Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Strojový cementový poter

    Článok si prečítalo viac ako 1540+ používateľov
    Pred položením podlahovej krytiny, parkiet alebo keramických dlaždíc, je potrebné podklad, resp. vrstvu medzi podlahou a betónovou doskou správne pripraviť. Poter  sa používa v stavebníctve na vyrovnávanie podlahových povrchov. Bez ohľadu na to, či sú potery vyrábané ručne alebo strojovo, majú svoje výhody a nevýhody. Pri rozhodovaní o tom, aký typ poteru použiť, je dôležité zvážiť špecifické potreby projektu, ako je veľkosť plochy, ktorá sa má pokryť, požadovaná povrchová úprava a dostupný rozpočet. Môžete sa poradiť s odborníkom, pomôže vám urobiť toto dôležité rozhodnutie.
    Odborný článok 1540
    strojovy cementovy poter
    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    1. Čo je betónový a strojový betónový poter?

    Betónový poter je obľúbený materiál používaný v stavebníctve na vyrovnávanie povrchu. Jeho vyhotovením získate hladký povrch vhodný na pokládku zvoleného typu podlahy. Betónový poter je zmesou cementu, piesku a vody a nanáša sa na vnútorné a vonkajšie povrchy. V posledných rokoch sa okrem ručne vyrábaných poterov čoraz viac používajú aj strojové potery.

    Betónový poter je materiál, ktorý sa čoraz viac používa v stavebníctve na vyhotovenie hladkých a rovných povrchov
    Betónový poter je materiál, ktorý sa čoraz viac používa v stavebníctve na vyhotovenie hladkých a rovných povrchov

    2. Tradičné, ručne vyrobené potery

    Ručne vyrobené betónové potery sú potery vyrobené tradičným spôsobom zo zmesi piesku, cementu a vody, ktorá sa ručne mieša na tvári miesta, ručne nanáša na povrch a vyrovnáva pomocou ručného náradia, napr. stierkami. Tento spôsob vyhotovenia poteru je aj dnes pomerne rozšírený. 

    2.1. Ručne vyrobený poter - výhody

    Jednou z výhod tohto typu poteru je, že sa dá na tvári miesta prispôsobiť špecifickým potrebám projektu. Napríklad, ak je povrch nerovný alebo má sklon, zmes sa vyrobí tak, aby sa tieto chyby opravili. Okrem toho je možné použiť potery na rôzne povrchové úpravy. Vzniknutý povrch môže byť hladký alebo textúrovaný v závislosti od požiadaviek projektu.

    2.2. Ručne vyrobený poter - nevýhody

    Ručne vyrobené betónové potery majú určité obmedzenia. Ručné miešanie môže byť časovo a pracovne náročné, čo môže viesť k vyšším nákladom. Okrem toho zmes nikdy nemôže byť taká homogénna alebo konzistentná ako pri strojovom miešaní, závisí to v mnohom od zručnosti osoby miešajúcej poter, čo môže ovplyvniť kvalitu hotového výrobku.

    Strojovo vyrobený poter je homogénnejší
    Strojovo vyrobený poter je homogénnejší

    3. Strojovo vyrobený potery

    V posledných rokoch sa výrazne zvýšilo používanie strojovo vyrobených betónových poterov. Stavitelia ich nazývajú strojové potery. Tento typ poteru sa nevyrába na tvári miesta, ale sa mieša mimo lokality a potom sa privezie na stavbu ako hotový výrobok. Strojové potery sa vylievajú na podklad pomocou čerpadla a následne sa vyrovnávajú špeciálnym strojom. Tento stroj zabezpečuje vyrovnanie poteru a rovnomerné rozloženie po celej ploche.

    3.1. Strojovo vyrobený poter – výhody

    Strojovo vyrobený poter je lepší, pretože zmes je homogénnejšia v porovnaní s ručne vyrobeným poterom. Navyše, zmes sa mieša mimo staveniska a prepravuje sa na stavenisko, je okolo toho menej práce. Okrem toho použitie špeciálneho stroja na vyhotovenie poteru zabezpečuje vysokú kvalitu hotového výrobku.

    Ďalšou, nemenej dôležitou výhodou je, že poter je vyhotovený rýchlejšie a zároveň pokrýva väčšie plochy. Nalievanie na podklad pomocou čerpadla trvá kratšie, rovnako tak aj vyrovnávanie. Preto pri väčších plochách je oveľa lepšou možnosťou strojovo vyrobený poter.

    Strojové potery sa vylievajú na podklad pomocou čerpadla a následne sa vyrovnávajú špeciálnym strojom
    Strojové potery sa vylievajú na podklad pomocou čerpadla a následne sa vyrovnávajú špeciálnym strojom

    3.2. Strojovo vyrobený poter – nevýhody

    Strojovo vyrobený poter má aj určité nevýhody. V prvom rade je drahší ako ručne vyrobené potery, keďže k nákladom treba pripočítať dovoz na stavbu a náklady na použitie špeciálnych strojov. Navyše, stroje musí obsluhovať vyškolená osoba, čo tiež môže zvýšiť náklady.

    4. Poter - zloženie a realizácia poteru

    Poter sa neleje priamo na dosku; najskôr sa na dosku (betónovú, základovú) položí tepelná izolácia (napr. polystyrén) a zvuková izolácia (napr. Tervol). Poter realizovaný strojom by sa nemal dotýkať stien, od stien ho treba oddeliť niekoľkocentimetrovou izoláciou z polystyrénu. Je to tzv. dilatácia, ktorá umožňuje rozťahovanie a zmršťovanie materiálu v dôsledku teplotných výkyvov. Takýto spôsob realizácie poteru sa nazýva plávajúca podlaha. Tým sa zabráni šíreniu nárazového zvuku cez konštrukciu do susedných miestností, ako aj prenosu tepla na nevykurované podlahy alebo do garáží. 

    Na pochôdzne izolačné dosky sa položí fólia, ktorá zabráni prenikaniu vlhkosti z poteru do izolácie. Potom nasleduje vystužený poter s hrúbkou 4 až 7 cm a finálna podlahová vrstva. Strojové podlahy sa vyrábajú špeciálnymi strojmi, ktoré miešajú a distribuujú betón potrubím na požadované miesto. Ak je nainštalované aj podlahové kúrenie, pred nalievaním poteru sa položí nopová fólia, na ktorú sa kladie potrubie pre podlahové vykurovanie. 

    Poter treba vyhotovovať v lete, kedy je jeho schnutie rýchlejšie
    Poter treba vyhotovovať v lete, kedy je jeho schnutie rýchlejšie

    5. Ako dlho musí poter schnúť?

    Po vyhotovení poteru, pred položením konečných podlahových krytín, je dôležité  vyschnutie poteru. Približne každý centimeter poteru schne asi týždeň, takže na vyschnutie hrubšej vrstvy poteru je potrebných niekoľko týždňov. Odporúča sa takéto práce vykonávať v lete, pri vyšších teplotách. Ak sa tieto práce vykonávajú neskoro na jeseň alebo na jar, kvôli nízkym teplotám a vyššej vlhkosti vzduchu, na schnutie sú potrebné dva mesiace alebo viac. Zima je na vyhotovenie tohto druhu poteru úplne nevhodná.

    Doba schnutia poteru závisí od materiálu, ktorý sa použije na vyhotovenie podlahy: ak sa použijú keramické dlaždice, kameň a mramor, čas schnutia je 20 až 30 dní, ak to budú parkety alebo laminát, potrebných je 45 až 60 dní.

    6. Poter – realizácia strojových cementových poterov, cena

    Keď ide o strojový betónový poter, cena závisí od spôsobu vyhotovenia, samotnej hrúbky poteru, a samozrejme, od objednaného množstva. Viac o cenách poterov a cenách vyhotovenia nájdete v našej kalkulačke. 

    Odborný článok 1540
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónový poter?

    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter
    8.7
    0

    Marián Kiss


    9.2
    0

    Jozef Mikolai


    10
    1

    Mizia Jan


    10
    2

    RadostavRM s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené