Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Poter

    Článok si prečítalo viac ako 2349+ používateľov
    Čo je poter? Cementový poter je druh cementovej glazúry, resp. vrstva betónu, v ktorej je tepelná izolácia, podlahové kúrenie a vyrovnávacia vrstva. Na poter sa podľa potreby a želania kladie druh podlahovej krytiny. Informovali sme za vás, aké druhy poterov existujú a ako sa vyrábajú.
    Odborný článok 2349
    poter
    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    1. Čo je poter?

    Základnou funkciou poteru je slúžiť ako podklad pre podlahy. Poter je obyčajne tenká, rovnomerná vrstva, glazúra, s hrúbkou najmenej 4 cm. Medzi samotnou nosnou konštrukciou objektu a poterom nachádza sa zvuková izolácia. V závislosti od konštrukcie, potery môžu byť plávajúce, klzné a viazacie potery. V obytných budovách sa inštalujú väčšinou plávajúce potery, ktoré tiež slúžia na zabránenie šírenia zvuku po konštrukcii budovy. Cementový poter spravidla „pláva“ na vrstve zvukovej izolácie hrubej niekoľko centimetrov. Obvykle používané výrobky na zvukovú izoláciu sú podobné ako výrobky na tepelnú izoláciu. Na izoláciu je možné položiť aj rôzne podlahové vykurovacie systémy, kde sa nakoniec všetko „zaleje“ poterom.

    2. Cementový poter – vlastnosti

    Hotové potery sú pripravené na použitie a zabezpečujú rovnomerné vytvrdzovanie, sušenie a spracovanie na tvári miesta, čo výrazne znižuje riziko  vzniku trhlín – riziko, ktoré sa vyskytuje u ostatných druhoch, najmä pri zmesách, ktoré sa robia na stavenisku. Hrúbka cementového poteru sa pohybuje od 4 do 8 cm. V modernej stavbe je dôležitou vlastnosťou poterov aj elasticita a schopnosť viesť teplo. Priemyselné potery sú všeobecne vhodné pre inštaláciu na podlahové vykurovanie.

    2.1 Samonivelačný poter

    Samonivelačné druhy poteru vďaka moderným inštalačným technikám je možné vykonať veľmi rýchlo a na veľkých plochách. Materiál sa čerpá zo špeciálneho kontajnera/miešačky pomocou vhodného zariadenia priamo na mieste inštalácie, bez potreby skládky alebo prepravy piesku a cementu. Samonivelačný poter je riedka zmes, ktorá sa rozlieva po povrchu  a sama sa stáva rovnomernou. Je tiež dôležité, že rýchlejšie schne ako klasický poter. Pri inštalácii na podlahové kúrenie je však hustejší a efektívnejší.

    Samonivelačný poter
    Samonivelačný poter netreba vyrovnávať

    2.2 Rýchloschnúci poter

    Ak sa na stavbe tlačí kvôli termínom, použije sa rýchloschnúci poter. Schne vďaka špeciálnym prísadám 24 hodiny, a ak je toľko času, úplne hotový je o 14 dní. Keď zaschne, mali by sa naň čo najskôr položiť podlahové krytiny, aby nečerpal vlhkosť z okolia.

    2.3 Suchý poter

    Suchý poter sa skladá z niekoľkých vrstiev dosiek KNAUF, ktoré sa ukladajú na vyrovnaný podklad z naliateho granulátu alebo izolácie. Ak miestnosť, v ktorej sa kladie, nie je vystavená vlhkosti, je možné ihneď použiť suchý poter. Je tiež oveľa ľahší ako mokrý cementový poter. Hlavnou slabou stránkou suchého poteru je však jeho cena, pretože je dvakrát drahší ako klasický.

    3. Ako sa vyrába?     

    Pred začiatkom kladenia musí sa presne vedieť, aká by mala byť jej konečná výška. Výška sa vypočíta sčítaním vrstiev: 2 - 3 cm izolácie, dodatočnej, potom zvukovej izolácie, možno dosky podlahového vykurovania, betónového poteru (5 cm a viac) a hrúbky podlahovej krytiny; celkovo, ak sú obkladačky alebo parkety podlaha krytina pripočíta sa ďalších 1 až 2 cm. Medzi poter a steny sa kladie izolácia, ktorá zabráni prenosu zvuku. Keď sa to všetko spočíta, môžete začať pracovať a dokončiť poter, ktorý sa vyrovnáva a niveluje veľkou vodováhou. Pred inštaláciou podlahových krytín musí byť poter vysušený, čo môže trvať niekoľko týždňov. Ak nemáte k dispozícii toľko času, potom je lepším riešením rýchloschnúci alebo suchý poter.

    3.1 Poter vo vreciach            

    Bez ohľadu na to, či ide o novú stavbu, sanáciu alebo adaptáciu alebo aká bude podlahová krytina, práca s hotovými zmesami je oveľa rýchlejšia, spoľahlivejšia a ekonomickejšia. Ak je poter práškovaný a balený do vriec alebo vedier, ľahšie sa s ním manipuluje na tvári miesta.

    Odborná rada zo spoločnosti VAVREK potery

    1. Aké sú výhody betónového potera a ako sa aplikuje?

    Výhody betónového potera sú nasledovné: cena je lacnejšia ako anhydrid, lepšie udržuje teplo pri podlahovom kúrení, môže sa realizovať ako spádový poter na terasu, do garáže, na strechu a podobne. Betónový poter sa mieša priamo na stavbe s mixokretom a cez dopravné hadice sa tlači do miestností, kde sa sťahuje latami do roviny a následne sa ručne hladí oceľovými hladidlami.

    2. Výhody, resp. nevýhody anhydridového potera?

    Výhody anhydridového potera: robí sa v tenších vrstvách a preto veľmi rýchlo prepustí teplo pri podlahovom kúrení, nemusí sa dilatovať a je jednoduchšia aplikácia.

    Nevýhody anhydridového potera: cena je vyššia, rýchlejšie vychladne ako betónový poter pri podlahovom kúrení, nemôže sa použiť ako spádový poter.

    3. Ako najlepšie schne zhotovený poter?

    Betónový poter musí čo najpomalšie schnúť. Nesmie sa robiť prievan a musí sa polievať aspoň raz za deň počas 14 dní. (v lete sa odporúča aj viac krát za deň).

    Pán Tibor Vavrek, spoločnosť VAVREK potery

    Mokrý poter
    Mokrý poter - dôležité je správne sušenie poteru

    4. Sušenie poteru

    Aby bol poter dobre urobený, je veľmi dôležité sušenie. Jeho hrúbka exponenciálne predlžuje čas schnutia. Centimetrová hrúbka sa suší týždeň, 6 cm sa suší 20 až 30 dní a viac, aj keď dĺžka schnutia závisí od typu podlahovej krytiny, ktorá sa naň umiestni. Minerálnu podlahu je možné robiť po 20 dňoch, drevené obloženie až po 45 a viac dňoch. V lete poter samozrejme rýchlejšie schne, zatiaľ čo zimné sušenie môže trvať aj viac ako 2 mesiace.

    5. Majstri na poter

    Rovnako ako pri všetkých ostatných stavebných a remeselných prácach by nielen betónové potery, ale aj iné druhy poterov mali robiť iba odborníci na tie práce. Výnimkou sú menšie zásahy, napr. sanácie, kde je použitie hotového, napr. rýchloschnúceho poteru relatívne ľahké. Domáci majstri a „kutilovia“ sa, samozrejme, musia riadiť pokynmi výrobcu výrobku. Základné vlastnosti poteru by mali byť známe aj majstrom pre podlahové krytiny.

    Odborný článok 2349
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónový poter?

    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter
    9.4
    0

    PBAS s.r.o.


    8.6
    0

    KyD s.r.o.


    10
    4

    RC Cleaning s. r. o.


    10
    1

    Jaroslav Piroš REKMONT


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené