Pre oblasť

    Aký poter si zvoliť a aká je cena poteru?

    Článok si prečítalo viac ako 2646+ používateľov
    Poter je dôležitou súčasťou dokončovacích stavebných prác. Používa sa na vyrovnávanie povrchov, poter na šikmom povrchu umožňuje odtekanie vody, môže byť spojovacím konštrukčným prvkom alebo plochou pre veľké zaťaženie. Kto vyrába potery, koľko stoja a aké druhy poterov existujú?
    Odborný článok 2646
    poter
    Máme 1142 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    1. Druhy poterov

    Existujú rôzne typy poterov, čo sa týka zloženia aj spôsobu aplikácie. Sú modernou verziou bývalých cementových poterov. Jedným z typov je pripojený (kontaktný) poter, ktorý je  pevne spriahnutý s podkladom. Poter môže byť aj oddelený (na separačnej podložke) alebo plávajúci poter, ktorý je uložený na zvukovej, alebo tepelnej izolácií potrebnej hrúbky (podľa požiadaviek, najčastejšie polystyrén) a od ostatných konštrukcií je vzdialený min. 4 mm. Minimálna hrúbka poteru je 4 až 5 cm. Polyetylénová fólia sa používa ako medzivrstva a musí byť inštalovaná bez prerušenia. Pásy fólie používané na plávajúci poter sa musia pozdĺž okrajov prekrývať.

    2. Potery podľa spôsobu vyhotovenia

    Podľa spôsobu vyhotovenia rozlišujeme plávajúci poter, pripojený (kontaktný) poter a oddelený poter. Samotné pomenovania nám hovoria, ako je poter spojený s vrstvou pod ním.

    2.1. Plávajúci poter

    Plávajúce potery sa najčastejšie používajú pri novostavbách a rekonštrukciách. Charakteristickým znakom tohto typu poteru je, že sa leje priamo na tepelnú alebo zvukovú izoláciu – od železobetónovej dosky je oddelený vrstvou izolácie, polystyrénu (zvyčajne Styrodur). Hrúbka izolačnej vrstvy musí byť 1 cm a zvyčajne sa ukladá na 4 až 6 cm hrubý polystyrén.

    2.2. Pripojený (kontaktný) poter

    Ako už názov napovedá, pripojený (kontaktný) poter sa naleje priamo na podklad. Existujú jednovrstvové a viacvrstvové pripojené potery. Lepšie a pevnejšie priľnutie poteru k podkladu sa dosiahne prostriedkami na lepšiu priľnavosť alebo emulziami.

    2.3. Oddelený poter

    Tento typ poteru je oddelený od podkladu špeciálnou separačnou vrstvou (napr. fóliou, pieskovou vrstvou). Na rozdiel od plávajúceho a pripojeného poteru nemá oddelený poter priamy kontakt so žiadnou inou stavebnou vrstvou.

    3. Iné druhy poterov  

    3.1. Klasické potery

    Klasický poter pozostáva z mierne suchšej betónovej zmesi, ktorá sa musí pri aplikácii dobre vyhladiť, aby vznikol hladký povrch podlahy.

    3.2. Samonivelizačné potery

    Samonivelizačné potery sa vyrábajú z vopred pripravenej zmesi, ktorá sa na mieste inštalácie iba zmieša s vodou. Tento typ poteru má množstvo výhod, ako je menšia potrebná hrúbka (2 cm) a kompletné zakrytie rúrok podlahového kúrenia vďaka tekutejšej betónovej zmesi. Ak sa chystáte vykurovať svoj domov podlahovým kúrením, to posledné je veľmi dôležité, pretože len tak dosiahnete optimálny a efektívny prenos tepla medzi rúrami podlahového vykurovania cez poter do miestnosti.

    3.3. Suchá inštalácia alebo suchý poter

    Jednou z hlavných výhod suchých poterov je ich rýchla a jednoduchá aplikácia bez ohľadu na ročné obdobie. Okrem toho sa vyznačujú nízkou hmotnosťou a nízkou potrebnou výškou podlahy a podlaha je použiteľná ihneď po ukončení práce.

    3.4. Ručné potery 

    Potery pre ručné spracovanie sú vhodné hlavne na menšie plochy a tam, kde nie je možné mechanické vyhotovenie strojmi z dôvodu sťaženého prístupu alebo obmedzeného priestoru. Ručné potery sú ideálne pri rekonštrukciách menších miestností a pri opravách dier, ktoré vznikli pri rekonštrukcii inštalácií.

    3.5. Strojové potery

    Potery pre strojovú aplikáciu pozostávajú z niekoľkých vrstiev, tepelnej izolácie a betónovej finálnej vrstvy. Takéto potery sa nalejú priamo na izoláciu. Potom sa robí finálna betónová vrstva – najčastejšie vo forme plávajúcej podlahy. Hlavnou výhodou plávajúcich podláh je, že sú oddelené od stien, čo následne zabraňuje prenosu zvuku z poteru do miestnosti.

    Poter je výborný na podlahové kúrenie, keďže sa ním jednoducho zalejú rúry systému
    Poter je výborný na podlahové kúrenie, keďže sa ním jednoducho zalejú rúry systému

    4. Druhy spojív 

    Cementové potery sa bežne používajú. Poter je vyrobený z piesku, spojivom je cement a do zmesi sa pridáva voda. Pre takýto poter sú dôležité chemické prísady v závislosti od použitia, napríklad cementovo-síranové potery. Majú optimálnu vlhkosť, sú necitlivé na vlhkosť a dajú sa použiť do exteriéru aj interiéru. Potery je možné miešať ručne alebo strojovo. Strojová príprava poteru je vždy lepšia, zaručí správnu homogenitu a kvalitu.

    5. Vystuženie (spevnenie) poteru

    Pevnosť poteru v ťahu vyžaduje vystuženie, preto sa odporúča, vystužiť každý poter hrubší ako 4,5 cm. Pri nalievaní poteru sa zvyčajne používa zváraná sieťovina, ktorá zabraňuje praskaniu. Novinkou na trhu sú kovové a polypropylénové vlákna. Vlákna sa primiešavajú priamo do poterovej zmesi. Poter s polypropylénovými alebo kovovými vláknami má po celej dĺžke rovnakú pevnosť v ťahu, takže možnosť praskania je veľmi nízka.

    6. Poter - cena 

    Ako sme už uviedli, poter je dôležitou súčasťou dokončovacích stavebných prác. Potery vyhotovujú stavebné firmy a firmy špecializované na tento druh prác. Keďže kvalitný poter je pre budúcu životnosť stavby kľúčový, odporúčame tieto práce radšej prenechať skúseným odborníkom. Keď ide o betónový poter, cena poteru je závislá od zhotovenia, samotnej hrúbky poteru a samozrejme od objednaného množstva. Cena za zhotovenie samonivelizačného poteru s hrúbkou 4,5 cm je orientačne 14 až 17 EUR/m2.

    Odborný článok 2646
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónový poter?

    Máme 1142 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1142 realizátorov v oblasti Betónový poter
    9.7
    1

    LAN-Stav s.r.o.


    10
    1

    Ruža-stav s.r.o.


    10
    1

    Jozef Prištic


    8.8
    0

    Vodoinštaltérske a kurenárske prace Rabský


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené