funkčnými prvkami priestoru, a až potom dekoratívne, aby sa zabránilo duplikácii a hromadeniu svetelných prvkov v miestnostiach.

    Odborný článok 1948
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Osvetlenie?

    Máme 1118 realizátorov v oblasti Osvetlenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1118 realizátorov v oblasti Osvetlenie
    9.2
    0

    FANMONTAGE s. r. o.


    9.9
    0

    ELER ELEKTRIK s.r.o.


    9.2
    0

    Lumba s.r.o.


    9.5
    0

    Jozef Sliva


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené