Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Krby na drevo – typy a ceny

    Článok si prečítalo viac ako 1303+ používateľov
    Najtradičnejší spôsob vykurovania je vykurovanie kozubom, ktoré zabezpečí teplo domova a dodá pocit príjemnej atmosféry. Krby na drevo sú aj napriek zdanlivej zastaranosti stále obľúbeným architektonickým prvkom, po ktorom siahajú všetci tí, ktorí chcú svoj priestor zútulniť a vytvoriť jedinečnú atmosféru vo svojom príbytku.
    Odborný článok 1303
    krby na drevo
    Máme 226 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby:

    1. Krby na drevo majú mnoho výhod

    Keď hovoríme o kozuboch na drevo, máme na mysli kozuby s integrovanou kozubovou vložkou. Takéto krby na drevo ponúkajú množstvo výhod. Jedným z najzrejmejších je, že do miestností vnášajú teplo, pocit domova a útulnosti. Počas dlhých zimných večerov nie je nič krajšie ako pohľad na krásy plameňa, čítanie alebo pitie čaju pri kozube. Krby na drevo majú aj iné, funkčné výhody. Vyhrievajú miestnosť rovnomerne, pretože teplo do miestnosti môžu vydávať troma spôsobmi:  priamo cez sklo, vykurovaním miestnosti teplým vzduchom z prieduchov a nakoniec pomocou sálavého tepla, ktoré sa prenáša z krbovej vložky do miestnosti. Používaním krbu môžeme výrazne znížiť náklady na kúrenie, pretože ceny elektriny alebo napríklad vykurovacieho oleja sú stále vyššie.

    Vďaka sálavému teplu, ktoré sa prenáša z krbovej vložky do miestnosti, zostane v miestnosti teplo aj niekoľko hodín po ukončení horenia krbu.

    Okrem pocitu domáckosti, ktorý krb do nášho domova prináša a príjemného tepla, ktorým miestnosť zútulňuje, je krb aj krásnym architektonickým prvkom, ktorý priestor formuje a charakterizuje. Pri návrhu kozubu si môžeme vybrať zo širokej škály materiálov a tvarov a pohrať sa môžeme aj s jeho umiestnením v interiéri. Krásny kozub celý priestor skrášľuje, zušľachťuje a obohacuje.

    2. Vykurovanie priestoru krbom na drevo

    2.1. Krby na drevo majú rôzne tepelné výkony

    Krby na drevo môžu slúžiť ako pomocné vykurovacie zariadenia. Vykurovací výkon krbov na drevo sa pohybuje vo všeobecnosti medzi 5 a 15 kW, niektoré výkonnejšie zariadenia dosahujú ešte vyššie hodnoty. Ako efektívne bude krb na drevo vykurovať miestnosť, závisí nielen od jeho výkonu, ale aj od jeho umiestnenia v interiéri, a ešte viac od typu vykurovaného objektu. Moderná, vysoko energeticky efektívna výstavba budov sa snaží o minimálne tepelné straty, čo umožňuje aj niektorým krbom s nižším tepelným výkonom uspokojivo vykúriť väčší priestor. Neplatí to samozrejme pre staršie domy so zlou tepelnou izoláciou, prípadnými tepelnými mostami a oknami, ktoré netesnia tak, ako by mali. V kvalitne zateplenej novostavbe s obytnou plochou cca 50 m2, ktorá zahŕňa obývaciu izbu, jedáleň a kuchyňu, zvyčajne odporúčajú inštalovať krby s o niečo nižším výkonom: od 5 do 7 kW. Väčšie a výkonnejšie krby sa odporúčajú pre interiér s rozlohou väčšou ako 50 m2. 

    2.2. Dôležité je aj umiestnenie kozubu v miestnosti 

    Okrem veľkosti miestnosti je dôležité aj umiestnenie krbu v nej. Ideálna poloha krbu na drevo je samozrejme čo najviac v strede miestnosti, pretože tak sa najrýchlejšie a najrovnomernejšie vykúri celá miestnosť. Z viacerých dôvodov pôdorys s kozubom v strede nie je najpraktickejším riešením, preto sa kozuby zásadne umiestňujú k stene. V tomto prípade je najlepšia poloha kozubu v strede dlhej strany. Najhoršie umiestnenie kozubu je v rohu medzi dvoma stenami.

    Aby krb vykuroval miestnosť čo najrovnomernejšie, musí byť umiestnený čo najviac v strede miestnosti
    Aby krb vykuroval miestnosť čo najrovnomernejšie, musí byť umiestnený čo najviac v strede miestnosti

    3. Krby na drevo: rôzne typy

    3.1. Otvorené a uzavreté kozuby 

    Na trhu je dostupných veľa rôznych krbov na drevo a každý si nájde pre seba ten pravý model. V prvom rade si môžete vyberať medzi otvoreným a uzavretým kozubom. Otvorený kozub znamená, že jeho ohnisko nie je uzavreté sklom, takže medzi ohňom v kozube a zvyškom miestnosti nie je žiadna bariéra. Autentickejší a magickejší pocit je samozrejme pri otvorenom kozube, kde je kontakt s ohňom priamejší. Bezpečnejší je samozrejme uzavretý kozub, ktorý zabraňuje vypadávaniu žeravých uhlíkov z krbu a vzniku požiaru.

    3.2. Vstavaný krb na drevo

    Najčastejšie sa používa klasický, vstavaný kozub, ktorý je v interiéri upevnený na konkrétnom mieste a nie je možné presunúť ho neskôr na iné miesto. Preto je potrebné inštaláciu takéhoto kozubu vopred naplánovať a zároveň určiť, aké palivo sa bude používať (biomasa, polená). Okrem klasického krbu na drevo existujú aj varianty, ktoré využívajú biologicky rozložiteľné zdroje paliva, ako je bioetanol. Krb, ktorý využíva napr. bioetanol, nevyžaduje stavbu komína, ani nedymí. Takýto model má nádrž, do ktorej môžete naliať až 4 litre paliva, čo znamená asi 4 hodiny prevádzky krbu. Jeho inštalácia je veľmi jednoduchá. Dá sa nainštalovať neskôr, po dokončení výstavby alebo rekonštrukcie v starších objektoch, dá sa rýchlo odinštalovať a podľa potreby aj premiestniť. Dôležitou vlastnosťou takéhoto kozubu je práve to, že dokáže byť mobilný a nezávislý a môže byť umiestnený kdekoľvek v objekte alebo priestore.

    Používanie uzavretého krbu na drevo je bezpečnejšie
    Používanie uzavretého krbu na drevo je bezpečnejšie

    3.3. Krb na mieru alebo z katalógu?

    Ak máte záujem o kúpu kozubu, môžete si vybrať kozub na mieru alebo z katalógu. Kozub na mieru sa v novostavbe inštaluje jednoduchšie, pretože jeho veľkosť, dizajn, montáž a umiestnenie sú naplánované už pri projektovaní domu. Takto je možné predvídať a pripraviť všetky potrebné prvky, čo je v starších domoch často náročnejšie. Kozuby z katalógu sú typizované, štandardné modely, ako také sú často jednoduchšie na inštaláciu, ich vlastnosti však nie je možné ľubovoľne ani dodatočne meniť, a preto si ich najčastejšie vyberajú majitelia už postavených domov.

    Ceny štandardných krbov a krbov na mieru sa značne líšia: kozuby na drevo na mieru sú samozrejme drahšie ako štandardné katalógové modely.

    3.4. Kombinované kozuby

    Existujú teplovzdušné a akumulačné krby. Krby na drevo však možno vyrobiť aj ako kombinované krby. Teplo z krbu sála cez teplovzdušné mriežky a akumuláciu krbu. Napr. krb umiestnený v obývačke vykuruje tento priestor čisto sálaním a vzdialenejšie priestory sú vykurované teplovzdušne. Tento typ kozubu umožňuje rýchle vykúrenie priestoru a navyše kombinovaný kozub vydáva sálavé teplo do miestnosti aj niekoľko hodín po vyhasnutí ohňa. Kombinované krby na drevo sú všestranné a preto vhodné pre tých, ktorí uprednostňujú moderný, dynamický životný štýl.

    4. Krby na drevo – cena

    Teplovzdušný vstavaný krb na drevo s oceľovou komorou a integrovaným systémom cirkulácie vzduchu si môžete zadovážiť za cca 2000 EUR a viac. Inštalácia krbu zvyčajne trvá 2 až 4 pracovné dni v závislosti od veľkosti a zložitosti inštalácie.

    Odborný článok 1303
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby?

    Máme 226 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 226 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby
    9.8
    0

    InFire Krby, s.r.o.


    8.6
    0

    Herman Maksymov


    10
    1

    APRO Záhradné centrum s.r.o.


    9.9
    0

    Miroslav Jánošik - V.K.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené