Pre oblasť

    Biokrb – prečo je vhodný do prechodného počasia?

    Krb zvyčajne vyvoláva asociáciu tepla, útulnosti, tradície, relaxu so zaujímavou knihou. Ak to všetko chcete mať doma aj vy, no nemáte k dispozícii dostatok miesta, poteší vás fakt, že na trhu nájdete biokrb, ktorý potrebuje zjednodušenú obsluhu a údržbu a zároveň nevyžaduje veľa miesta. V tomto článku si povieme o výhodách a nevýhodách tohto ekologického riešenia vykurovania priestorov.
    Odborný článok 119
    biokrb
    Máme 228 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby:

    Biokrb na rozdiel od tradičných krbov na tuhé palivá spaľuje bioetanol. Ide o prírodné palivo získavané z biomasy, jej fermentáciou, najčastejšie zo zvyškov rastlín, akými sú cukrová trstina alebo kukurica. Ide teda o biopalivo, ktoré obsahuje výlučne suroviny prírodného pôvodu. Vzhľadom na túto skutočnosť je považovaný za výnimočné ekologické riešenie vykurovania priestorov - biokrb sa nepoužíva ako hlavný, ale ako doplnkový zdroj vykurovania a výborne sa hodí na prechodné obdobia, keď vykurovacia sezóna nie je naplno rozbehnutá. Takmer 100 % tepla vyprodukovaného v procese spaľovania biopaliva vyžaruje do miestnosti, v ktorej sa nachádza, čo prakticky znamená, že nedochádza k plytvaniu energiou a preto sú biokrby výborným doplnkovým zdrojom tepla.

    Medzi ľuďmi, ktorí počuli o biokrboch, panuje mylná predstava, že nevytvárajú skutočný oheň, čo, samozrejme, nie je pravda – ide o skutočný plameň. Jediný rozdiel je v tom, že oheň nevzniká v dôsledku horenia drevených polien, ale v dôsledku horenia bioetanolu, ktorý obsahuje 96 % alkoholu. Je upravený a denaturovaný tak, aby horel krásnym žltým plameňom, bez dymu.

    Samotný biokrb je zložený z dvoch prvkov – horáka a ohniska. Horák je certifikovaný sériový výrobok, ktorý zaisťuje kontrolované a bezpečné spaľovanie etanolových výparov v súlade s legislatívou a platnými normami. Ohnisko, v ktorom je horák umiestnený, predstavuje bezpečné prostredie, ktoré zaručuje bezpečné používanie.

    Prvý biokrb je z roku 1977, vynašiel ho taliansky inžinier Giuseppe Lucifora. Ako prvý navrhol, aby sa namiesto bežného palivového dreva použil obyčajný priemyselný alkohol.

    Biokrb - výhody

    Biokrb je čoraz častejšou voľbou záujemcov, keďže umožňuje vykurovanie priestoru, zvyšuje jeho estetickú hodnotu, a zároveň je jednoduchší na obsluhu a údržbu ako tradičný krb. Potrebné je iba naplniť horák bioetanolom a zapáliť plameň. Po uhasení plameňa, na rozdiel od krbov, ktoré používajú palivové drevo, nie je v biokrbe žiadny popol a nie je potrebné čistenie. Dôvod spočíva v tom, že produktmi jeho spaľovania sú okrem tepla, ktoré vydáva, iba oxid uhličitý a vodná para. Biokrb neuvoľňuje do priestoru žiadne pachy, sadze ani dym.

    Biokrb nepotrebuje komín, ventilačný systém ani systém prívodu paliva
    Biokrb nepotrebuje komín, ventilačný systém ani systém prívodu paliva

    Pri zmienke o krbe človeka takmer okamžite napadnú jeho sprievodné prvky - kutáč, kliešte, koše na palivové drevo. Pri použití biokrbu nebudú potrebné. Ale ešte dôležitejšie - tradičné krby si nemožno predstaviť bez inštalácií, v prvom rade bez existencie komína. Biokrb nepotrebuje komín, ventilačný systém ani systém prívodu paliva. Teplo krbu si tak môžu užiť aj tí, ktorí nemajú doma komín. Vďaka tomu, že nepotrebuje komín a iné inštalácie, je možné biokrb umiestniť kdekoľvek chcete - môže byť samostatne stojaci, vstavaný (zabudovateľný), závesný. Vyberte si vzhľad a spôsob montáže, ktorý vám vyhovuje, v závislosti od dostupného priestoru a rozmiestnenia nábytku.

    Biokrb aj počas teplejšej časti roka, kedy neslúžia na vykurovanie priestoru, pôsobí veľmi elegantne a dekoratívne. Svojím vzhľadom dotvorí každý priestor a vytvorí magickú atmosféru.

    Biokrb svojím vzhľadom dotvorí každý priestor a vytvorí magickú atmosféru
    Biokrb svojím vzhľadom dotvorí každý priestor a vytvorí magickú atmosféru

    Klasický krb vyžaduje veľa priestoru. Biokrb takýto problém nemá – vyrába sa v rôznych tvaroch a veľkostiach a možno ho namontovať aj do menších bytových jednotiek ako výbornú alternatívu k tradičným krbom na drevo či pelety.

    Montáž biokrbu je dosť jednoduchá a jednoduchosť montáže a demontáže sa prejaví najmä v prípade sťahovania alebo keď sa rozhodnete pre nové usporiadanie v miestnosti.

    Rušný každodenný život nenecháva veľa voľného času, preto je biokrb dobrým riešením pre všetkých, ktorí sa ním nechcú veľa zaoberať, resp. nechcú investovať čas a námahu na kúpu, dovoz a uskladnenie palivového dreva, čistenie popola a všetko ostatné.

    Okrem spomínaných výhod biokrbu sú tu ešte niektoré: nemusíte sa starať o padajúce iskry, je bezpečný na používanie...

    Biokrb – nevýhody

    Okrem mnohých pozitívnych vlastností biokrb má aj určité nevýhody, ktoré by ste mali poznať skôr, ako sa rozhodnete pre jeho kúpu a montáž.

    Najväčšou nevýhodou biokrbov je, že sa nedajú používať nepretržite. Biokrby dokážu pracovať nepretržite 3 hodiny, toľko vydrží jeden liter bioetanolu. Horák musí byť pri opätovnom naplnení studený, treba ho nechať vychladnúť, trvá to asi pätnásť minút. Tento úkon znemožňuje nepretržité používanie.

    Ďalšou nevýhodou je, že má nižší tepelný výkon v porovnaní s krbom na tuhé palivo. Biokrb preto neslúži ako primárna forma vykurovania, ale len na prikurovanie priestorov.

    Všetci, ktorí majú klasický krb na tuhé a kvapalné palivá vedia, že miestnosť, v ktorej sa nachádza, treba pravidelne vetrať. Rovnako je to aj s biokrbom, pretože plameň spotrebúva kyslík. Nebojte sa však, nemusíte investovať do dodatočného vetrania – úplne postačí pravidelné otváranie okna.

    Spomínali sme, že biokrb nevyžaduje ďalšie vybavenie. Jedno však treba brať do úvahy – bezpečnostné kalené sklo, ktoré nepokrýva celú výšku biokrbu, chráni pred priamym vystavením ohňu, čím sa predchádza nežiaducim následkom.

    Koľko stoja biokrby alebo kozuby? Samozrejme, závisí to od modelu a veľkosti. Ak ste sa rozhodli pre biokrb do vašej domácnosti a hľadáte dodávateľov a majstrov, ktorí vám ho namontujú, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú majstri s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 119
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby?

    Máme 228 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 228 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby
    10
    1

    D & D Company, s.r.o.


    9.8
    0

    DATO.EU s. r. o.


    9.9
    0

    Lamir, s.r.o.


    10
    0

    Terrastone, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené