Nižšie:
1. Šamot a šamotové tehly na obmurovanie kozubovej (krbovej) vložky
1.1. Použitie šamotu
Kozubová vložka tvorí jadro kozubu (krbu), ktoré sa stane vykurovacím zariadením až keď je správne vyhotovené, z vhodného materiálu, za účelom zabezpečenia energetickej efektívnosti krbu. Žiaruvzdorné ťahané šamotové tehly alebo šamotové dosky sa používajú ako obklad spaľovacieho priestoru, čím sa zabezpečuje požiarna odolnosť šamotu.
1.2. Šamot – vlastnosti
Šamot, z ktorého sa vyrábajú šamotové tehly pre kozub (krb), je možné použiť na obmurovanie kozubov, dymovodov a na vonkajšie obkladanie kozubov, sporákov, kachlí na chlieb a keramiku, ako aj vonkajších grilov. Šamotová tehla je vhodná na murovanie väčších akumulačných kozubov (krbov), pretože zaisťuje optimálnu a maximálnu akumuláciu tepla. To konkrétne znamená, že umožňuje tlmený prenos tepla z kozubu do okolitého priestoru a rovnomerné rozloženie tepla. Výhodou šamotovej tehly je tiež to, že vyžaruje teplo rovnomerne po dlhú dobu po ukončení horenia.
2. Šamotové tehly
Šamotová tehla pre kozub (krb) je jedným z najlepších materiálov, ktoré nájdete. Šamotové výrobky sa používajú aj na stavbu komínov, pretože najlepšie akumulujú teplo. Pri horení ohňa sa v kozube hromadí teplo, ktoré sa potom zadržiava a distribuuje po obvode kozubu. Šamotové tehly potom rovnomerne vyžarujú teplo do miestnosti, aj keď sme proces horenia už ukončili. Šamot tak pomáha ďalšie využitie kozubovej vložky. Pri špeciálnom spôsobe murovania môžeme regulovať aj výkon zariadenia a čas, kedy sa bude do miestnosti uvoľňovať teplo. Životnosť kozubu tiež môžeme zvýšiť metódou obmurovania.
3. Šamot a druhy kozubov (krbov)
Výhody šamotu sú menej výrazné, ak sa používa akumulačný kozub, pretože potom je tepelné žiarenie menšie. Ak sa použije teplovzdušný kozub, v dôsledku konvekcie tepla sa cirkulácia horúceho vzduchu urýchli.
4. Šamotové tehly – cena
Šamotové tehly sú lacný materiál. Tehly štandardných rozmerov môžu stáť okolo 3 EUR kus.
5. Šamotové platne (dosky, pláty)
5.1. Šamotové platne pre každodenné použitie
Šamotové platne sa primárne používajú na prípravu pokrmov v kozuboch(krboch), kachliach a peciach. Majú podobné, resp. prakticky rovnaké vlastnosti ako šamotové tehly, odolávajú veľmi vysokým teplotám a sú ohňovzdorné. Šamotová platňa je výrazne zastúpená pri pečení pizze. Platňa je vyrobená z lisovaného šamotu, má jemnú štruktúru a brúsené hrany. Šamot je prírodný materiál, z ktorého sú vyrobené tehly a platne, aké sa najčastejšie používajú v pekárňach. Vďaka jemnému sálavému teplu pečenie je jednoduchšie, na šamotovej platni sa dá pripraviť pizza, chlieb alebo pečivo a všetko bude rovnako chutné.
5.2. Charakteristiky šamotovej platne
Šamotová platňa sa dá použiť aj na grilovanie. Najdôležitejšie je neumývať ju saponátom, pretože by ho platňa absorbovala a potom by všetky potraviny, na nej pripravované, mali príchuť saponátu. Pri manipulácii so šamotovou platňou treba byť opatrný, pretože je mimoriadne pevná a zároveň krehká, pri veľkých teplotných zmenách je šanca na prasknutie šamotovej platne väčšia. V samotnej rúre alebo chlebovej peci by mala byť umiestnená vždy v strede, nedotýkať sa stien, pretože inak by sa mohla zlomiť.