Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Aká by mala byť minimálna hrúbka poteru?

    Článok si prečítalo viac ako 18188+ používateľov
    Hrúbku poteru ovplyvňujú rôzne faktory, vrátane toho, či je pod poterom podlahové kúrenie alebo nie. Existujú potery štandardnej hrúbky, ktoré sa bežne používajú v rodinných domoch a obytných a iných budovách.
    Odborný článok 18188
    obľúbený
    poter hrubka poteru
    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    1. Hrúbka poteru

    Zvyčajne v rodinnom dome používame klasický cementový poter triedy E225. Klasický poter pozostáva z prírodného piesku, cementu a čistej vody. Minimálna hrúbka cementového poteru je 4,5 cm a maximálna hrúbka je 8 cm. Štandardne sa používa poter s hrúbkou 5 až 6 cm. Cementový poter sa zvyčajne kladie na tepelnú alebo zvukovú izoláciu, od ktorej je oddelený vrstvou špeciálnej fólie.

    2. Hrúbka poteru pre podlahové vykurovanie

    2.1. Dôležitá je správna hrúbka poteru  

    Hrúbku poteru nad podlahovým vykurovaním je potrebné určiť presne, pretože príliš tenký alebo príliš hrubý poter môže spôsobiť problémy s vykurovaním. Hrubší poter potrebuje na zahriatie viac času, čím sa spotrebuje viac elektriny, aj keď priestor udrží dlhšie vykúrený. A ak je poter príliš tenký, potrubia podlahového vykurovania sú ohrozené, môže dôjsť k ich poškodeniu. V každom prípade, hrúbka poteru vždy závisí od toho, či je podlahové kúrenie inštalované alebo nie. Samozrejme, závisí aj od typu poteru, keďže existuje niekoľko rôznych spôsobov jeho vyhotovenia.

    Minimálna hrúbka poteru, ktorý sa má naliať, sa nerovná hrúbke prefabrikovaného poteru.

    2.2. Štandardná hrúbka poteru

    Podľa normy DIN 2 musí byť minimálna hrúbka poteru v obytných priestoroch nad potrubím podlahového vykurovania 4 cm. Pri použití systémových dosiek s nopami (nopové dosky, membrány) je medzi nopami 1,5 cm vrstva poteru, takže je konečná hrúbka poteru 5,5 cm. Poter nad podlahovým vykurovaním je zvyčajne s hrúbkou 5 až 6 cm, v závislosti od výrobcu potrubia pre podlahové vykurovanie, potom je ešte priestor pre finálnu vrstvu nad poterom.

    Pri použití systémových dosiek s nopami by skladba podlahy mala byť: na dosku ide najskôr vrstva izolácie alebo vrstva polystyrénu EPS 100, a potom systémové dosky s nopami 5,5 cm ktoré sa prekryjú poterom tak, aby celková hrúbka vrstvy bola 5 až 6 cm a na poter sa kladie finálna vrstva – v skutočnosti nejaká podlahová krytina podľa vlastného výberu.

    Poter nad podlahovým kúrením
    Poter nad podlahovým kúrením v hrubšej vrstve bude akumulovať viac tepla, ktoré bude následne uvoľňovať do priestoru

    3. Minimálna hrúbka poteru pre podlahové vykurovanie

    3.1. Podlahové kúrenie a poter – ideálna kombinácia

    Určite ste už veľakrát počuli, že podlahové kúrenie a poter sú ideálnou kombináciou. To je pravda, ale pozrime sa prečo. Poter a podlahové kúrenie sú kompatibilné predovšetkým vďaka spôsobu aplikácie poteru a inštalácie kúrenia. Po inštalácii (položení) rúrok podlahového vykurovania sa poter jednoducho naleje. Vrstvy sa zbytočne neduplikujú, pretože z poteru a podlahového vykurovania sa stáva jeden ucelený prvok.

    Druhý dôvod spočíva v pomerne priaznivej tepelnej vodivosti poteru. Je to podobné ako pri tepelnej vodivosti kameňa, čo znamená, že materiál sa pomaly zohrieva a následne teplo do miestnosti vydáva postupne a dlhodobo. To je ideálne z hľadiska spotreby energie, pretože umožňuje vyhrievanie podlahy na konštantných 20 až 21 stupňov (izbová teplota) a miestnosť sa začne postupne vykurovať a zostane dlho príjemne teplá.

    3.2. Ideálna minimálna hrúbka poteru pre podlahové kúrenie

    Ideálna minimálna hrúbka poteru pre podlahové kúrenie závisí predovšetkým od typu poteru, ktorý sa chystáte inštalovať. Samonivelačný poter umožňuje menšiu hrúbku. Tenší poter umožňuje väčšiu hrúbku dokončovacej vrstvy podlahy, čo môže byť veľmi výhodné, ak konečnú výšku podlahy nemožno zmeniť, pretože ide o rekonštrukciu existujúcej budovy, alebo z nejakého iného dôvodu. Tenší poter nad podlahovým kúrením znamená nižšie náklady a menšie zaťaženie medziposchodia, čo je niekedy nevyhnutné.

    Treba si však uvedomiť, že čím je poter hrubší, tým viac tepla akumuluje, ktoré následne vydáva do priestoru, takže hrubší poter nad podlahovým kúrením je energeticky efektívnejší. Odporúča sa, aby poter nad podlahovým kúrením mal hrúbku minimálne 5 cm, najlepšie 7 cm alebo viac – ak je to samozrejme možné vzhľadom na obmedzenia výšky, ceny alebo hmotnosti. 

    Aj keď hrubší poter akumuluje viac tepla, nemal by byť príliš hrubý, pretože v takom prípade môžu nastať problémy so samotným systémom podlahového vykurovania.

    3.3. Všeobecné pravidlo: hrúbka poteru na podlahovom kúrení

    Pravidlo dobrej praxe hovorí, že hrúbka klasických poterov na podlahové kúrenie by mala spolu s izoláciou predstavovať asi 40 % z celkovej výšky podlahy. To znamená, že izolácia predstavuje 60 % a poter 40 % výšky podlahy. Nie je zlé ani ak je pomer 50 % ku 50% alebo aj opačný, teda 60 % poter a 40 % izolácia.

    4. Poter – cena

    Keď ide o betónový poter, cena poteru je závislá od zhotovenia, samotnej hrúbky poteru a samozrejme od objednaného množstva. Cena za klasický cementový poter s hrúbkou 5 cm s výstužným vláknom do betónu sa pohybuje okolo 10 EUR/m2.  

    Odborný článok 18188
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Betónový poter?

    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1133 realizátorov v oblasti Betónový poter
    10
    2

    Kelbel s.r.o


    8.8
    0

    Lukáš Horvát


    10
    1

    Zsolt Juhos - betónové potery a strojové omietky


    9.3
    0

    KALDOSTAV, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené