Pre oblasť
    V dnešnom modernom svete, kde technológie neustále napredujú a zjednodušujú nám každodenný život, aj osvetlenie sa prispôsobuje novým, inovatívnym riešeniam. LED žiarovky sú ideálnou náhradou za tradičné (tzv. „neónové“) žiarovky a halogénové žiarovky. V porovnaní s nimi prinášajú značnú úsporu energie a majú oveľa dlhšiu životnosť. Vďaka svojim malým rozmerom majú LED pásiky široké možnosti použitia, možno ich inštalovať do svietidiel ako vynikajúci zdroj nepriameho a okolitého svetla. LED pásiky sa čoraz viac využívajú v moderných interiéroch a pri renováciách. V tomto článku si povieme o kľúčových výhodách a dôležitosti LED technológie, ktorá mení spôsob, akým vnímame a používame osvetlenie. 
    Odborný článok 58
    led pasiky
    Máme 1132 realizátorov v oblasti Osvetlenie:

    1. LED svetlá a LED pásiky v domácnosti

    LED pásiky je možné použiť v domácnostiach dvoma spôsobmi. Silnejšie LED pásiky s výkonom 10 W/m je možné inštalovať ako funkčné osvetlenie, slabšie LED pásiky (s výkonom okolo 4 W/m) sú vhodnejšie pre ambientné osvetlenie, ktoré vylepšuje prostredie vášho domova.

    Funkčné osvetlenie umožňuje kvalitne vykonávať každodenné úlohy. Napríklad v kuchyni potrebujeme 300 luxov, nad pultom 750 luxov, v kúpeľni, najmä okolo zrkadiel, 500 luxov, a v spálni alebo obývačke úplne stačí 300 luxov na oddych alebo čítanie.

    LED osvetlenie
    LED pásiky s výkonom okolo 4 W/m sú vhodnejšie pre ambientné osvetlenie, ktoré vylepšuje prostredie vášho domova

    2. Farebné osvetlenie

    LED pásiky, resp. LED svetlá ponúkajú veľa možností, pokiaľ ide o farebné osvetlenie a spôsob inštalácie. Štandardom je studená biela, no pre príjemnejšie prostredie sa odporúča teplá biela, ktorá je v skutočnosti jemne žltkastá, a hodí sa k drevu a prírodným materiálom. Moderné prevedenie LED pásikov umožňuje nastaviť LED pásik do akejkoľvek farby. Inštaláciou potenciometra je možné LED pásiky naprogramovať na zmenu intenzity osvetlenia.

    LED svetlá
    Moderné prevedenie LED pásikov umožňuje nastaviť pásik do akejkoľvek farby 

    3. Hliníkové profily pre LED pásiky   

    LED pásiky je možné inštalovať bez toho, aby svetelný zdroj bol viditeľný. To znamená, že je viditeľný iba lúč svetla, ktorý vydáva, nie sú viditeľné jednotlivé LED diódy. To umožňuje vytvárať špeciálne ambientné efekty nepriameho osvetlenia, ktoré dodajú domovu ďalšiu hĺbku a kvalitu bývania. Toto všetko si však treba dobre premyslieť ešte pred rozmiestnením nábytku alebo realizáciou zaveseného stropu. 

    LED pásiky sa nedajú jednoducho nalepiť na podklad. Odporúča sa montáž do koľajnice alebo hliníkového profilu. Profil má funkciu chladenia LED pásikov a predlžuje ich životnosť. Na trhu dostať niekoľko typov profilov, ktoré možno na takéto účely použiť. Profily v tvare písmena U môžu byť plytké, iba 6 mm, alebo hlboké, 25 mm, v ktorých diódy nie sú vôbec viditeľné.

    Profily môžu mať aj plastový kryt alebo difúzor, ktorý rozptyľuje svetlo z diód. Ak chcete, aby svetlo LED pásika nesmerovalo len nadol, ale aj pod uhlom 90°, môžete ho umiestniť do hranatého profilu v tvare písmena L. Profily pre LED pásy majú štandardnú šírku 14 mm.

    Pozornosť je potrebné venovať aj LED napájacím zdrojom určeným na napájanie LED pásikov. Každých 8 m LED pásika treba pripojiť k napájaciemu zdroju 12 alebo 24 V. Ak je pásik dlhší, diódy na konci budú svietiť menej ako tie na začiatku. Treba nájsť vhodné miesto, kde napájací zdroj (škatuľku s rozmermi cca 20 cm × 10 cm × 5 cm) skryjete.

    Hliníkové profily pre LED svetlá
    Hliníkový profil má funkciu chladenia LED pásikov a predlžuje ich životnosť 

    4. Inštalácia LED svetla

    Profily umožňujú inštalovať LED pásik prakticky kdekoľvek. Najbežnejším riešením je inštalácia do zaveseného stropu. V takýchto prípadoch je potrebné dbať na to, aby pri LED pásiku zostal okraj široký asi 2 cm a hlboký aspoň 4 cm, aby diódy nebolo vidieť. Napájacie zdroje tiež môžu byť skryté pod zaveseným stropom. Pásik je možné umiestniť hneď vedľa spojenia steny a stropu, čo vytvára dojem, že sa strop vznáša. So sadrokartónovými systémami a trochou fantázie máte mnoho ďalších možností, akými sú žľaby, okrúhle otvory, pásy, štvorce...

    LED pásy je možné umiestniť aj do omietky. Pred nanesením omietky však musíme nechať medzeru 2 cm širokú a tiež minimálne 2 cm hlbokú. Takýmto spôsobom môžeme osvetliť závesy, hrubú kamennú stenu alebo tehlu, čo zdanlivo zjemňuje priestor a zvýrazní textúru.

    Rovnako je to aj s nábytkom. Na osvetlenie kuchynskej pracovnej dosky, spodnej časti skrinky alebo vnútra skrinky potrebujeme žľab so šírkou najmenej 15 mm. Pri inštalácii pod skrinku vytvára sa dojem vznášajúcej sa skrinky a pri inštalácii nad skrinku alebo pod pracovnú dosku vytvára sa dojem väčšej výšky miestnosti. ​

    LED žiarovky
    LED žiarovka spotrebuje 8-krát menej elektriny ako klasická žiarovka

    5. LED pásiky sú energeticky účinné

    Jedným z najdôležitejších aspektov LED pásikov je ich vysoká energetická účinnosť. V porovnaní s tradičnými žiarovkami spotrebujú LED pásiky oveľa menej energie, čo znamená nižšie účty za elektrinu a menší negatívny dopad na životné prostredie. Táto funkcia ich stavia do popredia pri hľadaní udržateľného a ekologického osvetlenia.

    Prvou výhodou je samozrejme hospodárnosť. LED diódy majú svietivosť cca 70-80 lm/W, to znamená, že LED žiarovky spotrebujú 8-krát menej energie ako klasické žiarovky (cca 15 lm/W).

    Rovnako je to s energetickou účinnosťou. LED žiarovka sa pri dlhšom používaní nikdy nezohreje na viac ako 60 °C a halogénová žiarovka pracuje s vyššou teplotou – nad 200 °C. Väčšina energie sa tak stáva teplom, nie svetlom.

    6. LED pásiky s diaľkovým ovládaním a smart technológie

    Mnohé moderné LED pásy sú vybavené diaľkovým ovládaním, ktoré umožňuje jednoduché nastavenie jasu, farieb a režimu prevádzky. Niektoré modely sú kompatibilné s inteligentnými zariadeniami a umožňujú používateľom ovládať osvetlenie prostredníctvom inteligentných telefónov alebo iných zariadení. To poskytuje dodatočný komfort a flexibilitu v každodennom živote.

    7. Dlhá životnosť, menšia údržba, dlhšie používanie

    LED svetlá majú v porovnaní s klasickými žiarovkami extrémne dlhú životnosť. LED žiarovka má životnosť viac ako 30 000 hodín, teda 3 až 8 rokov, klasická žiarovka okolo 3 000 hodín a žiarivka okolo 10 000 hodín. Zníženie potreby častej výmeny žiaroviek znamená menej údržby a následne nižšie náklady z dlhodobého hľadiska. Toto je obzvlášť dôležité pre komerčné priestory, kde sa svetlá používajú niekoľko hodín denne.

    LED diódy
    LED diódy majú životnosť viac ako 30 000 hodín

    8. LED osvetlenie - cena

    Na trhu je veľký výber LED pásikov v rôznej cenovej relácii a rôznej kvalite. Ak si chcete kúpiť LED pásiky s nízkou svietivosťou, zaplatíte 7 až 12 EUR za meter. Ak chcete LED pás s vysokým jasom, zaplatíte 12 až 25 EUR za meter. V cene nie je zahrnutá montáž, ani hliníkové profily pre LED pásiky. V závislosti od toho, aký profil potrebujete, zaplatíte 2 EUR a viac za profil s dĺžkou 2 metre. 

    Za takéto svietidlá so všetkými zdrojmi a ďalším potrebným príslušenstvom zaplatíte niekoľko stoviek EUR. Mnohým sa môže zdať, že je to drahé, treba si však uvedomiť, koľko stojí napr. dobrý luster do obývačky. So zručnou inštaláciou a trochou kreativity môže len 20 metrov LED pásika výrazne prispieť ku kvalite prostredia.

    Ak hľadáte niekoho, komu by ste zverili montáž LED osvetlenia, pomoc môžete získať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 58
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Osvetlenie?

    Máme 1132 realizátorov v oblasti Osvetlenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1132 realizátorov v oblasti Osvetlenie
    8.8
    0

    JOPI-TRANS, s.r.o


    10
    1

    Tibor Berta


    8.9
    0

    KALA elektro, s.r.o.


    10
    0

    BBF elektro s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené